Inlägg

Inlägg som Yaca har skrivit i forumet
Av Yaca
Skrivet av MatteN:

Frågan är väl då om du ska löpa linan ut och "framtids-säkra" med att införskaffa en UHDBD-spelare?

Jag är absolut intresserad av att framtidssäkra. Just detta jag menade men att jag inte har koll på vad som skett på marknaden. Har du något tips gällande spelare? Vill betala tillräckligt för att få något av stabil kvalitét utan att överdriva.

Av Yaca

Köp av Blu-Ray spelare

Tjenare!
Jag har börjat tröttna på att mängder av filmer, även inom standardutbud, inte finns på större streamingtjänster. Vi har Netflix, HBO och Disney men det är ändå mycket som saknas. Vill senast se Kill Bill och får då pröjsa 80kr för att "hyra" den via Amazon. Jag känner därför att det är dags att skaffa en Blu-Ray spelare och köpa filmerna jag vill se för en hundring i stället för att hyra dem. Det är evigheter sedan jag köpte en DVD/Blu-ray spelare och jag har ingen uppfattning om vad som hänt på marknaden. Är det någon som är insatt som kan ge köptips? Jag behöver inte ha någon "multimediamaskin" utan enbart något som spelar Blu-Ray och gör sig bra på en 80" TV.

Jättetacksam för tips!

Av Yaca

Tack så mycket för era svar och ert engagemang!
Det glädjer mig att de flesta ändå verkar se så positivt på detta. Jag önskar att pengar inte vore något att bry sig om men har en familj och inget CSN kvar att plocka av så YH i 2 år är rätt så uteslutet. Jag har spanat en del på dessa 3 månaders-utbildningar, mycket då de ger ett ingångsjobb, vilket jag tänker är mycket användbart. Academic Work har dock väldigt begränsat med utbildningar just nu, och när jag pratat med dem kan de inte säga något om vad som ligger bortom horizonten.

Det finns ju då ett annat alternativ som heter Salt Bootcamp som erbjuder liknande lösningar som Academic Work men som har utbildningar riktade mot Java Fullstack, .NET Fullstack och Javascript Fullstack (det är mest Javascript jag siktat in mig på). Är det någon som har någon erfarenhet av Salt? Har inte hört dem nämnas alls här så blir ju lite misstänksam.

Självklart har jag även tagit del av endel onlineverktyg för självlärning (FreeCodeCamp, edX).

Sedan är det ju även detta med UXD/UXR. UXR vore ju superkul att arbeta med, men när jag sökt runt så verkar det som att de flesta vill att man har en bakgrund av arbete inom UX-design, så det verkar inte vara en väg att gå utan omskolning, eller är det någon som har annan erfarenhet?

Av Yaca
Skrivet av playguu:

Arbetsköpare är nog mer intresserade av om du kan koda eller inte, spelar nog inte så stor roll vilken utbildning du gått. Speciellt inte bootcamps.

Det viktigaste är att bara börja, spelar inte så stor roll vilken du väljer (undantaget kanske är extremfall som cobol).

Den jag gick var på heltid https://www.lewagon.com/online/web-development-course

Har du lust att säga något om hur din väg såg ut från att ha gått den bootcampen till att du fick jobb? Något särskilt att tänka på?

Av Yaca
Skrivet av playguu:

Jag och en annan kollega gick bootcamps, min på 2 månader och hans på 3. Min kostade 70k och hans var gratis men tror dom tar en del av hans lön nu typ i några år istället.
Kan ju vara något om du som jag gjorde inte känner att man har tid för universitet eller YH

Det låter intressant! Det finns ju dock så mycket kurser på internet och jag har lite svårt att avgöra vilka som bedöms som trovärdiga av arbetsgivare. Vad var det du gick för något?

Av Yaca

Tack så mycket för era svar! Jag har funderat lite på detta och kollat runt efter vad jag kan hitta som kan passa. Jag stannade upp vid detta och vill gärna ha er input gällande vad ni tycker:

https://www.academicwork.se/academy/utbildning/cobol

Alltså en 12-veckors cobol-utbildning som leder till ett ettårs kontrakt där man är låst för arbete vid storbank. Jag är inte insatt i cobol sedan tidigare men vad jag lyckats förstå så är det ett mycket gammalt programmeringsspråk som används främst av banker och myndigheter.

Låter detta som en rimlig väg eller målar jag in mig för mycket i ett hörn där jag inte utvecklar överförbara färdigheter?

Av Yaca

Börja jobba inom IT mitt i livet?

Jag är dryga 30 och är utbildad som psykolog. Jobbar som konsult och känns lite pinsamt att erkänna men börjat tröttna på att prata med människor hela dagarna. Jag har alltid varit intresserad av datorer och tror mig ändå ha en god grundförståelse för dem. Har tittat lite på lösningar och sett att det finns utbildningar på typ 12 veckor som vore mer rimligt för mig än att börja ett helt nytt universitersprogram. Jag kan absolut tänka mig att gå ned i lön men vill samtidigt ha rimliga förutsättningar på sikt.

Är det en helt pantad idé att sadla om till IT så här pass sent i livet?

Vad är rimligt att fokusera på i så fall? Jag har själv tänkt Python då jag tycker det ser positivt ut framledes.

Jättetacksam om någon har svar eller tips!

Av Yaca

Bärbar dator för arbete och nöje

Hej!
Ska köpa en ny laptop via mitt jobb. Är inte så van vid att köpa laptops och önskar lite råd!

Datorn kommer i arbetet främst användas till office-paketet, presentationer och webmöten. Där krävs alltså ingen ruggig prestanda, men viktigt att den levererar. Alltså bra batteritid, bra webkamera, bra mikrofon (om jag vid tillfälle inte har headset) samt att datorn känns kvalitativ och robust genomgående.

Vidare vill jag kunna koppla in datorn i en dockningsstation!

Kommer även användas under ensamma hotellkvällar för film eller spelande (typ LoL eller PUBG). Så viktigt att den klarar i alla fall det.

Gällande prisklass så är det intet hugget i sten, men går det att komma undan med 20-25k så vore det väl bra.

Någon som skulle kunna hjälpa en vilsen lite?

Edit: Glömde säga att det även är viktigt att datorn är stilren, ingen RGB eller dylikt.

Av Yaca
Skrivet av Tea42BBS:

gissar att du inte har DHCP påslaget på den stationära datorn o att det när låst till IP / DNS namn som gällde för förra operatören

// LZ

Hm om jag tittar under Services och DHCP så står det Running under Status samt Automatic under Startup Type, det borde väl ändå betyda att det är påslaget?

Av Yaca

Stationär dator kan ej koppla upp till ny ISP.

Hej! Jag har idag bytt från Telenor till Bitcom och har då fått hem lite ny utrustning för detta. När jag kopplat in den nya utrustningen som går via kabel-tv jacket så går allting bra för laptop och telefon, men min stationära dator lyckas inte få internetuppkoppling. Den söker efter nätverket och efter en stunds letande så står det unidentified network. Jag har datorn kopplad från modem till router till switch till datorn, men jag har även försökt koppla direkt från routern till datorn utan att det lyckas bättre, jag har även försökt med andra kablar (exempelvis kabeln som går till laptopen där det fungerar som det ska). Det verkar som att datorn inte får någon IP-adress, och när jag försökt troubleshoota lite med ipconfig /release så står det just "An error ouccurred while releasing interface ethernet". Om jag bara skriver in ipconfig så är det också helt tomt efter Default Gateway.
Vad kan detta vara för fel? Det borde ju inte vara fel på hårdvaran i datorn då det fungerar med gamla ISP (jag har den fortfarande aktiv och när jag kopplar in det modemet så kan jag ansluta till internet även nu). Det borde ju inte heller vara fel på router eller kablar då det fungerar till andra enheter.
Någon som kan hjälpa mig vidare?

Av Yaca

Jag lyckades lösa det själv. Fick mounta via Rufus istället och då fungerade installationen perfekt.

Av Yaca

Lyckas inte installera Windows på ny dator.

Hej, har byggt ihop en ny dator och har lite strul. Försökte först installera Windows 8 (hade det på skiva och tänkte jag bara kunde uppdatera till Windows 10 senare), men då hittade inte Windowsinstallationen mina SSD-diskar, och vill inte ha Windows på HDD. Prövade ändå installera så och det gick bra att få Windows 8 installerat.
Skaffade dock en ny USB-sticka (SanDisk Ultra 3.0 32gb), och försökte installera Windows 10 via MediaCreationTool. Fick dock felmeddelanden (felkod 0x80042405 - 0xa001b) när jag försökte installera det på USB-stickan, försökte lite olika fixes, men inget som fungerade.
Försökte därför att ladda ned ISO istället, öppnade den med 7zip och lade över på USB, då går det bra att komma in i installationen, kan välja att installera på SSD, och det ser ut att gå bra. När det är färdigt så vill dock datorn installera om sig, och jag kommer tillbaka till installationsskärmen, där jag får välja språk etc. Läste då att det kan vara pga boot order, försökt ta ut USB efter detta smamt bara ändra boot order från USB till SSD, men då får jag ett felmeddelande istället (felkod 0x0000000e), som säger att min installation är trasig. Försökt göra om några gånger men med samma resultat.
Jag känner att jag blir rätt fast här, vet inte riktigt vad jag gör för fel och hur jag ska komma vidare. Har kopplat ur min vanliga HDD så att jag bara har SSD i (så att inte Windows skall partionera på fel disk), men det blir likadant ändå. HELP?

Av Yaca
Skrivet av zather:

Tack, den ska jag kika in!

Av Yaca

Tack till er bägge för svar. Jag förstår era resonemang, men tycker nog att det du länkade till på 27" ser bra ut. 1080p borde väl vara dugligt på 27", eller ser det för jävligt ut?

Av Yaca

Kanske borde lägga till att budget inte är huggen i sten, men jag tänker mig runt 3000:-

Av Yaca

Ny skärm ffa för spel

Köpte nyss en ny burk och skulle vilja uppgradera skärmen (har en Eizo från ca 8 år tillbaka som blivit lite defekt). Funderar på vad som är bra att köpa, samt vad min nya burk kan stödja. Kan jag köpa en 1440p 144hz skärm till denna dator? Finns det någon särskild modell som är rekommenderad när man som jag har intel processor och geforce grafikkort?

https://www.komplett.se/product/1011746/datorutrustning/dator...

Av Yaca
Skrivet av D-ryd:

Kan rekommendera nya dark rock slim:
https://www.sweclockers.com/test/27533-be-quiet-dark-rock-sli...
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5138327

Går att montera normalt (horisontellt) på AM4, bra kylning trots storleken, ser bra ut och är såklart tyst.

Hm, den är säkert bra men tycker det låter lite dyrt för en CPU-kylare med ~600:-. Är det verkligen nödvändigt att lägga så mycket för att få en bra kylare till CPU?

Av Yaca
Skrivet av D-ryd:

@Yaca:

Såg att du hade Focus+ i bygget från Webhallen, håll dig till Corsair RM750x V2 som du hade i den senaste:
https://linustechtips.com/main/topic/1093286-why-you-shouldnt...
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4664029

Nya Kingston A2000 istället för Intel 600p:
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5174888
(TLC istället för QLC)

Pure rock går endast att montera vertikalt på AM4 vilket inte är helt optimalt för luftflödet.

Annars såg det bra ut, Ventuskorten från MSI är inte semi-passiva om det skulle vara något som stör dig.

Kan du rekommendera någon fläkt som fungerar bättre än den jag hade valt?

Av Yaca
Skrivet av D-ryd:

@Yaca:

Såg att du hade Focus+ i bygget från Webhallen, håll dig till Corsair RM750x V2 som du hade i den senaste:
https://linustechtips.com/main/topic/1093286-why-you-shouldnt...
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4664029

Nya Kingston A2000 istället för Intel 600p:
https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5174888
(TLC istället för QLC)

Pure rock går endast att montera vertikalt på AM4 vilket inte är helt optimalt för luftflödet.

Annars såg det bra ut, Ventuskorten från MSI är inte semi-passiva om det skulle vara något som stör dig.

Tack, vad betyder det att de inte är semi-passiva? Hur påverkar det mig?

Av Yaca

Ber om ursäkt för bump, men vill bara kolla så att allt verkligen är kompatibelt gällande denna lista, så att jag slipper skicka tillbaka något. Är det någon som kan se om allt borde funka?

https://komponentkoll.se/bild/qmTNy.png