Inlägg

Inlägg som Graylingman har skrivit i forumet
Av Graylingman
Skrivet av Axel95:

Sate ihop ett paket till dig men lade inte till något grafikkort. Först som du vet är det svårt att få tag på det just nu. plus så vet jag inte hur mycket kraft du behöver för det du gör https://www.inet.se/kundvagn/visa/zP76AEFKNbSEXrxCngpa3nYeGNU/namnloshttps://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/zP76AEFKNbSEXrxCngpa3nYeGNU/namnlos

Annars hittade jag detta kort i lager https://www.komplett.se/product/1188601/datorutrustning/dator...

Tack för input!

Några frågetecken dyker upp för mig som inte fattar så mycket av sånt här:

Är detta Samsung 980 PRO M.2 NVMe SSD 1TB det jag kallade för C-disken?

RAM-minnen?

OJ! 9000 spänn för ett grafikkort?

Av Graylingman

Ny dator för bildredigering mm

Jag funderar på att under året låta t ex Inet eller annan leverantör bygga mig en ny dator. Den jag har börjar gå lite segt nämligen.

Det mest krävande arbete jag gör vid datorn är bildredigering i Lightroom och Photoshop inklusive brusreducering etc i Topaz DeNoise AI samt en del videoredigering, bildspel etc i DaVinci Resolve. Just nu har jag 32 GB RAM och ett krav är minst 64 GB, kanske helst 128 GB

De krav jag har är en stor och förhållandevis snabb SSD-disk som C-disk, eventuellt ytterligare en SSD-disk. För lagring av bilder, filer osv har jag hittills använt några snurrdiskar och det tänker jag mig att fortsätta med för att hålla ner kostnaderna. Kanske ett par stycken på 6-8 TB så borde jag klara mig ett tag. Jag behöver alltså ha minst 4 diskplatser i chassit.

Annat som är viktigt är att chassit är relativt rymligt och luftigt så att det är enkelt för mig att t ex byta ut lagringsdisk om det skulle behövas. En tyst dator är definitivt ett önskemål. Jag behöver kunna ansluta två skärmar, men det kanske är självklart för alla någotsånär moderna datorer.

Jag kommer inte att köra några spel.

Om nån har lust att plocka ihop ett förslag till kundvagn hos Inet eller någon annan är jag tacksam. Hoppas kunna klara mig under 20 000 kr. Går det?

Av Graylingman

Nu satte jag ner foten och beställde precis en sån här: http://www.arrowdirect.se/sv/begagnade-baerbara-pc/lenovo-thi...

CPU Mark är 3738 så jag hoppas den ska rulla på tillräckligt bra

Tusen tack för all hjälp jag fått!

Av Graylingman
Skrivet av dannesthlm:

Du får (precis som jag skrev förut) båda versionerna om du köper från minecraft.net. Versionerna är däremot helt separerade, du kan inte spela en värld skapad i ena versionen i den andra eller tvärt om. Däremot finns det ju inget som hindrar att spela de två olika versionerna på samma dator, det räcker med att båda dessa finns installerade. Du får då acceptera att världarna som skapas bara fungerar till sitt eget "universum" och inte i andra varianten. Minecraft för dummies finns faktiskt

https://s2.adlibris.com/images/12707714/minecraft-for-dummies.jpg
Länk

Jag tror inte att den är så uppdaterad kanske (vet inte hur det är med revisioner, den har funnits länge). Jag skulle nog söka på videor i ämnet på Youtube kanske om du vill lära dig mer.

Tack! Då tror jag att jag fattar. Då återstår bara att besluta om datorn jag länkade till i mitt inlägg kl 15.47 kan vara nåt. Har du synpunkter?

Av Graylingman
Skrivet av dannesthlm:

Ja, för och emot finns en del för och emot.

Det finns en ganska stor moddningscommunity och gott om sätt att förändra spelupplevelsen om man kör Java-versionen. Hos denna version finns även gott om gratis texturpack att ladda ner och använda för att ändra utseendet. Att förändra spelupplevelsen går inte på samma sätt i Bedrock Edition (Windows 10 butikens minecraft), det går däremot att byta texturer och spelfigur i ett antal varianter, däremot kräver Microsoft betalt för varje texturpack man köper osv.

Vilken version hon ska köra beror helt på vilka hennes kompisar kör (om hon nu avser att köra i flerspelarläget). Tänker hon bara köra singelplayer så är ju Java-versionen ett stort plus om man nu har möjlighet till hyfsad hårdvara då man kan snygga upp det rejält med annan motor för ljussättningen. Det var en sådan version på gång för Bedrock edition också, fast den försvann på ett mystiskt sätt (kanske de utvecklar Minecraft 2 och därmed väntar med funktionen tills dess). Jag hade dock valt Windows 10 versionen till henne, tror inte det är jätteaktuellt med varken moddar eller shaders.

Om man köper javaversionen direkt på hemsidan så inkluderas tydligen även Windows 10-versionen. Väljer man version en gång för alla, eller kan man gå mellan versionerna som man vill? Alltså spela i en version och sen fortsätta i den andra? Finns det nån Minecraft for dummies?

Av Graylingman

Kan denna vara nåt? https://shop.inrego.se/barbara/hp-elitebook-2570p-19
CPU mark 3821

Av Graylingman
Skrivet av abc80piggyback:

@Graylingman: Hej!

CPU
För att sätta någon enkel och rimlig gräns, så kolla att CPUn har prestanda "CPU Mark" på minst 3000, kolla på
https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

EDIT: Kan du tänka dig en ny så kommer exempelvis denna att räcka till:
https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Här är ett exempel på ett riktigt bra fynd som @Jimemy tipsade om för en tid sedan:
#17535843

Den CPUn i3-8130U har CPU Mark 5020

Är nog just nu ändå inne på att köpa nåt begagnat, men blir inte riktigt klar över listan du länkade till.

Om jag tittar på denna: http://www.arrowdirect.se/sv/begagnade-baerbara-pc/hp-probook... så har den enligt specarna en processor som heter Intel i5-4200U CPU @ 2.60GHz-upp till 3,2 GHz-Turbo Boost GHz
Om jag kollar i listan hittar jag denna: Intel Core i5-4200U @ 1.60GHz Är det den? I så fall CPU mark 3287. Bör alltså räcka.

Edit: Och denna http://www.arrowdirect.se/sv/begagnade-baerbara-pc/lenovo-thi... har en processor som inte finns i listan, nämligen Intel(R) Core(TM) i5-3310M 2,5 GHz

Av Graylingman
Skrivet av jensws:

Den version som är till Windows 10 heter Pocket edition.
Som övriga skrivit kräver den inte alls lika mycket som av java versionen.
Pocket edition versionen funkar på ett stort antal olika plattformar.
T.ex. xbox, ipad, android.

Ifall hennes kompisar spelar Pocket edition så funkar det mellan olika plattformar att spela online.
Men ifall de spelar java versionen så går det inte att spela med folk som har pocket edition.

En surfplatta kan vara ett alternativ till dator för att spela Minecraft.

Okej! Tack! Hon får alltså i uppdrag att ta reda på vilka versioner hennes kompisar spelar. Återkommer!

Av Graylingman
Skrivet av dannesthlm:

Eftersom inget inlägg i tråden tidigare uppmärksammat detta faktum vill jag säga att du bör precisera vilken av de 2 PC-versionerna som finns till PC som din dotter vill börja spela. Det finns en baserad på programmeringsspråket JAVA som är den "ursprugliga" versionen (den hämtas från minecraft.net) och en annan skriven i C++ (utgår jag ifrån) som hämtas via Microsoft Store i Windows 10.

Köper du den versionen från minecraft.net ingår licenser till båda, köps däremot bara versionen från Microsoft store så kan man inte köra JAVA-versionen.

Det som är relevant att veta är JAVA-versionen kräver mycket kraftfullare hårdvara för att få bra spelande, Windows 10-versionen kräver knappt någon hårdvara alls (iallafall tror jag inte att din dotter kommer att störas av dålig prestanda) med någon av de föreslagna konfigurationerna. Testar här på en ca 5 år gammal riktigt billig laptop, det flyter hur bra som helst.

Oj! Nu kom du in på något jag inte har en aning om, och det är mycket möjligt att hon inte heller vet. Hon har bara spelat en del hemma hos kompisar, så jag ska fråga henne om hon vet vilken version de kör.

Är det något som talar för eller emot respektive version? Dvs förutom skillnader i hårdvarukrav. Varför väljer man den ena eller den andra versionen?

Av Graylingman
Skrivet av laudanum:

Du jämför MHz antar jag, vilket inte är relevant mellan olika arkitekturer och fem år äldre CPU. Den jag länkade ska vara ca 20% snabbare enligt Passmark samt betydligt bättre grafikenhet, 2-3 ggr bättre lätt.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja, jag vet inte alls vad man ska jämföra med. Jag kan inte sånt här, så därför vänder jag mig till den samlade expertisen på den här sidan. Tack för svar!

Av Graylingman
Skrivet av Hestkulan:

@Graylingman: Han menar nog givetvis direkt från privatperson antar jag, lägg upp en annons på marknaden här på sweclockers så kommer du nog hitta något som passar!

Såklart
Fast jag handlar nog hellre begagnat genom ett företag. Vissa garantier, support och returrätt känns bra för den som inte kan så mycket

Av Graylingman
Skrivet av theo0019:

leta efter en begagnad dator istället, i denna prisklassen får du inte mycket

Vad menar du? De jag länkar till är ju begagnade.

Av Graylingman
Skrivet av laudanum:

https://www.elgiganten.se/product/datorer-tillbehor/barbar-da...

Exempel på hyfsat billig laptop som bör räcka långt. Större SSD hade varit bra dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Har inte den klenare processor än denna? https://shop.inrego.se/barbara/hp-elitebook-8470p-14

Av Graylingman

Så INTEL CORE I5-3210M 2.5 GHZ är inte tillräcklig processor?

Enligt länkade system requirements krävs Intel Core i3-3210 3.2 GHz. Är det alltså klockfrekvensen som är avgörande?

Om någon kan länka till en begagnad eller ev ny bärbar med tillräckliga prestanda skulle jag vara väldigt tacksam.

Av Graylingman

Hårdvara för Minecraft?

Min dotter vill börja spela Minecraft och jag har inte en susning om vilken hårdvara som krävs. Laptop i första hand, men möjligen kan en stationär bli aktuellt.

Jag är inte främmande för att t ex handla på inrego. Funkat t ex nån av dessa?

https://shop.inrego.se/barbara/hp-probook-430-g2-11

https://shop.inrego.se/barbara/hp-elitebook-8470p-14

Tacksam för tips på billiga alternativ!

Av Graylingman
Skrivet av MrNeikter:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=1293031

Lite dyrare men den har bättre grafikkort + att du får marknadens bästa support från Dell.

Lite större skärm än Asusen också... Kanske inte fel.

Då har hon som jag ser det i alla fall två heta alternativ att välja mellan

Av Graylingman
Skrivet av Eronki:

Asus N53SM-S1149V - 8490 kr (15,6", i7 2670QM, 8 GB)
Sony Vaio VPC-F23L1E - 6990 kr (16,4", i5 2430M, 4 GB)
HP Pavilion DV6-6B83eo - 7990 kr (15,6", i7 2670QM, 6 GB)
HP Pavilion DV7-6C52eo - 7590 kr (17,3", i5 2450M, 4 GB)

Tack för flera förslag!

I synnerhet Asusen verkar ju vara riktigt kraftfull! Kommer det inte några invändningar eller fler förslag tror jag hon får beställa en sådan i morgon eller så.

Av Graylingman

Bärbar för bildbehandling mm?

Lovade att jag skulle hjälpa syrran att välja en ny bärbar dator för i första hand bildbehandling och ordinärt datorarbete. Alltså inga spel och heller ingen videoredigering eller så.

Vad jag förstår är mycket minne samt hyfsat snabb processor viktigast för de användningsområdena.

Hennes budget är ca 8000-9000 kr.

Jag har surfat runt lite och har hittat tre olika alternativ som kanske kan vara lämpliga, nämligen:

Acer Aspire M3-581TG 15.6" HD från komplett.se
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=746381
(8195:- + frakt)

Dell XPS 15z med
Intel® Core™ i5-2430M
4 096 MB 1 333 MHz DDR3 SDRAM-minne med dubbla kanaler [2 x2 048]
500 GB seriell ATA-hårddisk (7 200 v/min)
(9040:- inkl frakt)

Asus K55VM från inet.se
http://www.inet.se/produkt/1969468/asus-k55vm
(7990:- + frakt)

Är jag helt ute och cyklar? Vad säger expertisen? Vilket alternativ ger mest för pengarna? Finns andra förslag?

Av Graylingman

Tydligen felformulerad frågeställning eftersom jag inte fått något svar...

En annan tolkning är ju att alla laptopparna är helt okej...

Om jag säger såhär i stället:

Är det någon av de jag länkade till som han definitivt inte bör köpa? Varför i så fall?

(Såg förresten att en av dem gått upp ett par tusen sen jag startade tråden...)

Av Graylingman

Laptop för max 5000-6000?

Ännu en tråd om vilken laptop som ger mest för pengarna. Vill helst hamna under eller runt 5000 men kanske det ändå går att sträcka sig till 6000 men i så fall inte en spänn mer!

Jag har läst en del av de färskaste trådarna i forumet, men läget förändras ju dag för dag verkar det som.

Min grabb behöver en ny laptop. Han är ingen spelare, eller han kör i alla fall inte några krävande spel. Datorn ska användas som surfdator, ordbehandlare osv. Dessutom ska den funka bra för att se på film.

Önskemål finns om bra batteritid och stor hårddisk. Dessutom DVD-enhet.

Har bl a tittat på nedanstående alternativ. Är det någon av dem som är mer prisvärd än de andra? I så fall varför?

Finns det andra förslag just idag?

Tacksam för all hjälp han/vi kan få!

Komplett.se - Acer Aspire 5734Z 15.6" WXGA

Acer Aspire AS5551G-P324G64M

Komplett.se - Acer Aspire 5742G 15,6" HD LED

SAMSUNG R530 CDC 2.1 3GB/320 15.6" W7HP - En dator med prestanda för imorgon, med en prislapp från igår. - Produktinformation

Acer Aspire 5552G-N854G - Elgiganten