Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Från 7MHz 68000 med 2 Megabyte 16-bitars minne till 40MHz 68030 med 4 megabyte 32-bitars minne på min Amiga 500 var rätt skön, körde hela operativsystemet i RAM.

Annars är ssd 2010 och 4K-skärm saker som fått min gamla dator att kännas som ny.

Av Pirum

Sjukt rubbat med spoilers innan reklam och recaps efter reklam. Och helt knäppt med reklam för andra program i själva programmet man ser. Tror dock ändå att Battlestar Galactica är det som skjutit min puls i höjden mest. Där hade de en snabbresume/spoiler av avsnittet man just stod i begrepp att se, i början av programmet. Helt sjukt stört. Var bara att blunda och sjunga Lion sleeps tonight i kör med frun tills man gissade att spoilern var slut.

Av Pirum

Det var lite roligare att söka förr.

Man fick prova flera olika då de kunde ge radikalt annorlunda svar.

Northern Light var inte så dum, vill minnas att jag hade några bevakningar som meddelade när nya sidor om, tja, Penelope Trevor dök upp.

OBS.

Inget fuffens här. Penelope Trevor är en författare som har, och hade, låg nätnärvaro, jag vill ha koll på om hon skrev några nya böcker efter Listening for Small Sounds *förklara sig*

Trist nu när det bara är Google, Chrome, och inget nytt, roligt eller spännande dyker upp. Att gå från Gopher till WWW och prova nya webläsare, söktjänster, sidor, det var faktiskt kul. Tråk nu. Fast fan så mycket bättre nu på många sätt såklart.

Av Pirum

Jag har klonat med Clonezilla etc tidigare, men det som funkat bäst är att göra en backup med Macrium Reflect (Free-versionen går bra) och sedan återställa den till SSDn. En säkerhetskopia kan ändå vara bra att ha innan man härjar med hårddiskarna. Finns ju fall där någon klonat den nya tomma disken till den gamla osv. Lätt hänt.

Av Pirum

Gammal tråd, men jag fortsätter. Barnen har spelat ett tag nu, att samarbeta på samma ö gnölades det om lite i början, men efterhand funkade det bra.

Trots att dottern döpt ön till typ bVdl4bf och det inte verkar gå att ändra.

Men, på sista tiden, och speciellt idag, brakade barnen samman. Det visar sig, och det har jag inte fattat förr, att spelare 1 har mycket större befogenheter och möjligheter än spelare 2. Jag trodde det bara påverkade namnsättningen av ön.

Men nu började de bråka om var nåt museum skulle ligga, träd höggs ner, och arga ord haglade i soffan. Barnen vill nu ha varsin Switch. Kommer inte att hända såklart, och under inga omständigheter kommer ett Animal Crossing till att införskaffas.

Sökte på internet, eftersom det verkade för dumt för att vara sant, och internet bekräftade som vanligt att det som vanligt var precis lika dumt som man befarade.
Mängder med besvikna spelare som låtit nån svärmor, halvkusin eller treåring vara spelare 1 och inte fattat problemet förrän långt senare.

Förhoppningsvis, men osannolikt, kan Nintendo fixa detta vansinniga beteende i en uppdatering, men fan tro't.

Av Pirum

Hur mycket pengar blev det och vad står det som namn på avsändare? Har glömt vilket konto jag angav så känner att jag måste söka igenom alla innan jag kontaktar Asus. Har 3 banker och 6 konton tror jag, men det borde nog varit ett lönekonto. (har många Asusprodukter men lär inte köpa en till förrän jag fått mina pengar )

Fast jag borde se insättningen visserligen, då den skulle mer än dubbla beloppet på flera av kontona

Av Pirum

Kul quiz. Jag hade ångan uppe så jag höll på att blanda ihop beos med geos, och sen stupade jag av bara farten när jag torskade sista frågan. Ja! Acorn! Och så valde jag första alternativet medan jag i slow motion läste det andra, och tydligen mer korrekta.

Acorn Archimedes var enda datorn jag var intresserad av att kanske byta till way back, med tanke på hur fånigt överlägsen min Amiga 500 var konkurrenterna Atari ST, Mac och PC med MS-Dos. Men Archimedes verkade kul. Ekonomin satte stopp för mina planer, Amiga var ju billigare.

Av Pirum
Skrivet av walkir:

Detta är skälet till att jag har betydligt fler spel till Nintendo Wii, DS, 3DS, Xbox 360 än PS3 och PSP.

En fördel med detta är däremot att vi äntligen slipper påtvingandet av diverse patchar från Sony.

Vill du se en Bluray-film? Vänta, systemet ska bara uppdatera... Vill du spela ett spel? Vänta, så ska vi installera multiplayerpatchen på 3GB först... Detta trots att jag enbart spelade single player!

Som tur är har Sony lärt sig en hel del sedan PS3-tiden, men kravet på att ständigt vara online är något jag ogillat sedan Diablo III till PC.

Som tur är funkar fortfarande Nintendo Switch helt offline

Men uppdatering till Bluray-filmer ligger på skivan? Eller är jag helt bakom. Måste ju finnas mängder med människor som inte har dragit en nätverkskabel till sina gamla blurayspelare. Har en spelare från hedenhös, den fick nog sin sista uppdatering 2012 kanske och jag har den inte kopplat till nätet. Köper sanningen att säga inte många nya filmer heller, har inte tid att se film sedan jag fick barn, tur att filmer numera är så kass att det går bra att klara sig utan dem.

Angående Switch så lär det väl vara sista konsollen som funkar offline från Nintendo, kan mycket väl tänka mig att det kommer en uppdatering till 12.0 strax innan en "Switch 4K" släpps, där spel kan välja om de vill kräva online-autentisering när man sparkar igång dem. Säga vad man vill, men Wii, 3DS, Wii U och äldre Switch är ju fantastiska om man vill spela offline och har rymligare samvete än plånbok.

Av Pirum

Rimligen borde Sony, Nintendo, etc, ha råd med åtminstone downloadservrar i många år, men fan vet. Skulle installera Windows NT4 härom året, var ett sabla meck att uppdatera den. Kunde ju tycka att MS borde haft uppdateringsserver kvar. Likaså var det någon mjukvara jag köpt där aktiveringsservern var borta. Fick ta hem en fulpatch.

Av Pirum

Kläder och skor osv är ju ofta ganska svårt att köpa. Det enda jag returnerat är nog dock ett par skor som hade radikalt fel storlek. Min bättre hälft returnerar desto mer, men damkläder är ju lite svårare eftersom de dels ska sitta snävare än mina säckiga t-shirts och brallor, och alltså har mindre felmarginal att gå på, och dels har damer mer varierande kroppsformer överlag.

Annars returnerar jag ju felaktiga produkter. Gäller det Amazon vill de ofta inte ens ha tillbaks skräpet, nu senast returnerade jag en Bosch SDS-chuck till en borrmaskin, jag fick pengarna tillbaks och fick behålla chucken som kostade typ 200. Felet på chucken? Det stod inte Made in Germany på den som det stod i produktbeskrivningen, den var istället gjord i Kina. Ett rejält fel IMHO, andra kanske inte håller med.

Gratis retur på felaktiga produkter ser jag alltså som något bra, men om 30-40% av e-handelsvaror går i retur så är det ju inte bra.

Av Pirum
Skrivet av Alna6431:

Har precis beställt en switch till grabben som blir 5 (har en tjej på 7 år också) tillsammans med Mario Kart 8 deluxe och Super Mario 3d world. Vad jag har förstått så kan man vara 3 pers på super Mario 3d, vilka kontroller rekommenderar ni man köper? Joycons som är asdyra? Eller någon annan? Tappar man någon funktion om man köper andra? Vi behöver 3-4 kontroller då grannbarnen ofta är här i dagsläget och spelar xbox. Denna konsol är nog bättre anpassad till deras ålder.

Andra spel ni rekommenderar till 5-7 åringar? Tänkte köpa Mario party också om ett tag

Mina barn tycker märkligt nog inte om Mario Kart, och har tröttnat på Mario Party - men det är bra tycker jag själv.

Jag funderade och krånglade när jag köpte barnens Switch, sedan tröttnade jag på att våndas och tog fram plånboken, 2 extra originaljoycons och 1 pro-controller senare är alla nöjda och jag slipper fundera mer. Det finns tydligen en del spel där barnen tycker om att ha 2 joycons var, så även om det bara är de två syskonen här som spelar med varandra kan man "behöva" 4 controllers.

Mina barn är nu 7 och 9, fick switchen när de var, öh... 5 och 7 kanske. Yoshi, Kirby, Rayman, de tycker om plattformsspel. Även senaste Mario-boxen med de gamla spelen Sunshine och Galaxy har de spelat mycket, på Gamecube och Wii alltså, men spelen är typ samma till Switch. Lite skarpare grafik bara.

Minecraft och Animal Crossing går också, men de tyckte inte om Minecraft när de var typ 5, det har kommit på senare tid när de var 6-8 kanske.

Av Pirum

Ett problem är ju att medborgarlön när man talar nationellt tycks ligga ganska lågt. Ska den då ersätta socialbidrag, bostadsbidrag, a-kassa, sjukpenning, blir det jobbigt för många. Men jackpot för en del. För egen del tror jag på en tvungen nedgång i arbetstid som kompletteras med någon form av medborgarlön - som då är lika för alla givetvis, vilket blir än mer svårt att få till i ett så splittrat samhälle som Sverige.

Av Pirum

Utifrån min erfarenhet som lagerarbetare i flera år på flera arbetsplatser, i Sverige och inte Tyskland visserligen, klarar de flesta arbetare inte av jobbet i längden, även om det är "lätt" att lära.

Som tur är, för företagen, står det många arbetslösa i kö för att hjälpa till att hålla löner och villkor på lämplig, för företagen, nivå.

Det som många arbetare fallerar på, enligt företagen, 1) är för lågt tempo, 2) för hög vab- eller sjukfrånvaro (vilket spelar roll när man är bemanning eller provanställd), eller 3) för många felplock. Punkt 1 är dock viktigast, och gör att även yngre når punkt 4, "utsliten". Det har hänt mer än en gång att jag kommit till ett uppdrag, lager eller industri spelar mindre roll egentligen, och det efter någon månad eller två har varit en omsättning på ca 90%, i meningen att av oss 30 som kom i oktober är 3 kvar efter nyår. Många har fått gå pga att behovet minskat, men många pga bristande förmågor, sjukdomar eller "utsliten". Jag blir förvånad av hur många 20-nånting som får ont i axlar, knän, etc, och då talar vi ofta om personer som tränar på gym och inte alls är soffpotatisar som jag själv.

Nåja, lagerarbeten är inte som de en gång var, nu övervakas arbetarnas varenda steg hos de arbetsgivare som vill och de många mikropauser man tidigare faktiskt kunde ta inom industri/lager är på väg bort. Jag har erfarenhet från 90-talet, då var det ofta tyngre och sämre arbetsmiljö på många ställen, men också många fler chanser till pauser pga mindre effektivitet. Idag är många jobb även på lager ungefär som löpande band, och ni som jobbat på löpande band vet att det kan gå ganska ok, man kan vila flera sekunder per minut, tills man kommer efter säg 10-15 sekunder pga något missöde, då blir det 10 minuter helvete tills man är ikapp igen.

Den som tycker sig vara stark och vill tjäna en liten extraslant kan gå till valfritt däcklager och erbjuda sig lasta ur och i en hel långtradare själv Stressen när man efter en stund inte får bort däcken och det från bandet bara trillar in fler och fler är inte att leka med, man känner att man har levt, och möjligen dött, en smula när man linkar hem.

Så, strejka på bara.

Av Pirum

Går nog att komma in i en recovery meny. Stäng av, tryck in power, volym upp, kanske även ner, i några sekunder typ. Har ingen Lenovo, men väl i recovery - menyn kan man prova att rensa cache och lite andra harmlösa grejor innan man gör factory reset som sista åtgärd. Min bror fick liknande fel som dig, berodde i hans fall på överfull lagring.

Av Pirum

Jag köper minecraft - tidningar etc till barnen, men de är inte så intresserade egentligen. Får tips på Youtube istället. Trodde, som många andra, att tidningen var borta redan.

Har kvar många Datormagazin och en del annat, skön nostalgi. Kommer ihåg att jag köpte Byte etc för hiskeliga 100kr, men de var ju rena böckerna med mycket fantastisk läsning. Har nog bara 1 Byte kvar, där de testar Amiga 3000. Hade även Macworld (svensk) tills de gick in i kaklet.

Av Pirum

Skatta för vinsten, hantera garantin, om man gör business av det.

Av Pirum

För ca 10 år sedan köpte jag en budgetladdare från en stor kedja i Sverige, ett tag senare typ smälte den och även om saker inte alltid tar eld så lätt som man tror så föredrar jag originalladdare sedan dess.

Så, alla mina avlagda laddare från Samsung, LG, etc får ersätta de uppenbara skräpladdare/strömklumpar man ibland får med när man köper musikspelare till barnen, etc. Jag tror jag bara har 1 snabbladdare, av 5 år gammalt snitt, så jag vill nog gärna ha med en bra laddare nästa gång jag köper ny telefon. Däremot skulle man kunna ge 100kr rabatt om man köper telefon utan laddare.

Av Pirum

Frans G Bengtsson; motiveringar behövs ej.

Av Pirum
Skrivet av Will Sheza C:

Vad menar du men google photo hur kan jag få komma åt det ?

Hon ska logga in på https://photos.google.com , eller appen Google Foto, har hon tur ligger bilderna där. Har hon otur har hon aldrig använt appen Google Foto och har inte haft automatiskt säkerhetskopiering aktiverat.

Av Pirum

Apropå moln, det är alltså helt säkert att inte bilder finns lagrade nånstans? Google Foto gör ju automatisk backup i bakgrunden när man väl startat det, men det kanske aldrig användes?

8 års bilder? S9 är väl från 2018, fördes bilderna över dit med Samsung Smart switch, eller via dator, eller via SD-kort, eller på annat sätt? Kan åtminstone äldre bilder finnas på äldre enheter man kanske slängt i en byrålåda?