Inlägg

Inlägg som Pirum har skrivit i forumet
Av Pirum

Vill bara inflika att Hobbit i 3D är den visuellt bästa bioupplevelsen jag haft. Hade hoppats att 3D skulle spika 48fps/HFR åtminstone för 3D.

Det jag möjligen har invändningar mot är att uppsnabbade actionsekvenser (fortfarande vanligt i filmer verkar det som) ser ännu värre ut i högre FPS; man ser då lättare att folk "rör sig fel".

Av Pirum
Skrivet av kundun:

Grundreglen är snarare tvärtom, är det inte markerat att man får parkera/stanna så får du i regel inte det. Stanna kan man dock göra på många ställen, men det är inte det folk gör, dom parkerar med varningsblinkers...

Där jag bor parkerar en del på gata, en del på en vändplats, fastän det finns parkeringsplatser (som kostar ca 6kr/timme eller något). Men sedan finns de där speciella människorna som vill stå "ur vägen" och istället ställer sig halvvägs på trottoaren, med varningsblinkers. Det är ju sju resor värre. Tanter med rullatorer kommer inte förbi, osv.

Av Pirum
Skrivet av filbunke:

Problemet är att den kommer att behöva kylas. Så fläktar modell mindre (men allt annat än ljudlösa...), gigantiska kylflänsar, eller möjligtvis någon form av vattenkylning. Då kommer nästa problem, istället för då små enheter som sitter fast på moderkortet så får mer stora saker.

Alltså så hade jag varit helt nöjd med en Gen3-nvme, då eftersom jag inte sysslar med något där högre hastigheter spelar roll, jag jobbar inte med tex högupplösta videofilmer, stora databaslösningar, eller har en massa virtuella maskiner som behöver ordentligt med i/o.

Lite som med 8K-tv.

Ja, jag är också ofta nöjd med "generationen innan" för det mesta, ett problem är bara att teknikfronten då gått förbi och kvaliteten/prestandan ibland sjunker mer än priset. Jämför med SATA-SSD, där de gamla bra SSDerna med MLC (eller möjligen TLC) som gick att fylla utan att hastigheten minskade nämnvärt, medan nya med TLC eller QLC snabbt tappar hastighet när cachen är fylld. Och, ofta utan DRAM eller power loss protection. Jag tröttnade på sånt allt skräp, även om det till vardags kanske inte märks så kickade jag ut en Kingston med TLC och en Seagate med QLC från min huvuddator, och satte in begagnade Intel-enterprise-SSD. Enda undantaget är Samsung 8TB SSD, men den har riktigt stor cache och får vara med pga pris+kapacitet.
(Kommer osökt att tänka på tomma DVD och Bluray som tappat rejält i kvalitet)

Vill lägga in + till Crucial MX 500 och Seagate Firecuda SATA SSD (Ofta sålt som olika specialare, typ Mandalorian) som verkar hålla rätt ok kvalitet. Crucial MX har väl till och med power loss protection fortfarande.

Av Pirum

Jag kör Windows 11 på 2600K. Mitt svar är "nja".

Alltså, det mesta funkar väl ok, men just Utforskaren och användargränssnittet i övrigt tycker jag ju är lite sämre än Win10. Segare. Vet inte om man kan skylla det på min gamla trötta CPU. (som jag är rätt nöjd med)

Å andra sidan vill man ju prova något nytt ibland. Jag använde nåt script för att fixa en .ISO som inte kräver TPM osv, men de flesta gör det nog via Rufus.

Vill minnas att aktiveringen löstes genom att jag via mitt Microsoftkonto angav att jag bytt hårdvara. Eller nåt. Men det tog iaf bara några minuter att lösa, så lite tid att jag verkar ha glömt bort hur jag gjorde

Även om jag har mina åsikter om Win 11 är det inte aktuellt att åter installera Win 10 på min 2600K. (råkar iofs kunna boota även Win 10 från den, då jag har flera boot-diskar, men det är en annan sak)

Av Pirum

Pris & Prestanda. Hade en P55 Core i870 sedan flera år, körde Windows och MacOS på den. En granne skulle hiva sitt enklare Z77-system med Core i3, något var fel med grafiken eller nåt. Jag tog MB+CPU, testade om det gick att köra MacOS ok, vilket det gjorde (fast lite slöare än på i7 870 faktiskt), så efter ett par veckors test skaffade jag en billig i7 2600K via Tradera, för att maxa systemet jag nu satt med.

Har bytt MB efter att det havererat, och har även skaffat mer RAM, men ligger kvar på min 2600K, överklockat. Det har inte känts värt att uppgradera. Men kan vara så att jag tar ett steg upp mot (minst) Intel 8-serien om jag i höst har problem att lägga in macOS 15 Sequoia på min då tämligen osupportade burk.

Av Pirum

Elcyklar också.

Många får ett helt annat sätt att cykla när de har en sådan. Jag menar inte att det går fortare (även om det för en del gör det), jag syftar på att de inte saktar ner lika mycket i kurvor, när de passerar övergångsställen, kör ikapp bilar snett bakifrån innan de brakar över vägen framför en, osv. Och det gäller båda könen. Rörelsemönstret är helt annorlunda än för en traditionell cyklist, speciellt just när man förväntar sig att hastigheten ska sänkas.

Rimligen borde det kunna vara tvärtom, med elcykel blir det enklare att accelerera upp igen så man borde kunna sakta ner bra vid lämpliga lägen.

Av Pirum

Man kan installera Office 365 med 1 månad "trial"/prov. Men man måste vara noga med att i god tid avsluta provabonnemanget (inte bara avinstallera programmet) så den inte drämmer i med en automatisk fortsättning (vilken period man då får betala för vet jag inte, men en månad, ett år, eller något sådant).

Av Pirum

Ack, saknar min Sharp Elsimate från ca 1975-1976, farsan tog hem den från jobbet när den skulle slängas och jag hade den som barn. Den var mycket snabbare på att göra roten ur än de sopiga billiga miniräknarna man fick för en spottstyver på mitten av 1980-talet. Tyvärr försvann den någon gång på vägen, om den inte ligger i en låda från när jag städade ur föräldrahemmet. Snygga gröna siffror också, funkade utmärkt även i skum belysning alltså. Och med 4 AA-batterier räckte den länge.

Annars har jag som alla andra en Casio FX82. Har även en Casio FX4500 och någon mer. Men i vardagen blir det väl ändå operativsystemets kalkylator, sällan jag behöver mer.

Har knappt läst en mattekurs där det behövs miniräknare, men det har ju använts i fysik och kemi etc.

Av Pirum

Tog allt på intuition, men visst har jag haft en datorskärm med scartingång. Dock inte dator med scart ut, min Amiga körde RGB.

Av Pirum
Skrivet av Atotal:

Hmm, microsoft verkar ha 4mbit/s som deras "rekommenderade hastighet" för teams med skärmdelning och flera deltagare. Men jag tycker också det låter väldigt klent.

Halebop student 30GB, blåste slut all surf på ca 5 dagar i sommarstugan denna månad. Därför jag börjar kika på andra alternativ.

Enbart telias nät har duglig mottagning (och endast 5G. 4G är skräp) i stugan tyvärr. Så det är fello, halebop eller telia som gäller. Varav endast den sistnämnda erbjuder mobilt bredband.

Om du gör slut på 30GB på 5 dagar så kan det ju iaf inte var helt omöjligt att klara sig på 200GB under 30 dagar. Halebop har nu dubbelsurf på sitt 100GB-abonnemang. De månader man hänger i sommarstugan kanske det är enklast och billigast att helt enkelt skaffa detta abonnemang till sin vanliga telefon och sedan köra en mobile hotspot från den? Löser ju inte vinteranvändning, eller användning när man inte är där, men, det kanske går att lösa på annat vis.

Av Pirum
Skrivet av Entash:

Såg att Nintendo kör sommar rea i eShop med nya lägsta på en hel del spel. Bland annat nya lägsta på Red Dead Redemption, Hogwarts Legacy och CIV 6. Även rabatt på Zelda: BOTW och Mario 3D World.

https://www.dekudeals.com/hottest

Ja, det var ju en del väldigt bra priser. Skulle kanske inte spela just Civ VI på min Switch istället för PC, men 30kr för det spelet är ju närapå gratis. Ori and the Blind Forest 79kr? Många bra timmar där. Osv.

Av Pirum

Vad är det för fel på folk?

Var på förskoleavslutning, barnen sjöng, och det lät ju inte så högt då de 1) är barn och 2) några är blyga 3) inte kan låtarna så bra och 4) sjöng utomhus. Jättefint givetvis.

Problemet var såklart FÖRÄLDRAR eller andra släktingar, som stod och tjötade med varandra samtidigt som barnen sjöng. Har man inte träffats på evigheter och vill catcha upp, gör då det via telefon, eller efteråt vid fikat, inte när barnen sjunger.

JA, jag är givetvis för feg för att säga till och kanske ställa till en scen. Resignerade istället, och applåderade extra högt - för det behövdes också, när barnen som slutar förskolan och ska upp i "riktiga" skolan fick sina diplom blev det färre och färre applåder vartefter barnen ropades upp.

Av Pirum

När man sedan ca 10 år haft mobil med 2560x1440 i upplösning och ppi på över 570 (galaxy s6) så undrar man varför inte fler sedan länge gått över till 4K på datorskärm. (speciellt för icke-spel såklart). Markant förbättring. Dock är 4K på min 24" skärm i lägsta laget. Går man upp till 32-40" eller liknande måste man nog upp och nicka på 8K om man vill vara nöjd. Imac 27" 5K är en av de bättre macarna om man vill ha en bekväm skärm men det verkar inte ha tagit sig rejält, 5K alltså.

För TV-serier och film? Då tycker jag personligen att 4K räcker tills vidare, det finns andra större problem. Att mycket fortfarande görs i 24fps exempelvis.

Av Pirum

Fy för glada politiker, oavsett parti. Ja, jag förstår att en del är glada, men...nä.

Av Pirum

FW-uppdatering går nog att göra genom att ladda upp en fil från en ansluten dator/enhet till routern när man är inloggad på routerns gränssnitt, likaså kan man nog spara ner settings till en .CFG-fil från routern (men, dessa är nog rappakalja om man inte har en likadan router antar jag). Spontant känns det ju som att Tors hammare slagit ut routern, men det vore ju bra om man kunde kolla den mot någon annan enhet för att vara säker.

Av Pirum
Skrivet av Alphahanne:

Jag vidhåller att spelen faktiskt var bättre förr då spelmakarna var tvungna konkurrera med känsla och spelvärde. De modernare spel som faktiskt lever vidare är inte de som ser snyggast ut, låter mest och är blodigast. Generellt då, undantag finns alltid.

Jag håller bara delvis med dig. Visst påverkar spel av tidens begränsningar, och jag hade superkul med spelen till C=64 och Amiga, men jämfört med dagens spel...hade jag haft tillgång till dagens spel hade jag som tonåring inte gått utanför huset, typ. Visst, det är givetvis så att det finns oerhörda mängder skit idag, men det finns också många bra spel.

För egen del hade jag nog roligare med Phantasie I, II och III, än med Baldurs Gate III, etc, men det skriver jag ner på att jag är gammal och utan tid att gräva ner på spelande.

Av Pirum

Datorer och delar var mycket dyrare förr. Möjligen undantaget GPU kanske. Nu kan man få en rätt bra dator för billig penning, speciellt begagnat.

Däremot kanske det var roligare förr, om man nu tycker det är bra att något är kul. Kan hänga ihop med ålder också.

Av Pirum

Nu när alla har mobiler med (möjlighet till) mycket data har man väl fiber av några speciella anledningar:

1) TV - man ser så mycket TV, och i 4K, att mobilt bredband inte duger.
2) Spelande, mobilt bredband är ofta för klent för stora uppdateringar (tiotals GByte) och låg latens
3) Man vill kunna tanka ner linuxdistributioner snabbt...

Personligen gör jag inget som jag tycker är värt 500+kr/månad. Nu har vi via BRF, billigt, men skulle jag någon gång behöva abonnera på bredband igen ligger trådat nät väldigt dåligt till. För 20 år sedan hade jag glatt betalat 500kr/mån för 10Mbit utan att blinka, då jag precis kommit från modemvärlden. Men idag? Njae.

Av Pirum
Skrivet av Edin:

Tack alla som köpt! Vi ser till att SweClockers Drops ska bli ännu bättre och uppmuntra fler tillverkare och återförsäljare att ta fram riktiga erbjudanden till communityt. ”Riktiga” erbjudanden är en döende art och hårdvara är sjukt dyrt.

Till er som redan köpt och känner att tusan, det fanns sedan ett agg lite billigare på Inet (tack för att ni bidrar till att fler får komponenter billigt) kan ni PM:a mig bevis på köp så får ni 100 kr i pingvinstänger (min personliga favorit sura smultron) hemskickat <3. Roligast är väl om alla trollar alla och det kommer konsumenten till gagn.

Helt orelaterat - kan privat tipsa om denna luftrenare nu i pollentider. Köpt en till varje sovrum hemma plus en till morsan: https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/klimat-varme/luftrenar...

Ps. Hög energieffektivitet är bra grejer!

Vill tacka för drop. I februari började min dator låta lite i nätagget (10+ år), fläkten, så jag köpte snabbt ett ok nätagg som jag dock inte var helt nöjd med - lite klent även om det hade räckt för min nuvarande dator. Och efter några dagar slutade min gamla PSU att låta konstigt så lät det gamla sitta kvar i väntan på bättre tider.

Så jag packade inte upp det "reservaggregat" jag köpt. När denna drop kom returnerade jag det klena agget, det var ju oöppnat och inga problem. Beställde från Inet, även om Webhallens erbjudande också var bra.
Hämtade ut det på posten. Min fru undrade vad det var för paket som låg i baksätet på bilen. Eheöhh...jag behöver nog ett nytt nätagg så jag köpte ett...

Samma jäkla kväll skulle jag starta min dator som jag stängt av pga åskoväder. TJOFF. Det blixtrade och rök i datorn, proppen gick i lägenheten, var hela datorn rökt tro? Dock, skulle åka bort ett par dagar över helgen, ingen tid att greja. När jag kom tillbaks skruvade jag isär det gamla agget för att verifiera att det verkligen var boven i dramat, och ja, en kondensator stod svullen och trött och lutade sig åt vänster, åt höger var det brännmärken på skyddsplast, etc.

Det mest intressanta var egentligen hur mycket damm som gömde sig mellan kretskortet i PSU och höljet, det var en luddig matta trots att det i övrigt var ganska rent (jag blåser rent ibland). Funderar nu på att skruva isär mina andra nägagg för att blåsa rent även där, det går inte att komma åt när höljet är på.

Men, viktigast, när jag satt i mitt nya nätaggregat funkade datorn perfekt, trots dramatiken. Och till ett väldigt bra pris.

Av Pirum

Jag har ju gamla burkar, men tycker att SATA-SSD är rätt bra pris på om man lyckas hitta rätt läge. Har en 2TB PNY SSDsom jag knep för, eauöhh...799 kanske, på Amazon, och en 8TB Samsung jag norpade från Inets drop för kring 2400kr. Och så har jag kryddat med begagnade Intel-enterprise-diskar jag köpt billigt. Funderar på att skaffa en M2 för boot-disk, men min setup nu med 1.6TB Intel SSD som dual boot för MacOS och Windows 11 funkar så bra att jag inte ser något större behov. Struntar glatt i alla eventuella konflikter med annat inkopplat, kylning, eller whatever, bara att köra - fast med SATA3 som begränsning såklart.

Men, alla får tycka olika.