Inlägg

Inlägg som Anonymous FTW har skrivit i forumet
Av Anonymous FTW
Skrivet av DaBone:

Att Tesla saknar värmepump är inte helt rätt, då Model Y har det...

https://teslaclubsweden.se/varmepumpen-i-tesla-model-y/

Ja fast nu svarade jag på ett inlägg om Tesla Model 3 (ja jag borde ha skrivit Teslan istället för Tesla). Vad gäller Model Y så ligger den kanske ett år fram i tiden för svenskarnas del och i övrig så har ju den idag uppgiven sämre räckvidd än Model 3. Eftersom nu även räckvidd var på agendan, samt eftersom det var så viktigt att påpeka har även den kortare räckvidd på motorväg. Även pris går ju då upp till 729K.

Av Anonymous FTW
Skrivet av alpha:

40 mil WLTP innebär dock klart mindre än 40 mil på motorväg. Om man klarar sig med det så är det förstås trevligt, men jag tror att de flesta hade önskat lite mer. Inte minst i dessa prisklasser.

Vinterjul kostar 22tkr för Model 3 och 25tkr för Polestar 2. Även Volvon behöver väl vinterhjul och även de ligger väl i denna prisklass? Dessutom behöver man nog lägga på lite förarassistanspaket och stolpaket på Volvon för att den ska komma upp i nivå med de övriga.

Även om Model 3 och Polestar 2 inte är så märkvärdigt mycket billigare än Volvon så är de trots allt billigare och erbjuder bättre räckvidd. Frågan kvarstår - hur många kommer vilja betala mer för Volvo åt få markant sämre räckvidd? Vissa kanske, men knappast majoriteten av de som funderar på att köpa elbil.

För de som klarar sig med en mindre bil som ID3 så är det definitivt ett alternativ. Personligen tycker jag dock att ID4 verkar mer intressant.

För Enyaq har jag tolkat det som att startpriset i Sverige är omkring 550tkr för den versionen som har 51 mil WLTP, dvs det som konfiguratorn på hemsidan visar är korrekt för Sverige. Den Eqyaq som bara kostar 489tkr i konfiguratorn är extremt klent utrustad och prislappen går väl upp närmare 100tkr innan når en nivå som är likvärdig de bilar vi diskuterar här.

Om det är så att jag uppfattade Skoda Enyaq's prislapp korrekt, 550tkr, så känns det som att VW ID4 1st för 515tkr är mer prisvärt.

En av anledningningarna till att de versioner som initialt finns tillgängliga för Enyaq och ID4 ligger en prisnivå under Model 3, Polestar 2 och Volvo XC40 Recharge är att de endast är bakhjulsdrivna (en motor istället för två) och inte lika fokuserade på prestanda. Klarar man sig med ~200hk och bakhjulsdrift så är Enyaq och ID4 förmodligen mer prisvärda än de övriga. Det beror på vad man förväntar sig av sin bil.

Jag skulle egentligen varit iväg och provkört ID3 tidigare i veckan, men var tvungen att planera om lite. Förhoppningsvis får jag tillfälle att provköra kommande vecka. Om jag uppfattade saken rätt skulle ID4 finnas tillgäng för provkörning i december.

Mindre räckvidd på motorväg gäller alla elbilar, det är inget unikt för XC40. Längre räckvidd är så klart bättre, men tror de flesta klara sig med 40 mils räckvidd.

Att jag tog upp vinterhjulen var endast för att få lite perspektiv på hur liten skillnaden är i pris. Förarassistansen hos Volvo går på 7900:-, pengar det också, men inte jätteblodigt. Stolpaket om man vill ha elstolar för 5900:-, annars har XC40 som standard Nubuck/nappaläder. XC40 har förresten elbaklucka som standard, finns inte ens som valbart tillbehör till Model 3.

Jag skulle också välja ID4 framför ID3 men eftersom räckvidd var på tapeten så tog jag upp ID3 som hyllats just för sin räckvidd. Möjligen kan ID4 ha liknande egenskaper men det får senare test visa när den väl finns att köpa.

Enyaq för 550K har utrustning som värmepump, LED Matrix belysning samt ljudisolerat glas. Det är utrustning som inte ens går att få i en Tesla Model 3 år 2020, varken som standard eller tillbehör. Men klarar man sig med en lite enklare utrustad bil för närmare sju hundra tusen så. Det beror helt på vad man förväntar sig av en bil år 2020.

Av Anonymous FTW
Skrivet av alpha:

Bilen är säkert bra men med klen räckvidd på 40 mil blir prislappen på 700tkr galet hög. Vill man ha bättre räckvidd och bra prestanda kan man lika gärna köpa Polestar 2 (47 mil) eller Model 3 (56 mil) som båda är billigare. Vill man komma ännu billigare undan, men fortfarande ha bättre räckvidd, då är det onekligen svårt att slå ID4 (52 mil) för 515tkr.

Så jag håller med - varför skulle man köpa en XC40 med så hög prislapp i förhållande till vad man får? Sänk till 600tkr och den har en liten chans i alla fall. Om man känner sig bekväm med just Volvo är inte heller steget att byta till Polestar särskilt stort.

På något sätt är det lite oroväckande att Volvo nästan är sist på bollen gällande att släppa en elbil och när de väl släpper den har den förmodligen sämst räckvidd av alla moderna elbilar i dessa prisklasser.

Skulle klart nöja mig med 40 mil, sällan jag kör längre. Sen är Teslan du angivit helt galet prissatt den också i så fall, skiljer bara 30K mellan den och Volvon, det är ungefär vad Tesla tar för en uppsättning vinterhjul.

Är det bara räckvidd du vill ha så finns ID3 med 77 kWh batteri och 55 mils räckvidd för 532K, då ingår även värmepump som ger längre räckvidd på vintern, det saknar både Tesla och Polestar. Eller varför inte i sammanhanget rent billiga Skoda Enyaq med 51 mils räckvidd för 489K.

Av Anonymous FTW
Skrivet av addek83:

Tydligen omvandlas gaspedalen till bromspedal pga. mjukvaran för laddningsfunktionen vid ”motorbroms”. Låter inte som en höjdarupplevelse i 110km/h.

Om det är så är det regenereringsfunktionen som går in så är det är inte samma sak som att panikbromsa. Finns för övrigt ett annat etablerat elbilsmärke som brukar kunna drabbas av spökinbromsningar.

Av Anonymous FTW
Skrivet av DaBone:

Om det hänt 3st bilar i Sverige, så kan det ju hända fler framöver? Tänk dig mediadrevet och den dåliga publicitet Polestar skulle få, om de ignorerade detta. Nu vet jag inte hur de stannade, men det kan bli ganska farligt om det händer på fel plats vid fel tidpunkt.

Har själv Spotify i bilen, men streamar till 95% genom telefonen istället. Använder ofta Waze och vill få varningar och annat i högtalarna och då måste man ha det kopplat så. Fungerar dock lika bra och man kan styra musiken på samma sätt... Dock dåligt om de ger sämre kvalitét på ljudet. Polestar har väl en ganska vass ljudanläggning av vad jag förstått.

Det kan ju inte hända fler eftersom de nu tar in dem och uppdaterar dem. Sen är Polestar 2 helt ny bil så det har inte hunnit sålts så många. De som säljs idag lär dessutom redan vara utrustad med senaste mjukvaran.

Fast du har ju inte Android Automotive i din bil, du har ju inget alternativ om du vill ha Android i din bil.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Mighty Mic:

Uppenbarligen problem med mjukvaran även i Polestar:

"Nya svensk-kinesiska elbilen Polestar 2 har en rad mjukvarufel där det allvarligaste gör att bilen plötsligt kan stanna under färd. Efter att det hänt tre svenska kunder återkallar nu bolaget alla bilar som levererats. Totalt rör det nästan 2.200 bilar, varav cirka 600 i Sverige."

https://www.di.se/nyheter/motorstopp-for-polestar-alla-bilar-...

/M

Det mest allvarliga och fruktansvärda problemet har drabbat så många som tre bilar, det ohyggliga felet innebär att bilen stannar och föraren kan endast starta bilen genom att låsa den, vänta tio minuter, sen låsa upp den igen och först efter denna omilda behandling åka vidare. Denna tio minuters försening har inneburit mycket smärtsamma upplevelser för dessa tre ägare. Troligtvis kommer dessa tre förare aldrig kunna återhämta sig igen från denna förnedrande mjukvaruupplevelse.

Ett ännu mer omfattande problem som drabbat samtliga ägare är att Polestar 2 har en app från svenska Spotify som Spotify givit allt för låg bitrate så att många Polestareägare övergivit svenska musikundret Spotify till fördel för amerikanska utmanaren YouTube Music.

Sådan dålig behandling och mobbing från ett svenskt företag mot ett annat svenskt företag är under all kritik och kan i förlängningen innebära att svenska Spotify tappar sin givna plats bland streamingtjänsterna då Polestar 2 är först i världen med hyllade Android Automotive som spås få omfattande spridning bland världens biltillverkare.

Så skriv skyndsamt under så att det förmodade misstaget rättas till på denna länk: Länk till underskriften

Av Anonymous FTW
Skrivet av Dhanjel:

Har börjat begränsa mitt urval av bil"köp" lite, så behöver lite slutgiltiga åsiker.

Det står i mellan:

*Nissan Leaf* 40kWh. Privatleasing 24 månader / 3000 mil.
3195kr inkl service och vinterdäck.

+ Fast månadskostnad
+ Hygglig storlek
+ Bra bagage
- Man kan inte sälja bilen snabbare om man vill
- Det blir "dyrt" med övermil
- Risk för att det kan bli dyrt när man lämnar tillbaka den

*Renault Zoe* beg -17/-18 ~3-5k mil på mätaren. 40kWh. Batterihyra
Runt 125 000 kr. Batterihyran blir 999kr om man kör på 1500 mil här med.

+ Jag äger bilen
+ Man slipper bry sig om batteridegradering (till viss mån)
- Mindre bagage
+/- Osäkert restvärde (antagligen bättre än 50% på 3 år som jag räknar med, men man vet aldrig)

Totalkostnaden för leafen utslagen per månad blir ju enkel, 3195kr.

Totalkostnaden för Zoe blir
(125 000 + 999*36 + ~400*36 - 125 000 * 0.5 + 10 000) / 36 = 3412kr
inköp hyra ränta restvärde v.däck

Så Leafen blir på pappret billigare om jag inte räknat fel, men kan bli dyrt om det är stenskott, repor osv som man tycker olika om (och med små barn så finns det risk för repor ), något man kanske slipper när man äger bilen för då gör det inte så mkt prisskillnad när man säljer den.

SVÅRT!

Tacksam för alla tankar och kommentarer

Har du kollat på privatleasing av Opel Corsa -e ? från 359900:- vid rent köp.

Systermodellen heter Peugeot e-208 . Den kan man leasa från 3899:- på 36 månader och 1500 mil.

En begagnad BMW i3 kanske?

Av Anonymous FTW
Skrivet av anon132576:

VW är ju i princip den enda etablerade biltillverkare som storsatsar på eldrivet. Så det är inte ett så träffsäkert exempel. Prova istället med Fiat-Chrysler, BMW, Honda eller Toyota, några av de minst villiga att hoppa på elvågen hittintills.

Fast VW är en av världens största biltillverkare, det inverkar lite om en sådan stor spelare ställer om till eldrift.

Såg nu att man får ännu mer indikation på VW satsning när man går in på VW egna sida.
Nya elektriska ID.3 är det enda du möts av hos dem: Volkswagens svenska hemsida

Fiat-Chrysler ska gå i hop med Peugeot och kommer få elbilar från dem. Precis som Opel får från Peugeot idag. Annars har de Fiat 500 som elbil.

BMW har ju haft sin elbil i3 sedan 2013 och är väl i full färd med flera elbilar. i4, iX4, iX5 osv... mycket på gång där.

Honda har väl en minibil Honda e. inte mycket mer.

Toyota har nog hamnat helt fel, Japanska tillverkare överhuvudtaget verkar ha missat detta med elektrifiering, med nått undantag då som Nissan tex.

Av Anonymous FTW
Skrivet av alpha:

Du är nog ganska ensam i din uppfattning att Tesla inte kan bygga elbilar och att Tesla vill försvåra övergången från fossilbilar. Finns det något längre och sammanhängande resonemang bakom dessa åsikter eller ville du bara trolla?

Tesla har redan sedan starten har haft som målsättning att skynda på utvecklingen mot fler elbilar. Tror någon på allvar att övergången till elbilar hade gått lika snabbt om inte Tesla satt blåslampa på de andra tillverkarna genom att leverera en massa elbilar och ta märkbara marknadsandelar i premiumsegementet?

Strategin har varit att börja med en dyrare och mer udda bil som Roadstar för att finansiera utveckling och produktion av något billigare/vanligare bilar (Model S/X). Det möjliggör utveckling och produktionen av en bil som en bredare publik (men självklart inte alla) har råd med (Model 3/Y).

Tesla har alltid haft en begränsad mängd batterier att tillgå så hade man från början byggt en billig bil hade man inte haft pengar nog att skala upp produktionen som man gjort nu.

Sammanfattningsvis är det genomtänkta affärsbeslut som ligger bakom strategin och de har tagit Tesla till positionen som världens högst värderade bilföretag. Du får förstås ha vilken åsikt du vill om strategin och Teslas kompetens - men man måste i princip ner på Trump-nivå på argumentationen för att spinna det till annat än en succé.

Det lutar åt att Tesla kommer ta fram en mindre modell framöver - om det blir fabriken i Kina eller Berlin som ska bygga den får vi se. Tesla-sagan är knappast slut redan nu.

Tesla Battery Day den 22:a september kommer förhoppningvis att visa hur vägen framåt ser ut.

Lite läsförståelse skulle inte skada, jag har aldrig skrivit att de inte kan tillverka elbilar, det jag skrev var att de inte klarar av att tillverka billiga elbilar eller ens bra dyra bilar. Grundpriset för billigaste Teslan i Sverige helt utan tillval är 569 080 kr.

Exempel på hur bra de är på att tillverka dyra elbilar eller hur "premium" de är som du påstår, kan man tydligen få med sådana här MacGyver lösningar under skalet på deras senaste Model Y:

https://i1.wp.com/teslanorth.com/wp-content/uploads/2020/09/mode...

Källa

Att börja med dyrare modeller är inte jättelångt från hur många biltillverkare arbetar, där de låter de exklusivaste bilarna få nya finesser och tillbehör först. Som tex nya Mercedes S Klasse som har självkörande nivå 3 i Tyskland. Betydligt mer avancerad än Teslas som bara ligger på nivå 2.

Tja du, visar inte Tesla upp något revolutionerande på battery day då finns det nog stor risk för att aktiekursen får lätt pyspunka. Fast de troende kanske nöjer sig med att Tesla lanserar en ny färg som tillval så hamnar de i trans.

Skrivet av DaBone:

Det jag ville få fram var att Elon under många år, försökt få de andra att vända skutan och satsa på eldrivna bilar. Men det har gått väldigt trögt på den fronten. Inte förens Tesla började vinna mark och de andra nog fick panik, som det började hända saker.

Tesla har byggt upp nätverket av laddare för sina kunder, som också betalat detta "genom" bilköpet, som kom fram lite tidigare i tråden. Så om jag betalat för uppbyggnaden, varför ska jag behöva trängas och stå i kö med folk som bara glider in och laddar utan att ha betalat för uppbyggnaden? Håller med Elon i detta fallet. Tillverkare, var med och betala, så att utbyggnaden kan gå framåt i snabbare takt, med fler laddstationer på fler orter. Det gör att elbilsmarknaden kan ta fart på allvar, istället för att Tesla ska ta på sig hela ansvaret för uppbyggnaden.
Det jag vill få fram i det senaste är att de andra biltillverkarna, snarare verkar tvingas sälja elbilar, som de egentligen inte vill. Alternativt vill försöka dra ut på tiden för en övergång till ren eldrift, då de inte vill satsa fullt ut.
Det är givetvis fullt möjligt, då de satsat miljarder i investeringar för fossilbilar, som de gärna vill få tillbaka. En snabb övergång, skulle ge ett enormt "sår" i företagens ekonomi. Men samtidigt, går de inte över och visar elbilar, så är de körda. De måste bara göra det i en takt, som gör att de förlorar så lite pengar som möjligt.

Eon är ingen biltillverkare, utan säljer el... vad jag vet. Så att de sätter upp laddstolpar är väl inte konstigt??
Ionity däremot ägs av biltillverkare och tar ut en hutlöst hög kostnad per kW.

Trängas? Är bara att höjda priset eller ännu bättre hålla den på en lämplig hög nivå så du slipper trängas, jag har inte påstått att Tesla ska ha gratis laddning.

Satsat... Du kan ju gärna visa något fossilprojekt det senaste året där VW satsat 650 miljarder. Tycker det är väl mycket troende, man kan ju börja misstänka att man hamnat hos Livets Ord.

Fast Eon har fortfarande inte givit bort dem och jag tror inte de var gratis att sätta dit, alltså en investering för elbilar som Eon har gjort, precis som Tesla har gjort och båda är företag som arbetar mot vinst.

Av Anonymous FTW
Skrivet av DaBone:

Tror du får läsa på lite i ämnet innan du börjar skriva.................

Ger dig en länk som är från 2014, sedan kan du själv googla fram hur mycket som helst, om hur Elon försöker få fosilbilstillverkarna att vända sina pråmar.

https://www.tesla.com/blog/all-our-patent-are-belong-you

Elon erbjöd de andra tillverkarna att vara med på tåget, när de började bygga ut SuperCharger nätverket. Men det var ingen annan som trodde på det och därmed ville vara med på tåget. Så varför ska de då nu erbjuda andra att komma in hux flux, när de inte varit med och betalat? För att gynna elbilsmarknaden och få fler att välja elbilar? Jag som har en Tesla kommer ju börja få trängas med allehanda andra bilar framöver då? Nu för tiden är det oftast bara att glida in och börja ladda..

Men som kommit fram tidigare i allehanda artiklar så är Elon öppen med att öppna upp laddnätverket, om de vill vara med och betala för uppbyggandet.

"Tesla co-founder and CEO Elon Musk has said on multiple occasions that the Supercharger network was never intended to be a walled garden. "We're happy to support other automakers and let them use our Supercharger stations," he said during an earnings call in May. "They would just need to pay -- you know, share the costs proportionate to their vehicle usage, and they would need to be able to accept our charge rate or at least our connector, at least have an adapter to our connector. This is something that we are very open to, but so far none of the other carmakers have wanted to do this. It's not because of opposition from us.""

Länk till artikeln.

Så jag vet inte var du får dina uppgifter ifrån, men om du tror att de bara ska ge över det de kämpat för helt gratis till de andra stora drakarna inom bilbranschen, så får du nog tänka om. Det skulle inte ens jag göra...

Fast jag trodde det var 2020 nu.

Jag har aldrig påstått att Tesla skulle ge bort sina laddstationer till någon annan, det har du hittat på själv, tror du får läsa inläggen som skrivs lite noggrannare. 🙄

Att ta betalt av någon, i detta fallet slutanvändaren är inte hellre något som är likställt med att ge bort. Om du tror att Eon har givit bort sina laddstationer för att de tar betalt så får det stå för dig, jag tror inte många håller med dig.

Av Anonymous FTW
Skrivet av ronz:

Jo men som sagt så var ren Elbil för dyrt och en Seat Mii är för liten

Såg nu att du tyckte VW UP var för liten. Ska komma en billigare VW ID.3 med mindre batteri framöver, får se vad den hamnar på för pris i Sverige.

Av Anonymous FTW
Skrivet av ronz:

Men vart laddar jag en elbil utan laddplats?
Sen är ren elbil för dyrt att köpa oavsett för mig

Du får påverka dem som beslutar över ditt boende, så kanske du får en laddplats.

Bor du hos dina föräldrar så får du påverka dem, bor du i bostadsrätt så får du ta upp det med styrelsen, bor du i kommunalt boende så får du ta upp det med kommunen.

Du får en ny Seat Mii för 264900:- sen får du 70000:- av staten, så 194900:- för en ny elbil.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Wiinis:

Att företagen vill fortsätta tjäna pengar på något som de kan och har ett bra rykte av att kunna tillverka bra bilar det vill de nog fortsätta med. De är nog även försiktiga med att gå all-in för det är nog viktigt att gå in vid rätt tidpunkt annars kan det bli dyrt.

Kan tycka att regeringen (plus resten av världen) borde komma till ett beslut vad som gäller. Antingen tar vi det här med klimatet/miljön osv seriöst och går på den linjen och då får biltillverkare och alla andra börja rätta in sig i ledet eller så struntar vi i det och hoppas på det bästa. Kruxet är ju att ingen vågar det heller för då är deras karriär över.

Problemet är alla anställda. Kommer behövas betydligt färre anställda för att tillverka elbilar och att säga upp personal är dyrt.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Bart:

Que?
Att tillverkarna basunerar ut sin förträfflighet att ge kunderna tillgång till elbilar i alla klasser har ingenting med hur de verkligen känner för att ställa om sin verksamhet till elbilar. Fossiltillverkarna och deras försäljningskanaler vill inte sälja elbilar. Att VW har lagt miljarder och åter miljarder på elbilar är ju enbart för att de blev tvingade att göra det i domslut efter dieselskandalen (som kostat VW över 300 miljarder så här långt - trehundra-tusen-miljoner!).

Fossiltillverkarna har genom åren byggt upp en verksamhet där de i stort enbart sätter ihop underleverantörers produkter. De utvecklar egna motorer förstås, men avgaskrav har ju gjort att många tillverkare gått ihop och delar på utvecklingskostnader på motorer. I en situation där fossiltillverkarna inte har kompetens på batterier, elmotorer och mjukvaran för att styra dessa på ett optimalt sätt, så kommer tillgången från underleverantörerna avgöra hur mycket elbilar de kan producera i verkligheten. Så att Skoda visar sin enda elbil på förstasidan på sin hemsida är ju precis det jag påstår. De visar hur gärna de vill sälja elbilar, sen får vi väl se hur många de verkligen säljer nästa år. Skoda har som mål att sätta ihop mellan 60000 - 90000 första året.

Volvo visste precis som alla andra tillverkare att det inte gick att lova vad VW gjorde med dieselmotorer, men var tvungna att följa med marknaden som styrs av politiska beslut. Volvo ville absolut inte dras in i någon dieselhärva.

Varför skulle Tesla låta andra tillverkare använda deras laddstationer som har bekostats av Teslas kunder genom 20000:- inbakat i varje nybilsförsäljning? Vill andra tillverkare vara med, vilket Tesla erbjudit, så behöver de bara vara med och dela på kostnaden. Men jag gissar att fossiltillverkarna aldrig skulle våga ta den prestigeförlusten, att erkänna att Tesla har gjort något som kan uppfattas som bra.

Ja du VW håller ju som bäst på att bara plöja ner 650 miljarder på sin elbilssatsning, så det är nog lite mer än vad som betalats i böter kanske. Sen kan du ju ta och visa på att de blev tvingade att satsa på elbilar i domstol för det skulle jag gärna vilja se.

Inte kompetens... är det någon som saknar kompetens så är det Tesla som inte ens klarar av att bygga ihop en prisvärd elbil. Det har lyckas VW fint med. Ingen som helst konst att bygga en bra bil om den får kosta hur mycket som helst, men inte ens det klarar Tesla.

Vanför Tesla skulle det, jo för att det skulle betala deras stationer. Inkomst vet du... för att betala det som de investerat, men nu vill ju inte Tesla ha bort fossilbilar så då går det ju inte, det ingår i Teslas DNA att försvåra övergången från fossilbilar.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Bart:

Varför?

Det är helt enkelt så att de andra tillverkarna inte är ett dugg intresserade av den kostnaden. Kunde dom välja, så skulle dom helt enkelt låta bli. Spelar ingen roll hur mycket reklam med budskap om den elektrifierade framtiden som redan är här dom ger ut, dom vill egentligen inte alls ändra sin inarbetade modell för att tjäna pengar (dom tjänar tusentals miljoner per år). Alrik överdriver lite grann i sin krönika som länkas ovanför, men det är uppenbart att fossiltillverkarna vill försena övergången så mycket och länge de bara kan.

Inte uppenbart för fem öre. Gå in på Skodas hemsida. Det första man kommer till där är deras nya elbil Skoda Enyaq. Då kan man ju lika gärna säga att Tesla vill försvåra övergången till elbilar då de inte låter andra märken ladda hos dem. VW har lagt ner åtskilliga miljarder på övergång till elbilar och tagit fram en helt egen plattform för enkomt elbilar, den blev så lyckad att till och med konkurrenten Ford köper in den.

Volvo beslöt sig tidigt för att sluta utveckla dieselmotorer, de utvecklar egna elmotorer istället, tillsvidare köper de från Siemens.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Xyborg:

Jag ställer mig ändå tveksam. Teslas USPs uppfattar jag handla betydligt mer om OTA uppdateringar, stark acceleration samt deras utbyggda egna laddnätverk.

OTA har de nya konkurrenterna också som tex. Enyaq som jag tog som exempel, accelerationen har du hos Taycan.

Det hela låter lite som fossilsförespråkarna tidigare. Men elbilar har ju ingen räckvidd... men det löstes, de får ju inte ha drag... men det löstes, osv.

Punkt på punkt avverkades och idag saknas i stora drag helt argument mot elbilar.

Detsamma händer nu med Tesla, argument till fördel för en Tesla, faller ett efter ett. Då konkurrenterna är ikapp.

Skrivet av Otori:

Nja, det håller jag inte med om. Visst har de haft enastående prestanda, men det får du ju även om du köper en Bughatti eller Lamborghini.

Finns det sedan någon annan biltillverkare som erbjuder ett lika utbrett och kraftfullt laddnätverk?

Spännande ändå att du jämför dem, för får Tesla sälja lika många bilar som dem så kommer det nog inte gå så bra för Tesla. Tror nog Elon tänkt sig lite större försäljning för sin Model 3 än vad Bugatti säljer bilar.

Skrivet av lasseTM:

Du ser tyvärr inte helheten, Tesla är så mycket mer än bara räckvidd.
Innan jag köpte min första Tesla fattade jag inte grejen, hade ägt flera elbilar innan men ingen annan kan mäta sig mot en Tesla även om vi tar bort räckvidden.
Men detta förstod jag inte innan jag ägt en själv, tyckte mest att de var glorifierade skitbilar från USA som var dyra med dålig kvalitet.
Idag är jag av en annan uppfattning.

Först och främst så slipper man en jävla stämpel i en servicebok med ett påhittat serviceintervall för att försöka få något på garanti.
Renault kollar i stort sett ditt däcktryck på service av Zoe och ändå ska det påverka garantin på drivlina, något får gärna förklara varför.
Byte av 12V batteri är tydligen också viktigt på en eldriven bil vartannat år även om du har ett 400V batteri att ta el av, på en bensinare är det 4 år idioti helt enkelt.

Sedan har Tesla mycket tokiga lösningar men många som är helt överlägsna de klassiska biltillverkarna som är bakåtsträvande.
Ta bara vindrutetorkarna, funkar 10 gånger bättre på min Model 3 än någon annan tysk jag ägt innan, hur kan BMW, Merca eller Audi inte fått detta rätt på över 100år?

Laddnätverket är en annan sak som man inte förstår innan man börjat använda Teslas, innan tyckte jag att det funkade helt ok att köra långresor med 50kW laddare gömda på en mack och 1 laddare. Idag skulle jag aldrig utsätta mig för något sådant, och även om du har rabatt på Ionity så finns det relativ få Ionityladdare och det är max 1-2 laddare där de står i Sverige.
Ska du köra en avstickare längs de stora vägarna är du körd direkt.
Tesla har allt mellan 4-30 laddare på samma ställe så risk för köbildning är minimal.

Du får dessutom nya funktioner rullande, klassiska biltillverkare lovar jag ser $ så fort de utvecklat en ny funktion och det lär inte vara små summor vi pratar om, vilken annan biltillverkare ger extra prestanda gratis?
VW gjorde ju detta med dieselgate, eller vänta dom sänkte din prestanda gratis.
Tack VW, Audi och Porsche för lägre prestanda men ökad förbrukning det är precis vad jag vill ha.

Skulle gärna ta en bil i storleken med Skodan men inte från ett märke som ägs av VW, allt som är ett fel hos den familjen döps om till feature istället för ett fel så de slipper garantiåttaganden. Känns lite som en familj där man uppfostrar alla att leva i förnekelse.

Jag betalar gladeligen 100k extra för att det står ett T i fronten kontra något som kommer från en tillverkare som varken kan eller vill tillverka något med drivlina av el. Vem har inte haft elfel på något som kommer från VW?

Nej för det låter inte alls som om att tillhöra "En familj", med floskler som "Du ser tyvärr inte helheten", "Tesla är så mycket mer än bara räckvidd", "de klassiska biltillverkarna som är bakåtsträvande". Tror tyvärr inte det är många som betalar 200000:- mer för att tillhöra en sådan "familj" eller se "helheten". Vet inte varför men jag tänker nu mest på videon till Genesis - Jesus He Knows Me, gillar den låten skarpt.

Förutom flosklerna är argumenten för alltså, service, vindrutespolaren, laddnätverk och att man får pruttläten.

Tyvärr inget jag betalar 200000:- mer för.

Skrivet av snajk:

Det finns som redan nämnt mer än bara räckvidd som gör en bil värd sitt pris. Tesla har visserligen sett några av sina fördelar minska nu när fler tillverkare ger sig in i matchen, till exempel så kan man få likvärdig acceleration från Taycan och flera andra närmar sig Teslas räckvidd. Men laddnätverket är unikt och det är en väldig fördel. Andra har också nämnt enkel och billig service, vilket förstås stämmer men det borde inte vara en särskilt stor grej, och andra tillverkare borde också minska på servicebehoven hos sina elbilar när de ser hur lite service de faktiskt behöver, men det är absolut ett problem att exempelvis Kia tar nästan lika mycket betalt för att serva en elbil som en fossilbil när arbetet som utförs är så mycket mindre.
På vilket sätt är Teslas vindrutetorkare så mycket bättre? För de funkar väldigt bra på min bil, jag har haft de i auto-läge sen jag köpte bilen och det har fungerat utmärkt. Vill jag justera känsligheten så har jag ett reglage på torkarspaken, men jag kan nog räkna tillfällena där jag har rört det på ena handen liksom.
Det är absolut en stor fördel, både mängden laddare och kostnaden. Samtidigt är det bara det just när man kör långresor, i vardagen så har det nog inte så stor betydelse för de flesta, i alla fall inte de som kan ladda hemma.
Tja, är det en så stor fördel då? Gör inte det att man känns mer som en betatestare än en kund? Som datorentusiast är man ju hyfsat van vid det förstås, men för en generell bilförare så misstänker jag att det bara är jobbigt att det kommer uppdateringar hela tiden, att saker flyttar på sig i gränssnittet och att funktioner försvinner, tillkommer och förändras så man inte vet vad man håller på med liksom. Sen är det inte så att andra tillverkare inte har liknande funktioner, de bara använder dem mycket mer sparsamt. Min bil uppdaterades nyligen exempelvis och Spotify försvann från bilen och från bilens app-butik (så ingen bra OTA-uppdatering ur min synvinkel, men den kom i alla fall).
Ingen ville förstås ha det, varken tillverkaren eller kunderna, men de fuskade och blev påkomna så då blev det resultatet.
Skulle det vara så illa så borde ingen köpa VW, istället så är de världens största biltillverkare så det verkar inte som om kunderna har samma upplevelse som du.
Tja, vi får se. VWs första stora elbilssatsning har ju precis kommit igång med id3 och dess plattform.

Jag tror bara att många överskattar komplexiteten i eldrivlinan och underskattar svårigheten att vara bra på allt annat som har med bilar att göra. Elmotorer och batterier är inte ny teknik direkt och utvecklingen sker mestadels hos underleverantörer som mer än gärna säljer dem till alla som vill ha (så länge de har kapacitet i tillverkningsledet). Tesla har däremot inte lyckats komma ikapp när det gäller många andra saker som många biltillverkare är rätt bra på. Kvalitet och design exempelvis. Jag säger inte att de inte skulle kunna komma ikapp där, men de har väl prioriterat annat helt enkelt.
Ni misstolkar siffrorna lite här. De säger att man tappar 30% mindre i räckvidd jämfört med direktverkande el. Alltså om du tappar 10% räckvidd utan värmepump i en viss situation så tappar du 7% med.

Visst finns det mer än räckvidd som utgör en bil. Men då riktar man in sig i en nisch. Tror som sagt inte att Elon tänkt att Tesla ska vara en nischspelare. Tror också väldigt få betalar 200000:- mer för att få en bättre vindrutespolare.

En viktig sak med att köpa en bil är tex. tillgången till serviceverkstäder, finns Skoda Servicenter på nästan varje ort. Hos Tesla är det några enstaka ställen i hela landet.

Egna laddare är en fördel, men det är också en fördel som blir mindre för varje dag. Utbyggnaden av laddare rent allmänt står inte direkt still. Det som kan vara problem idag är Norrland inland, men då är vi tillbaka till en nisch igen. Det bor inte jättemånga där så då blir det också en snäv nisch att rikta sin elbilförsäljning (elbilar som i sig än så länge utgör en nisch) emot, det blir helt enkelt ingen volym på försäljningen.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Otori:

Det är ju solklart att man inte kan jämföra priserna på det viset. Tesla har väl, precis som traktortillverkaren Volvo, ansett sig vara Premium.

Bilarna vänder sig helt enkelt till olika klientel och marknader.

Så nä, finns inga måsten att behöva justera några priser.

Fast hela exklusiviteten bygger på att man varit ensamma om en viss prestanda, nu spricker den för 230K mindre. Är solklart att det kommer påverka.

Av Anonymous FTW
Skrivet av FreeMan:

Varför skulle dom behöva det? Isf borde väl antingen Skoda eller Mercedes behöver justera priserna för Skoda Superb Combi(från 388.500 kr) och Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+(från 1.238.900 kr)?

Priserna sätts efter vad kunder vill betala och för många kunder finns det fler parametrar än WLTP och vad drivlinan består av.

Går inte riktigt att jämföra med fossilbilar som funnits sedan slutet på 1800 talet, de som inte kunna anpassa sig har försvunnit eller fått justera sina priser.

Elbilar i modern form är relativt nytt och här kommer samma omvandling ske över tid, de som inte klarar av att anpassa sig kommer att slås ut.

Tesla har hittills varit rätt ohotade om dessa räckvidder, här kommer ett tjeckiskt bilmärke med samma räckvidd och tar bort denna exklusivitet för 230K mindre, klart att det kommer påverka.

Av Anonymous FTW

Intressant att Skodan med 510 km WLTP räckvidd kostar 230500:- mindre än en Tesla Model Y med 505 km WLTP räckvidd
Någon kommer får justera sina priser framöver.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Defender:

Jobbar man skift plus har en bit till jobb så finns det inga alternativ än bil.
Bor man sen i lägenhet så är det ju nästan döfött att ha en Elbil.

Om man inte har möjlighet att ladda på jobbet.

Från det ena till det andra. Ikväll premiärvisas nya Skoda Enyaq iV