Inlägg

Inlägg som Anonymous FTW har skrivit i forumet
Av Anonymous FTW

Vilka härliga inlägg. Någon lyckades att stampa på Stefan Löven och Miljöpartiet också. Helt omoderat.

För balansera upp med ett vettigt inlägg så skriver jag att detta var ett bra beslut. Bara dumt med prylar som drar ström när de inte ens används.

Kollade i en HP för några år sedan som regionen köpt in tusentals av, dessa satt det Platinum nätagg i blev riktigt imponerad.

Av Anonymous FTW

En av deltagarna i elbilsrejset SECC 2021: Ystad - Haparanda, Haparanda – Ystad väljer att lägga ut stream, kul att se hur det går.

Av Anonymous FTW

Tesla Model 3P på KVD, slutpris 450500:- Fin bil med något sliten inredning samt fukt i baklyktorna.

Samma bil på Blocket hos bilhandlare, 60K dyrare

Lite intressant ändå att se vad bilhandlare köper in för och tjänar på sina bilar. Sen lämnar ju i och för sig bilhandlare garanti samt möjlighet till avbetalning.

Av Anonymous FTW

Elon Musk skriver att han senare i år tänker öppna upp Teslas laddnätverk för andra elbilar än Tesla. Skulle ju kunna underlätta för några kanske. Billigt lär det inte bli, kostar ju redan en slant att ladda hos Tesla, men det kan ju vara för att öppna upp de höjt just priserna i det senaste.

Källa: Ny Teknik

Av Anonymous FTW

Auto Motor och Sport utser Mercedes EQS till världens bästa elbil.

Länk

Av Anonymous FTW
Skrivet av ztenlund:

Nu är det ju så att EU också tycker att det är en "feature", så det finns krav på att nya bilar faktiskt ska låta/ge ifrån sig ljud under en viss hastighet (sedan antar man att däckljud etc är högt nog). Detta påverkar inte befintliga elbilar, men det är därför en del nya låter som ett fordon som anstår Darth Vader och andra mystiska varianter.

Tillägg:
https://www.vibilagare.se/nyheter/ny-eu-lag-elbilar-maste-lat...

Hörde en Renault Zoe med sådant där ljud för första gången på en lidlparkering i fredags, först trodde jag det var fel på bilen sen kom jag på att det var sådant där artificiellt ljud. Riktigt jobbigt ljud, föredrar fossilbilar alla gånger, de är ju ofta så tysta så de hörs knappt när de lämnar en parkering.

Det här var ju dessutom bara en bil som lämnade parkeringen, när flera år igång så är nog huvudvärken inom räckhåll, kan väl liknas med en Vuvuzelakör.

Av Anonymous FTW
Skrivet av DaBone:

Lite som att jämföra äpplen med päron vad det gäller bilar också...
Den ena har prestanda som en sportbil och försäkras därefter också och den andra är en gubbil...

Fast ID3 har inte sportbilsprestanda...

Nä men kolla runt på förarna som rattar Model 3, apropå gubbil.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Aktsu:

Ja bottenplattan är mer eller mindre ny, de verkar gjuta stora delar istället för att ha många smådelar och batteripacket är det ny design på. Bilen är ju i stora delar ny, bara den övergripande exteriöra designen som är samma.

Polestars infotainmentsystem är ju dock riktigt dåligt i jämförelse faktiskt, tar nog ett tag för Google att få till det. Går ju inte ens att få vettiga laddförslag i navigatorn.

"Mer eller mindre" och "verkar" var precis de ord jag sökte. Likadan platta men man har ändrat tillverkningstekniken med andra ord. Lite uppdateringar på en nu rätt gammal bil med andra ord och tyvärr ganska långt ifrån den "nya Teslan" du önskar.

Finns ju till och med omtyckta A Better Routeplanner att använda direkt i Polestars infountainment:

https://www.polestar.com/global/press/press-release/polestar-...

Av Anonymous FTW
Skrivet av snajk:

Jo, men det är också ett väldigt hinder för att de ska kunna slå ut fossilbilar. Alltså gör S-klass elbilen varken till eller från. Räckvidd är ett överdrivet problem, fråga vem som helst med en elbil. Räckviddsångest däremot, men det handlar ju om en irrationell rädsla snarare än ett faktiskt problem.
Jag vet. Samtidigt gäller det långt ifrån allt som lanseras i S-klass. Vi lär inte få massagestolar i A-klass på ganska länge exempelvis, eller i en Dacia för den delen, och självstängande dörrar är inte direkt vanliga idag trots att de har funnits i 30 år.

Det är ett hinder för dem som inte har råd. För dem som har råd så har det skapats en möjlighet som inte fanns tidigare. För vanligtvis så tillverkar man inte en bil själv, men nu har Mercedes gjort det för dem som har råd eller viljan. Dessutom kommer även en Mercedes S-klasse att en gång komma ut i begagnathandeln då till ett förmodligt lägre pris.

Massagestolar finns till Volkswagen ID3, elbil och därmed inte gratis den heller. Men absolut igen Mercedes S-klasse.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Aktsu:

Den artikeln jämför ju dock den framtida EQS mot förra generationens Model S, det blir ju ganska skevt speciellt eftersom den nya generationens Model S kommer börja levereras innan EQS. Förra generationens S var ju i många områden just 10 år gammal för att det var ju från den tiden bottenplattan och andra stora delar var ifrån.

Ingen utanför Tesla vet batteristorleken och därmed effektiviteten för den nya Model som lanserats nu. Men bara av att kolla CdA formeln för luftmotståndet så har den minskat med ca 13% enligt Teslas Cd på 0,208 som de sagt att nya S får. Deras nya fälgar skall dessutom göra en del och förbättringar vad gäller värme/ac systemet, batteriet och motorer en del. Så antingen kommer de höja räckvidden när de faktiskt testat de nya bilarna enligt regelverken eller så kör de med en mindre batteristorlek än förut, effektiviteten kommer oavsett vara bättre än förra generationens.

Det sagt är det ju fortfarande väldigt tufft att Mercedes lyckats göra en så effektiv bil så snabbt och jag har nog aldrig trott att Tesla ligger 10 år före konkurrenterna, detta visar ju att de kan vara med och fightas.

Sen undrar jag personligen när de andra biltillverkarna ska följa med Tesla och skaffa lite moderna infotainmentsystem. Är väl Polestar och Volvo som börjat med Android Automotive men Audi, BMW, Mercedes verkar alla fast i klumpiga. Försökte sälja in en E-Tron GT för frun och hon kände som jag att gå till Audis system skulle vara som att gå från smartphone till dumbphone. Det är där jag känner att Tesla ligger före mest faktiskt.

Framtiden är 12 dagar fram, då har EQS premiär. Hur ska InsideEV kunna jämföra med något de inte vet något om. De måste väl ändå gör en jämförelse mot något de känner till.

Så du menar att det du kallar "nya Tesla Model S" har ny bottenplatta? Så de har gjort en ny bottenplatta men bilen i övrigt ser nästan likadan ut utvändigt, måste vara första gången i världshistorien man bygger en ny bottenplatta men man behåller den gamla karossen, brukar snarare vara så att man gör förändringar på karossen på gamla bottenplattan. en ny bottenplatta brukar kosta några miljarder att utveckla.

Vissa tycker att Polestar ligger för Tesla tack vara infountamentet från Google, vilken tillverkare som helst kan lägga in Googles system, det skulle Google bara bli glada för. Ligger fördelen för Tesla på den sköra tråden då förstår jag ännu mindre dagens aktiekurs.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Gainsgoblin:

Verkar bli en otroligt imponerande bil ja. Men med ett pris på närmare 2 mkr kommer fossilbilar fortsätta vara ett nödvändigt ont. En majoritet av befolkningen kommer inte ens få provköra en skulle jag gissa.
Har kört 70 mil på en tank nu och har 36 kvar säger den vilket känns rimligt, brukar ta mig lite över 100 mil på en tank.

Elbilar börjar dock närma sig en acceptabel kombination för mig så det kanske blir ett byte för mig snart.

Absolut en imponerande elbil.

InsideEV skriver att den är effektivare än Tesla Model S, enligt dem drar Mercedes EQS 14.03 kWh per 100 km. och Model S Long Range 15.67 kWh/100 km. För nått år sedan så påstod någon att Tesla låg tio år före konkurrenterna, tio år har nog aldrig gått så snabbt någonsin i världshistorien. Kanske även att Teslas aktiekurs är liite uppblåst.

InsideEV

Av Anonymous FTW
Skrivet av snajk:

Kanske för de som har en miljon eller två att lägga på en bil...

En miljon och därunder ligger flera elbilar på idag så det är inget som sticker ut tyvärr. Fattiga har dock aldrig kunnat köpa det bästa så det är inget unikt för just elbilar.

Mercedes filosofi har dock alltid varit att deras lyxsedan S-klasse får den senaste dyraste tekniken före alla andra Mercedes, sen vartefter tekniken blir billigare så vandrar den ner i modellserien.

Vill man följa bilinnovationer och bilteknik genom historien så är Mercedes S-klasse rätt bil att följa, fick t.ex ABS bromsar 1981. dubbelglas som kom i Tesla Model 3 nu fick Mercedes S-klasse redan 1991, samma år fick de självstängande dörrar, electronic stability programme (ESP) fick den 1995.

Av Anonymous FTW

Mercedes avskaffar härmed begreppet "räckviddsångest".

Nya Mercedes EQS får 770km räckvidd. Ladda upp batteriet till 80% tar bara 20 minuter. Skaplig prestanda för en stor lyxsedan också 0-100 accelererar den på 4,5 sekunder, toppfarten anges till 200km/h.

Mercedes EQS har även rekordlågt cD på 0,20, ingen annan personbil avsedd för fem har så lågt värde.

Finns ingen anledning till fossilbil längre, de är härmed uträknade ur ekvationen och blir en parantes i historien.

Reddit

Av Anonymous FTW

Elbilen Polestar 2 får toppbetyg i Euro NCAP. Högsta poäng av alla testade bilar från 2020 till idag. 👍

Källa är Vi Bilägare

Av Anonymous FTW
Skrivet av Wiinis:

Har du en elbil som inte är Tesla?
Jag har en ID4 på väg, ingen aning om när, så jag har ingen aning om hur det funkar i verkliga livet men det jag sett av folk på youtube och läst vad andra skrivit så ligger ionity och de andra efter tesla.
Men som jag skrev så vet jag inte utan bara hört andra. Du kanske har en annan uppfattning? Då får du gärna dela med dig. Vill gärna höra positiva saker 🙂

Du bor i Stockholm, det kommer inte vara något problem. Det som kan vara problem är om du inte kan ladda hemma eller på jobbet, men det gäller alla elbilar, men inte alla bostäder. Det blir onödigt krångligt/ jobbigt utan hemmaladdning, att ta sig till en laddare varje gång det börjar bli dags istället för att bekvämt ha en laddad bil när man vaknar på morgonen.

Skrivet av BattleGeek:

Nja. Jag kan hålla med om att jag själv helst hade velat ha Android Auto i mittkonsollen om jag fick välja fritt.

Men det är inte den mjukvaran som spelar roll.

Vad du ser i konsollen är "media-systemet". Det i sin tur integrerar med bilens mjukvara - och det är den som spelar roll. Det är här Tesla ligger i sådan framkant. Det är där du finner funktionerna som förvärmning av batterier, OTA-uppgraderingar, kontakten med din telefon-app, larmet, auto-pilot/cruise-control, etc.

Själva UI:t i media-systemet är viktigt men det är inte den avgörande punkten.

Därför är jag duktigt besviken på Volksvagen som lägger miljoner euro på att utveckla ett eget media-system... Något som ger dom noll fördelar gentemot kunder. Dom borde lagt krutet på bilens OS - och bara kört Android i konsollen precis som Volvo/Polestar gör. För när dom väl lägger in stöd kommer alla kunder ändå köra Android Auto / Apple Carplay via sina telefoner i alla fall..

Korrekt Android Auto har ingen inverkan, Polestar däremot har Android Automotive, Det är inget simpelt UI det är ett eget operativsystem. Förvärmning av batterier är inte Teslaunikt det har andra också, OTA har andra också eller i alla fall runt hörnet på befintliga modeller, inget unik där heller, telefonapp, larm autopilot allt du räknar upp, absolut inget unikt där.

Det är inte något "mediasystem" som VW utvecklar heller, det är ett operativsystem som framöver kommer finnas i samtliga bilar från VAG, men ID familjen blir nu först ut, "VW OS" heter operativsystemet. VW har fler tusen utvecklare som arbetar med VW OS, de flesta sitter i Tyskland men finns även utvecklare i andra länder som Kina och USA.

Av Anonymous FTW
Skrivet av anon324648:

Brukar vara ett vanligt argument. Grejen är att man stannar och tar paus oavsett, man kör liksom inte 50 mil i sträck. Man behöver oftast inte planera rigoröst heller, iaf. om du har Tesla ser ju laddstationer osv. på kartan (och planera att ladda vid superchargers, stannar du en halvtimme och käkar är saken biff).

Aktuellt karta med ETA på nya superchargers:
https://www.tesla.com/sv_SE/findus?bounds=62.844776207491385%...

Han som körde Porsche Taycan hade suttit i bilen i nio timmar, han kunde sitta i nio timmar till i de stolarna sade han.

Skrivet av Wiinis:

Det är inte pausen som är själva problemet utan om det tar längre tid för att det inte funkar. Det var ”många” laddare som inte funkade och de var tvungna att fixa och dona. Det är inte ok.
Nu pratar jag inte om Tesla för de verkar ha förstått vad som krävs.

Ändå var det en Audi e-Tron som vann 75 milstestet.

Skrivet av anon324648:

De andra ligger tyvärr efter Tesla på många punkter, ekosystem, mjukvara m.m. Man kan tycka att de stora biltillverkarna borde utgöra ett större hot, men de sitter med gammal infrastruktur (t.ex. underleverantörer) för fossildrivet, en sådan omställning sker inte över en natt.

IMO är det Tesla som gäller om man vill köpa elbil i dagsläget och vet att man ska köra längre sträckor. Nu har jag iofs inte provkört andra elbilar än Tesla, men av det jag läst är det inte imponerande.

Polestar 2 har fått mycket beröm för sin mjukvara, när billiga småbilar får samma Google operativ kan det visa sig att Tesla sitter med ett operativ som ingen vill ha, vem vill byta ner sig från en billig simpel Renault med Google operativ till en Tesla för kanske en miljon när man mister Googles ekosytem. Kan bli precis som med mobiler, osäljbara om de saknar operativ från Apple eller Google.

elbilar är tämligen lätta att tillverka i jämförelse med att tillverka fossilbilar, var och vart annat varumärken har provat eller kommer släppa en egen elbil. Obskyra varumärken som Sony och Kalasjnikov har tagit fram egna elbilar, för det är så enkelt.

VW har redan fabriker som kan tillverka 900000 elbilar om året, det verkar de ha fixat över en natt.

Som han som körde Audi e-tron i testet, "Tesla knappt har någon fördel längre". Konkurrenterna är ikapp.

Av Anonymous FTW

Auto Motor och Sport vinterkör sju elbilar i 75 mil - vem är snabbast i mål?

Lite roligt att se hur Alrik ler och myser när han kollegor pratar gott om elbilarna i testet, verkar vara en sann elbilsfantast.

Tycker Teslan har högt vägljud jämfört med de andra, kan i och för sig vara micken som sitter sämre till.

Av Anonymous FTW
Skrivet av Jonas79:

Fördelen med strukturellt batteri i karossen är att man kan få cellerna väldigt tätt & desto tätare dom är desto starkare konstruktion & limmade på plats desto mer säkrade är dom vid krock eller stötar.

Sedan kan man få dit mer kapacitetet på mindre plats eller större batteri på samma utrymme & när alla jagar räckvidd om detta enbart kan öka säg 30% iallafall med samma celler.

Jag tror att flera kommer följa efter som man sett med mobiler att batterierna är inbyggd pga mer slimmad konstruktion med mer skyddat batteri som är mer skyddat mot väder&vind & limmat på plats.

Så man kan inte få dem täta menar du om man har dem i en box? vad skulle skillnaden vara menar du?

Blir de del av karossen så kommer de även brytas med karossen. Du tror inte de är skyddad mot väder och vind om de är i egen låda? Bara för att batterierna blir en del av karossen så blir de inte helt magiskt en millimeter höga, de kommer fortfarande sticka ut. Vidare om du ska proppa in mer batterier så ökar ändå vikten.

Skrivet av martinot:

Vad har du emot det? Tänker du på att du skall själv in och reparera?

Allt har sina för- och nackdelar, och jag kan förstå att de biltillverkare som räknat på det kommit fram till att det skulle kunna vara en smartare och effektivare lösning, som både ger låg vikt och hög vridstyvhet i kaross.

Absolut skulle jag vara intresserad av att köpa en defekt elbil och sen ett fungerande batteri från skroten som jag kunde sätta dit.

Förresten det borde nog alla som är någorlunda intresserad av miljön tycka vara något positivt istället för att skrota en hel bil bara för att batteriet givit upp. Dessutom påskyndar det omställningen om begagnade och reparerade bilar kommer ut till nya kunder som inte har samma ekonomiska förutsättningar som de som köper nya bilar.

Skrivet av Stefflo:

Många pratar om att det är billigt att äga och köra en elbil och det köper jag. Men hur är egentligen kostnaden vid byggandet?
Är det billigare att bygga en Elbil då det är så få mekaniska delar, mer eller mindre en kaross, en platta, fyra motorer, ett batteri och en specad förarplats.
Batteriet kostar en hel del, karossen är den samma om det är el eller fossildrivet, motorerna blir fyra istället för en men säkerligen mycket billigare per styck, bromsar och liknande är väl också detsamma men mycket annat av pumpar, mekanisk drivning och annat måste bli klart dyrare på en fossilbil.

Så bara vi kan tillverka bättre och billigare batterier så borde bilarna falla ordentligt eller kommer fabrikanterna behålla priserna och plocka ut mera vinst?

Batterierna ställer till det fortfarande, annars är en elbil både simplare och enklare än en fossilbil att bygga. Det är därför vi ser så många nya tillverkare i världen. Infotainmentsystem är en annan uppförsbacke, men det håller Google på att ändra på så det är ett tämligen övergående problem.

Skrivet av reverend benny:

Ni som kör elbil, vad har ni köpt för laddboxar? Någon som har något färskt test?
Funderar på el alt hybrid med förutsättningen är ju att kunna ladda så tänkte kirra en laddbox först.

Volkswagens verkar både prisvärda och vettiga:
Länk

Skrivet av ryggbiff:

Jag har en VW ID3 som jag fick i december och har tyckt att räckvidden har varit dålig de senaste veckorna när det varit så kallt, så jag skickade nedanstående mail till säljaren som jag köpt bilen av:

"
Jag har upplevt att jag har väldig dålig räckvidd och det blev extra tydligt i förra veckan:
- laddade 100% i onsdags natt
- torsdag: 34 mil i räckvidd när jag satte mig i bilen. Körde 2 mil tur och retur till jobbet, och borde ha 32 kvar.
- fredag: 30 mil i räckvidd. Körde ca 5 km och handlade. Räckvidd ca 28 mil när jag satte mig i bilen igen. Körde 1 km för att göra ett ärende i några min. Har 20 mil kvar på mätaren när jag sätter mig i bilen igen.
- lördag: en sväng i stan på totalt 1,1 mil
- söndag: tur och retur till Täby C 3 mil
- måndag 1,2 mil till jobbet. Kvar i räckvidd är 8 mil efter att ha kört totalt 8,2 mil.

Enl kördatan har bilen dragit 44 kWh/100 km vilket betyder en räckvidd (om jag vågar köra ner till 0%) på 13,18 mil. Allt är ställt på eco och jag har kört lugnt och mjukt.
"

Jag bor i Stockholm och parkerar på gatan utan att ladda över natten och enl säljarens svar så beror den höga förbrukningen på att bilen måste värma batteriet från ca -12 grader (som det varit de senaste nätterna) till +15 och detta kostar extremt mycket energi. Min genomsnittliga bilresa är nog ca 1 mil, vilket betyder att bilen måste värma batteriet i stort sett hela tiden och när temperaturen har kommit upp i +15, så är jag framme. Jag får alltså ut ca 25% av utlovad körsträcka jämfört med WLTP.

Detta skulle inte vara ett lika märkbart problem om man åker längre sträckor varje gång. Oavsett är detta relevant information som man inte får av VW.

Har aldrig köpt någon ny bil av VW men de kanske inte informerar dem som köper diesel eller bensinbilar om att räckvidden på vintern är sämre heller?

Informationen jag kan ge dig är att du ska undvika ladda bilen till 100%, det sliter onödigt mycket på batteriet. Lägg dig på 80% eller under istället, helst med tanke på att du kör småsträckor finns ingen anledning att ladda 100%.

Skrivet av P-son78:

Snyggt att få en "real life" från en som faktiskt kör elbil! Det är så sällan man hör om folk som faktiskt kör i vinterväder utan det enda man hör är WLTP som inte är relevant alls för alla.

Jag valde en hybrid som mitt insteg till el-världen. En Audi A6 TFSIe som tyvärr har en enorm leveranstid. Beställde i OKTOBER och ska få den i MAJ! Tyvärr är mitt mönster liknande ditt att åka kortare sträckor men ofta. Dock har jag möjlighet att ladda på uppfarten då jag bor i villa så för mig hade det kanske räckt med el men kände att jag ville ha 4 hjuls drift och då är man extremt begränsad (jagar en del och behöver kunna ta mig fram överallt).

En annan fråga, alla har ju vant sig vid att framhjulsdrift minsann är det bästa och säkraste men i dom flesta elbilar är dom bakhjulsdrivna? Hur går det ihop? Är dom nu mindre säkra eller har alla elektriska hjälpmedel gjort att det är lika säkert som framhjulsdrift?

Framhjulsdrift på en diesel eller bensin är ju bra för att du har tyngden fram över hjulen. På en elbil har du inte den tyngden över främre hjulparen. Elbilar med framhjulsdrift kan ge ryck och slit i ratten vid start och snabb acceleration, det problemet får du inte om du lägger driften bak.

Skrivet av martinot:

Bakhjulsdrift är normalt bättre än framhjulsdrift, allt annat lika. Enda anledningen att ha framhjulsdrift på en ICE-bil är pga. att man har en stor tyngdförskjutning mot fronten. Greppet blir ju klart bättre när man har en stor ICE-klump över framhjulsaxeln som trycker ner hjulen i marken. (Själv så gillar jag dock vår bakhjulsdrivna E-klasskombi, så där är det ju debaterbart vad som är bäst mellan FWD och RWD.)

På en elbil så har man in detta problemet med en stor tung motor över framaxeln, och då blir det ofta bättre med en RWD-lösningen än en FWD-lösning.

Bäst är dock alltid AWD!

AWD är inte alltid bäst, kolla på Ford Mustang MACH-e och dess räckvidd, RWD v.s. AWD.

"Bakhjulsdriven (RWD) Standard Range: 440 km räckvidd – 574 900 kr

Bakhjulsdriven (RWD) Long Range: 610 km räckvidd – 649 900 kr

Fyrhjulsdriven (AWD) Standard Range: 400 km räckvidd – 644 900 kr

Fyrhjulsdriven (AWD) Long Range: 540 km räckvidd – 734 900 kr"

Källa

Av Anonymous FTW
Skrivet av Samsung:

På pappret ser den ju fin ut, men hittills har jag inte personligen blivit jätteimponerad av någon elbil som bygger på en plattform som är avsedd för förbränningsmotor. Dock mycket intressant år med flera modeller som verkar lovande, exempelvis Ioniq 5 som jag tror kan bli rätt spännande. Att den faktiskt verkar ha dörrkarmar gör den snäppet mer intressant för vinterbruk än Tesla Model Y.

Jag och många andra är imponerade av vad Polestar lyckats med i Polestar 2. Kan inte bry mig mindre om vad bilarna är byggda på för plattformar om de ger mig vad jag vill ha och där kvalar både Polestar 2 och EQC in.

Det jag kan ha något emot däremot att ha batteri packet som en bärande del av karossen.

Av Anonymous FTW

Anrika lyxbilstillverkaren Mercedes prisbombar elbilsträsket med elbilen EQA för 529.900 kronor före Bonus Malus på 70.000 kronor. WLTP-räckvidd på 42 mil.

https://d2ihp3fq52ho68.cloudfront.net/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE3MD...

https://d2ihp3fq52ho68.cloudfront.net/YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjE3MD...

Bjuder på källan till dessa sensationella uppgifter: Recharge