Inlägg

Inlägg som NodCommander har skrivit i forumet
Av NodCommander
Skrivet av tcntad:

Låter rätt vettigt att ju oftare datorn är på desto fortare kommer pastan torka ut, sen hur lång tid det tar är en annan 5:a.
Har i princip aldrig stängt av min dator som kör en I5-9600k så den är snart 5 år.

Är det främst värme som torkar ur kylpasta? Eller ålder, eller förändringar i temperatur?

Av NodCommander

Shelly, går via WiFi. Dom har ett par olika e27 och GU10 ljuskällor. Öppet gränssnitt som inte är beroende av varesig appar eller moln om man inte vill.

Av NodCommander
Skrivet av P0tatoo:

Hej, hjälper en kompis med att få ett nytt grafikkort till sin dator då de gamla gav upp. Hennes moderbord är ett ASUS Z170 pro gaming å processorn är en Intel i5-6600k.
Skulle behöva köpråd på vilket som passar till dessa delar. Hon vill inte uppgradera dom andra delarna då dom funkar bara fint.
Ha försökt hitta vad som funkar å om jag inte missförstår det hela så funkar till å med 3000 serie på dem??? Hon lägger gärna helst 3-4k på det

Vad som helst med en PCI-E kontakt fungerar mer eller mindre med det moderkortet.

Vad spelas för spel och i vilken upplösning, om du vet?

Av NodCommander

Var kommer enheterna ifrån? Kan kunder sälja tillbaka Deckar till Valve?

Av NodCommander
Skrivet av GizmoTheGreen:

Har för övrigt HUE system i nuläget men behövde en enkel lampknapp, av och på, till köks"bulben".

bra och billigt på IKEA. (inte kompatibel med hues brygga/app men man kan synka den direkt till lampan, då det är samma underliggande teknik.)

Blir säkert mer ikeagrejor sen så jag svarade JA

Deras Dirigera och Styrbar knappar är riktigt bra. Enda på marknaden som har uppladdningsbara AAA batterier istället för knappceller(?)

Av NodCommander

Ja! Deras varmvita lampor är bra, men glöm dom färgtonsskiftande.

Av NodCommander
Skrivet av nobbens:

Det är väl alltid 5V som gäller överallt?

Tack för alla svaren!

Det är dock en sak till jag undrar över och det är vid första laddningen eller rättare andra. Skall jag låta batteriet bli helt tomt innan jag laddar på andra laddningen (har hört det ska vara bra) och sen när det är gjort när ska man ladda - vid 10% kvar eller 20% osv eller har det absolut ingen betydelse om man så skulle ladda fullt när batteriet bara förbrukat 15% och alltså står på 85%?

Har alltid sett till att min förra lur fått gå ner till minst 30% innan jag laddade på nytt och det har ju visat sig vara en bra metod då mitt batteri faktiskt fortfarande är riktigt bra efter bortåt 5 års laddande, eller har det absolut ingen betydelse?

5V gäller vanlig USB ström, men Samsungs QuickCharge och USB standarden USB-PD kan höja spänningen till e.x 9V eller 12V för snabbare laddning.

De har absolut ingen betydelse hur och när du laddar li-jon. Det var (ur)gamla nickel-kadmium som var extremt petiga med laddningen i och med deras "minneseffekt".

Vill du vara pedantisk:
Det du ska undvika är framförallt att låta den ligga på 100% (eller än bättre, att alls nå 100%) och 0% under längre tid. Generellt sett mår den bättre ju närmare 50% den största delen av tiden den är, men det är inte alltid praktiskt. Det blir snabbt värre ju närmare 100% man ligger, så e.x att sluta ladda vid 85% är mycket bättre än att ladda till 100%, medans att avbryta redan vid 70-75% är lite bättre ändå, men inte fullt lika mycket vunnet. Ladda inte batteriet om det är (riktigt) kallt, nedåt 0°.

I övrigt spelar det ingen roll alls när du börjar eller avslutar en laddning, gör det så ofta du vill/behöver.

Skrivet av Diablo_Lino:

Jag laddar min galaxy s22 ultra på en extremt slö trådlös laddare över natten och har gjort det i lite över ett år nu.
Det tar sådär 5-6 timmar att ladda den till fullt och än så länge känns batteriet som nytt

Tänk på att laddaren är speccad till ett visst watt-tal, ofta 5-10W för enklare modeller, och att laddförlusterna är ofta runt 40-50%. Förluster = Värmeutveckling. Se upp så din telefon inte ligger på en liten värmeplatta varenda natt.

Av NodCommander
Skrivet av Oliver91:

Det borde väl inte vara någon fara när vissa kinestelefoner laddar i 100w+ ?

laddar alltid min S22a med original Samsung 15w QI laddare och har inte märkt av någon försämring på batteriet, köptes vid lansering.

Plågar min telefon totalt med spotify, youtube e.tc. hela dagarna och jobbar varmt och dammigt.

Alla Li-jon batterier är inte skapade lika. Det är alltid avvägningar mellan C-värde, kapacitet, livslängd, vikt, volym, arbetstempersturer och så vidare.

För övrigt tillämpar väl kinserna en väldigt dålig "standard" av snabbladdning där dom vrider upp strömstyrkan istället för spänningen, vilket både orsakar mer värme och kräver tjockare kablar.

Av NodCommander
Skrivet av Hassel fd Jompenleet:

Haha folk här är ju för roliga varför skulle nya telefoner har stöd för snabbladdning och 15w+ input om deras batterier inte var byggda för att tåla värme? Nej du ska inte använda någon gammal antik laddare som förstör ditt uttag i telefonen pga slitage
Kolla upp vad telefonen är speccad för och köp en laddare därefter
Snabbladdaren ligger inte och trycker någon ström som genererar värme när telefonen laddat till 100%
Det är inte som att resterande komponenter i telefonen är bygga för att hålla i 10 år

Du ska inte skriva med sådan säkerhet att du får det att låta som fakta när du inte verkar ha en aning om hur litiumjonbatterier åldras och tar "skada".

Ja, telefonen "tål värme" i den mån av att den inte exploderar efter tre snabbladdningar. Men snabbladdning förkortar livslängden på din telefons batteri, och ju lägre C-rate du laddar ett batteri med desto bättre, generellt sett.

Varför (och hur?) skulle en äldre laddare "förstöra" en telefons laddkontakt? Det är samma kabel som används. Resterande delar av telefonens hårdvara håller ~10+ år utan problem, om den inte utsätts för fysiska skador så klart.

Nej, snabbladda ska man inte vara rädd för om man behöver göra det. Men låt gärna bli att göra det varje dag och laddar du över natten så använd en 5W (5V, 1A) laddare istället.

Av NodCommander
Skrivet av Lonian:

Jag som tyckte mig höra att Starlink skulle vara gratis internet till alla. Vad hände?
Blev det inte lönsamt att göra så?

Det vet jag nog inte om jag hört. Utöver kanske handlingen i första Kingsmen filmen... Eller så har jag totalt glömt bort det.

Av NodCommander

Skärpa?

Av NodCommander
Skrivet av HappySatan:

Vilken dist är bäst för en (i sammanhanget) glad amatör som vill prova på att spela på Linux? Helst en version med så lite friktion* och så stor användarbas som möjligt. Arch? Ubuntu? Mint? Steam OS (går det att tanka ner, eller är det bara på Steam Deck?)

*Menar att det gärna får finnas proprietära grejer förinstallerade osv. Samt lätt att installera drivrutiner och mjukvara. Och förstås enkelt att komma igång med Proton på (eller det kanske kommer automatiskt med Steam?)

pop_os! brukar ofta förekomma som förslag för spelare. Jag själv har dock väldigt svårt för Gnome gränssnittet. Ett alternativ är annars kanske Linux Mint vars skrivbord påminner mycket om Windows.

Av NodCommander
Skrivet av Eazy:

Skippa Virtualbox och testa qemu istället. Lite svårare att komma igång med, men det är värt det.

Med vilken motivering då?

Av NodCommander

Fullkomligt att kasta pengar i sjön att köpa CPU-uppgraderingskit för att spel för 15K Kr. Grafikkort kommer att vara flaskhals långt innan en modern processor sätter stopp. Det är inga 15 tusen, om du kommer upp i halva den mängden så har du tagit i redan då.

Av NodCommander

Är det några datagränser? Hittar inte på deras hemsida något om det.

4G är rätt.. Kasst. Topphastigheten är inte felet, utan att den svajjar kraftigt. Senaste månaden har jag haft knappt 1 Mbit/s nedladdning pga alla turister...

Av NodCommander
Skrivet av mrqaffe:

Jag förstår inte riktigt hur skrivaren kan vara ett problem eller menar du att du inte kan ansluta den till rätt nät eller att den ska vara nåbar för klienter på båda näten ?

Om skrivaren ansluts med kabel så blir den väl endast tillgänglig hos "LAN1", men inte gästnätverket/"LAN2"? Jag behöver den inte på "LAN1" men den måste gå att nå på "LAN2".

Av NodCommander

Satte upp nätverken som ovan, där LAN 2 är ett gästnätverk och så snackar routrarna/accesspunkterna med varandra via AImesh, där LAN2 får internetåtkomst genom WiFi-buret AImesh. Hittils fungerar det bra, tror jag!

MEN, jag stötte på ett potentiellt stort problem. LAN2 har en nätverksskrivare kopplad via ethernet. Den har inte stöd för WiFi. Jag själv bryr mig inte alls om att komma åt skrivaren på LAN1, vilket annars blir resultatet när den kopplas in fysisk i AImesh-noden, men det är ett måste att komma åt skrivaren på LAN2.

Kan jag på något sätt ge åtkomst till en skrivard kopplad via ethernet till enheter kopplade till gästnätverket, "LAN2"?

Av NodCommander

Har båda, men 90% av tiden bara golvfläktar. ACn tar jag fram när det blir uppåt 27° och mer.

Av NodCommander
Skrivet av E86hed:

Om jag förstår frågan rätt så är Windows installerad på den disken som inte verkar vilja starta. Den andra är de bara spel installerat på.

Om du väljer dropdown menyn för boot option, ta en bild av vilka alternativ som du ges där.

Av NodCommander
Skrivet av E86hed:

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

<Uppladdad bildlänk>

Ändra Boot option 1 till den rätta lokala disken, spara och prova igen så ska du se att det troligen går bättre. Som andra skrev, PXE är inget man vanligen använder i hemnätverk, så det kan du stänga av helt.