Inlägg

Inlägg som Zirk har skrivit i forumet
Av Zirk

Wait no more!

Skrivet av Levan:

Sitter själv och väntar på en recension på UX550, hoppas på att den lanseras i Sverige inom en månad

Skickades från m.sweclockers.com

Den mindre modellen av UX550 med 8GB/256GB verkar finnas hos Inet, men varken hos Dustin eller Komplett.

https://www.inet.se/hitta?q=ux550

Väldigt sugen, men väntar på riktig test.

Av Zirk

Kickstarter är varken eller.....

...och det är just det som är problemet, man försöker utvärdera ett nytt koncept på ett gammalt regelverk.

Det finns moment i crowdfunding som likar investering och det finns moment som liknar konsumentköp, men de som anser att det är någondera har precis lika fel.

Precis som i en aktieinvestering väljer du företag/individer/projekt som du tror på och precis som i en aktieinvestering kan du bli av med alla pengar du stoppat in.

Precis som i ett konsumentköp har du betalat pengar för en produkt eller tjänst, som du förväntar dig att få.

Men som sagt varken eller egentligen, fattar man inte det skall man inte stödja projekt på Kickstarter, för det är just vad det handlar som, stödja ett projekt som om det lyckas ger dig en produkt billigare och/eller tidigare än övriga marknaden, mot att du tar en risk att bli av med pengarna.

ARN har mandat att uttala sig om konsumentköp men inte om investering eller en ny företeelse, så naturligtvis kommer de tolka det som ett konsumentköp, annars är de inte berättigade till en åsikt.

Om två företag avtalar något kan det vara hur korkat som helst för endera parten, så länge man är överens, men enligt svensk lagstiftning anses en konsument inte kompetent nog att själv till exempel ingå ett avtal som säger i princip att "vi tar dina pengar och vi skall försöka ta fram en produkt men vi lovar inget", även om jag som konsument skulle vilja det och är införstådd med och accepterar riskerna.

Av Zirk
Skrivet av Zicsoen:

@Zirk: Läste det på DI.se och lite andra tidningssajter.

Edit: En av artiklarna: http://www.di.se/artiklar/2015/6/10/sa-ska-telia-dra-nytta-av...

Sorry missat det helt......

Av Zirk
Skrivet av KiXeR:

OK tack för upplysningen, dock kvarstår frågan fortfarande hur Spotify kommer kunna matcha utbudet? Många artister lämnar de och fler lär det blir antar jag.

Viktigt fråga, det är ju utbudet som avgör.

Enligt http://time.com/3910474/apple-record-labels/ och andra källor är avtalen inte klara med alla skivbolag, min personliga gissning är att Apple annonserat innan allt är klart för att sätta press på skivbolagen. Om det endast är ett eller två som inte är med skulle de framstå som "bad guys" den 30/6, inte Apple.

Av Zirk
Skrivet av Zicsoen:

Verkar som att Telia köpt in sig på Spotify för drygt en miljard. Kanske en slant av det kan gå till att förbättra programmet en smula.

Källa?

Av Zirk

Delvis fel fråga

Skrivet av Strukt:

Men hur mycket betalar Apple til artisterna jämfört med Spotify? För spotify betalar riktigt dåligt.

Delvis fel fråga, eftersom Spotify betalar till skivbolagen som i sin tur betalar till artisterna.

Många artister, och speciellt för äldre material, ligger under gamla typer av avtal från CD/Vinyl tiden, där artisterna får "low singel digit %" av försäljningspriset för att skivbolagen skall stå för "tryck av plast", distribution dvs lastbilar, ersättning till återförsäljare osv. Dvs många kostnader som inte existerar idag, undrar varför artister bildar egna skivbolag........

Av Zirk

Om det finns en...

.....nyare eller något dyrare modell så kan ett alternativ vara att fråga om man kan få den istället rakt av eller med en tilläggsbetalning.

Kostar inget att fråga!

Av Zirk

Halvledardesign aspekt

En aspekt som inte berörts någonstans vad jag sett, är att i dagens geometrier på storleksordning på 10nm är det stor risk att man får defekter på ett chip, man gör därför designen så man kan använda även chip med defekter.

Exempel:

Man designer ett chip med 8 core. När produktionen är gjord, testar man chipet för att se hur många som funkar, funkar alla 8 så är det ett "high-end" chip, 6 ett "mid-range". Motsvarande resonemang kan föras kring minneskontroller, cache minne etc.

Det finns också systemeffekter, typ om en del av cache minnet inte funkar så förlorar man även en minneskontroller även om den skulle fungera.

Långt ifrån trivial design, man vet ju t.ex. inte vilka två core som inte fungerar av åtta i mitt exempel, alla kombinationer måste fungera, vilket kräver en matris som förbinder resurserna. Ibland har man en kombinerad test och konfigureringsutrustning som med t.ex. med laser klipper ledning.

Det skulle kunna vara sanningen, dvs att ett 970 är ett 980 där vissa resurser inte fungerade vid test. Förstår iofs att NVIDIA inte vill att vi skall ha bilden att 970 är ett defekt 980.

Vet inte om det är så i detta fallet, men vet med 100% säkerhet att metoden används av andra tillverkare.

Av Zirk

Om jag varit polisen......

.....hade jag startat TPB i ny regi för att samla in data för att stoppa fildelare.

Troligtvis inte lagligt i Sverige, "entrapment", men det är lagligt i andra länder t.ex. USA.

Av Zirk

Eye tracking...

....används t.ex. i stridsflygplan, du tittar mot ett mål på HUD'n som visas på ditt visir och sedan markerar du med t.ex. tummen på joysticken att det skall skjutas en missil mot det målet utan att släppa något reglage, samtidigt som du följer att annat plan. Så definitivt i flygstridssimulatorer.

Kan också tänka mig att det skulle funka t.ex. i WoT med att markera mål genom att titta på dem och sedan utföra åtgärd, t.ex. signalera om artilleristöd samtidigt som kanonen är riktad mot annat mål.

Och säker massor andra om kreativa utvecklare får tillgång till API.

Av Zirk

Förresten så har....

...de flesta webläsare flertrådsupport idag, kör normalt Chrome men testade med Opera och IE som jag också har på maskinen. Vet att Firefox 2013 annonserade att de skulle komma med ny avancerad flertrådsupport, men vet inte om det är klart. Safari har det på OS X och gissar att även Windows versionen har det för att kodbasen skall vara så lik som möjligt.

Det faktum att från Opera 10.6, Safari 4.0, Chrome 11.0, Firefox 4.0 och IE 10 det finns stöd för "HTML5 multi-threading capability" via "Web Workers" för javascript, borde innebära att från dessa versioner åtminstone kan webläsarna utnyttja flera trådar.

På samma sätt som WebGL givit "webappar" direktaccess till grafikkorten kommer WebCL ge dem kontroll över flera trådar.

WebGL kommer från OpenGL och WebCL från OpenCL, (Open Grahipcs Library and Open Compute library), men fick begränsas något av säkerhetsskäl.

Av Zirk

USB eller inte

Det finns ljudmässigt lika bra headset både med och utan, men ett riktigt bra med USB är lite dyrare än samma utan, eftersom det krävs en DAC. digital to analog converter, i USB varianten.

En skillnad jag uppskattar är att ett USB headset blir en egen ljudenhet i Windows, då kan man ändra vilket ljud som kommer var och inte låst till att allt kommer på samma ställe.

Man t.ex. kan köra ett spel via högtalarna och prata med polare via headsetet om man "slöspelar", eller annan kombo som passar.

Av Zirk

SHR synology hybrid raid

Skrivet av SS_Martha:

Detta blir en "hemmaserver". Kommer väl att försöka fixa automatisk back-up till nån molntjänst för foton etc som inte kan återanskaffas vid en eventuell krasch. För övriga filer som inte är så viktiga så borde väl räcka med en lämplig raid config för att skydda sig mot en disk-krasch?

8 TB (3x4)räcker långt i dagsläget, och då kan man skaffa en disk till när det behövs. Jag vill kunna tappa en disk utan att förlora data. Vad är SHR (synology hybrid raid)?
Funkar det, eller skall man satsa på en klassisk raid config?

Se http://forum.synology.com/wiki/index.php/What_is_Synology_Hyb..., korta svarat är att SHR använder standard Linux RAID hantering men döljer lite av komplexiteten och låter dig till exempel blanda olika storlekar på disk utan att behöva vara "RAID GURU".

Du kan t.ex. i en fyra slots NAS starta med 2x3TB och sedan addera 2x4TB och det fungerar.

Har bara lika stora diskar i min Synology NAS så har inte använt det, men skulle inte tveka eftersom det är standard Linux mdadm kommandon under GUI't.

Av Zirk
Skrivet av X1t:

Min erfarenhet är att de flesta projektorer man springer på är VGA, vart hittar du alla dessa projektorer utan vga?

Majoriteten av projektorer i mötesrum m.m. har HDMI men det är vanligt att bara VGA är framdraget för att installationen är gammal men projektorn har byts.

Kanske anledning att ha en lång HDMI kabel i väskan....

Av Zirk

Liten utbildning för er naiva....

Fakta

  1. AMD tjänar pengar på grafikkort

  2. Microsoft tjänar pengar på Windows

  3. AMD tjänar inga pengar på Mantle

  4. Microsoft tjänar inga pengar på DirectX

Om Mantle blir en succé kommer nya versioner av Mantle kräva nya grafikkort, eftersom är det AMD tjänar pengar på.

Eftersom DirectX blev en framgång, kräver nya versioner av DirectX ett nytt Windows, eftersom är det Microsoft tjänar pengar på.

Så fungerar det för börsnoterade bolag, vars ledning direkt får "ont i plånboken" om aktiekursen går ner.

Om Mantle skulle bli marknadsledande kommer det också att stagnera om några år, om du tagit en dominerade position finns inget ekonomiskt intresse att investera pengar att utvecklad det vidare förrän en konkurrent dyker upp.

Av Zirk
Skrivet av Whippoorwill:

Det är isf olika. De gånger jag har ringt har de tvärtom varit både professionella och tillmötesgående och utan alltför långa telefonköer.

Jag har bara behövt ringa en gång, office 2010 paket aktivering med kod via telefon, fick snabbt kunning hjälp, tror jag någonstans i processen accepterade hjälp på engelska trots att jag ring till svenska support numret, kanske påverkade det både kötiden och nivån på supporten åt rätt håll.

Av Zirk
Skrivet av Bloodfeast:

Tjo!

Jag har en 250GB Basic och tänkte jag skulle kolla upp Samsung magician nu för att kika hur det såg ut.
Har lite frågor. Först och främst, OS optimization vill den att jag ska kolla igenom.
Finns en hel drös med inställningar där så som indexing service, cache buffer, hibernation mode etc.
Vad bör man ha? Använder den till Windows, program och spel.

Sen ser jag att det finns ny firmware. Hur funkar det att uppdatera den när jag kör Windows på SSDn?

Mina värden enligt testet:

Sequental Read: 525MB/s
Sequental Write: 255MB/s
Random read: 42489 IOPS
Randon write: 32316 IOPS

Dom där random ser lite skumma ut? Read ska vara upp till 96000 och write upp till 62000 står det.
Kanske borde kolla igenom optimazation delen antar jag? Sequental read och write ser ju dock riktigt bra ut.

AHCI är på och jag kör via SATA3.

OS optimization handlar främst om att säkerställa att funktioner som är onödiga, t.ex. pre fetch, eller kan orsaka onödigt slitage på SSDn, t.ex. defragmentering stängs av. Samsungs Magian har korrekt info och du bör följa råden.

FW update påverkar inte installerade operativsystem. På alla SSDer finns förutom flashminne också en eller flera processorer, oftast någon ARM version, det är FW till dessa du uppdaterar. Historiskt har de ofta inneburit prestandaförbättring.

Har ingen direkt uppfattning om dina prestanda siffror, testade precis på en Samsung 840 240Gb, vet inte om det är den du har, och fick:

Read seq: 525MB/s
Write seg: 230MB/s
Read ran: 55417 IOPS
Write ran 49092 IOPS

Lite bättre på random än din, kör senaste FW DXT07B0Q, vilket kan påverka.

Men som alltid kan man aldrig vara 100% säker när det gäller datorer.

Jag skulle uppgraderat, men det gör du ju på egen risk och sedan skulle jag köra en prestanda mätning till och sedan sluta med det!

(Prestanda tester sliter faktiskt på SSD, men jag hoppas att alla vet hur en SSD funkar)

Av Zirk

Tror ni verkligen....

....det handlar som teknik, Linux vs Windows vs Mac OS eller något annat??

Handlar bara om pengar och inget annat, Gabe är rädd att MS gör som Apple på iPhone och iPAD med sin Windows 8 marknadsplats, dvs skapar en exklusiv marknadsplats som alla måste gå via och betala % till. Även om marknadsplatsen i Windows 8 inte blir exklusiv, blir det en konkkurent till Steam som kommer öka konkurrensen, dvs minska priserna, vilket inte Gabe heller gillar.

Om det blir fler marknadsplatser med mjukvara kommer priserna att sjunka, precis det vi vill, Steam/Gabe däremot vill vara enda/den dominerande för att hålla priserna uppe.

Anledningen till att priserna på Steam är höga har inget med kostnader att göra som ju faktiskt är lägre, det handlar som två saker, dels att det fortfarande säljs väldigt mycket på plast vis å-f och Steam inte vill stöta sig med dem och dels på grund av att folk ändå köper mycket via Steam. Borde vara olagligt att sälja digitalt dyrare än plast, inte minst av miljöskäl.

Money, money, money
Must be funny
In the rich man's world

Av Zirk

Så många fel och så lite tid....

Skrivet av norpan111:

Wife: dinner is ready!
Husband: in a minute darling, someone is WRONG on the internet!

Vi som alltid har rätt och vet allt har det jobbigt, varken regelbundna måltider eller många timmars sömn.

Första versionen av temat jag såg: http://xkcd.com/386/