Inlägg

Inlägg som Martin76 har skrivit i forumet
Av Martin76

Annonsen är avslutad

Av Martin76

Gigabyte GA-Z68X i7-2600k 16 GB RAM Corsair HX750

Skänker bort följande:

Chassi där plasten blivit klibbig och äcklig
Innehåller följande:
Moderkort Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3
i7-2600k
16 GB DDR3 RAM
Nätagg Corsair HX750 (med kartong och alla kablar)

Har stått på vinden i ett antal år. Går säkert att sälja i delar för några hundringar, men jag pallar inte och det känns synd att slänga grejerna på tippen.

Hämtas i Furulund, en mil utanför Lund. Skickar inte.

Läs hela annonsen här

Av Martin76
Skrivet av anon298854:

Hehe, Har du använt någon annans konto då?

Vad är oddsen att ni har gjort samma lösen?

PS ta bort lösen

Ja, ärligt talat förstår jag inte hur allt hänger ihop. Nåja, nu har jag ju ett nytt konto så får jag väl stå ut med att jag har haft en dubbelgångare i 15 år.

Lösenordet kan nog stå kvar, det var automatgenererat av Tradera och byttes vid första inloggningen.

Av Martin76

Nu börjar det bli ännu rörigare. Hittade en gammal pst-fil från Outlook där jag sparat gamla mail.

Där hittade jag mailet jag fick från Tradera när jag skapade kontot (2004-10-31 tydligen):

Citat:

Hej Martin Karlsson,

Tack för att du registrerat dig som medlem på Tradera. Här kommer ditt användarnamn och lösenord.

Loginnamn:
MartinKarlsson76

Lösenord:
joyroyih

Tradera har ett samarbete med den svenska betaltjänsten Payson. Syftet med Payson är att en köpare enkelt, snabbt och säkert skall kunna betala till säljaren och att säljaren snabbt och säkert får betalt. Tradera rekommenderar dig som ny medlem att använda Payson både när du köper och säljer. Läs mer här >> http://www.tradera.com/promo/payson/

OBS! Det lösenord du fått i detta mail ber vi dig byta när du loggar in på Tradera första gången. Kom ihåg att vi skiljer på stora och små bokstäver i lösenordet. För att ändra lösenordet loggar du först in på "Din sida", under "Din profil" finner du sedan länken "Ändra användarnamn & lösenord".

Problem med lösenordet? Klicka på länken: http://www.tradera.com/service/service_login.asp

Där har jag alltså registrerat MartinKarlsson76, alltså inte martinkarlsson som jag trodde var mitt konto. Om nu martinkarlsson har tillhört någon annan hela tiden och jag ändå kunnat använda det, vad säger det om säkerheten hos Tradera? Det blir bara mer och mer snurrigt.

Av Martin76

Ursäkta att det tagit lite tid att svara.

Skrivet av Linus:

@Martin76: Har du haft samma mail / lösen på tradera som på någon annan site som kanske blivit hackad?

Om någon har kommit över inloggningsuppgifter från en tidig registrering när man inte angav persnr så kan det mycket väl vara så att denna någon har loggat in på senare tid och då fått upp frågan om att verifiera sig med bankid, när detta görs så tillhör kontot helt plötsligt detta persnr.. (det var nåt år sedan tradera började med bankid-kollen)

Jag har haft ett gammalt lösenord, dock så hade jag inte någon gmail-adress när jag registrerade kontot så just den kombinationen av email/lösenord har jag inte använt någon annanstans.

Skrivet av pucko:

kan det vara så att du skapat ett konto med ett påhittat personnumer?

Sen har en person som velat buda på något inte kommit ihåg om den har ett konto eller ej, loggat in via bankid
och därigenom hamnat på det konto som du registrerat med dennes personnummer?

Jag ser inte att man själv kan ändra personnummer någonstans på mitt konto. (Vore idiotiskt om man skulle kunna göra det med) så jag ser inte hur en person som kommit över någon annans konto skulle kunna göra det.

Är det så att du registrerat med felaktigt personnummer får du skyllla dig själv.

Som sagt, det var 15 år sedan men jag har aldrig registrerat med ett felaktigt personnummer tidigare. Dessutom blir det ju lite långsökt att ha letat upp ett personnummer till en annan Martin Karlsson och använt det (jag antar att den personen som nu har kontot har samma namn som jag).

Skrivet av Dolesen:

*Ja, det förstår jag. Det har som sagt alltid stått i någon annans personnummer så det är ingenting som har hänt på senaste utan det har varit så här sedan registering.*

Låter ju helt klart som att personnumret legat på kontot sedan 2004.. Jag vet att dom gjorde något med tradera då skattemyndigheten började nysta i alla som hade "företag" på tradera.. dvs dom sålde typ 500 saker av en produkt osv utan att skatta för vinsten. i den vevan kan det ha blivit ett krav.
Har man pga en sådan sak reggat nån annans personnummer och nu blir av med det så....
Man köper ju liksom inte en bil i nån annans namn för att slippa skatten..tråkigt när man blir tagen för bilstöld eftersom den "riktiga" ägaren då kommit på att han äger en bil och anmält den..

Sen kan det ju vara en bugg men låter lite smålångsökt.

Som sagt, tycker det verkar mer sannolikt att det är någon sammanblandning i deras databas än att jag skulle angivit ett annat korrekt personnummer.

Skrivet av Jonny Myran:

Rent spontant känns det som att du använt ett slumpmässigt personnummer när du registrerade dig, varpå någon med detta personnummer nu loggat in med bank-ID.

Genuin fråga eftersom jag inte använder Tradera: varför skulle någon vilja hacka ditt konto? Finns det något att vinna på det?

Jag förstår inte riktigt det heller. Jag har gjort typ 7 köp på 15 år så det är ju inte så att mitt konto är intressant. Det jag triggade på var att när jag fortfarande kunde komma åt mitt konto i appen hade den nya användaren vunnit en auktion men inte betalat. Funderade över om de ville att jag skulle råka betala ändå, men då kanske man inte skulle köpt en grej för ungefär 150 kronor utan satsat på något som gav lite mer pengar.

Skrivet av Linus:

@lhugo: Låter rimligt när man inte vet om ts kanske lagt in någon annans persnr när han reggade kontot.. (man borde rent moraliskt veta om man är kapabel till att göra en sån sak)
Om så är fallet får han ju skylla sig själv och borde egentligen polisanmälas, fast det bör väl vara preskiberat efter 15 år

Som sagt, jag har aldrig använt någon annans personnummer någonstans så jag kan knappast ha gjort det på Tradera.

Jaja, jag har inte brytt mig om att kontakta dem igen men trevligt att några av er valt att säga upp era konton och hänvisa till tråden. Det gör säkert ingen skillnad men skönt att fler protesterar. Får väl hoppas att någon IT-kunnig hos Tradera läser och kollar och faktiskt undersöker ifall det finns någon bugg när gamla konton uppdaterades.

En annan intressant sak att prova vore ju ifall någon har ett gammalt konto utan personnummer försöker skapa en ny användare med samma namn som på det gamla kontot. Bara för att se ifall det faktiskt går att göra så.

Av Martin76

För att förtydliga.
Mitt gamla "kapade" konto: martinkarlsson
Kontot jag skapade idag för att jag inte pallade med att tjafsa vidare: martinkarlsson76

Skrivet av breakman:

https://www.tradera.com/login/forgotusercredentials
Knappa in ditt personnr där och se om e-postadressen stämmer med den du har reggad.

Provade det tidigare men mitt personnummer accepterades inte. Provade även med mailadressen men den finns förstås inte heller då den där är ändrad.

Skrivet av videopac:

Mycket intressant! Stämmer helt riktigt, dessutom skulle jag där även kunna ändra e-postadress bara genom att använda Bank-ID.

Nu var det evigheter sedan jag registrerade kontot (nåja, år 2000 var det tydligen) så jag kan ha glömt bort att personnummer krävdes men borde det inte framgå under personuppgifter i min profil? Annars finns det ju inga möjligheter att kontrollera att allt är rätt (om nu din länk inte hade givit ett positivt utslag, det vill säga att någon annans personnummer skulle varit registrerat på mitt konto)

Om jag minns rätt (jag kommer ju inte åt mitt gamla konto längre) så stod det att inget personnummer var kopplat till kontot.

Skrivet av Teicaus:

Ingen privat information ska lagras som plain text. Det skulle vara en katastrof om man skulle kunna se sitt personnummer genom sin profil, läcks någon information så kommer det ligga tusentals personnummer på nätet.

Jag gissar så här

TS skapade konto. Tradera implemented för några år sedan personnummer för att minska svindel på hemsidan, TS lägger in ett påhittat eller bara ett random. Personnumret råkade tillhöra en person och vi är med problemet.

TS du kanske kan vara ärlig och berätta om du skrev in ditt egna personnummer eller ett påhittat för den information verkar du dölja.

Jag tror inte jag uppgav något personnummer när jag skapade kontot. Brukar försöka undvika att uppge det om det inte är nödvändigt (typ Klarna). Jag tror också på teorin att de råkat blanda ihop kontona på något sätt då mitt förmodligen saknade personnummer.

Skrivet av Teicaus:

Säkerhetsrisk? Varför är det ett problem om TS själv har angivit fel eller en annan persons personnummer? Det är väl snarare att TS då begått fel genom att ange ett felaktigt personnummer.

Jag kan som sagt inte minnas till 100% men jag har svårt att tro att jag genererat ett annat personnummer när jag registrerade kontot utan mest sannolikt är att jag inte uppgav något.

Skrivet av Smack Jack:

Vill bara lägga in en tanke i diskussionen:
Se till att få kontot låst under "utredningen".

Jag köpte ett grafikkort från en säljare som hade varit medlem i över 15 år med 3000 genomförda försäljningar med enbart 5-stjärniga betyg.

Det hade blivit hackat och utnyttjade åldern på accountet samt de goda omdömena för att blåsa folk, inklusive mig själv. Visst, jag hade absolut kunnat vidta större försiktighetsåtgärder. Men kändes legit i stunden.

Bara en tanke, så att inte kontot blir förstört med dåliga omdömen/polisanmälningar även om du får tillbaka det (som du såklart skall få).

Ja, ska se ifall det går att göra. Tradera verkar dock vara väldigt bestämda med att kontot inte tillhör mig.

Skrivet av videopac:

Om TS inte kommer ihåg det och heller inte ser det under sina inställningar så är det en säkerhetsrisk (kan dock i viss mån vara självförvållad). Borde väl vara ganska rimligt att man skall veta sin Tradera-ID innan man kan ändra e-postadressen på kontot.

Om det nu blir någon utredning... Tradera kan ju hävda att TS försöker kapa den andre personens konto.

Apropå säkerhetsrisk. Jag kunde se mitt konto i ungefär ett dygn efter ändringen. Uppenbarligen har Tradera ganska långa sessioner. Det gick att komma åt kontot från mobilappen och webbläsaren på min laptop under ungefär ett dygn. Då var adress och telefonnummer fortfarande oförändrade. Dock gick det inte att ändra något då lösenordet hade ändrats. Nu kan jag inte längre se det gamla kontot.

Skrivet av videopac:

Om man nu ens vet om att det är kopplat personnummer till kontot, det är det jag menar, jag hade ingen aning om det (har väl glömt det uppenbarligen) och jag kan inte se det på sidan. Hur skall jag då komma på att, oj, det kanske kan vara så att någon har sitt personnummer kopplat till mitt konto (självförvållat eller inte). Det är ju absurt. Utan länken, som man inte har någon anledning att hitta om man inte glömt sitt lösenord, så har man ju ingen aning om att det går att göra saker med Bank-ID som ingång.

All annan information visas ju under mina personuppgifter på Tradera, varför då inte personnummer? Personnummer är inte hemliga. Telefonnummer, e-postadress och vanlig adress finns i klartext. Då vore det åtminstone klädsamt att åtminstone information om att det finns ett personnummer kopplat till kontot anges, om det nu är så otroligt hemligt med just personnummer.

Ja, jag förstår inte riktigt hur de byggt upp sitt system. Det känns långt ifrån idiotsäkert, men det är säkert så att de gjort någon ändringen längs vägen för att förbättra säkerheten och då rört till det på en del gamla konton.

Av Martin76

Mitt Traderakonto har blivit övertagit av någon annan

Hej,

Tänkte dela med mig av en Kafka-liknande historia. Kortfattat:

2004: jag registrerar mitt Tradera-konto
2004-2019: Jag använder mitt konto då och då
2019-06-08: Jag får ett mail att min mailadress blivit ändrad och jag ska höra av mig till abuse om detta inte stämmer. Jag mailar dem men får inget svar.
2019-06-12: Jag har en lång chat med kundtjänst som slutar med att kontot är registrerat på ett annat personnummer. Denna personen har nu tydligen loggat in med bank-ID och ändrat mina uppgifter. Detta är helt omöjligt för kundtjänst att hantera på annat sätt än att jag skaffar ett nytt konto.

Har någon varit med om något liknande?

/Martin

Här är hela konversationen:

Citat:

Namn: Martin Karlsson

E-post:

Skriv din fråga: Hackat konto

Vilken typ av användare är du? Privat

Integritetspolicy Jag samtycker till att mina uppgifter sparas och används för att hjälpa mig med mina frågor

Amanda Wed, 06/12/19 11:22:27 am Europe/Stockholm
Hej Martin Karlsson. Välkommen till Traderas kundservice!
Vad bra att du hör av dig! Om jag får låna ditt personnummer så ska jag hjälpa dig med ditt ärende.

Martin Karlsson 11:22:48 am
xxxxxxxxxxx
Hej, jag kontakta abuse@tradera.com redan i lördags om att mitt konto blivit hackat. Någon har bytt min mailadress till xxxxxxxxx@gmail.com eller liknande och bytt lösenord så jag inte längre kan logga in.
Personen har dessutom bjudit och vunnit en auktion.
Kan ni hjälpa mig att återställa kontot`?
Kunde komma åt kontot i lördags, antagligen för att sessionen fortfarande var öppen.

Amanda 11:24:56 am
Jag förstår, vad tråkigt! Jag ska kolla på kontot om du hänger kvar ett ögonblick bara.

Martin Karlsson 11:25:07 am
Aboslut

Amanda 11:25:32 am
Kan det vara någon siffra som är fel i personnumret?

Martin Karlsson 11:26:56 am
Personnumret stämmer, xxxxxxxx-xxxx. Dock vet jag inte ifall jag registrerat det på min profil. Mitt telefonnummer 070-xxxxxxx tror jag inte de lyckats ändra.

Amanda 11:28:38 am
Jag förstår, när man skapar en profil behöver man nämligen ha sitt personnummer kopplat. Jag kan dessvärre inte hitta ett konto med ditt personnummer men jag hittar ett konto på telefonummret med ett annat personnummer kopplat.

Martin Karlsson 11:30:38 am
Men då låter det ju som om den personen snott mitt konto. Jag har inte använt det speciellt mycket. Mina senaste köp har varit retrodatorer och en overall från Polarn och pyret. Jag la dessutom ett bud på 199 på ett minne i retrodator-kategorin för ungefär en vecka sedan.
Jag fick ett automatiskt mail från er i lördags att mail-adressen blivit bytt och den har ju inte jag ändrat.

Amanda 11:34:14 am
Jag förstår, jag ska kika på det om du vill hänga kvar ett ögonblick bara!

Martin Karlsson 11:34:26 am
Absolut

Amanda 11:36:35 am
Tack!
Ja, vi kan se aktivitet på kontot som stämmer, men personnumret som du anger leder inte till något registrerat konto. På kontot kan vi ej se något bud på Polarn och pyret som du beskrev, skulle du kunna uppge objektnummer till annonsen och möjligtvis det alias som du skulle använt. Eller objektnummer på en annons där du vet att du har stått som köpare. Bara så att vi kan bekräfta att vi verkligen tittar på korrekt konto.

Informationen på kontot visar oss att rätt person rör sig på kontot, men vi har haft en dialog med personen vars personnummer har stått som uppger att denne inte skapat detta konto.

Kan det vara så att vid registreringen år 2004 att du har uppgett något slumpmässigt personnummer ?

Martin Karlsson 11:42:54 am
Jag ska leta bland mina vinnarmail. Jag kommer faktiskt inte alls ihåg hur jag gjorde när jag registrerade kontot. Har svårt att tro att jag uppgivit något slumpmässigt, men det var ju 15 år sedan.

Amanda 11:44:51 am
Tack! Ja, jag förstår det var helt enkelt en fråga bara för att det ska stämma överens.
Men så som det ser ut nu så är kontot inte ditt då vi utgår från personnumret och du skulle behöva registrera dig på nytt med ditt personnummer-

Martin Karlsson 11:44:59 am
Senaste vunna auktionerna:
348839318
345741933
311517621
Hittar inte mailet om overallen men om du kollar bland mina meddelanden så ser du att jag tackat för köpet.
Här är auktionen jag la ett bud på innan mitt konto blev hackat:
https://www.tradera.com/item/340855/353268083/microbotics-m-5...-
Här är numret till overallen: 337693641
Hittade inte vinnarmailet men hittade mailet som talar om att säljaren skickat overallen.

Amanda 11:52:39 am
Tack så mycket!
Det verkar som sagt som att detta kontot ligger på en annan person. Det sm behövs göras är att skapa ett nytt konto i ditt egna personnummer då så som vi kan se det, så är det kopplat till en annan medlem. Man behöver ha rätt personnummer så att det stämmer överens med bank-id också.

Martin Karlsson 11:54:41 am
Men det kan ju inte vara mitt fel att det blivit fel. I 15 år var kontot mitt, sen av någon obegriplig anledning så togs det över av någon annan i lördags. Tycker ni det är rimligt att jag ska behöva skapa ett nytt konto? Och vad händer i så fall med budet på minnet som jag lagt, men vars konto nu av obegriplig anledning tillhör någon annan?
Det tyder ju på en rätt så allvarlig säkerhetsbrist hos er i så fall.
Och vad är det för poäng att skicka ut ett mail om att man ska höra av sig till "abuse" när ni inte ens har svarat.
Det är ju möjligt att det inte behövdes personnummer när jag registrerade mitt konto en gång i tiden.

Amanda 11:59:20 am
Ja, jag förstår absolut vad du menar. Kontot har inte övertagits eller liknande utan det har alltid stått på detta personnummer och personen vars personnummer detta är har även kontaktat oss angående att kontot kan användas av någon annan. Vi hade absolut ett annat säkerhetssystem när detta kontot skapades och det ser inte ut på samma sätt som det gjorde då. Eftersom att detta konto står i en annan persons personnummer så räknas det som den personen konto, vi kan inte byta personnummer på kontot eller liknande utan det är helt enkelt ett nytt konto i ditt personnummer som behövs. Vi ber om ursäkt om det verkar krångligt men det är denna lösning som finns.

Martin Karlsson 12:00:56 pm
Men mitt telefonnummer står ju fortfarande kvar, det sa du ju själv i början av konversationen. Och vilken adress finns på kontot. Fortfarande min? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx?

Amanda 12:02:08 pm
Ja, precis det som står på kontot är ditt telefonnummer. Annars är det inte din hemadress eller mejladress.

Martin Karlsson 12:03:01 pm
Ni måste väl förstå hur obegripligt detta verkar för mig?
Jag fick inte riktigt svar på frågan på vad poängen var att meddela ifall något bytt mail-adress "mot min vilja". Alltså att ingen svarar på abuse-adressen..
Och behöver jag "bjuda över mig själv" på auktionen jag nämnde? Om nu någon annan har mitt konto blir väl inte den personen jättenöjd att behöva köpa något som någon annan lagt ett bud på i dennes namn så att säga.

Amanda 12:10:32 pm
Ja, absolut det förstår jag! Eftersom att det var så pass längesedan registreringen skedde så ligger det troligen vid den tidigare registreringen och att något där skedde. Det som är nu är helt enkelt att kontot inte står på dig, det kan som sagt vara att det skrivits in fel personnummer för så längesedan eller liknande.
Nej, ibland kan det dröja några dagar med svaren och även på grund utav att vi har fått kontakt med personen vars konto det är så ar informationen troligtvis gått till den personen.
Ja, men absolut dte kan du självklart göra.

Martin Karlsson 12:13:20 pm
Jag tror inte vi kommer längre, men jag är oerhört besviken på att ni blandat ihop kontona. Som sagt, först hade jag det i 15 år sedan så hamnade det i någon annans ägo i lördags och det enda sättet ni kan lösa detta på är att jag ska skaffa ett nytt konto. Behöver jag säga att jag är djupt besviken, frustrerad och missnöjd..
Och det är ju mina omdömen som jag har skrivit som ligger kopplat till profilen. Ni borde kunna lösa detta på ett vettigare sätt.

Amanda 12:16:12 pm
Ja, det förstår jag. Det har som sagt alltid stått i någon annans personnummer så det är ingenting som har hänt på senaste utan det har varit så här sedan registering. Vi har svårt att ta på oss vad som kan ha hänt vid registreringen men som sagt såg inte säkerhetssystemet likadant ut så det kan vara så att fel personnummer skrevs in utan att det märktes vid då.
Om vi hade möjlighet att byta personnummer på kontot så hade det absolut varit det smidgare sättet men det alterntivet har vi dessvärre inte utan som det ser ut just nu är kontot någon annans. Jättetråkigt situation och även jättetråkigt att du känner dig besviken, det var aldrig vår mening.

Martin Karlsson 12:22:07 pm
Kan jag ta detta vidare någonstans? Jag vet att du säger att det inte går att göra något, men jag har ju alla mail. Jag kan ju till och med fotografera prylarna jag köpt på auktion för bevisa att det är mitt konto.

Amanda 12:24:49 pm
Nej, utan det är vi på kundtjänst som hanterar dessa ärenden. Jag och en kollega har kollat på det nu under tiden och detta är den lösningen som finns. Även om det är du som har använt konto så står det inte på dig och just det går inte att förändra.

Martin Karlsson 12:26:57 pm
Jaja, jag delar med mig av historien till mina vänner som ett varningens finger ifall något har ett gammalt konto. Av nyfikenhet, eftersom det är jag som valt lösenord. Hur kunde den andra personen logga in och byta mailadress i lördags? Det borde ju inte gått oavsett om kontot var registrerat på fel personnummer.

Amanda 12:28:36 pm
Ja, jag förstår. Eftersom att kontot är kopplat till personnummer så kan man justera det med hjälp av bank-id.

Martin Karlsson 12:30:36 pm
Ja, okej. Då förstår jag. Men som avslutning, kan du inte gå in och ta bort budet på minnet som jag lagt men som jag inte kan fullfölja eftersom jag inte äger kontot längre. Så får jag väl skaffa ett nytt konto. Kan du dessutom ta bort mitt telefonnummer från kontot, det är ju uppenbart fel. Du kan ju ringa upp mig och verifiera ifall du vill.

Amanda 12:31:58 pm
Ja, budet kan jag inte ta bort då säljaren även måste godkänna det och även personen vars personnummer står på kontot. Telefonnumret tas bort så att du kan använda det!

Martin Karlsson 12:35:07 pm
Skit samma, jag tar kontakt med säljaren. Det blir ju inte min huvudvärk eftersom det formellt sett inte är jag som lagt budet enligt ert system.

Amanda 12:35:31 pm
det låter bra! Är det någonting annat jag kan hjälpa dig med idag?

Martin Karlsson 12:36:29 pm
Nej tack. I ärlighetens namn blev jag inte speciellt hjälpt av dig. Slöseri med både din och min tid. Ha en bra dag.

Amanda 12:37:14 pm
Tråkigt att höra! Jag har svarat så gott jag kan och gett den information jag kan. Ha det fint Martin.

Av Martin76
Skrivet av Neon:

Någon som varit med om att när Switchen är dockad så kan skärmen bli svart tidvis eller tappa ljud, de handlar oftast om under 1 sek men ganska störande.

Känt problem eller produktions problem på min?

Jag har bara haft min Switch i några veckor men det har hänt mig vid några enstaka tillfällen. Jag har fått en svart skärm i 1-2 sekunder men fortfarande hört ljudet.