Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Baxtex har skrivit i forumet
Av Baxtex

Själv kör jag med denna. Bra till löv, datorer, värmepumpar, element och lite allt möjligt. Skulle köpa kompressor men tar ganska mycket plats. Behöver jag pumpa däck gör jag det på macken nån kilometer bort.

Nån ESD bryr jag inte mig om. Pajjar min dator från 2011 så skitsamma..

Av Baxtex

95% av det är ju tyvärr Windows fel för min del. Teams, outlook, etc är fan alltid strul.

Av Baxtex
Skrivet av dlq84:

Det står inget om att de inte får ta betalt dock. Jag tar 20000kr för att "laga" den där

Hursom låter det som bra förslag, framförallt allt mjukvaran som behövs kommer göras tillgänglig, det år sånt som annars kan sätta käppar i hjulet.

Jag tänker mest på rätten till reservdelar. Att enkelt kunna klicka hem ett nytt batteri till robotgräsklipparen borde vara en no brainer.

Man kan ju tänka sig att företag nu hellre försöker använda standardiserade komponenter, kontakter osv för att göra det billigare.

Av Baxtex

Härligt!

Av Baxtex
Skrivet av Zemlan:

För att komma åt F1, fotboll och jag tror man kan se NHL genom Viaplay också bl.a. finns ju annan Motorsport också men det ligger inte bakom det maxade abbonemanget iofs men inte det grundläggande heller. Det är främst sånt de har som dragplåster och de tar ju betalt för det också det ska gudarna veta.

Men det grundläggande abbonemanget däremot känns kanske som det saknar existensberättigande. Har ingen koll på om de har saker andra tjänster saknar eller om det bara är slöseri. Men jag ser det som de främst lockar genom att vara exklusiva på vissa stora sporter.

Aha ok. Helt ointresserad av sport själv så missade det.

Nån kanske vill ha mitt konto? Såg nån faktura från Felia att originalpriset var 700kr?!

Av Baxtex
Skrivet av ROGBear:

Jag finner det oerhört underhållande med detta gnäll om kontodelning.

Bolagen säljer t.ex en tjänst där det sägs: "Streama till fyra enheter samtidigt". Ja, då borde det ju vara klart: Om man har abonnemanget som erbjuder detta kan man således göra just detta. Var enheterna befinner sig rent fysiskt är inte något bolaget bör eller skall ha synpunkter på. Det är ju bara att helt enkelt se till att abbet för "fyra enheter" endast tillåter detta. Annars är det ju bara att helt enkelt göra som vissa mobiloperatörer och ha ett "familjeabonnemang" där man t.ex får "fyra användare, fyra enheter samtidigt" och sedan kan man lägga till "användare" via Mina Sidor. Då är det antingen en användare med fyra enheter eller fyra användare med en enhet vardera som gäller. Vill man streama till fler enheter kostar det X/extra enhet.

Det här gnället på kunderna att de är så ofina att de delar sitt "X enheter"-abonnemang är ju stor ironi. Ur bolagssynvinkel borde ju i.s.f varje abb stödja en enhet, sedan får man lägga till flera (kostnad per enhet). Om jag har fyra medlemmar i hushållet är det alltså helt OK för bolaget att de streamar samtidigt på fyra enheter. Däremot är det fara å färde om jag är ensamstående och låter tre bekanta streama till varsin enhet.

Då får nog bolaget allt fundera över om det är per användare eller per enhet man betalar.

Edit: "Strömma till X enheter samtidigt" - självfallet kommer kunderna dela konton eftersom det ju antyder att sålänge man inte försöker titta via fler än det inkluderade antalet enheter är det OK. Hela texten ger ju intrycket att det ingår. Inte "Strömma till X enheter på samma fysiska plats" eller "strömma till X enheter inom samma hushåll på samma fysiska plats".

Det är ju sjukt att jag t.ex "gör rätt för mig" om jag och tre andra tittar på Viaplay på TVn i vardagsrummet från en box, eventuellt också att jag gör det och en till (samma hushåll) är på tjänsteresa och tittar på innehållet från hotellrummet (fast det är väl ett gränsfall, det är ju utanför bostaden). Däremot syndar jag något alldeles otroligt om det t.ex handlar om en stream till TV-boxen, en till en tablet, en till en annan tablet (utanför bostaden, ej samma hushåll) samt en smartphone (utanför bostaden, ej samma hushåll).

Bolagens beteende påminner om tidningar och betalväggar. Först lägger man ut innehåll "gratis" på nätet med argumentationen att "print täcker kostnaderna" samt "annonserna". När man sedan gjort detta ett antal år och folk då vant sig vid att de inte behöver papperstidningen eftersom densamma lägger ut innehållet på hemsidan, "gratis" sätter gnället igång och då är det "konsumenternas fel", "de förstår inte att innehåll kostar pengar" jadajadajada. Stackars bolag, de har det inte lätt...

Jag tror det är en tidsfråga innan alla skärmar kommer med inbyggda ögonspårning eller kamera bakom glaset för att detektera hur många som kollar...

Av Baxtex

Har Viaplay "gratis" via Telia men bara kollat utbudet en gång. Såg mest ut som skitprogram typ vad päronen tittade på tv för 20 år sen? Förstår inte varför nån skulle betala för det frivilligt.

Av Baxtex
Skrivet av Oliver91:

Köp en Corolla kombi hybrid om du är osäker, runt 2018-2019 modell? borde gå att hitta en lågmilad för runt 200k och kommer hålla sitt värde bättre än någon elbil / plug-in hybrid och kika på elbil vid nästa köp istället.

https://www.blocket.se/annons/1001135914 här har du en i stockholm t.ex.

Har du den i 3 år och inte kör som en dåre kan jag tänka mig att du får runt 150 tusen för den när du säljer den minst, då har den minskat drygt 15 tusen i värde per år och räkna med en servicekostnad på i snitt 5k per år så runt 20k per år + bränsle medans elbilar och plug-in hybrider störtdyker i värde och det är absolut inte ovanligt med värdeminskningar på runt 50-100k per år.

Elbilar / plug-in hybrider rasar i värde då utvecklingstakten och priskriget fortsätter på dessa, köp en bil som bibehåller sitt värde istället och som är billiga att äga.

Är det inte just elbilar som ökat massor på begagnat? Tycker man läst om folk som sålt sina teslor för samma pris som de köpte dem? Kan ha helt fel här.

Men ja, det är en risk med hybrid/el, var lite därför vi leasade för att undvika den risken.
Är dock sugen på att behålla en bil längre än 3 år nu just för det är så drygt att köpa och sälja.

Men ja, kikat lite på Corolla också. Dock är ju inte dessa plugin in men de bör ha rätt låg förbrukning överlag.

Av Baxtex
Skrivet av Oliver91:

Undvik "ecoboom" och deras 8 växlade skräplåda som förövrigt blir 7 växlad efter återkallelse... , min Ford Focus jag hade var mer hos Ford än jag körde den, sålde den efter 1,5 år och köpte japanskt igen...

Forden var den mest otrevliga automatlådan jag någonsin kört, var som att vara ute och övningsköra med en 16 åring som slängde i växlarna.

Ska du tvunget köpa ford så är dieselmotorn som tipsades om riktigt bra men med MANUELL växellåda.

Annars, köp en Toyota Auris, går att få runt 10 år gammal för runt hundra, har också haft en hyundai i30 / kia ceed med 1.6 CRDI manuell som pendelbil, helt underbart hållbar men vet ej hur deras automatlådor är.

Just nu har jag en helt ny Mazda 3 -24, kan iofs tipsa om Mazda 6 Automat med 2.5 liters motorn och Optimum paketet från 2017 årsmodell, sinnessjukt bra bilar för pengen men tveksamt att de finns att köpa i din prisklass.

Japanska bilar är det bara att kolla efter rost för de rostar fortfarande mer än andra bilar dock absolut inte i den grad som förr, mellan min Ford Focus och medans jag väntade på min Mazda 3 som hade 6 månaders leveranstid hade jag faktiskt en Mazda 6 -17 Optimum automat AWD dock med dieselmotorn (som jag ej kan rekommendera) som hade runt 20k mil på mätaren och hade börjat bubbla vid bakdörrarna och bakluckan annars var den totalt driftsäker allt fungerade och interiören var hel och fin, dock väldigt törstig dieselmotor.

https://www.blocket.se/annons/1000955592 <-- enkel driftsäker kombi

https://www.blocket.se/annons/1001246438 <-- vad jag skulle kört vid behov av kombi, dock saftig prislapp men har allt du kan tänka dig utom android auto/apple carplay, kunde dock eftermonteras för runt 6000kr sist jag kollade.

Tack för råd. Den där toyotan hade nästan 30 000 mil på mätaren? Priset kändes lite väl högt för den.

Har funderat lite på bränsle också så räknade lite..
1500 mil per år:
El: ca 3000kwh, ca 4000kr
Bensin: ca 850 liter per år(?), ca 17 000kr.
17000-4000=13000kr skillnad per år i bränsle på ett ungefär.

Finns ju Kia Ceed plugin hybrid för ca 210 000kr. Dock bara ca 50km räckvidd så i verkligheten kanske det ligger på 30-40km i bästa fall. Känns som man får ladda den mer eller mindre varje dag om man vill köra på elen. Sen är ju andrahandsvärdet alltid tveksamt vad gäller el.

Skrivet av Aka_The_Barf:

Nä det är nog lite hardcore. Själv svetsade jag om hela framvagnen på saaben, alla länkarms infästningar var bokstavligen borta, bara lite rost rester kvar. Ska man göra sådant ska man även ha ett intresse av det annars funkar det inte.
Men lite lätt service är sällan tidsödande eller problematiskt och dessutom kan ungarna vara med och lära sig lite hur en bil fungerar om man vill göra det tillsammans.

Det är skillnad på att KUNNA göra något och VILJA göra det. 😊

Självklart kan jag putsa fönstren själv, men jag vill inte så jag betalar Eriks fönsterputs för det istället så kan jag göra något roligare, t ex jobba.

Av Baxtex
Skrivet av Aka_The_Barf:

Inte tänkt att du ska tok mecka utan enkel service som troligen tar mindre av din tid än att lämna in den och vänta på att den ska vara klar och planera in det i vardagen.
Ett oljebyte med filter kan jag själv göra på under 10 minuter. behöver inte ens hissa 2av bilarna längre(volvon är något krångligare, hör och häpna). Sparar både tid och pengar, förutsatt att det inte är ett as att göra vilket det kan vara på vissa moderna bilar där du måste pumpa ut olja och ha dig.

Ja enklare grejer kan jag givetvis göra själv. Men har ingen lust att ställa mig på uppfarten och byta hjullager t ex. ☺️

Av Baxtex
Skrivet av ztenlund:

Då är det väl en fyrcylindrig motor med konventionell kamrem? Jag skulle tro att kommentaren avsåg den trecylindriga med kamrem i "oljebad".

Trodde knappt kamrem fortfarande användes? De flesta har väl kjedja idag. Sen är ju inte det 100% (WW 😉)

Har bytat några kamremmar i mina dar. 1000kr från autodoc för ett kit men sen tar det 4-8h att byta.

Av Baxtex
Skrivet av bojhonson:

Rekommenderar överlag Subaru, för 100k får du utan problem en rymlig och pålitlig, ganska ny kombi. Nackdelen är väl då ökade kostnader som följer med fyrhjulsdrift om du inte behöver/värdesätter det.

Intressant, syrrans Focus och min egen årsmodell 13s Ecoboost 1.5 har inte märkt av några problem på snart 10 års ägande. En snabb googling säger att det tydligen inte är ovanligt med olje- och kylvätskeläckage, är det några mer problem som är vanligt?

4 hjulsdrift är meningslöst för oss. 😄

Skrivet av Aka_The_Barf:

Vad för bil du än köper så kolla upp historiken så den är välskött. Undvik gamla premium bilar= mycket elektronik som kan haverera och ibland saknas det reservdelar och är ofta väldigt dyrt. Hjälper nu en kille med sin äldre BMW(2013) och den slutar aldrig gå sönder, jag meckar med den, han meckar med den och ett antal verkstäder har den varit på nu inom loppet av ett år, skön att åka men vilken skräp kvalité och allt är i plast som spricker bara man nuddar skiten. Vissa verkstäder tar inte ens emot äldre premium bilar för att dom är så otroligt svåra om inte omöjliga att laga. Undvik massor av speciella ecoboost och allt vad det heter = mer elektronik = mer felkällor. Dieslar har partikelfilter som måste tas om han på rätt sätt och alla av dessa har även en turbo som är ytterligare en fel källa. så eliminera så många fel källor du kan och kolla upp vad service kostar på olika delar du kanske inte ska göra själv, tex kamrems byte eller liknade större jobb.
Kolla upp modellers specifika fel. är det att kylaren börjar läcka är det en billig och enkel fix, värre är det om kamremmen/kedjan brukar gå av, då blir det dyrt. Kolla även upp om den bil du väljer har eliminerat eventuella felkällor?

Toyota är tråkiga och simpla men driftsäkra vilket gäller flera asiatiska märken.

Undvik "longlife olja" om du inte kör efter exakt de preferenser instruktionsboken anger(alltid motorvärmare, aldrig släp, jämna varvtal, bara långresor mm).

Att hålla liv i en begagnad bil kan vara lätt då många service detaljer kan man billigt göra själv, tex byta olja, filter och allmän renhållning. Lär dig det så sparar du många tusenlappar och vet även att din bil har nya fina vätskor, olja är billigt en motor är dyr. när jag köper en "ny" bil så byter jag alltid alla vätskor om jag inte vet att det är gjort kort innan.

Hittar du en äldre bil så kika efter rost, äldre mazda 6 är är vad jag minns en riktig rosthög som exempel.

Jag har liksom du alltid köpt och ägt billiga bilar. har själv en volvo 740 GLE med 15 tusen mil på mätaren, en Saab 900 turbo med 25000 mil på mätaren som jag fixar till(fick den gratis och idag finns det knappt några kvar så värdet stiger snabbt).
Min modernaste "vinterbil" är en liten peugeot 107 med toyota drivlina och motor så den bara tuffar på utan bekymmer, den fyller 20 år nästa år, tycker den känns ny. Den håller så väl då allt är simpelt på den, ingen turbo, inga hydrauliska lyftare, inga hydrauliska kopplings cylindrar, inga motoriserade delar. Manuellt och lätt servat.

När det gäller automat så kolla upp vilken växellåda den har och läs på, byt olja så du vet att den är bytt. Säger verkstaden att det är livstids olja så ljuger dom då all olja åldras och brys ned med tiden.
Polare som hade V70 med automat, verkstaden och volvos egen handbok sa "livstidsolja" i växellådan. Grävde djupare och hittade tillverkaren av växellådan och där stod det att oljan visst ska bytas. Så även tillverkaren kan försöka fula sig.

Jag har alltid meckat med bilar förr. Men nu har jag inte tid och ork när man har husrenoveringar, heltidsjobb och två små barn som håller en vaken varenda natt. Prioriterar hellre tid med barnen än att mecka med bilen. Kanske plockar upp det när de är utflygna. ☺️

Av Baxtex
Skrivet av lossah:

Antalet fel som t ex BMW och Audi har är ju dock drösvis, som ju är Premium. Lite nyare KIA/Hyundai/Honda/Toyota/Mazda (oavsett modellår iofs) har sällan fel. Jag har en Civic -17 där en kille kört 100k mil med samma motor som min. Men antalet mil är ju inte direkt superavgörande utan mer vad det är för mil. Korta sträckor osv.

Premium-märken skulle jag nog säga är mer komfort än driftsäkerhet.

Vet inte vad du menar med att diesel är döende, diesel är ju väldigt billigt så om inte annat bör det väl vara mer liv på det idag än på länge? Däremot är ditt/din frugas körsätt inte optimalt för diesel. Diesel är ju inget för kortare sträckor.

Men jag hade absolut inte rekommenderat 1.0 ecoboost-motorn, bensin. Alldeles för mycket problem.

Försök så gott du kan att hitta en bil där ni fortfarande kan ha maskinskadeförsäkringen kvar och att den har blivit servad ordentligt (för att den ens ska gälla).

Försäkringsbolag har upp till 15k mil eller 12 år. Swedbanks Trekronor-försäkring (dock behöver du ha swedbank för att kunna teckna den) har det men det finns säkert andra som också har 12 år, flera st har iaf 10 år.

Det är värt mycket för att inte sitta där och bli lurad. Och framförallt, kolla NOGA upp stället ni ska köpa bilen på. Gå med i Oseriösa bilfirmor i Sverige-gruppen på Facebook så finns där drösvis med oseriösa säljare som säljer skrotbilar osv (ja med dessa prisklasser också). Tipsar då att söka på bilfirman när ni väl hittar en bil om någon skrivit ett inlägg där. Ett annat viktigt tips är att försöka få kontakt med den tidigare ägaren till bilen och fråga om där var några problem med bilen. Den tidigare ägaren har ingen anledning att ljuga om du ska köpa den från en bilfirma. Man kan också ofta tro att en bilförsäljare alltid går igenom bilen vid försäljning och kontrollerar skicket/varningslampor, då är man naiv dessvärre.

Bilar i denna prisklassen (då tänker jag främst på <120k) är ett litet lotteri eftersom man står på gränsen till utan maskinskadeförsäkring och eller gått hyfsat långt/har några år på nacken. Vill absolut inte skrämma iväg dig, menar bara väl. Mycket att tänka på.

Har inte Volvo slutat tillverkat diesel, förbjudet i vissa innestäder osv? Adblue verkar rätt drygt att hålla på med? Har enbart ägt 20 år gamla bensinare förr och då gett 5000 spänn för bilarna. Aldrig haft direkta problem med motorer, främst slitdelar på framvagnarna.

Alltid lotteri att köpa begagnat, det är ju den risken man tar. Men bra tips annars.

Lutar mot en Ceed just nu, får se vad det blir.

Av Baxtex

Man har valt fel yrke helt klart.

Av Baxtex
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Gör ungefär samma val. Har idag V70 2005 2.5T och letar en kombi från 2014 nyare för runt 100-125 lax. Det blir då Skoda Octavia (inte snikmodell), Superb, Opel Insignia, Kia Ceed osv. För mig ville jag gärna ha runt 200 hästar efter en BSR trim som försvårar lite men släppt på det och hamnat runt 150hk automat. Finns en hel del att välja på.

Ska ni köra mer än 25-30 minuter åt gången så är Diesel fortfarande bäst. Men då med Euro 6 motor och inte lägre.

Jag bryr mig inte så mycket då frugan har bilen 95% av tiden. Bara bra om den är slö då hon lätt kör för fort...

Skulle säga att de flesta resorna är runt 3-5km per dag(köra barnen till förskolan, handla, köra till återvinningen, byggmax mm) och sedan kanske 20-30km en gång i veckan(svärföräldrar etc).

Korta resor är ju inte trevligt för brännbilar generellt.

Av Baxtex
Skrivet av Donhoz:

Jag kanske tänker fel men har alltid sagt att man ska satsa på "premium" märkena för att få ha en bil så länge som möjligt och så bra som möjligt.
Med det så menar jag att du kan få en "ny" bil av billigare märkena men de håller också lite kortare i jämförelse med de "premium" som är äldre men kostar samma eller dyrare.

Kolla blocket exempelvis. väldigt få bilar av andra märken än "premium" som lyckats hålla sig i mer en 20 000mil

Så vill du vara "smart" som mig så hade jag gått till en Volvo och behållt bilen lite längre och därav sänkt förlusten i längden än att köpa de andra som kanske behöver skrotas i förtid.
Meeen med det sagt så är bilmarknaden ett lotteri oavsett.. även helt nya bilar kan kollapsa efter 1 månad.

Ja min Volvo 850 hade jag tills den rullade 50 000 mil. Men det var mycket meck också, har varken tid, lust eller möjlighet till det längre. Hade jag fått bestämma hade det blivit en 20 år gammal V70 men det får jag inte för frugan.

Av Baxtex
Skrivet av Dakkie:

Volvo ligger ju i en helt egen prisklass... men för 150 lax ska du nog kunna få en ford focus kombi med kanske 6-7 000 mil på mätaren t.ex. 150k blir mycket bil för pengarna om man tar rätt. Vi köpte för 3 veckor sedan en 2021a med mildhybridmotor samt 2500 mil på mätaren för 190k. exempel

Låter som en bra affär Verkar ju finnas en del med runt 5000 mil på mätaren för 160-200k.

Av Baxtex
Skrivet av RadeonHD:

Rekommenderar Kia om du inte vill ha världens roligaste bil men ändå få mycket för pengarna. B kamera automat mm. Letar du hittar du säkert någon som går för runt 150 med nåt års nybils garanti kvar. (7 år)
TEX
https://www.blocket.se/annons/1001217995
https://www.blocket.se/annons/1001278883
Bra bilar faktiskt farsan hade en picanto från 2010 som inte varit några större problem under 14 års tid. Har också flera kollegor som är nöjda med sina Kia niros.

Har en Niro idag men den är ju pytteliten. 😃

Men Ceeden såg intressant ut.

Skrivet av lossah:

Måste det vara bensin? Kia Ceed eller Hyundai i30 med 1.6 CRDI diesel-motorn är väldigt driftsäkra. Ligger på omkring 100-130k för typ 2014-17 årsmodell.

Diesel känns ju rätt döende? Gillar inte traktorljudet heller.

Skrivet av Skylar7s:

Jag hade köpt en Ford Focus med EcoBlue dieselmotorn och deras äkta 8-växlad automatlåda. Jättemycket teknik, drar lite, billig, jättemycket plats och just deras dieslar håller bra i längden. Undvik deras EcoBoost bensinaren.

Verkar finnas många med ecoboost bensin på blocket, vad är det som gör dem dåliga?

Man hade ju önskat elbil eller plug in hybrid när vi redan har laddare och allt men då blir det 250 000kr+ direkt verkar det som. Dock få elbilar med dragkrok och stort bagage. https://www.blocket.se/annons/skane/toyota_corolla_hybrid_1_8...

Av Baxtex
Skrivet av Dinkefing:

Börjar bli lite orolig vad händer om MS tar bort 32-bitars stödet? Finns ju hur många klassiska spel som helst som körs i 32-bit? Också en hel del som körs i 16-bit i Windows men mycket mer ovanligt.

Går att emulera?

Av Baxtex
Skrivet av Baxtex:

Vad har ni för lyse?

Jag köpte nyligen denna: https://www.cannondale.com/en-us/bikes/active/fitness/treadwe...

Jättebra med dynamo för drift, startar bara i mörker och bakljuset fungerar som ett bromsljus.

Men vad de inte nämnde på hemsidan är att framlyktan enbart blinkar/strobar. Vid låg hastighet så blinkar den långsamt och ju fortare man cyklar desto snabbare blink vilket då ger jämnare sken. Problemet är att jag sällan cyklar så fort så i lägre hastigheter får jag välja mellan:.
1. Rikta ner lyset i marken men då får jag ellepelepsi.
2. Rikta det frammåt och ge andra ellepelepsi
3. Stänga av och fumla i mörkret

Enligt manualen ska man inte cykla i mörker alls och att lyset är enbart för att andra ska se dig inte för att man ska se själv. Väldigt trist att inte kunna använda denna festuren och behöva köpa en lampa och sätta på styret.

Märkligt nog har den rättat till sig nu, ger konstant sken vid väldigt lågt tempo. Skumt.