Inlägg

Inlägg som Baxtex har skrivit i forumet
Av Baxtex
Skrivet av igelkotte:

Helt fel väg att gå. Varför inte lite reklam i utforskaren?

"Oh you are 80% of your CPU? Download PC Optimizer 2000 to fix it today!"

Av Baxtex
Skrivet av revolt_III:

Vill gärna gå över till linux igen, men det är främst en (stor) sak som oroar mig.

Spelande...hur fungerar linux med dessa anti-cheat system som implementeras i dagens spel? Och hur fungerar spelande överlag med både nvidia- och amd-gpuer?

Sen finns det även några andra punkter som oroar mig...

Finns det bra motsvarigheter till adobes produkter och då främst photoshop och premiere om man jobbar med redigering emellanåt? Samt, finns det bra/enkla program så man kan kalibrera/profilera skärmar för att få en mer korrekt bild på skärmen?

För mig som slutade med MP för länge sedan är det inget problem. 😆

Tycker Proton funkat ypperligt på Steam Decken. Kul att utvecklingen går frammåt.

Av Baxtex

Hmm uråldrig SAP skit på jobbet antagligen.

Av Baxtex
Skrivet av r80x:

Men ponera att mitt mobil hamnar i bootloop och jag måste installera via recovery och jsg är inte hemma. Då måste jag logga in på Google innan kommer år playstore och för att logga in behöver jag mitt 20+ lösenord. Hade det funkat med en digital fysisk nyckel här?

Du har väl ändå skrivit ut recovery nycklar och kanske även de viktigaste lösenorden på papper nånstans?

Skrivet av Cyne:

Hur funkar det här med att "knäcka lösenord"? Går det att avkryptera så man får ut lösenordet i klartext så man vet att det är korrekt, eller måste man testa lösenordet mot en tjänst? Jag tänker att om det bara är en begränsning på säg max 1 försök i sekunden hos en tjänst så tar det ju miljoner år att knäcka även ganska enkla lösenord.

Grejen är ju om man fått tillgång till en databaskopia. Då kan du göra miljontals försök per sekund. 😉

Detta är suuper enkelt att göra. Kör in Kali Linux, kommer med inbyggda verktyg från start att brute forca både password filer och databaser. Kan vara ett kul helgprojekt att grotta ner sig i. 😄

Av Baxtex
Skrivet av Gelantious:

Installera det först och synka din databas?
Kör med keepass och nextcloud, så blir dom två första programmen jag installerar på en ny enhet.

Finns keepass på xbox? 😳

Skrivet av r80x:

Generellt sett så är det väl databashacking som är det stora problemet. Spelar ingen roll om du har ett 200 tecken långt lösenord om det kommit fram från en attack.

Använd 2FA överallt där det går + ett stark lösenord eller digital nyckel. Använd olika lösenord via hanterare så behöver du endast ändra det som läckt.

En fråga jag dock har som någon kanske kan svara på:
Är ert möjligt att använda en hanterare på en nyinstallation av exempelvis Android eller vid inloggning av xbox eller liknande. Är så bökigt om man ska sitta med en annan enhet och trycka in 25 olika tecken om man installerar om en enhet.

Ja om lösenorden sparss i ren text så kvittar det men det slutade de flesta med för 20 år sen.

Av Baxtex
Skrivet av talonmas:

Men det kräver att webbplatsen först haft ett intrång där hackarna kommit över databasen med hashade lösenord.

Ja och bara med brute force. En Dictionary attack lär gå mycket snabbare för att hitta lösenord med ord i..

Av Baxtex
Skrivet av BergEr:

FVM borde skriva in deras löner i dessa annonser

Stämmer ryktet på stan så betalar de ju bäst i landet, skylta med det så kommer ansökningarna

Kommer det inte eu krav på det snart ändå?

Av Baxtex

Köpte Gardena Sileno Smart 700 förra veckan. Än så länge funkar den bra iaf. Nu ingick ju hus till men det är rätt fattigt plasttak, ej värt 2500kr iaf. Appen har ganska kasst UI/UX och hade önskat att gatewayen och nätdel hade varit i vitt. Hade redan kabel dragen då förra ägaren också hsfe hade Gardena. Hade varit nice utan men kan inte riktigt rättfärdiga 30k för en sådan.

Av Baxtex
Skrivet av RPGWiZaRD:

Home Assistant är inte "for the faint-hearted" some de brukar säga. Själv jobbar jag som IT-specialist där allt från nätverksadmin till problemlösning och kundsupport ingår och själv har jag alltid haft ett teknik intresse och varit lite av en hobby hela mitt liv men just programmerare är något jag aldrig varit speciellt bra på. Även för mig var Home Assistant svårt, inte att sätta upp grunden men sen att få allting att fungera som man vill ha som kräver djupdykningar i diverse integreringar och mitt största problem med HA är dess dokumentation eller bristfälliga sådana för alla plugins/addons osv. Det är ofta jag bara inte hittar hur jag ska implementera det jag själv är ute efter och man får den känslan att man förväntas ha en programmerarbakgrund för att veta hur det troligtvis ska implementeras. Där kör jag ofta ihop på den punkten, hitta vilka parametrar som krävs och hur det ska struktureras, är det minsta lilla fel sen så funkar ju inte koden i praktiken, GUI:n hjälper bara ibland då ofta får man ta till kod för att få fram det man behöver.

Så det går en massa tid till att försöka söka på nätet, testa själv med bristfällande programmeringskunskaper och kanske komma fram till slut att nehepp, just denna lösning kanske inte stöder just den och den funktionen, testa lösning x istället men den har då inte funktion y som jag behöver. Kanske lösning z har det då igen? Jahapp det ska implementeras på det icke standardiserade viset, ok...

Det är speciellt övervakningskamera implementeringen som har satt huvudbry åt mig, jag har allt grunden att fungera men sen när man ska börja finslipa att få ljud o fungera, sätta till knappar för olika funktioner till streamen osv, då blir det körigt värre...

Att stretcha min Reolink Duo 2 på höjden för tabletten som funkar som dashboard har jag ännu inte hittat nån fungerade lösning på och sökt i typ en månad på detta, den borde stretchas litegrann så man ser bättre den lilla bilden då det är väldigt brett bildformat och smalt på höjden annars, ska fungera med "browser_mod" popup funktionen dessutom så blir lite svårt att ska man fråga hjälp i reddits HA sektion, Browser_mod pluginen, Go2rtc/webrtc pluginet eller Reolink forumet? Svårt att säga när man kommer till såna speciallösningar som knappt några sökt sig in på. Skulle gärna ha betalat en specialist att fixa koden åt mig vid dethär laget

Jag skulle säga att vill man ha en hobby, kör på HA. Vill man enbart ha automatiseringar osv kör nåt annat. 😆

HA är en sån grej jag sätter mig med några timmar Ibland och bara meckar med för jag tycker det är kul. Sen är jag ju utvecklare också så kanske inte så konstigt.

Jag kör HA i Docker på gott och ont. Hade velat testa Proxmox men orkar inte migrera HA. Både värme, ventilation och luftavfuktare mm styrs i HA så har inte tid med downtime. 😬

Av Baxtex
Skrivet av walkir:

Bahnhofs DNS litar jag också på, men den lär inte blockera trackers och annonser.

Då är PiHole, NextDNS eller AdGuard DNS bra komplement.

NextDNS ftw! Hemma kör jag adguard lokalt men på språng är NextDNS riktigt nice med adblocking. 😁

Av Baxtex
Skrivet av walkir:

Lite så!

Har svårt att förstå varför någon skulle vilja använda leverantörernas egna DNS:er frivilligt.

99% av befolkningen vet nog inte ens vad DNS är...

Hade mobilt bredband från Telia under en period. Gick inte ens att byta DNS på deras medföljande skitrouter. 🙃

Av Baxtex
Skrivet av immutable:

Så länge man inte låter vem som helst komma in på sitt LAN ser jag inget större problem med enkla lösenord på typ brödrosten osv

Och om ditt wifi pass är hundens namn, ditt personnr eller dylikt så är man inne rätt fort. Eller använder kass säkerhet, t ex WPA2 kommer ganska problematiskt snart.

Min AP har WPA3 men jag kan inte tvinga på det då massa prylar, t ex elbilsladdare ej stödjer det...

Av Baxtex
Skrivet av Gender Bender:

Storföretagen har tagit över Internet, som en gång i tiden drevs av användarna. Minns tiden då t.ex. Youtube var gratis, fri från reklam och ett ställe där vem som helst kunde ladda upp en video och bli viral. Idag känns det som att man måste ha en stor jävla PR-byrå bakom sig för att ens få några visningar, vilket resulterar i att alla videor mer eller mindre är densamma.

Yep, webben har blivit lite det som Tim Berners Lee försökte undvika skulle hända.

Har för mig han har driver nåt iniativ kring det.

Av Baxtex

Ja.

Av Baxtex

Själv kör jag med denna. Bra till löv, datorer, värmepumpar, element och lite allt möjligt. Skulle köpa kompressor men tar ganska mycket plats. Behöver jag pumpa däck gör jag det på macken nån kilometer bort.

Nån ESD bryr jag inte mig om. Pajjar min dator från 2011 så skitsamma..

Av Baxtex

95% av det är ju tyvärr Windows fel för min del. Teams, outlook, etc är fan alltid strul.

Av Baxtex
Skrivet av dlq84:

Det står inget om att de inte får ta betalt dock. Jag tar 20000kr för att "laga" den där

Hursom låter det som bra förslag, framförallt allt mjukvaran som behövs kommer göras tillgänglig, det år sånt som annars kan sätta käppar i hjulet.

Jag tänker mest på rätten till reservdelar. Att enkelt kunna klicka hem ett nytt batteri till robotgräsklipparen borde vara en no brainer.

Man kan ju tänka sig att företag nu hellre försöker använda standardiserade komponenter, kontakter osv för att göra det billigare.

Av Baxtex

Härligt!

Av Baxtex
Skrivet av Zemlan:

För att komma åt F1, fotboll och jag tror man kan se NHL genom Viaplay också bl.a. finns ju annan Motorsport också men det ligger inte bakom det maxade abbonemanget iofs men inte det grundläggande heller. Det är främst sånt de har som dragplåster och de tar ju betalt för det också det ska gudarna veta.

Men det grundläggande abbonemanget däremot känns kanske som det saknar existensberättigande. Har ingen koll på om de har saker andra tjänster saknar eller om det bara är slöseri. Men jag ser det som de främst lockar genom att vara exklusiva på vissa stora sporter.

Aha ok. Helt ointresserad av sport själv så missade det.

Nån kanske vill ha mitt konto? Såg nån faktura från Felia att originalpriset var 700kr?!

Av Baxtex
Skrivet av ROGBear:

Jag finner det oerhört underhållande med detta gnäll om kontodelning.

Bolagen säljer t.ex en tjänst där det sägs: "Streama till fyra enheter samtidigt". Ja, då borde det ju vara klart: Om man har abonnemanget som erbjuder detta kan man således göra just detta. Var enheterna befinner sig rent fysiskt är inte något bolaget bör eller skall ha synpunkter på. Det är ju bara att helt enkelt se till att abbet för "fyra enheter" endast tillåter detta. Annars är det ju bara att helt enkelt göra som vissa mobiloperatörer och ha ett "familjeabonnemang" där man t.ex får "fyra användare, fyra enheter samtidigt" och sedan kan man lägga till "användare" via Mina Sidor. Då är det antingen en användare med fyra enheter eller fyra användare med en enhet vardera som gäller. Vill man streama till fler enheter kostar det X/extra enhet.

Det här gnället på kunderna att de är så ofina att de delar sitt "X enheter"-abonnemang är ju stor ironi. Ur bolagssynvinkel borde ju i.s.f varje abb stödja en enhet, sedan får man lägga till flera (kostnad per enhet). Om jag har fyra medlemmar i hushållet är det alltså helt OK för bolaget att de streamar samtidigt på fyra enheter. Däremot är det fara å färde om jag är ensamstående och låter tre bekanta streama till varsin enhet.

Då får nog bolaget allt fundera över om det är per användare eller per enhet man betalar.

Edit: "Strömma till X enheter samtidigt" - självfallet kommer kunderna dela konton eftersom det ju antyder att sålänge man inte försöker titta via fler än det inkluderade antalet enheter är det OK. Hela texten ger ju intrycket att det ingår. Inte "Strömma till X enheter på samma fysiska plats" eller "strömma till X enheter inom samma hushåll på samma fysiska plats".

Det är ju sjukt att jag t.ex "gör rätt för mig" om jag och tre andra tittar på Viaplay på TVn i vardagsrummet från en box, eventuellt också att jag gör det och en till (samma hushåll) är på tjänsteresa och tittar på innehållet från hotellrummet (fast det är väl ett gränsfall, det är ju utanför bostaden). Däremot syndar jag något alldeles otroligt om det t.ex handlar om en stream till TV-boxen, en till en tablet, en till en annan tablet (utanför bostaden, ej samma hushåll) samt en smartphone (utanför bostaden, ej samma hushåll).

Bolagens beteende påminner om tidningar och betalväggar. Först lägger man ut innehåll "gratis" på nätet med argumentationen att "print täcker kostnaderna" samt "annonserna". När man sedan gjort detta ett antal år och folk då vant sig vid att de inte behöver papperstidningen eftersom densamma lägger ut innehållet på hemsidan, "gratis" sätter gnället igång och då är det "konsumenternas fel", "de förstår inte att innehåll kostar pengar" jadajadajada. Stackars bolag, de har det inte lätt...

Jag tror det är en tidsfråga innan alla skärmar kommer med inbyggda ögonspårning eller kamera bakom glaset för att detektera hur många som kollar...