Inlägg

Inlägg som LordB har skrivit i forumet
Av LordB
Skrivet av Söderbäck:

Det är ett bra argument. Att det ska gå att exempelvis visselblåsa (eller nå annat) utan att det ska rapporteras in till statlig verksamhet. Yes.

Själv kan jag väl tycka att just den här typen av kontroll kan göras ändå.

Problemet är just att när det gäller end-to-end kryptering (som Nikka kallar helsträckskryptering i artikeln) så måste man antingen bryta krypteringen eller inte göra det. Det finns inget mellanting. Matematiskt går det inte att bryta krypteringen om den är korrekt implementerad. Men eftersom Signal och de andra apparna faktiskt avkrypterar meddelandena efter att de har tagits emot (annars skulle de inte gå att läsa och chatappen skulle inte bli någon storsäljare) kan en app vid sidan om, låt oss kalla den ChatIntercept (eller ChatControl för den delen), läsa meddelandet från Signal efter att det har avkrypterats. Vidare kan man förbjuda telefoner inom EU som *inte* har denna ChatIntercept app installerad. Men som sagt kommer detta omöjliggöra säkra kommunikationer mellan exempelvis källor och journalister, mellan läkare och patienter, mellan anställda på ett företag, mellan jurister och deras klienter, offentliga upphandlingar skulle inte kunna hämta in anbud på ett säkert sätt osv. Företag inom EU skulle få en stor nackdel eftersom de skulle ha sämre möjligheter att skydda sina företagshemligheter än företag utanför EU. Det här är den viktigaste punkten för EU lyssnar faktiskt på vad storföretagen har att säga. Om någon kan stoppa Chat Control 2.0 så är det storföretagen som verkar inom EU.

Av LordB
Skrivet av Fjädernylle:

Således talar vi ett system som skall ge EU och min ISP tillgång till mina barns privata chattar, till
min frus bilder, till mitt företags video.

Inte nog med det. Läkare skulle inte kunna kontakta patienter på ett säkert sätt utan att riskera patientsekretessen. Källor kan inte kontakta journalister på ett säkert sätt. Dessutom ökar risken att företagshemligheter läcker ut om företag inte längre kan kommunicera på ett säkert sätt. Alla legitima sätt att kommunicera säkert över internet faller med det här förslaget. Ett ogenomtänkt förslag och det mest skrämmande är att riksdagen ändå är beredda att rösta igenom det vilket väcker allvarliga frågor om riksdagens kompetens.

Av LordB

Bra hörlurar hjälper definitivt till för att kunna koncentrera sig på jobbet i ett stökigt kontorslandskap. Men det är även störande med folk som går förbi hela tiden i ögonvrån. Har ni några bra tips på hur man kan skärma av ögonvrån?

Av LordB

Wine detekterar fel grafikkort

Jag kan rapportera att wine inte känner igen mitt grafikkort. Det är en helt ny laptop från HP (8560w) med ett Nvidia Quadro 1000M. Men Wine har inte stöd för det utan defaultar tillbaka till ett Nvidia 5600 nånting. Sen klagar Diablo 3 på att 5600 inte stöds...

Det *går* att lösa verkar det som efter diverse googlingar, men inte helt enkelt. Bästa lösningen är att lägga till stöd för Quadro 1000M i Wine upstream. Problemet är att man måste veta exakt vilka "capabilities" det kortet stödjer. PixelShaderMode, VertexShaderMode etc. Men om ni har ett grafikkort som redan stöds av Wine, då borde det funka med diablo3 patcharna till wine, som nämndes ovan, utan några andra djupdykningar i konfig-filer eller så.

Bästa google-träffen var den här: http://forum.winehq.org/viewtopic.php?p=68894

Av LordB

För Gentoo finns ett layman-repository för wine-diablo3. Installera först layman (om du inte redan har det). Kör sen (som root):

layman -f -a wine-diablo3

Om du inte kört layman tidigare, redigera /etc/make.conf och lägg till raden:

source /var/lib/layman/make.conf

Och till sist i /etc/portage/package.keywords:

app-emulation/wine ~amd64

(eller ~x86 för 32-bitars linux)

Sen är det bara att installera wine via pakethanteraren (emerge). Eller uppdatera om det redan är installerat, då kommer versionen från wine-diablo3 installeras istället för standardversionen.