Inlägg

Inlägg som swede1 har skrivit i forumet
Av swede1
Skrivet av Netgear:

Även om jag själv är för ung (född -92) för att minnas IT-bubblan som växte i raketfart under andra halvan av 90-talet och slutligen briserade i början på 00-talet så hyser jag en stor fascination för internetkulturen kring den tiden och nybyggarandan som rådde då. Nu vill jag höra lite historier och anekdoter från de som var i branschen och jobbade under de gyllene åren och hur ni upplevde det. Både när själva bubblan växte och när den slutligen sprack. Hur förändrades branschen efter det?

Tiden kring millennieskiftet var präglat av en naiv framtidstro som bara ökade på ”bubblan” tills den brast.

Jag gick ut en 4-årig datavetenskapsutbildning på universitet i USA 1986, återvände till Sverige 1995 och fick 1998 jobb som teknikchef på "portalen" torget.se.

Siten som var byggd av dåvarande Svenska Posten, var en av de första i Sverige på nätet som också bedrev tidig e-handel med hjälp av en väldigt dyr speciallösning gjord av Netscape i USA kallad ”Merchant” men var väl mest en underhållningsportal med en ständig ström av kändisar i vår "studio" som streamade ”chatt” med dom på nätet.

Läs gärna historien om torget på andra ställen, det är ganska fascinerande. Eller boken från grundarna: www.torget.se : den fantastiska historien om ett av världens mest framgångsrika Internetprojekt av Erik Hörnfelt och Mattias Hansson.

Torget driftades nere i Alingsås (på SUN Solaris servrar) där det också stod en SUN 10000 maskin (ett av de få, väldigt dyra, exemplaren i världen) och skräpade efter en satsning på att dela ut e-post adresser till hela svenska folket som aldrig blev av. Liknande projekt fanns inom Posten där man skulle sätta upp ett system för att folk skulle prenumerera på reklam via e-post. Ja, ni ser likheterna med vad Posten sysslade med i den ”analoga” världen”. Mycket pengar plöjdes ner i projekt som aldrig gav nån frukt.

En annan satsning var Postens betalväxel eller ”X-pay”, ett tidigt system motsvarande dagens betaloperatörer, men med heltidskonsulter (dyrt!) och med föga genomslagskraft på marknaden (eller pga en frågande säljkår inom Posten). Denna betalväxel hamnade sedan hos Strålfors i ett affärsområde som hette "Payment" där jag ironiskt nog hamnade ca 10 år senare som utvecklingschef.

Man ville börja sälja in små mikrositer av torget.se "Lokala torg" till småföretag runt om i Sverige, och det skulle säljas via Postens ordinarie säljkår som aldrig förstod hur man skulle sälja in det, så det floppade medan vi byggde möjligheter för "lokala torg" i plattformen i den spagettikod som den vi det här laget bestod av.

Nåväl, hur var det att jobba där under den tiden?

Jag var där i ca två år och ett nybildat affärsområde inom posten som kallades "Postnet" kom ganska snabbt in i bilden för att försöka tjäna pengar på torget med medföljande flytt från World Trade Center i centrala Stockholm till ett nybygge på Järnvägsgatan i Sumpan där det inreddes ett kylrum på bottenvåningen för att man skulle kunna beställa sin matkasse via nätet och få den levererad dit (en nyhet för sin tid).
JD Edwards hade värderat varumärket torget.se till ca 4 miljarder (dollar!) vid denna tid så det var nog inte konstigt att Posten vill försöka få igen lite pengar trots ganska mycket slösande (IMHO). Man rekryterade dåvarande toppskiktet från svenska Dell Computers som ledning för PostNet. Det finns väl mycket paralleller till hur andra hypade företag var på den tiden. Typ Icon medialab, Passagen och bredbandsbolaget som exempel. Men det fanns aldrig någon strategi för HUR man skulle tjäna på denna värdering.

Utvecklarna som jag jobbade med på torget.se ansågs ganska ”hippa” på den tiden, det var ett relativt nytt yrke, inte som utvecklare men att jobba med ”internet”. Det drogs i alla håll i utvecklarna, inte minst från ”konkurrenter” som Framfab, Passagen och Icon medialab som kunde lova guldkantade aktieoptioner (som dom vad DÅ i alla fall) samt höga löner. Så som chef gällde det att vara på tårna och göra vad man kunde för att hålla kvar utvecklarna eller rekrytera nya. Dock har jag inget minne av att omsättningen på folk var särskilt hög. Många som var där hade varit med från början och kände nog en stolthet i att jobba vidare i plattformen oavsett vad som hände företagsmässigt samt det kom ständigt nya tekniska saker att jobba med. Nytt CMS system (Story Server) eller nytt annonssystem eller ny e-handelsplattform (tyska Intershop).

En annan aspekt på den tiden var de ”byråer” som växte upp lite varstans som skulle vara rådgivare och i en del fall strategipartners, samt göra förslag på nästa version av torget.se. En sådan byrå som Postnet anlitade var ”Cell” som satt i de då ”kreddiga” hötorgsskraporna. För dyra konsultpengar levererade som en ”strategi” och ibland också skisser på hur en ny site skulle se ut. I backspegeln hade det lite med verkligheten att göra och var ofta ogenomförbart rent tekniskt. Jmfr med ”Boo.com” t.ex.

Y2K var ju en stor del som kom (oundvikligen) närmare och närmare. Jag var Y2K ansvarig för alla torgets plattformar och mycket tid lades ner på kodgenomgång och fixar, en ganska stor beredskapsorganisation fanns på plats både i Stockholm och i Alingsås med en plan för hur man skulle agera om vissa scenarion inträffade efter midnatt. Lyckligtvis hände ju ingenting vid midnatt samt min son beslutade sig för att han skulle födas den 30/12 1999 så jag fick tillbringa nyårsafton på BB istället för att vaka över systemen. Men allt gick bra med Y2K (och sonen).

Under ”bubblan” var det ganska lätt som sagt att byta jobb för alla i branschen, inklusive mig själv. Jag fick ett (på den tiden) bra erbjudande om att ta över teknikansvaret för en annan portal då det bara fanns en handfull i Sverige ”everyday.com” som fanns inom Stenbeckssfären, ägd till hälften av Tele2 och MTG.
Där var det andra tag i sann Stenbecks-anda och ca 6 månader efter att jag börjat där avskedade man hälften av personalen och sedermera VD’n som anställt mig. Efter ca 2 år var tålamodet slut hos Stenbeck och tekniken las billigare ut helt till ett bolag i Estland (som vi jobbat med under min tid där) och jag blev arbetslös i ca 8 månader år 2002 tills jag öppnade upp ”egen låda” under en kortare tid.

Tiden ”under bubblan” var ju fördelaktig för oss som jobbade med tekniken. Det hände mycket nytt tekniskt sett, pengar fanns det gott om (fram till slutet) att investera i tekniska lösningar och (ibland orealistiska) idéer var det gott om. Och leverantörerna av de tekniska lösningarna på den tiden förstod att ta betalt ordentligt för ”den nya tekniken”.

Jag vet inte om det är en bra liknelse men på den tiden såg man fram emot ”internet” som man idag gör med AI. Kanske kommer det också en AI bubbla i framtiden, men den ska väl börja ”bubbla” lite mer först.

Av swede1
Skrivet av Goedendag:

Vad för Dolby Vision-profiler använder de? Nån som kört filerna i mediainfo än?

Edit: Svar: Dolby Vision, Version 1.0, dvhe.05.04, BL+RPU var det på en av deras 1080p-filer. Kunde inte hitta 4k-filen men de har även 1080p-filer i DV-format.

Från MediaInfo på en av "4K" programmen, dock med svart ram runt bilden och SVT logga som tar upp en del av 3840x2160 upplösningen.

General
Complete name : Historien om Sverige - 5. Kampen om tronen, år 1361–1560.mp4
Format : MPEG-4
Format profile : Base Media
Codec ID : isom (isom/iso2/mp41)
File size : 4.23 GiB
Duration : 59 min 32 s
Overall bit rate : 10.2 Mb/s
Frame rate : 25.000 FPS
Writing application : Lavf60.15.100

Video
ID : 2
Format : HEVC
Format/Info : High Efficiency Video Coding
Format profile : Main 10@L5@Main
Codec ID : hvc1
Codec ID/Info : High Efficiency Video Coding
Duration : 59 min 32 s
Bit rate : 9 969 kb/s
Width : 3 840 pixels
Height : 2 160 pixels
Display aspect ratio : 16:9
Frame rate mode : Constant
Frame rate : 25.000 FPS
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 10 bits
Bits/(Pixel*Frame) : 0.048
Stream size : 4.15 GiB (98%)
Writing library : x265 3.4+31-6722fce1f:[Linux][GCC 10.3.0][64 bit] 10bit
Color range : Limited
Color primaries : BT.709
Transfer characteristics : BT.709
Matrix coefficients : BT.709
Codec configuration box : hvcC

Audio
ID : 1
Format : AAC LC
Format/Info : Advanced Audio Codec Low Complexity
Codec ID : mp4a-40-2
Duration : 59 min 32 s
Source duration : 59 min 32 s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 192 kb/s
Channel(s) : 2 channels
Channel layout : L R
Sampling rate : 48.0 kHz
Frame rate : 46.875 FPS (1024 SPF)
Compression mode : Lossy
Stream size : 81.8 MiB (2%)
Source stream size : 81.8 MiB (2%)
Language : Swedish
Default : Yes
Alternate group : 1

Av swede1
Skrivet av Saddl3r:

Jag varken haft antivirus eller något liknande förutom Windows inbyggda skydd de senaste 10-15 åren.

Dito!

Av swede1

Har en lite äldre TS-453BT3 men som har fördelen att den har Thunderbolt3 interface vilket hjälper prestandan bra. Teoretiskt bandbredd är väl 40 Gbps för Thunderbolt 3.
Får lite över 600 MB/s Write och strax under 600 MB/s enlig Crystaldiskmark.

Denna modellen har 2xSSD (som är SATA SSD'er) för cachefunktion också.

Den kom med 8 GB RAM (2x4GB moduler) vilket QNAP påstår är max som går att köra men hittade ett par 8GB moduler av passande sort och går nu utmärkt att köra med 16GB RAM.

Men NAS med Thunderbolt verkar vara ganska sällsynta nuförtiden...

Tyvärr kommer det inte heller längre några fler firmwareuppgraderingar till denna modellen, något om att det skulle ställa till problem för thunderbolt...

Av swede1

Annonsen är avslutad

Av swede1

Riggen är reserverad och inväntar avhämtning.

Av swede1

Vill ni bjuda på denna så lägg ett bud här i tråden för annonsen och inte i privata meddelanden.

Av swede1

Pluggade datavetenskap i USA 1982-1986, första året var allt fortfarande hålkort på en IBM 360 stordator.

1984 köpte jag den första MacIntosh datorn (min enda Apple produkt sen dess) med tillhörande 300 Baud (!) Apple modem. Det var väl inte Internet men man ringde mest upp lokala BBS'er och sedermera Compuserve (inte AOL !!) vars programvara man installerade lokalt. Hade väl något som likande en browser men det var ju bara inom Compuserve's "kanaler" då.

Usenet var väl en annan företeelse som kom sen där man kunde "posta" text-inlägg och sedermera binärer i olika "news groups" när UUencoding lanserades. Använder fortfarande Usenet idag!

Tillbaks till Sverige i mitten av 90-talet och då var det ju 28.8K och sedan 56K modem till Algonets modempooler som gällde.

Jobbade några år på torget.se i slutet på 90-talet, som ju då var byggt på Netscapes serverprogramvaror. Anpassat (dyrt) för torgets bruk då det också innehäll en av de första shoppinglösningarna på Internet.

Nu : fiber till villan sedan ca 15 år tillbaka, nu med 1000/1000 Mbit lina.

Av swede1

Nåja ...

Av swede1
Skrivet av Nyhet:

Trots hög efterfrågan på enheter under tusenlappen fortsätter Apple Watch vara mest populär, med tre gånger högre försäljning än Samsungs dito.

Läs hela artikeln här

Har (hade) en Fitbit Ionic (inte för att jag är något motionsfreak, snygg helt enkelt) tills det kom ett "recall" på den efter alla dessa år. Inköpt 2018. Tydligen kan batteriet expandera/börja brinna. Typ Samsung syndromet för några år sedan...
Vill man ju inte ha på handleden om det händer ...

https://help.fitbit.com/en_US/ionic.htm

Ska få "pengar tillbaka", får se hur mycket det blir och när ...

Nu vill jag hitta en Oppo Watch 2.

Av swede1

NAS

Använder NAS på ca 42 TB.

Av swede1

Rigg med Intel i9-7980XE fulltower case

Moderkort : Gigabyte X299 UD4, senaste BIOS revision (American Megatrends F6n)
CPU : Intel i9-7980XE (18 cores)
CPU kylare : Noctua NH-D15
Nätaggregat : Seasonic Prime 850W Gold
Minne : 64 GB (4x16GB) DDR4 Corsair Dominator Platinum CMD64GX4M4C3200C16
Chassi : Cooler Master HAF-X fulltower
Grafikkort : MSI GTX 1060 OC 6G
SSD: Samsung SSD 960 EVO 250GB (M.2)
PCIe SSD : INTEL SSDPEDMW012T4 1200 GB
Blu-Ray brännare : Plextor PX-LB950SA
Thunderbolt : Gigabyte Alpine Ridge Thunderbolt 3

Förberett med framdraging av SATA och ström för 6 st. interna 3.5" diskar till de interna (tomma) diskhållarna.
Funkar med Windows 11 (TPM enablat i BIOS)
Något slitet men väl fungerande Tangentbord och mus (Logitech MK710) medföljer om så önskas.
Ingen bildskärm eller kablar (förutom strömsladd) medföljer.

Skickas inte, endast avhämtning i Sollentuna.

Läs hela annonsen här

Av swede1
Skrivet av M00rtin:

Hej! Jag ska byta leverantör av bredband. Har haft telenor och är delvis nöjd men de kommer göra om 100/10 till 100/100 och nytt pris 439 kr i mån. För dyrt enligt min smak.

Har gärna kvar 100/10 men de verkar som det överlag är 100/100 som gäller nu.

Har haft banhof och bredband2 tidigare som varit bra men banhof vart lite dyra.

Jag hör en del om "Ownit". Är det bra? vad har ni för råd/tips?

tack på förhand / M00rtin

Kan rekommendera A3. Har 1000/1000 + IP telefoni (fiber till villa i Sollentuna stadsnät).
Stabilt och bra, bra portal/mina sidor för tjänster etc.

Av swede1

@Darwichee: Går att använda existerande (icke gmail) mailadress när du skapar ett googlekonto.

Klicka på "Jag föredrar att använda min nuvarande e-postadress"

Av swede1
Skrivet av Juggernawt:

Haft massor med problem med felaktiga lagersaldon, uteblivna leveranser, felaktiga order-besked och tjafsiga returer med CDON. Handlar därför aldrig där längre.

Dito (när det gäller datorgrejor).
Hade ett chassi på order i ett par veckor (CDON hade lägst pris på prisjakt). Gav till slut upp och köpte det från ett annat ställe och fick det levererat inom ett par dagar.

Av swede1
Skrivet av Swebbe:

Asså, förstår inte grejen, det finns rätt många 1155 kort hos alla leverantörer just nu :/

EDIT: Eller ivf på komplett: http://www.komplett.se/k/search.aspx?q=1155

Håller med.

Reklamerade mitt (då ännu inte iskruvade) Gigabyte GA GA-P67A-UD7 när det blev känt att det var fel på styrkretsen.
Skickade tillbaka kortet, mottogs av komplett.se 22/2.
När jag såg att det fanns ett GA-P67A-UD7-B3 i Komplett.se sortiment att beställa gjorde jag det 2/3 och det skickades samma dag.
Den 6/3 skruvade jag in mitt Gigabyte GA-P67A-UD7-B3 och har kört på det sen dess.