Inlägg

Inlägg som AnAx har skrivit i forumet
Av AnAx
Skrivet av HCP:

VPS på Hetzner.com och mail på dreamhost.com
Klockren kombo, kört det rätt länge.

Det verkar som att dreamhost.com vill ha "$1.67/mo per mailbox", vilket då inte förbättrar min situation.

Av AnAx

Alternativ till Glesys (VPS + mail)

Jag har hand om en Linux-server (1GB minne) som kör en egenutvecklad site (inte min egen site) med diverse (MariaDB, PHP etc). Inte speciellt mycket belastning vanligtvis.
Domänen, servern etc, ligger hos Glesys som nu bestämt sig för att ändra sin betalningsmodell och börja ta betalt per e-postadress.
Då det ligger ett antal e-postkonton (20-30) där så kommer priset gå från ca 170:-/mån till 500:-/mån ex moms.
Detta blir för mycket så jag letar nu efter alternativ.
Jag vill ogärna hosta egen mail-server.

Är det någon som använder något bra ställe för en VPS + mail som kan rekommenderas?

Av AnAx
Skrivet av Hieronymus Bosch:

Du kan inte skapa grupper av vanliga Chromecasts, bara med Chromecast Audio, så du kommer bara att kunna spela varje ljudkälla på en av Chromecastarna samtidigt.
Det borde funka. Allra helst hade jag sett ett kopplingsschema på splitterkabeln, det finns några tillverkare som tycker det är en bra idé att koppla ihop signaljord och chassijord vilket kan ge problem.
Slutstegen förväntar sig en monosignal per kontakt. Du vill inte ha DMX-kabeln du länkade till, den är avsedd att styra ljuseffekter via ett urgammalt protokoll som heter DMX. Kopplar du den (och en hona-till-hona-adapter) mellan Chromecast och slutsteg kommer du bara att höra skillnaden mellan höger och vänster kanal...
Sonos gör nog allt du vill (så länge du inte vill ha TV-ljud (eller andra externa ljudkällor) synkroniserat med bilden någon annanstans än i samma rum som TVn), men det kostar.
En näve hallonpajer med lite bättre ljudinterface + Mopidy + tolerans för att det är lite bökigt att sätta upp gör ungefär samma saker som Sonos. Jag har dock inte testat hur Mopidy hanterar externa ljudkällor, så kanske går det bara att streama ljud från streamingtjänster (Spotify, egen Plex-server).

Jag tittade lite mer på detta och hittade en Pi-hatt som har XLR ut. Att använda Raspberry Pi's och den hatten borde framtidssäkra hela kedjan, så bra det nu går, då jag har svårt att se annat än mjukvara skulle behöva ändras, i detta scenario, framöver för eventuella nya tekniker.
En eventuell bonus är att det går att kombinera stereo till mono på den hatten per kanal och även konfigurera den så att den fungerar som 2 separata ljudkort - vilket då skulle halvera antalet behövda enheter. Dock oklart om detta stöds av mjukvara man vill använda (balenaSound, Mopidy etc).

Av AnAx
Skrivet av mrqaffe:

Du har alltså redan alla förstärkare och ska ha signalkällor ? Alla signalkällor måste vara helt oberoende av varandra och allt ljud ska strömmas ?
Det funkar inte att ha samma ljud i flera rum samtidigt ? 6 olika oberoende zoner låter som om det kan bli akustiskt rörigt och inte bara att det kräver mycket hårdvara för signalkällorna om det inte hansdlar om ett väldigt stort hus där man inte kan höra ljud från angränsande zoner.

Har du tänkt använda Spotify så är det enklare att lösa med Echo Dots än att gå omvägen via CC, hdmi och extraktorer. eller som förslaget ovan att använda RPI som hårdvara

Ja, jag har redan förstärkare & högtalarna.
Jag vill gärna ha det framtida möjligheten att göra vad som faller en in: Spela samma musik i alla rummen eller olika musik samtidigt i några av rummen eller kombinationer av saker.

Oavsett om jag kör på CC, Raspebrry Pi eller Echo Dots så vet jag fortfarande inte vad som är bäst väg att gå från 3.5mm till XLR.
3.5mm stereo till mixad mono ut ur högtalarna i taket.
Om jag kör 3.5mm stereo till obalanserad stereo i XLR, hur kommer slutsteget att uppfatta detta? Som stereo? Dvs kommer jag få vissa högtalare som spelar vänster kanal och vissa som spelar höger?
Hur kommer jag runt detta problem?
Jag gissar på att Raspberry Pie-lösningen kan mixa kanalerna innan ljudet skickas ut men om man vill lösa det med CC eller Echo Dot - hur gör man då?

Av AnAx
Skrivet av mrqaffe:

Jo jafg tänkte mer på detaljerna har du tex rredan det länkade 4 kanaliga slutsteget och ska det tex drivas som 4 oberoende kanaler, i stereo eller i mono ? Funderade på vad du egentligen behöver för hårdvara för Chromecast kan användas på olika hårdvara och du skrev om att använbda en hdmi extractor så har du tänkt att använda CC video och casta musik till och plocka ut ljud via hdmi eller nått annat ? hur många rum/kanaler handlar det om ?
Funderar på om CC är rätt hårdvara överhuvudtaget om du ska ha så mycket övergångar och även om det är ett lämpligt slutsteg du valt för det hade troligen varit enklare med ett steg med obalanserade ingånngar om du inte ska dra långa kablar och behöver balanseringen för det.

Det som redan finns är slutstegen & högtalarna så det går inte att ändra på.
Det är totalt 13 högtalare spridda över 6 rum. Alla högtalarna sitter i taket så stereo-signalen från CC bör vara mixad mono så alla högtalare spelar samma (inte några höger kanal & några vänster kanal).
Detta är bara till för musik, inte video eller ljud från TV etc.
Jag tänker köra på Chromecast för att det är enkelt att hålla på med både för mig och gäster etc.
Så i mitt fall blir det att köpa 6 st CC + HDMI extrator + 3.5mm till XLR-kabel, en för varje rum, och koppla dessa till slutstegen.
Jag har tittat runt en hel del på olika lösningar men de flesta blir väldigt dyra för 6-7 zoner. En CC och en HDMI extractor + en kabel blir ca 600:-/rum (* 6 = 3600:-). Olika streamer-lösningar ligger på minst 2000 kronor vilket då blir 12.000:- och uppåt för bara den delen.

Av AnAx
Skrivet av mrqaffe:

Det är olika kablar och de kommer att ge olika funktion, den första är en balanserad kabel med 3,5mm tele i ena änden så den lär vara kopplad så här >
https://www.whitenoisestudio.com/wp-content/uploads/2014/05/Balanced-Stereo-Jack-to-XLR-Male-schematic-scaled-1.jpg
Den andra är en stereo 3,5mm tele till obalanserad stereo via 2 xlr kopplad enligt det jag tidigare postade.
Vad är det egentligen du vill koppla ihop?

Lite förenklat vill jag har en Chromecast kopplad till en förstärkare så att jag kan köra Spotify ut på högtalarna i rummet.
Detta skalas sedan upp till X antal rum.

Av AnAx
Skrivet av mrqaffe:

Man kopplar ihop 1 och 3, cold (negativ halvperiod) med jorden i billigare adaptrar och kör ut signalen enbart på stift 2 kabeln du länkade är alltså kopplad så >
https://m.media-amazon.com/images/I/615tfSVV6aL._SL1500_.jpg
Oftast fungerar det men inte alltid, skulle det inte fungera får man göra det "på riktigt" i stället för att fuska men då krävs transformatorer eller elektronik och det driver upp priset på omvandlaren en hel del, det som kan hända är att det blir brum pga att man kopplar ihop 1 och 3.
Lundahl gör tex obalans till balanserade transformatorer.
https://www.lundahltransformers.com/wp-content/uploads/2017/03/LT-SIB15.jpg
https://www.lundahltransformers.com/problem-solvers/

Besöker du en musikbutik har de troligen nån passande DI-box som ger samma funktion endera via trafos eler elektroniska kretsar, de med aktiv elektronik brukar vara billigare än de som är gjorda med bra trafos, Lundahl och Jensen gör troligen de bästa transformatorerna av alla.

Ok, så det kvittar lite om man använder en 3.5mm till 1 XLR-kabel eller en 3.5mm till 2 XLR-kabel? Den sistnämnda är antagligen samma sak som det förstnämnda men i Y-split-format?
Om man ska ha det perfekt så bör man använda det du länkade till (Lundahl).

Av AnAx
Skrivet av mrqaffe:

XLR ger möjlighet till balanserad signal, det har inget med mono eller stereo att göra bara för att det är 3 poler i kontakten utan det är de båda signalhalvorna och jord, man räknar alltså kanaler snarare än mono/stereo, slutsteget har ju tex 4 kanaler oavsett om du använder det för stereo eller mono, du kan ju tex driva en högtalare aktivt med hjälp av alla kanalerna lika gärna som 4 olika högtalare eller brygga det och driva 2 högtalare i stereo.
Kabeln du länkade är 3,5mm tele i stereo till 2 obalanserade kanaler xlr. (stereo)

CC audio finns inte att köpa ny längre men dyker ibland upp på begmarknaden men du måste ju inte ha just en sådan fysiska enhet (CC) för att kunna skicka ljud via CCsystemet utan det finns flera olika strömmare som kan hantera systemet. Det går ju även att använda en Google Nest mini som skickar ut det via BT och så kopplar du BT mottagare i steg/mixer,, en fördel med Nest minin är att de även funkar som kontroll.
Ett snarlikt system är att använda Amazon Echo dot och de har linjeutgång.

Edit >
Om du använder Nest mini kan du sända ljudet med BT till
https://thumbs.static-thomann.de/thumb/orig/pics/bdb/355762/12274177_800.webp
https://www.thomann.de/se/denon_professional_dn_200br.htm så får du ut en balanserad signal över xlr eller tele.

Tack för informationen, dock vill jag inte blanda in bluetooth också.
Jag är fortfarande inte helt säker på hur jag ska gå från 3.5mm stereo (efter en HDMI audio extractor) till XLR.
Problemet är att jag inte förstår hur signalen ska gå från stereo till mixad mono.

Av AnAx

Chromecast till XLR?

Jag håller på att göra lite "budget" multi-room med 7-8 Chromecasts gen 3 (vill inte använda Chromecast Audio, om de ens går att få tag i).
Förstärkarna är typ the t.amp E4-130, som har XLR in.
Jag tänkte koppla en HDMI audio extractor till Chromecast:en och sedan använda en 3.5mm till XLR-kabel för att få ljudet in in slutsteget.

Det hela känns lite bökigt, finns det ett bättre sätt?

Om jag ska fortsätta på inslagen väg är jag osäker på vad slutresultatet blir beroende på vad jag använder för 3.5mm till XLR-kabel. Mono eller stereo? XLR är balanserat mono-ljud men man kan köra stereo i dem. Men vad kommer slutsteget få?
Denna kabel kontra ex. denna kabel.
Bara för att göra det mer komplicerat har jag också en t.racks DSP 408 med som kan mixa in-kanaler (används till vardagsrummet).
Eftersom alla högtalarna kommer sitta i taket/taken så vore det troligen bäst om stereo-signalen blir mixad till en mono någonstans på vägen.

Av AnAx

3080Ti & Coron-vaccin (för -1981 i Stockholm) släpps samtidigt.
Någon form av konspiration?

Av AnAx

Bokade en PS5 DE 2021-03-19 18:18 på Webhallen & kan hämta den idag.

Av AnAx
Skrivet av Simonth004:

Va men de har väll inte tid att ringa upp alla?

De hyr in indiska call-centers för jobbet. Så ringer det en indier så var beredd med kort-nummer!
Nej, det är uppenbart inte så.

Av AnAx

Jag signade upp för utlottning av en PS5 digital edition men vann lottning på en disc edition.
Tog ett tag att fatta varför koden inte fungerade på en DE. Aning märkligt.

Av AnAx

Från elgiganten nu, via mail: GRATTIS - DU ÄR UTVALD

Av AnAx

På Webhallen kan man nu lägga in PS5 DE i kundkorgen och gå vidare med köp.
Den finns dock inte i lager men jag antar att man hamnar i kö.
För den andra versionen (disc) kan man inte göra samma sak då det står "fullbokat".
Oklart vad detta innebär (DE vs Disc).

Av AnAx
Skrivet av smygolf:

vad får det lov att kosta?

Eftersom jag inte har så bra koll på högtalare så är det svårt för mig att avgöra vad som är värt priset för mig.
Inom andra områden finns det ofta en brytpunkt där priset går upp mer än vad en normal person får ut av det - jag brukar lägga mig i den brytpunkten.
Jag betalar ca 2500:-/st för takhögtalarna så upp till 5-6.000:- kan vara ok för basen.
Eftersom det är rätt mycket jobb med olika saker i lägenheten så kommer jag få högtalarna installerade & kablarna dragna men jag skjuter upp att ta tag i slutsteg/zoner etc till senare när jag har mer tid.

Av AnAx
Skrivet av smygolf:

Jag gjorde en simulering på 90L (ink element o stag) och det skulle fungera, Men.
Du kommer inte få mycket headroom under 30hz för avstämningen blir 37hz och F3 vid 35.
Även om den står "fritt" så har du rumsstöd så det kommer spela lite längre ner i frekvens än simulerat.

Sluten på 80L ger långt bättre headroom under 35hz med snarlik frekvensgång.

Gör vi då en portad låda på:
120L med avstämning vid 18hz och F3 25hz, bra med headroom.
90L med avstämning vid 20hz och F3 27hz, bra med headroom.
Har man en minidsp/DSpeaker så kan man lägga på ett B6 filter vid avstämningen, då blir F3 under 20hz.

Jag litar inte på att instruktioner för en portad låda skulle gå fram till byggarna så det blir troligen en sluten låda på 80 liter då.
Det ser dock ut som att högtalaren är svår att få tag i för tillfället.

Av AnAx
Skrivet av Chrick:

Det finns flera Subwoofeer element som låter bra på marknaden , priset är en stor del, men oxå dess parametrar, det 3 snabbaste parametrarana man kan kolla ,för att snabbt kunna avgöra om det kommer spela just den basen som du gillar är FS: den resonans elementet har i fri luft, VAS: den maximala liter luft elementet bör placeras i för att gå ner till FS och lite till, sedan kommer QTS: en sammanlagt Q värde på elementet, det avgör oftast i vilken typ av låda det passar bäst i 0,2-0,35 bär köras i portade lådor, det som har högre bör köras i slutna lådor, det är ingen regel som är skrivet i sten dock.
Slutna lådor går djupast men dom börjar oxå rolloff tidigt, en DSP eller slutseg med inställningar som förstärker basens djupbas egenskaper som kan lyfta den djupaste basen är inte fel, speciellt vid slutna lådor.
Karaktären på det olika typerna av lådor varirerar och storleken så klart.
En sluten låda blir oftast mindre än en portad, man bör ha nån typ av DSP eller justering på slutsetget där man kan välja frekvens och oxå en valbar förstärkning där just Pqlizern ställs i frekvens.
Slutna lådor som inte läcker och dämpas rätt med dämpull i rätt mängd låter bäst i mina öron om steget har headroom i effekt, DVS lite mer kraft över så att man inte maxar effekten så lätt.
En sluten låda kan dämpas med upp till 65-70% med dämpull, den låter då mindre burkigt renare och basen blir tung och ullen hjälper basen att spela mycket renare samt djupare i viss mån ullen räknar man inte med i volym beräkningar som portar skall göras etc, det finn enkla sätt att få dämpullen att stanna kvar dör den skall och den skall vara löst packad.
Jag kör med Dayton Audio RSS390HF-4, en bas som går djupt lät driven rent och ger en rejäl bas i en sluten låda på 97 litersteget är XTZ SAM-1 köpt på fynd börsen, detta steg 1040 W Peak, 750 Watt RMS med PQlizer med valbar förstärkningsgrad från -10 -dB så, Fas val steglöst från -180 grader -0 grader, Gain, Master level, REF, B, C läge Ref läget ger djupare lite mer bumligare bas, A läget Djup och en mycket bättre kontrollerad bas, B en väl kontrollerad bas lite mindre djupbas och passar bra till musik jag kör läge A kontrollerad djupbas passar grymt bra för hemmabio, till film det finns Subsonic-filter som tar bort den lägsta bumligaste basen om den nu inte ger någon bra upplysnings upplevelse,, en kombination jag gillar starkt dessa hårdvaror och då kan jag säga att jag har haft många subar, ex Earthquake Supernova MKIV en slavbas med deras pattenterade SLAPS passiva element och DBiX 15 tummare med slag läng på 98 mm, Slavbas ger små lådor som kan stämmas av djupt, då vikten på slapsen kan lägggas till extra vikt på och då sänks avstämningen, den kan man att få gå ner till 15 Hz lätt, och deras standard steg Earthquake IQ600 har bra kraft och många in justeringar, den kostar 40 tusen på Hemmabiobutiken, vill tillägga att att Dayton subben jag nu använder låter bättre mycket bättre till och med, båda har jag själv byggt den ena från en byggsats från DB-akuten , dayton subben köpte jag billigt via blocket hade tur fick elementet för 800kr steget kostade 3500 kr då på Fyndbörsen priset kan ha gått upp det steget XTZ SAM-1 är det mest prisvärda digitala slutsteg , som jag har har hittat i sverige, visst det finns fler bra steg Daytons 1000 watts inbyggnads steg är extremt bra det med men kostar några tusen mer, dessutom så kan Mario på Fyndbörsen programera om XTZ steget så att det kan passa andra lådtyper och olika elements egenskaper, så att man får skräddarsydd, styrning på sin subb allt för bästa resultat , jag har standard programmering vilket funkar ypperligt bra då inställningsmöjligheterna är ganska omfång på så det behövdes inte.
FS: Bör vara så lågt som möjligt enligt mig iaf i hemma ljud, helst under 20 Hz
VAS: Så få liter som möjligt, tänk på att ett element med lågt FS får ofta ett stort antal liter dock så blir lådan oftast mycket mindre en VAS, då volymen är logaritmisk vs frekvens Det finns bra program vissa kostar pengar, det finns gratis oxå Speaker box, finns att ladda ner på Google play och Appstore funkar på telefon, grymt att ha på paddan, då det blir lättare och inte så pluttigt som på telefonen, lite kunskap krävs erfarenhet gör det oxå mycket lättare så klart!
Det finns många element som är bra se till att välja rätt saker och nöj dig inte förrän du får ut det ljud du vill ha.
Skicka ett mail til: chrick.nr.1@outlook.com
Om ni har funderingar eller behöver råd och hjälp med era tankar kring baslåder. kan räkna ut volymer rör och det gäller även för bilar om spå önskas, har CNC fräs för att få till lådor och ev logos som kan va häftigt speciellt i bilar där bas verkar inte bara att lyssna på det skall ju synas oxå, en sub hemma skall vara designad och se bra ut som bara den tycker jag, helst passa in med det andra delarna, och helst med möbler etc, sen finns det olika sätt att få den att se ut som man vill pianolack, lite grövre mattare karaktär, ljudia har en färg som ger en sådan struktur t.ex....kan räkna och bygga samtliga lådor tycker enligt min smak att basreflex och slutna lådor låter mest musikaliskt smaken är som baken!
Med vänlig hälsning
Christopher Björkqvist

Det var ett väldigt ingående inlägg!
Jag tittar på basen du föreslog (Dayton Audio RSS390HF-4) och den verkar kunna passa då den ser ut att klara sig på ca 85 liter i en sluten låda. Vet du om utformningen av lådan har någon större påverkan?
Då den ska sitta i en köksö så gissar jag på att byggarna vill ha den så platt som möjligt för att använda resten till skåp.
Skulle exempelvis 60x60x25 cm fungera bra?
Basen själv verkar vara ca 18 cm djup.

Av AnAx
Skrivet av smygolf:

Bas rätt in i soffan då
Du lär inte behöva några tactila basar iaf
Dela inte för högt, "tror" att ~80hz eller lägre blir bäst.

Japp, skön "soff-bas"
Soffan är mer en design-grej på ritningen men troligen kommer det finnas en soffa där någonstans.
Som du ser så är annars alternativet att ha den vid diskbänken i köket.

Av AnAx
Skrivet av EyeNEye:

Sonos Sub som är helt ok sub, kör exempelvis två stycken 6".

Vad du ska med 15" vet jag inte. Du vill väl ha rappa 6:or eller 8:or och inte någon halvfladdrande långsam 15" ?

Jag har valt att inte köra Sonos. De Canton 989 jag kör i taket är ju 8" så jag tänkte köra på någon större bas.
Vet inte om det är korrekt tänkt. När man var "liten" så ville man alltid ha större och fläskigare bas så det kan spela in i tankekedjan.