Inlägg

Inlägg som Cyklar. har skrivit i forumet
Av Cyklar.
Skrivet av Miska:

Isf skulle jag rekommendera en Canon EOS 6D + Samyang 12/2.8 + Triopo stativ. Varför objektivet? Ger 180º vinkel i bredden och då får du med mycket samt du kan också göra såna här roliga bilder med det;
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpl1/t31.0-8/11952737_599760116830273_4982333989599633134_o.jpg

Sen kan du även skaffa dig något i mellanlängd, kanske en zoom på 24-70/2.8 om du har råd med det dvs. Behöver inte vara Canons egna utan funkar lika väl med en Sigma eller Tamron för det ändamålet. Med den kombinationen kommer du rätt långt.
Telezoom är bara om du nu ska fota något på distans så som djur, människor eller något specifikt.

Det @Marie96 snackade om tidigare, och jag nämnde om, dvs stjärnföljare, är bra om du vill få ut mer av t.ex Vintergatan. Dock måste du göra kompositer av bilderna då jordens rotation syns på bilden när följaren följer stjärnorna, men det är en baggis att fixa i efterhand. Men då får du också ut mer av Vintergatan om du använder dig utav en sådan.

Orkar inte rabbla ut allt eftersom jag har drygt 6 timmar kvar innan jag åker ner till Kanarieöarna (Fuerteventura) med min stjärnföljare, 6D, 12/2.8 objektiv samt Star Wars-kostym och lightsaber för lite fotosessioner....

Den där utrustningen är säkert jättebra men den landar ju på 19 000 kronor vilket är precis lika mycket jag betalat för den kamera jag har - och vill byta ut just för att den är för dyr. Så det går tyvärr bort.

Av Cyklar.
Skrivet av Marie96:

Nikon har tagit bort det där filtret på de nyare modellerna.

Många astrofotografer kör utan följning, det gäller bara att hålla slutartiden tillräckligt kort för att slippa få trails, förslagsvis enligt 500-regeln. Men ska du hålla på med astrofoto skulle jag absolut råda dig att hålla dig till fullformat. Och skaffa en ljusstark vidvinkel. Och ett stadigt stativ.

edit, beroende på vad du menar med stjärnhimlen. Landskapsfoto med Vintergatan/stjärnspår som element, eller att fota stjärnor och enstaka galaxer?

Jag tänkte mig nog mer landskapsfoto med vintergatan som element, inte egentligen fota stjärnor för enstaka stjärnors skull, om man säger så. Så en bra kamera + vidvinkligt ljusstarkt objektiv + stativ (vilket jag redan har tillgång till) är det enda jag behöver, isåfall?

Väldigt bra länk förövrigt, tack!

Anledning till varför jag inte tänker köpa den är enkel - den är för dyr.

Skrivet av dumbo:

Jorden snurrar ju och därför rör sig stjärnorna på himmeln. Det gör att man inte kan ha hur långa tider som helst utan att stjärnorna börjar bli streck istället för punkter.
Det finns en tumregel för hur långa tider man kan ha i förhållande till brännvidden, men jag kommer inte ihåg den nu. Det kan vara något i stil med 600/brännvidden, men det beror även på vilken storlek sensorn har. Har man en brännvidd på 35mm skulle man således kunna ha 17s slutartid innan stjärnorna förjar bli linjer istället.

Vill man ha längre tider än så, vilket man vill om man ska få med mer än de allra starkaste stjärnorna, så behöver man ett stativ som kompenserar för jordens rotation.
Är man lite händig kan man bygga en enkel variant själv som kallas barndoor tracker. Det finns olika typer av konstruktioner, men de enklaste klarar slutartider på kanske upp till 10min, beroende på brännvidd.
Annars kan man ju köpa ett stativ med "equatorial mount" (kommer inte ihåg vad det heter på svenska). Jag har ingen uppfattning om priser och så eller om man kan köpa dem lösa utan teleskop, men från 2000-3000 får man nog räkna minst.

Jaha, på så sätt! Jag tror dock att det i nuläget är mer avancerat än den fotografering av stjärnhimlen jag tänker hålla på med. Kikade lite på länken jag fick av Marie96, är det samma sak ni pratar om måntro?

Skrivet av Miska:

På Fotosidan.se diskuteras det ofta om garantier gällande kameror och objektiv. Kika in där, men vill du vara på det säkra kontakta tillverkarna och kolla med dem annars. Jag vill inte lova något ifall de ändrat sina policyn gällande detta.

Tack för tipset! Tänkte ringa Canon också för att få det direkt från källan, så att säga.

Av Cyklar.
Skrivet av dumbo:

Nu vet jag inte vilken nivå du pratar om men många astrofotografer moddar ju sina kameror, eftersom de flesta kameror har ett ganska starkt filter som tar bort UV- och IR-spektrat. (Kameran blir då obrukbar till vanlig fotografering.) En del fixar även extra kylning till sensorn för att minska bruset.
En del har även valt bort en iaf del modeller från Nikon då de kör något medianfilter på bilderna. Jag vet inte om det är så på alla modeller dock.

Om man tänker sig att man kanske har en något lägre ambitionsnivå och åtminstone inte vill modda sin kamera, så är det väl kanske lågt brus på låga ISO-tal som är bra att ha. De alltra flesta moderna kameror har ju ganska lågt brus och i de flesta fall kommer det troligen inte att skapa några större problem oavsett vilken modell man väljer. Man kan ju även köra stacking för att få lägre brus.
Däremot är det ju två tillbehör som man kanske vill skaffa. Dels en trådutlösare, för att kunna köra längre slutartider än 30s. Dels så är det ju nästan ett måste att ha ett stativ med följning om man inte vill ha startrails. Fast stativ kanske du redan har, om du är intresserad av stjärnhimmeln...

Ja nej att modda min kamera är jag inte intresserad av. Vad är det för följning på stativ du pratar om? Låter dyrt?

Av Cyklar.
Skrivet av Miska:

Du tittar på WG modellen, men N modellen kostar 11860 i en affär i Stockholm.
Dessutom får EU-köpta kameror garanti i Sverige om man registrerar den hos företaget, så där sparar man också någon tusing/några tusenlappar.

Har faktiskt inte tänkt på att man kan titta internationellt också, vad tror ni andra om det? Hittade en väldigt bra deal på 6D tillsammans med ett 24-105/3,5-5,6 hos en brittisk butik här, är det något att fundera över kanske?

Har du förresten en källa på att garantin gäller i Sverige på EU-köpta kameror? Hittar inget på det och vill gärna vara säker.

Av Cyklar.
Skrivet av Dr.Mabuse:

Vad som är bättre eller sämre beror ju på dina preferenser. Ingen kamera är bäst på allt så du måste välja den kamera som är bra på det som du värderar högt.
Canons har fler fokuspunkter av korstyp vilket ger den bättre fömåga att fokusera på föremål i rörelse. Samtidigt har Canon varit sämre på att fokusera i mörker, något som tydligen gått att justera med ny programvara. Hur bra det fungerar och vilka modeller det gäller vet jag dock inte.

Det var just utefter mina preferenser jag menade (de jag nämnde i originalinlägget). Grejen är den att jag vet vad jag jag vill att den ska kunna - men jag kan inte helt och hållet avgöra vilken kamera som passar bäst för just detta. Som ett resultat av detta skapade jag alltså denna tråden, i hopp om att någon kunde underlätta mitt kval.

Apropå preferenser kom jag på nu att jag glömde att skriva att jag tycker mycket om att fotografera stjärnhimlen också, så jag lägger till det i originalinlägget. Utifrån den informationen - är det något speciellt jag ska leta efter hos en kamera?

Av Cyklar.
Skrivet av Knashatt:

Tyvärr har dom slutat sälja Canon EOS 6d (N). Det var en variant av 6:an där dom plockade bort GPS och WiFi. Den kunde man få tag för runt 11.000 kr. Då har du 2.000 kr kvar till ett helt okej objektiv.

Men jag kan inte hitta den någonstans i Sverige just nu.

Ja, wi-fi är ju något jag är sugen på, men för 2000 kronor mindre hade det ju ändå varit en bra deal. Trist att den inte finns längre. Sen vet jag inte om man får för objektiv för 2000 kr som gör ett sånt hus rättvisa?

Av Cyklar.
Skrivet av Miska:

Canon EOS 6D, sprillans ny för ca 12000. Begagnad kanske runt 7000!

Jag vet inte riktigt var du hittar sådana fantastiska deals, sprillans hittar inte jag den billigare än 14 000 för endast huset och som jag skrev i originalinlägget är jag sugen på att hamna runt 13 000 inklusive objektiv.

Finns inte heller så många till salu på begagnatmarknaden vad jag kan se, billigaste jag hittade sålde huset för 12 000.

Av Cyklar.

Hej allihop och tack för alla svar!

Jag känner dock att vi glidit ifrån ämnet litegrann, och om ni inte har något emot det tänkte jag återkomma till den ursprungliga frågan i tråden. Jag tyckte att Dr.Mabuse sammanfattade mina funderingar ganska bra i sitt inlägg som jag citerat här nedanför.

Skrivet av Dr.Mabuse:

[...]en dålig FF sensor kan få stryk av en bra APS-C.

Jag har fått uppfattningen att Nikon D7200 är ganska "top of the line" vad gäller APS-C, och det jag funderar över är då om tekniken gått så pass mycket framåt sedan 5DII's release att D7200 sammantaget är en bättre kamera trots mindre sensor. Jag syftar alltså främst på autofokusens snabbhet och precision i dåligt ljus och liknande - vad gäller ren bildkvalitet har jag få tvivel om att 5DII är bättre än D7200 (men jag är ju som sagt ingen expert så även det kan ju vara fel).

Baserat på vad ni skrivit (framförallt i början av tråden, innan stickspåren tog över) så har jag tyckt mig kunna utläsa att D7200 är det bästa valet för mig - eller har jag fel?

Skrivet av Tokoza:

Om du har ont om pengar och kan tänkas fokusera manuellt är Sony A7 + lämplig adapter för ett äldre manuellt objektiv ett utmärkt alternativ. Jag tycker A7 fungerar bra upp till iso 2500, därefter är det betydligt mer jobb (brusreducering) för att få till acceptabelt resultat.

Hade systemkamera från Nikon tidgare. Från denna tid har jag behållit Sigma 50/1.4 HSM och Sigma 35/1.4 Art. Använder Novoflexadapter som ger en säker koppling mot Sony A7 huset. En nackdel är att fokusringen på adaptern inte har bestämda steg varmed det är lite mer omständigt att ställa in en viss bländarstorlek. Jag hoppas på att det snart kommer ut adapterar som ger lättare kontroll över bländaren. Småningom kanske det också blir möjligt att få tillgång till AF och överföring av exifdata mellan objektiv och hus (rykten om en sådan adapter: http://nikonrumors.com/2015/08/26/the-commlite-nikon-f-to-son... ).

Skaffade nyligen Canon FD 35/2 S.S.C ii och Novoflex NEX/CAN adaptern. Väldigt nöjd ännu så länge med bildvalitén denna kombo ger. Men det kan vara svårt att hitta ett fint exemplar av objektivet. http://www.canon.com/camera-museum/lens/fd/data/17-35/fd_35_2... Finns även New FD objektiv som är ngt lättare och mindre till storleken.

Dold text
Skrivet av jookeer:

Bland det första man bör överväga är:
1. FF eller APS-C
2. fetDSLR eller spegellös

Världens billigaste spegellösa FF (Sony A7) kan med kitglugg (28-70) fås för ca. 8 papp (beggad med giltig garanti). Kan du tänka dig plåta med utmärkta manuella snorbilliga gammelgluggar är A7-serien given. Plåtar du mest snabbrörliga motiv är CaNikons toppmodeller bättre på detta men då till ett helt annat pris.

Tyvärr är nog manuell fokusering inget alternativ för mig. Action och vimmel speciellt blir svårt med manuellt fokus och då en stor andel av mina bilder kommer vara just action- och vimmelbilder tror jag att det går bort.

Skrivet av dumbo:

Att A7 har EVF gör, I mitt tycke, att den går bort för rörliga motiv. Vid panoreringar och snabba rörelser blir bilden suddig och laggar. Detta blir extra tydligt om ljuset tryter lite.

Sedan vet jag inte hur A7 funkar vid sekvenstagning, men om slutaren stängs mellan exponeringarna kan den ju inte fokusera mellan att bilderna tas och därmed inte heller följa motivet med fokusen.

D7200 har vass AF och bra förutsättningar att ta fina bilder på rörliga motiv, men det beror ju till viss den på objektivet, både vad gäller ljusstyrka och vad det har för fokusmotor.

5D-serien har väl aldrig riktigt varit tänkta som actionkameror. D7200 har både snabbare sekvenstagning och bättre AF än 5D MkII.

Tack för superbra info! Vad tror du om kitobjektiven till D7200, vad gäller det du nämnde (ljusstyrka & fokusmotor)?
18-140 f/3.5-5.6 respektive 18-105mm f/3.5-5.6

Skrivet av Nisse-Tuta:

IMO
Största plusset med EVF som på A7 är att den går att använda i mörker. Stör mig lika mycket varje gång jag kör med optisk sökare på att det blir bäcksvart när man bländar ner lite.
Moderna kameror med optisk sökare är dessutom knepiga att fokusera jämfört med äldre filmkameror eller de som har evf.

Sen kan man överväga mer än FF och APS-C, tex M43 och 1".
Ingen egentlig skillnad förutom att man får ett annat perspektiv .
Förr i världen fanns det de som hävdade saker som att större sensor gav mer ljus, att man ska räkna om f-värdet osv men alla såna myter har dött ut.
En APS-C är inget annat än en beskärning i jämförelse med FF. Därför måste man backa lite eller ha vidare glugg för samma utsnitt. Med ett annorlunda perspektiv som följd.
Inget annat påverkas.
Inget är egentligen bättre än det andra, smaksak helt enkelt .

Dold text

Hur menar du att EVF gör det enklare att fokusera? Har själv aldrig använt EVF så vet inte speciellt mycket om hur de är i praktiken.

Av Cyklar.

Råd och tips önskas ang. köp av hus ~10 000kr + objektiv

Hej!

Jag har precis köpt mig en Nikon D610 tillsammans med kitobjektivet 24-85 f/3,5-4,5, vilken jag trivts med när jag känt på den lite hemma under de senaste dagarna. Det enda jag inte riktigt är nöjd med är egentligen hur mycket pengar jag spenderat på den (~19 000kr) - alldeles för mycket pengar för mig som nybakad student, har jag kommit fram till. Jag funtar därför att lämna tillbaka mitt köp och byta ned mig lite prismässigt, hur mycket det än svider i själen. Nu till min fråga: till vad?

Jag har funderat på tre kameror framför allt (men förslag är självklart välkomna):
-Nikon D7200
-Sony A7
-Canon EOS 5D mark II (begagnad)

Jag fotograferar främst vintersport, människor (dels porträtt men också vimmelfotografi på klubben) och konserter/föreställningar (TILLÄGG: Fotograferar även gärna stjärnhimlen). Wi-fi är ett plus men det går ju att få över bilderna från minneskortet till mobilen även utan wi-fi, även om det är lite krångligare - men det är såklart bildkvaliteten som avgör.

Är i behov av objektiv också då jag börjar från scratch här, och tänkte av ekonomiska skäl åtminstone till en början försöka klara mig på ett allroundobjektiv. Hoppas väl på att som mest hamna någonstans runt 13 000 för hus+objektiv, om det går utan för stora avkall på objektivkvalitet.

Hur värt är fullformat i den här prisklassen? Klarar dessa kameror av att fokusera ordentligt i så svagt ljus som jag fotar i? Har 5dII stått sig tillräckligt bra för att köpa idag?

Mycket på en gång här, jag har skrivit det på mobilen så ber om ursäkt om det är lite rörigt (har redan behövt skriva om det en gång pga Safari bestämde sig för att ladda om sidan när jag bytte flik).
Hoppas någon kan lysa upp min tillvaro likt Galadriel Frodos. Tack på förhand!

Av Cyklar.
Skrivet av teejee:

Det ska vara kopplat i följande ordning: bredband->router->switch

Men det måste väl gå via den första switchen innan det går in i routern ändå väl? Är inte speciellt haj på det här med nätverk men vad jag vet finns det ingen ingång för fiberkabel i routern vi har.

Sen tycker jag det verkar lite konstigt att det skulle ha med kopplingen att göra, i och med att internet fungerade på min laptop när den var kopplad i den stationära datorn sladd, när internet inte funkade på den stationära med samma sladd. Allt annat internet i huset fungerade som det skulle så jag hade väl i princip isolerat att problemet låg hos datorn, men vad vet jag.

Av Cyklar.
Skrivet av mrqaffe:

Exakt hur är det kopplat ? Var sitter switchen och vilken modell är det ?

Nu bestämde det sig för att funka igen, vilket ju är skönt. Men om vi kommer till botten med problemet kanske det går att hindra att det händer igen.

Switchen här på ovanvåningen är en D-Link DGS-1005D. Det är dock en gube som kommit hit och kopplat det åt oss, så jag har ingen vidare koll på exakt hur det är kopplat. Men skulle jag dra en någotsånär kvalificerad gissning så skulle jag tro att fiberkabeln är kopplad till switchen på bottenvåningen - en PackageFront DRG236s - där det splittas upp, dels till routern, dels till ett vägguttag vid TVn, och dels till switchen på ovanvåningen. Därifrån går en koppling till ett vägguttag i mitt rum, dit jag kopplat datorn.

Detta kan vara kapitalt fel men det är det som makes mest sense i mina öron, som man säger i Svengland.

Av Cyklar.

Halloj!

Jag har nu rykt på ett liknande som TS ursprungliga problem för ett par år sedan, nämligen att "Local Area Connection" doesnt have a valid IP configuration.

Tänkte smälla upp lite punkter, så ni vet vad jag har att jobba med:

-- Internet som sådant fungerar, skriver det här på min laptop som är kopplat trådlöst till routern.
-- Min stationära dator är alltså kopplad till en switch, och inte till routern
-- Kopplar jag min laptop till switchen med samma sladd som den stationära fungerar internet på laptopen
-- Har provat att installera nyaste drivrutinerna till nätverkskortet (det inbyggda i ett Asus P8Z77-M PRO), utan förbättring
-- Även provat att avinstallera Tunngle då det verkade komplicera saker i ipconfig, gjorde dock ingen skillnad.

ipconfig/all blir lite krångligt att posta här då jag inte skriver på samma dator som problemet uppstått på, men om det behövs kan jag lägga det i en textfil på en extern hårddisk och på så sätt få in det.

ipconfig/renew ger mig följande meddelande:

Citat:

Windows IP Configuration

An error occurred while renewing interface Local Area Connection : unable to contact your DHCP server. Request has timed out.

Jag har haft liknande problem av och till men dessa har tidigare oftast kunnat åtgärdas genom att byta uttag på switchen, annars genom att stänga av datorn och låta internet vila ett tag. Internet har dock varit nere i tre dagar nu, och det börjar gå mig på nerverna.

Tacksam för svar, tack på förhand!

Av Cyklar.
Skrivet av ghollghost:

Sjukt snyggt bygge!

2500 för allt? Trodde vattenkylning var mycket dyrare
När du kör pumpen på maxfart låter den mycket då eller är det fortfarande hyffsat tyst?

2500e är nog €2500, alltså över 20 lax.

---------

Gillar förövrigt Wow-Jocke referensen

Av Cyklar.
Skrivet av racefactory:

De är väll sant ifs Fattar fan inte varför dom gör alla moderkort i BLÅTT :S

Nja, de flesta är väl blå.. Men det finns en del svarta och svarta/röda också.

Av Cyklar.
Skrivet av racefactory:

De vare ju fan men lite billigare på komplett ;D

Fri frakt från inet dock, vet inte om de har det på komplett.

Av Cyklar.
Skrivet av racefactory:

haha ahh borde kunna få tag i 63kronor. Men såg att om man tittar på kommentarerna så ser de ut att ha mycket problem med de moderkortet :/

EDIT: Vill ha detta moderkort http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=637650

Det är samma, om jag inte ser helt åt helvete.

Av Cyklar.
Skrivet av S_Z:

Det är samma typ av glas som på de flesta andra high-end smartphones, Cornings "Gorilla Glass". iPhone 4/4S lider av samma problem som SGS3, en konstruktion som inte klarar stötar speciellt bra. Glaskanterna på 4/4S ligger ovanför metallramen och är med andra ord inte speciellt väl skyddade.

I 5:ans konstruktion har glaset mycket bättre skydd då det inte sticker upp i närheten så mycket som på 4/4S.

Där har du faktiskt lite fel. Visst sticker glaset utanför metallramen, men runt glaset sitter en svart/vit plastkant som faktiskt skyddar väldigt bra. Visserligen är skärmen på min iphone 4 sprucken, men det var för att jag i ilska över något sulade mina nycklar så hårt jag kunde mot sängen, där min mobil råkade ligga.
Poängen är att jag tappat den i golvet en bit över 50 gånger skulle jag tro, och aldrig har den spruckit av det.

Av Cyklar.

Det borde funka, förutsatt att du köper ett Xonar STX: http://www.inet.se/produkt/6303370/asus-xonar-essence-stx
Då sätter du ljudkortet i absolut översta sloten, referenskortet i andra sloten, dvs den mörkblå PCI-E-sloten, sen ditt sapphirekort i den vita PCI-E-sloten 3 slots längre ner

Av Cyklar.

Vänster/höger lillfinger..? Hur fan går det till?

Av Cyklar.

iPhone 5 kan ju vara ett alternativ även om den inte kommit än. 4" skärm, grym processor och ett fruktansvärt trevligt OS enligt mig