Inlägg

Inlägg som Tespo har skrivit i forumet
Av Tespo
Skrivet av m1k:

Är lite sugen på en plugin-hybrid till hösten, bor dock i en mindre BRF utan laddstolpar och misstänker att det inte kommer att satsas på då majoriteten som bor här är äldre och har uttryckt sig på tidigare föreningsmöten att ingen av dem planerar för elbil.

Vi har dock elstolpar eller motorvärmarstolpar, vad har jag för möjligheter? Kan jag exempelvis, på egen bekostnad såklart, fixa en ordentlig laddstolpe eftersom el redan är "framdraget" eller är jag helt ute och cyklar?

Någon i samma sits?

Ett alternativ som bör passa en hybrid rätt bra är att konvertera ett motorvärmaruttag till ladduttag. Det blir ju fortfarande enfas mellan 2.3 och 3.7 kW (10 resp 16 Amp). Det finns flera företag som har lite olika lösningar för detta. Dock krävs det att installationen har kapacitet nog att köra denna ström under en längre tid så anläggningen behöver undersökas.

Bland annat Garo har denna lösning för BRF, det finns fler så titta gärna runt lite.
https://www.garo.se/sv/losningar/elbilsladdning-bostadsrattsf...

Av Tespo
Skrivet av Smurfn:

Hur kan så många ha ett 21 år gammalt steam konto? Måste ha skapats minst 6 månader innan lanseringen. Var det en lång beta? Vad jag kan hitta är de äldsta kontot skapat 10:e September 2003.

De kanske tänker "inne på 21 året", dvs över 20 år.
Jag valde 20 år då det inte fyllt 21 än men det blir ju 21 år om mindre än ett halvår för min del.

Av Tespo

15e September 2003 verkar det som. Har för mig att det vid något tillfälle krävdes för att köra Counter-Strike vilket jag gjorde en hel del på den tiden.
Det spel på steam som spelats mest är factorio, några tusen timmar lagt där under årens lopp.

Av Tespo

En riktig e-bokläsare är som natt och dag jämfört med surfplatta.
Det är en helt annan upplevelse och något som i alla fall jag bedömer mycket mer vilsamt för ögonen.

Jag läser lite tidningar via surfplattan (morgontidning etc) men för bokläsning använder jag en Kobo Clara 2E.
Min fru läser en hel del på sin Kindle (tror det är första generationens paperwhite hon har, den fungerar fortfarande bra).

Dock är de flesta e-bokläsare rätt usla på just PDF, epub fungerar bra. Om man har en Kindle så behöver man konvertera epub till Amazons format, kan rekommendera Calibre för det.

Av Tespo
Skrivet av draanexle:

Hur äre med elbil om man ej har möjlighet att ladda hemma? Kommer eventuellt kunna göra det på sikt dock.

Tror jag så småningom kommer kunna ladda på jobbet så då blir det ju iaf värt det.

Om man inte har laddmöjlighet hemma så bör man nog fundera ordentligt på hur man skall lösa laddning.

Jag har ingen laddplats hemma och har en elbil. Dock så har jag gott om laddmöjligheter i närheten, bland annat finns ett köpcentrum med 58 laddplatser inom 5 minuters gångväg från hemmet. (för 4 SEK/ KWh).
Finns också snabbladdare i området ifall man skulle behöva fylla på lite snabbare men då till lite högre kostnad.

Detta fungerar bra för mig då jag inte använder bilen så ofta men om jag skulle ta den till jobbet varje dag så skulle jag absolut inte ha skaffat elbil.

Av Tespo
Skrivet av Geuse:

Nu är ju anledningen mer att jag känner mig osäker på Synology och att uppgradera om jag skulle behöva det, är inte lika flexibelt samt att datan blir låst till Synology. Säg att något går sönder efter några år. Vad gör jag åt min data då om jag inte vill köpa en ny Synology?

Att bygga själv kan vara kul men jag valde själv att köra en Synology-nas. förra året uppgraderade jag min 10 år gamla DS413 till en DS920+. Den tio år gamla får fortfarande uppdateringar men går end of support 1 Oktober i år.
Så åtminstone Synology verkar stödja sina gamla produkter under rätt lång tid.

Vad gäller frågan om diskar ovan så går det att ta ur diskarna ur en kraschad synology-nas och montera dessa i en linux-maskin då Synology har linux i botten och volymerna byggs med mdraid och lvm. Så även om maskinen är död så går det att läsa ut datat ifall man har tillgång till en linux-maskin där man kan koppla in sina diskar.

Däremot måste jag starkt rekommendera att ha en extern backup (offsite) för viktiga filer. Det är inte bara att NAS-hårdvaran dör man behöver tänka på, det kan hända många andra saker också. Det finns lite olika lösningar på detta, för min del så replikerar jag vissa kataloger till en extern server som det därefter tas backup på.

Av Tespo
Skrivet av SirMacke:

0xc0000225 får jag just nu.

Håller på att testa.

EDIT: Och varför i hela helv. skriver bootrec till usb-minnet istället för disken?
Vad trött man blir, och PytteMjuks MediaCreation tool bråkar också, naturligtvis!

EDIT2: Orkar snart inte mer med det, får bli ominstallation även om det är rätt tröttsamt det med.

Låter ju som om den bara går vilse i boot-filerna. Det finns väl en repair-möjlighet när man startar från USB, det räcker inte bara med att köra den ?

Av Tespo
Skrivet av SirMacke:

Min 500GB är för lite, så har köpt en 2TB.
Tänkte klona och då bägge är Samsung så trodde jag i min enfald att Samsung Data Migration.
Den kör klart men Windows kan inte starta på nya disken.

Exakt samma med Active Disk Image och AOMEI Backupper och Partition Assistant.

Hur fasiken kan man klona sin systemdisk 2023? (W111)

Har testat med bägge diskarna direkt på moderkortet och den ena i extern USB-C-docka.

Jag gjorde precis en liknande manöver med just Samsung Data Migration och det fungerade utan problem.
(mellan två samsung-diskar).

Vad händer när du försöker starta på nya disken ?

Av Tespo
Skrivet av SplendidPerformance:

Jag fick förslag om Synology jag med. Jag har en tanke om en NAS som har plats för 2st diskar då man kan köra raid som säkerhet. Fungerar det i detta sammanhang? Utöver det har jag kvar en hdd och en ssd som backuper med som ständigt är offline.

Två diskar fungerar utmärkt. Det finns ett antal olika modeller att välja på, vilken man beror mest på hur mycket plats man vill ha (dvs hur många diskplatser och om det går att bygga ut med externa lådor). Minsta modellerna har plats för en enda disk, jag gillar personligen att ha åminstone raid1 så två diskar är för mig minimum.
Exempelvis en D223 skulle fungera utmärkt, finns även en ds223j som har lite långsammare processor.

Jag uppgraderade nyligen från en ds413 som jag haft i 10 år, den kan inte köra senaste DSM-programvaran som finns nu men är fortfarande inte klassad som end of life utan får fortfarande uppdateringar. Så Synology har i alla fall historiskt haft support under lång tid.

Det går att göra backup med medföljande programvara till exempelvis en extern USB-disk som man tillfälligt kopplar in. Inget jag testat själv dock men den inbyggda programvaran har stöd för det.

Av Tespo
Skrivet av SplendidPerformance:

Hejsan jag har en rätt stor samling utav foton samt videor från familj och släkt som jag har delvis digitaliserat och har på hdds samt ssds just nu. Men är sugen på att få åtkomst till dem vart jag än befinner mig. Vill dock inte ha en molntjänst. Kan NAS vara något jag söker efter för att lösa detta?

Jag har en Synology-nas (I mitt fall en 920+) som bland annat gör detta.
Synology har färdig programvara för detta (Synology Photos) där man kan lägga in bilder, metadata för dessa om man vill, etc och sen visa dem via en webbläsare eller app i mobilen.
Misstänker att exempelvis qnap och andra vanliga märken har liknande lösningar så det lär finnas alternativ.

Tänk dock på att en NAS inte är samma som en backup, det kan vara värt att fundera på hur man skall göra backup på bilderna utanför hemmet. Det finns ett antal färdiga lösningar såsom backblaze, S3, etc inbyggt, kan vara väl värt att fundera på något sådant om man inte redan har en backup utanför sitt hem.

Av Tespo
Skrivet av diamanten:

Ska prova, tack för svar.

Dom slocknar alltså exakt samtidigt, någon sekund efter jag slagit in lösenordet och tryckt enter.

Datorn är gammal. Min systerson har ärvt den som han spelar minecraft på, han vill så gärna att den ska fungera igen. Sen är det inte riktigt samma spec längre, skillnaden nu är en SSD (enda hårddisken) och ett 290x istället för 280x. Och att den inte är överklockad. Tror den bara har 4gb i minne också. Den har funkat bra i ett år utan något problem vad jag vet, och vipps så beter den sig såhär efter en windowsuppdatering.

Föressten så kom jag på en sak. När vi kollade hårddisken (innan jag formatera) så hade den bara 3mb ledigt. Kan detta ha ställt till det i och med uppdateringen? Å andra sidan har jag ju formaterat efter det.

Att disken var full borde inte ha med saken att göra alls.
Att den alltid stänger av vid samma tillfälle tycker jag låter lite konstigt men det kan ju fortfarande vara kopplat till exempelvis att nätaggregatet inte riktigt orkar med. Dvs när alllt skall dras igång vid inloggningen så blir det en spänningsdip och skärmen blir svart.

En möjlig test om du nu kan göra det är att prova med ett annat grafikkort, gärna ett mindre (dvs ett som drar mindre ström).
Det skulle möjligen kunna peka om det just är PSU som är problemet.

Av Tespo

Man måste ju läsa vad man läser också, du hade redan testat felsäkert läge.

Ett tips kan vara att prova att starta någon "linux på USB" bara för att se om det fungerar.

Av specen att döma (om det är den du har i signaturen) så är datorn rätt gammal.
Det kan ju vara ditt Powersupply som börjar ge upp också tyvärr.

Av Tespo
Skrivet av xervz:

Lite sen på bollen men här är min åsikt gällande V2X.
Tekniken är inga konstigheter och många biltillverkare och laddboxtillverkare skryter om funktionen.
Men där är två riktigt stora utmaningar att knäcka innan vi kommer se något av detta koncept.

1. Batterierna måste få en mycket bättre livslängd innan biltillverkarna kommer tillåta detta på grund av garantibekymmer.
Ju fler laddcykler, desto mer degraderas batteriet. Tesla exempelvis har idag en garanti som gäller i 8 år / 160 000km med den magiska gränsen 70% kapacitet kvar. Om man plötsligt börjar använda elbilsbatteriet exempelvis för att köpa el billigt och sälja dyrt börjar det snabbt bli problem. Ponera att man tömmer hela batteriet under dagen och laddar upp det under natten - ett helt möjligt scenario. Då motsvarar det med en Tesla Model 3 som att man skulle köra runt 230 000km bara på ett år. Vi ser med denna kalkyl snabbt att tillverkarna kommer vägra eventuella garantier.

2. Precis som med "Ö-drift" när man har solceller och batterier drar detta med sig andra installationstekniska detaljer som måste vara på plats för att en sådan funktion får aktiveras och det handlar om främst om säkerhet. Om nätägaren stänger av elnätet i ens område måste man garantera att det inte kan genereras spänning i andra änden av kabeln från sitt hus. Därför finns det speciell utrustning som måste installeras som frånkopplar huset från elnätet rent fysiskt vid spänningsförlust på elnätet.
Detta drar då med sig att hela huset nu plötsligt drivs av enbart elbilsbatteriet och då har vi nästa utmaning med hur mycket effekt bilarna kan pumpa ut. Många har 3-fas, 16A avsäkring på sina billaddare vilket innebär 11kW (om bilen ens kommer kunna leverera detta). Det är rätt lätt att komma upp i mer än 11kW stundvis i en villa t.ex. när spisen, ugnen, kaffekokaren och värmepumpen drar igång. Det går självklart att lösa med diverse effektvakter som kopplar från stora laster med hjälp av kontaktorer och annat - men plötsligt kommer ens villa likna mer en industriell anläggning än ett hus i elteknisk bemärkelse.

Det finns säkert ännu fler faktorer som gör att V2X lär dröja.

Håller med om del 1 (fast där är nog problemet att man inte riktigt vet hur länge dagens batterier kommer att leva och därför begränsar effektuttag via V2X).
Del 2 däremot så är det ju ingen begränsning på 11 kW då de flesta (än så länge mestadels tänkta lösningar) bygger på att man tar ut likström ur bilen via DC-kontakten och sen har växelriktaren i huset. Då är man inte begränsad av 11 kW utan där kan man köra betydligt högre effekt.

Jag skulle nog idag inte köpa en bil baserat på eventuell kommande V2X-lösning utan den tekniken behöver mogna lite.
Däremot tror jag att det i framtiden kan bli en lösning för att balansera effekttoppar i nätet men det bygger ju då på att det går att styra laddning/urladdning centralt. Min känsla är att det är många år framåt i tiden om det någonsin blir verklighet.

Av Tespo
Skrivet av fiskebulle:

Man skulle ju vilja veta användarmönstret på de som sitter på gigabit-abonnemang... Tror det är väldigt vanligt bland entusiaster att slänga pengarna i sjön på internetabonnemanget.

I mitt fall är det för att det ingår i gruppanslutning utan extra kostnad.
När vi flyttade in här för runt 10 år sen så var det 100/100, sen blev det uppdatering av hårdvara i källaren och då fick vi 250/250 och för något år sedan blev det byte till ny leverantör av tjänsten och då fick alla 1000/1000 istället.

Jag är tveksam till om jag skulle betala extra för något mer än 100/100, jag skulle sannolikt vara mer än nöjd med det också.

Av Tespo

Lägenhet med 1000/1000.
Edgerouter X , Unifi U6 Pro samt en 5-portars gigabitswitch som kan hantera VLAN.
Trådat är en NAS, en raspberry Pi och speldatorn samt Playstation, övrigt går via trådlöst.
Egna separata VLAN för IoT och gäster som bara kommer åt internet.

Av Tespo

Oj, var det så länge sen. 15/9 2003 blev mitt reggat så jag hängde nog inte direkt på låset utan får vänta några dagar på min 20års-dag.

Men om jag kommer ihåg rätt så var man ju tvungen att skaffa steam för att köra de lite modernare CS-versionerna.

Av Tespo
Skrivet av Garpen0:

Blandade ihop offerterna. 5% rabatt fick jag på den bilen med max tillval.

Va! Har inte enyaq ens en frunk? Hade helt missat det. Ser nu att id4 också saknar.

Det finns ett antal bilar på marknaden som saknar frunk så om man tycker det är viktigt så behöver man säkerställa att det finns på den bilen man är intresserad av.

Av Tespo
Skrivet av atego:

Då laddade man gratis på Tesla laddarna idag

Det har ni väll inte missat?

https://alltomelbil.se/gratis-att-ladda-vid-tesla-supercharge...

Jag passerade den i nacka för någon timme sen men med 15 min väntetid så fick det vara för min del.
Misstänker att trycket varit ganska högt hela kvällen.

Av Tespo
Skrivet av emilakered:

Var stänger du av den, minns du? Jag letade som tokig sist bland assistansfunktionerna, men gav upp. Känner mig dum i huvudet nu.

För ja, det är sjukt irriterande. Speciellt eftersom den plockar upp skyltar vid till exempel avfarter ibland och helt plötsligt kickar in 90 på motorvägen.

Peter Esse gjorde en bra video om hur man stänger av den funktionen om man vill ha mer detaljer.
https://www.youtube.com/watch?v=VIJVQhsN7aw
Det var en av de första finesserna jag stängde av i min ID.4.

Av Tespo

Är du säker på att det är olika subnät ?
Vad är det för nätmask ?

Det kan ju vara så att man satt upp ett nät som är exempelvis /23 (dvs innehåller mer än 255 adresser).
En /23 exempelvis skulle då innehålla just 192.168.22.1 - 192.168.23.254.