Inlägg

Inlägg som Xenofonus har skrivit i forumet
Av Xenofonus
Skrivet av heretic16:

Detta låter fint!
Jag tror jag ska börja då med JavaScript och lämna Java på hyllan.

Men ElectronJS har alla möjligheter att kunna tala med databas också, lika enkelt som Spring Boot? Dvs någon Spring Boot behövs inte alls för mig om jag använder ElectronJS?

Detta ska bli kul. Ytterligare ett icke-OOP språk som jag lär mig. Kör C dagligen. Mest bara för att det är enkelt och rent och snabbaste språket.

Jag testade VS Code. Men gud vad bökig IDE. Saknar dessutom massa finesser som jag tycker är nödvändiga.
Jag kör alltid Eclipse. Ja, jag är tråkig Men den har aldrig svikit mig.

I vs code lägger du själv till de funktioner du vill ha inne i extensionstabben finns säkert extensions för det där ElectronJS bland annat

Av Xenofonus
Skrivet av heretic16:

Jag kanske ska titta då på dotnet 5 och lära mig C# istället för Java.
Har du någon rekommendation om jag vill göra grafisk gränssnitt i C#?

Jag tror webbapplikationer är nog inget för mig. Jag är mer lutat mot systemprogrammering, än design.

Jag har aldrig hållit på med bönor i Spring. Är du säker att du använder senaste Spring Boot?
För Spring Boot så gör man bara @Autowired och sedan är allt klart.

I preview för dotnet 6 kan du kika på det nya MAUI för att göra GUIn, men jag har ingen erfarenhet av det själv.

Du har garanterat använt bönor Om du någonsin har annoterat en klass med säg @Repository så har du skapat en böna.

Innan du kan göra @Autowired (som inte är rekommenderade sättet sedan ett tag, bäst att göra constructor injection) så måste du registrera dina klasser som bönor genom att annotera dem med t ex @Repository, @Service eller @Component, då går spring igenom alla annoterade klasser och registrer dem som bönor hos dependency injection containern.

Också det här är lättare upplever jag i dotnet 5, du registrerar alla dina C# "bönor" i en enda metod istället för på alla klasser, så det blir mycket överskådligt.

Av Xenofonus
Skrivet av Hekski:

Stort tack för input.

Var ett tag helt inställd på Medieinstitutet men har nu tackat ja till båda utbildningarna. Får fundera över detta lite mera, samt höra mig för mer. Tycker inte det finns mkt att läsa om Chas på nätet, omdömen och så. Därav min eventuella skepsis. Känns inte som att det är beläget på den mest inspirerande platsen heller, men det är närmare hemmet iaf (rätt sida av stan).

Hajar att man också ju gör en del självstudier och att det handlar om hur mkt man "ger sig hän" själv, förutom själva utbildningen. Men är väl toppen om man får stor hjälp på traven av utbildningen man går.

Funderar vidare, tack igen!

Min bekanta tipsade om en annan fördel hos Chas, det är att de (åtminstone när han gick där) spelade in lektioner och lägger upp dem så att man kan kika igen i efterhand eller om man fattats den dagen av någon anledning. Du kan kika här https://www.youtube.com/channel/UCTOhhmXaRF-oTqNqkV2EIzA

Av Xenofonus

Hållit på med Java och spring boot i flera år. Sen fick jag jobb i .NET 5 och det är verkligen en helt annan nivå, tror t o m det var ett av de mest populära ramverken på stackoverflow.

Kanske kommer spring ikapp om det kommer ett spring 6 eller spring boot 3 men just nu vinner dotnet 5 utan tvekan, allt är så lätt, snabbt och överskådligt till skillnad från spring där man måste gå runt och leta olika bönor för att förstå vad som händer.

Som ett exempel, det är superlätt att sätta upp säkerhet med säg JWT jämfört med spring där du måste skriva en miljard mystiska rader och ärva massa klasser.

Bara min personliga åsikt självklart

Av Xenofonus

Har bara hört bra om chas. Har en bekant som jobbat med en av lärarna och han ska vara riktigt duktig. Har också en tidigare kollega som gått på Chas och han var jättenöjd.

Vet också att de brukade ha ett inträdesprov så antar att det är högre kvalité på klassen än vissa andra skolor.

Av Xenofonus

Jag skulle också satsa på en av de med bredare grund. Om du inte kan programmera redan så tror jag de där som IoT och AI kan vara sämre just för att du lär få koda mycket mindre "vanlig" kod utan ni ska hoppa på olika ramverk mycket snabbare så du inte får ordentlig förståelse för hur koden funkar utan bara lär dig ramverken.

Av Xenofonus
Skrivet av zaibuf:

Vi har uppdelat frontend/backend på företaget, ingen jobbar fullstack. Åtminstone inte för applikationer som ska säljas till kunder. Interna system kan alla jobba fullstack på.

Backend sitter med APIer, databaser och DevOps. Frontend sitter tillsammans med UX och bygger i Angular eller React.

Fullstack är vanligare på mindre byråer eller startups, mest för att spara in pengar. Lite som att vissa annonser söker en hel IT avdelning när de söker en person. Då är det oftast mer seniora utvecklare också. Du lär dig sjukt mycket om du sitter med i projekt och har någon du kan fråga och parprogrammera med, så om man har intresse så kan man testa på frontend i ett projekt och vips så kan du React.

Men sen bygger vi inte bloggar i Wordress utan affärsapplikationer med många komplexa integrationer och mikrotjänster.

Allt det du säger stämmer men vill inflika att en kurskamrat till mig fått jobb på en storbank och där var de tydliga att de traditionellt har kört back/front separat men att de numera satsar på folk med fullstackkompetens när de går framåt för de har märkt att det funkar bättre. Så min poäng är att det går nog att hitta fler stora företag och att företag kanske växlar in och ur vilken profil de vill anställa.

Av Xenofonus

Jag har precis börjat på mitt första jobb som systemutvecklare, specifikt dotnet fastän jag pluggade Java, och jag fick 35k. Det är i Stockholm.

Av Xenofonus
Skrivet av heretic16:

Men sådant sätt är bara bra om man ska skriva bibliotek som någon annan ska använda. Eller kan man göra vanlig programmering med sådant också?

Nä definitivt bra för alla.

Just Builder pattern rekommenderas t ex om du har en klass med väldigt många valfria fält eller när du har så många fält att constructorn blir ett monster att anropa.

Då kan du använda fluid interface genom buildern pattern för att slippa anropa massa setters.

Av Xenofonus

Rekommenderar boken Effective Java för en bra genomgång på det här och mycket annat

Av Xenofonus
Skrivet av GauntMan:

Jodu, vår skolas system har PingPong i botten och det har hänt flera gånger att elever loggat in och fått lärares behörighet, alltså på det sättet att systemet tror att det är en specifik lärare som loggat in och inte eleven. Känns säkert och stabilt.

Även min skola använder pingpong och det har varit den vidrigaste och mest förvirrande användarupplevelsen jag haft. Mitt gymnasiums intranät funkade mycket bättre för typ 20 år sedan.

Av Xenofonus
Skrivet av Xenofonus:

Tågvärd, tjänar ca 29000 brutto mot 37 timmar av mitt liv per vecka, får ett sl-årskort värt strax över 8000 och lite andra små förmåner.

Åren har gått och nu har jag slutat om Tågvärd. På slutet hade jag ungefär 32000 när man räknar med OB för helger, tidig morgon och nätter, ungefär 29000 utan tillägg. Hade fortfarande sl-årskort också.

Har skolat om mig till utvecklare och fått jobb på min praktikplats.
Lön: 35 000,
Semester: 30 dagar,
Förmåner: 3 extra lediga dagar utöver semester, 1 timme friskvård i veckan.

35k och de förmånerna känns väldigt bra i en ny bransch när man är oprövad, tänker mig att jag har gjort en löneökning på ungefär 6000 eftersom jag inte längre behöver jobba obekväma arbetstider och det lär bli mer inom kort.

Av Xenofonus

Jag fick precis 35k på mitt första utvecklarjobb, men vad jag har förstått från mina klasskamrater så verkar jag ha haft turen att hamna på den högre sidan av skalan. Det är i Stockholm och jag har jobbat med annat i över 10 år så det kanske påverkade också.

Av Xenofonus

Json har ju redan unika nycklar precis som en hashmap, så hängde inte med på varför de behövde kolla alls om den redan innehöll nycklarna

Av Xenofonus

Börja med att göra en app som använder kameran över huvud taget, för att göra något "lätt" som att ta kort bara.

Av Xenofonus

Jag ska bygga en grej som kopplar med bluetooth på jobbet, eftersom produkter från olika märken beter sig lite olika även om de har samma ändamål så tänker jag bygga ett interface mellan min kod och aparaterna, kanske kalla den Connectable.

Då behöver jag inte koppla min egen kod till specifika implementationer utan jag kan bara skriva en kodsnutt på sidan som tar reda på vilket märke prylen är, gör en Connectable av den och min kod är glad.

Av Xenofonus

Costa Rica
Panama
Guatemala
Spanien
Norge
Frankrike
USA
Schweiz
Mexiko
Grand Cayman
Jamaica
Haiti
Bahamas
Finland
Ryssland
Estland

Försökte skriva dem i ordning men blir lite rörigt efter så många år, och Costa Rica har jag varit i massivis med gånger, säkert upp mot ett år av mitt liv totalt.

Av Xenofonus
Skrivet av Octo:

Är det bara jag som reagerar på användandet av "vektor"? En vektor är en riktning med magnitud, inte en array eller vad som nu beskrivs.

Vektor är synonymt med en array i programmering (åtminstone i C# som tråden handlar om), men man ser mest termen i läroböcker i min erfarenhet.

Av Xenofonus
Skrivet av Reyleigh:

själva metoden för "Find age" ser ut såhär

public void find_age() { Console.WriteLine("\nPlease, enter the lowest age you're searching for : "); int lowAge = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("\nPlease, enter the highest age you're searching for : "); int highAge = int.Parse(Console.ReadLine()); Console.WriteLine("\nThe passenger between the age of " + lowAge + "-" + highAge + " years old are sitting on : "); for (int i = 0; i < sum_passengers; i++) { if(passengers[i] > lowAge || passengers[i] < highAge) { Console.WriteLine("\nSeat : " + passengers[i]); } } Console.WriteLine("Press any key to go to the menu"); Console.ReadKey();

vektorn ser ut såhär

public int [] passengers = new int [25]

Ja felet är i din ifkoll, du är väldigt nära men du har ett litet logiskt fel

Av Xenofonus
Skrivet av interouse:

om vi antar att du har gett varje passagerare en variabel för ålder så borde du helt enkelt nå värdet i den med
"Console.WriteLine(passengers[i].Ålder);"

Tror inte TS har börjat med klasser och objekt utan vektorn verkar vara en intarray? Rätta mig om jag har fel

EDIT * ja det är en intarray