Inlägg

Inlägg som Bosseh har skrivit i forumet
Av Bosseh
Skrivet av deppen:

Hejsan , är jättesugen på att köpa antingen macbook air 13 tum med 4 GB ram eller macbook pro 13 4 GB ram.

Har läst recensioner jämfört på bilder läst ännu mer bägge är bra på sitt sätt finns ingen vinnare.

Hur är upplösningen på pro jämfört med air användarmässigt ?
SSD i all ära men vad har den för livslängd om den går sönder efter 1 år är airen obrukbar, vad jag förstår.
Pro går ju byta till ssd samt utöka ram.

Vad jag funderar kring är SSD i air hur säker är den, samt upplösningen i skillnad är det något att bry sig i ?
Även batteritiden och livsläng är viktig, har en del bärbara batterierna mer eller mindre slut och dör efter en timma ungefär.
Har macbook batterierna bättre hållbarhet över tid eller är de jämförabara i livslängd som vilken annan bärbar som helst?

Kommer använda den jag köper när jag är ute och fotar, är amatör men vill ha något att kolla bilder med när jag är i skogen.

Jag har provat med en galaxy tab 10,1 fungerar hyfsat men tycker inte den tillräcklig, då usb behöver en adapter som jag använder
tillsammans med ett tangentbord. Tror jag vill ha något mer robustare.

Jag har en 13" Macbook Air med 8gb ram och 128 gb "ssd". Mitt råd är att du inte ens ska överväga en MBA utan att beställa med 8 gb i ram. Det går inte att uppgradera i efterhand. Har aldrig hört att ssd:n skulle gå sönder efter ett år, och då känner jag ändå till 40-50 st som har använt MBA i flera år. Om det mot förmodan skulle ske på något enstaka exemplar efter ett år som du beskriver får man ju byta ut den, så det är ju inte kört.

Om du ska syssla med fotografering så är upplösningen definitivt något att fundera över. MBA har 1440x900 i upplösning vilket ÄR något i underkant när det gäller bildredigering, men det fungerar. Den drar istället lite mindre batteri, vilket borde vara viktigt för dig om du ska ta med dig den ut när du fotar.

När det gäller batteritid och hållbarhet har jag hört att batteriet ska åtminstone tåla 1000 laddningscykler innan det börjar bli trött. Batteritiden är inte jämförbar med vilken annan laptop som helst. Detta håller bra klass tycker jag. Ska du köra slut på ett fulladdat MBA batteri på en timme får du pressa den rejält. Bildredigering borde den klara några timmar innan det är dags att ladda.

Av Bosseh
Skrivet av Sheep:

Mensas onlinetest ger en ytterst vag indikation om vilken IQ du skulle få på ett riktigt prov.

Enligt Mensa själva diffar deras onlinetest med +- 5 poäng mot det riktiga provet. Förutsatt att folk inte fuskar och lär sig onlinetestet utantill.

Av Bosseh
Skrivet av Kilroy:

Jag har ingenting konkret i minnet så du kan googla fram det lika gärna som jag.
Men här är lite blandat som jag googlade mig till så här innan läggdags:
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnan-fullvux...
http://www.livescience.com/4758-child-care-years-greatly-affe...
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130125111339.htm

Det finns massor med vetenskapliga studier kring det här om du vill veta mer, kolla google scholar, jstor eller närmsta universitetsbibliotek t.ex.

Jag tolkade dig först som att det gick att markant öka IQ i vuxen ålder. Att man kan göra det i ung ålder håller jag med om. Dock är det ju inga jättestora påverkningsmöjligheter om jag får gissa.

Av Bosseh
Skrivet av Kilroy:

Va? Hur har du fått för dig detta?
Det stämmer iaf inte, det spelar jättestor roll hur man utvecklas och vad man gör under sin uppväxt osv.
Och även i vuxen ålder kan man öva upp och bli bättre osv.

Ontopic, bästa sättet att träna hjärnan är att använda den.
Har ingen koll på konkret för att bli bättre på just sånt som IQ mäter...

Källa på det?

Av Bosseh

Man kan se det som att det finns färre som har ledarerfarenhet av den grad du beskriver än det finns folk som har plugga 3-5 år på universitet. Erfarenhet väger extremt tungt. Båda i kombination är naturligtvis bättre.

Av Bosseh

De vill veta mer om dig.

Av Bosseh

Vad är bra pris enligt dig? Finns bra kameror från 3000 kr - 20000++ kr. Lättare att rekommendera något om du berättar din budget.

Av Bosseh
Skrivet av bengt-re:

Marknaden vill ju ha det för det är det som säljer bäst - och baksidan är klart lämplig att göra i något som inte är metall för hållbarheten och antennprestanda.

De säljer ju bra eftersom det är bra produkter. Det hade fortfarande varit roligt att se t.ex. Samsung använda sig av ett bättre material. Jag håller inte med dig om att hållbarheten skulle vara sämre om man väljer metall framför plast. Antar att du syftar på att det lätt blir repor men det blir det ju på högglans plast också. Antennproblem i dagens iPhone 5 (för att nämna ett exempel) existerar ju inte. I och för sig är "premium" något av en smaksak och gäller naturligtvis inte bara valet av material.

Av Bosseh
Skrivet av Ninotramp:

Helvete.. Vid jul var senaste gången jag gymmade.. O jäklar vilken träningsvärk jag har fått precis som väntat. Finns det något jag kan göra annorlunda för att slippa träningsverk? Att träna regelbundet vet jag redan.

Träningsvärk är ju bra. Det är då musklerna reparerar sig och anpassar sig.

Av Bosseh

Jag förstår inte varför Samsung tror att marknaden vill ha produkter i plast? Noll premiumkänsla ju.

Av Bosseh
Skrivet av Algstrand:

Är en kille som är väldigt intresserad av att handla med värdepapper och undrar nu vilken väg man ska ta om man vill ha det som yrke.
Vet att Handels är ett sätt men det har jag tyvär för dåliga betyg för (har 17.5-18 ungefär)
Antar då att civilekonomprogrammet är ett annat sätt. Men finns det i så fall någon speciell inriktning eller skola där man inriktar sig på detta?
/Mäklarn

Civilekonomprogram är nog ett bra val för dig. Då får du en bred grund om du skulle ångra dig i framtiden också.

Av Bosseh

Jag har en iPhone 5 men har använt en 3GS också. På 3GS:n hade jag 32 gb minne, vilket jag aldrig ens kom i närheten av att utnyttja till fullo. På 5:an har jag 16 gb. Värt att tänka på är ju att appar har utvecklats ganska mycket sedan 3GS var ny. Appar tar generellt mer plats på telefonens minne idag. Vill man dessutom exempelvis kunna köra offline playlists i Spotify tar ju det upp en hel del utrymme. Om du vill ha en massa spel installerade så kommer det ta en stor del av utrymmet. Min telefon brukar ligga på cirka 2-3 gb ledigt utrymme. Får jag fullt tar jag bara bort något jag sällan/aldrig använder. Ta dig en funderare på vad du kommer vilja använda telefonen till och om det är värt de extra slantar som 16 gb till kostar. Jag tyckte inte det.

Av Bosseh
Skrivet av phz:

Håller med om första meningen, men vad gäller den andra så får man väl ändå anse att vissa människor har haft extremt mycket tur. Inte konsekvent mycket tur i allt de gör (cf. Alexander Lukas), men i vissa enstaka händelser. Det fanns kanske 99 Jobs som aldrig träffade någon Wozniak, inte bodde på rätt ställe i världen vid rätt tidpunkt, inte hade föräldrar med ekonomiska medel att skicka barnet till college, etc. (troligen är 99 en grav underdrift, bara högg en symbolisk siffra ).

Poängen är att det är många magnituder fler människor som "utsätter sig för tur" än som faktiskt "lyckas" i den mening de är ute efter. Det är lite av lottoeffekten, där människor lätt tänker "någon vinner ju" och köper en lott, utan att titta på vilka sannolikheter det faktiskt handlar om. Över en viss tröskel är det ingen direkt ökande korrelation mellan att de som lyckas bäst är de som jobbat hårdast. Det är rätt dödfött att läsa böcker av "stora entreprenörer", då skillnaden mellan att lyckas eller ej allt som oftast handlar om "tur" (som du säger dock kan manipuleras till viss grad) och att ha ett stort kapital att spela med.

Just gällande till vilken grad "turfaktorn" kan manipuleras har folk olika åsikter, och beror mycket på erfarenheter. Det jag menade var att de som "lyckats" lätt av naturen själva kommer anse att det inte var pga tur utan skicklighet. Därefter skriver de böcker som grundar sig på konfirmeringsbias och "post hoc"-felet och startar en sorts cargokult hos de som läser. Med andra ord: hur många "Bli rik på X månader"-böcker finns det och hur många som läser dessa blir rika på tre månader?

Jag menar inte att man ska lägga sig ner och dö eftersom allt ändå bara handlar om tur, verkligen inte, och det gör det inte, men att tro "bara jag jobbar hårt så lyckas jag" (där "lyckas" i detta fall syftar på ekonomisk framgång) har satt många människor i stora problem (ekonomiska, men även psykologiska). En tydligare bild på vad man ger sig in på är bara bra, vilket var det jag menade med att det inte bara är att säga "jag ska starta eget!" för att pengar ska trilla in. Jag har många bekanta som vandrat "starta eget"-vägen, och vissa går det bra för, vissa inte, och det tydligaste mönster som syns är att faktorer bortom deras egentliga kontroll styrt utvecklingen.

Naturligtvis handlar det inte bara om "tur" men jag tycker nog ändå att oavsett vad man ger sig in på är kontakter man får genom att nätverka är fullständigt ovärderligt. Sådana får man om man utsätter sig för olika saker helt enkelt, dvs "tur". Du har helt rätt att det handlar om mycket mer än så. Det är många fler som utsätter sig för tur än som faktiskt lyckas, ja. Det tror jag beror på att de saknar kunskap, erfarenhet etc. Dessutom beror det ju på vad man vill uppnå. Är det att bli ekonomiskt oberoende är det ju svårare gentemot att sätta målet att få igång en framgångsrik firma man kan leva av. Det bör finnas en rad olika komponenter såsom rätt utbildning/kurser, erfarenhet, intressen, tålamod, personliga egenskaper etc. Hur många/vilka beror ju i viss utsträckning på vad och i vilken bransch man vill lyckas inom. Jag vet att med rätt utbildning blir det så oerhört mycket enklare att förstå vad som krävs. Allt ifrån hur en affärsidé bör se ut till hur man utvecklar en bra produkter och marknadsför på ett bra och effektivt sätt.

Vad du menar med "faktorer bortom deras egentliga kontroll styrt utvecklingen" vet jag inte men jag kan gissa på saker som händer i den aktuella branschen, marknaden samt ekonomin i landet/staden eller annat som man inte kan styra över själv. Det finns dock utbildning inom detta också och det handlar ju som företag/firma att ha den kunskapen så man snabbt kan anpassa sig till rådande yttre omständigheter. Lätt? Nej.

Jag förstår din poäng angående "gör så här så blir du rik"- böckerna. Jag tycker dock inte felet i de böckerna ligger hos författarna utan de som läser dem. Man vet att folk köper sånt, för vem vill inte bli rik? Om man som författare vet det, vet man ju också att det går att tjäna pengar på sådana böcker... Mer kritiskt tänkande åt folket.

Av Bosseh
Skrivet av antzzo:

Hej!

Jag kan äntligen förlänga mitt abonnemang . Har idag en Samsung Galaxy S2 och funderar på vilken mobil man ska köpa. Är nöjd med mobilen jag har idag men funderar på nästa köp.
Är det S3 som är den bästa mobilen som finns ute idag? eller är det värt att vänta ett par månader på om det kommer någon ny? Hört att den Samsung ska visa S4 den här månaden.

Finns det andra alternativ? Sony och apple går bort.

Invänta S4 och se om det är något att ha kanske? För liten skillnad mellan S2 och S3 för att det ska vara värt pengarna.

Av Bosseh
Skrivet av phz:

... Jag känner de som verkar tro att det räcker med att säga "starta eget" för att kunna bada i pengar inom ett år, kanske läser böcker av rika personer som kommer med "så här är det:"-uttalanden, när deras karriärer till extremt stor del inbegriper stora mängder tur och andra externa omständigheter (vad vore Jobs utan att ha träffat Wozniak under just den tiden det hände?

Mja fast de som lyckas är ju de som utsätter sig för "tur" (nätverka, events, mässor, konferenser, kontakter etc). Det är ju inte så att det vandrar omkring personer som bara har extremt mycket tur.

Av Bosseh

Då tycker jag det är värre hur folk kör i rondeller. Eller att idioter ska köra om till varje pris vid slutet av en omkörningssträcka, bara för att sedan sjunka 20-25 km/h under tillåten hastighet.

Av Bosseh

Hoppas de lyckats bättre med designen denna gång! SIII var ohyggligt ful.

Av Bosseh
Skrivet av fermia:

Och inte kan man på ett enkelt sätt ta ur batteriet heller så det inte sväller upp och förstör mobilen..Nää fy fan va dåligt crapple

Köp en Plastsung eller nåt då?

Av Bosseh
Skrivet av Erik.Tilosius:

Ytterligare ett skäl att inte köpa Apple produkter

Komiskt att folk tar allt som står i t.ex. aftonbladet på fullt allvar.

Av Bosseh
Skrivet av flyawaynille:

Jag var förbi en musikaffär i förrgår. Jag hade tänkt byta micar på min epiphone gitarr(sg kopia). Jag fick pröva en Gibson sg för att känna skillnaden mellan en gibson och en epiphone. Det blev en Gibson istället för nya micar. Satan vilken skön gitarr det är! Och den låter riktigt härligt också. Jag hade ju tänkt byta micar, men kände efter att ha prövat Gibson att jag hellre la till 3000kr och fick en riktig kvalitets gitarr istället. Nu sitter man här med en Fender, sen tidigare, och en Gibson. Underbara skapelser! Jag hade läst runt på internet och folk sa att de prövat en epiphone g400 med nya micar och en gibson sg och inte hört eller känt skillnad. Jag kände skillnaden direkt. Kvaliten ligger på en helt annan nivå i gibsonen. Kan tillägga att det är en SG special.

Plånboken må inte ha gillat köpet, men mina fingrar, öron och ögon älskar det.

Gratulerar till ett mycket bra köp. Har ägt en Gibson själv i 10 år snart, dock en Les Paul. Fortarande lika vass som när den var ny! Har inte behövt byta nåt på den förutom strängar givetvis..