Inlägg

Inlägg som hipstergamer har skrivit i forumet
Av hipstergamer

1st 3900X kvar hos inet. Snabba ryck som gäller om nån vill slå till.

Edit: Slut.

Av hipstergamer
Skrivet av Ozzed:

stog så på min också i någon minut. Tydligen så står det så tills de fixat Xbox game pass som följer med så det är som det skall. Du kan expandera och kolla status på processorn och game pass individuellt.

Ja, det fixade sig ganska snabbt på min med. Nu är allt skickat.

Av hipstergamer

La en order på 3900X på inet, men nu står det så här på orderstatusen:

https://i.imgur.com/arADjZ6.png

Är det så det alltid står eller blir det till att vänta några månader till nu?

Av hipstergamer
Skrivet av Butchi Bu:

@Sper : Tackar för tipset. Verkar svårt att få tag på den där jag bor, men den verkar ju vara ett bra köp.

Finns en kvar hos proshop.
Edit: hade fel, prisjakt visade gammal info.

Är ganska intresserad av denna, men inväntar mer recensioner.

Av hipstergamer

Hur viktigt är b-die för Ryzen 3000? Panik-köpte detta ram-kittet i samma veva som rykten om prisökningar åkte fram och tillbaka för nån vecka sen - och nu vet jag inte riktigt om det var ett så bra val. Single-rank verkar prestera sämre, vilket dessa är.

Av hipstergamer
Skrivet av tellus82:

Hyfsad genomgång av buldzoid, tyvärr polerade han bara timings vid 3800 och inte 3733, han har heller inte stabilitetstestat något så man får ta det för vad det är men det visar en del bra info ändå. Hans 3733 resultat är 8ns slöare än mitt & jag kör väldigt safe på timings för maximal stabilitet vid lägre volt. Skillnaden upp till 3800MT/s kan därför se en aning större ut ände faktiskt är i verkligheten, polerar man timings för bägge så blir det försvinnande liten skillnad. Hans 3800 resultat är också en smula förbryllande dåliga om man kikar på de timings han kör.
https://youtu.be/nugwAOvijHQ

Har inte fått min 3900X än, men köpte detta ram-kittet. Tycker du jag bör byta till nåt billigare/bättre? B-die verkar inte vara lika viktigt som tidigare, och single-rank ser ut att prestera sämre.

Av hipstergamer

Här är en bra video där du ser vilka skillnader mellan olika hastigheter du kan förvänta dig.

Skrivet av Mystah:

C14 går ju även på 1.4v istället för 1.35v, är det någon nackdel med det?

Egentligen inte. Är minnet/kylflänsen testade för 1.4 så ska det gå lika stabilt. Den typen av minnen brukar kunna överklockas upp till 1.5v så länge du har bra luftflöde.

Av hipstergamer

Skillnaden mellan 3600C16 och 3600C14 är ganska liten, och enligt mig absolut inte värt 1400 extra om du inte måste ha bäst prestanda, och då pratar vi så lite som några procent i de flesta fall.

Angående 16 vs 32 så kommer du märka skillnad om du håller på med videoredigering eller andra tunga produktivitetsprogram, eller om du vill ha en jävla massa program igång samtidigt. Det är väl lite mer framtidssäkert också om minnesanvändningen ökar om några år.

Av hipstergamer
Skrivet av KorvMos:

Kan dom inte släppa 3700/3800/3900 utan X istället

Skickades från m.sweclockers.com

Det är precis vad de tänker göra.
https://www.tomshardware.com/news/ryzen-9-3900-ryzen-7-3700-r...

Av hipstergamer

Har jag förstått det rätt i att Gigabyte är de enda som har någorlunda fungerande bios just nu? MSI och ASUS vet jag har problem; Asrock är lite svårare att evaluera för ingen pratar om dem.

Efter en massa läsning av moderkortsfunktioner och timmar med excel har jag nu 4 moderkort att välja mellan.

  • Aorus Pro: 3500 kr. Har bättre ljudkrets och fler fläktkontakter än Elite och mitt minne finns med på QVL-listan. Tycker det är värt 500 extra. Det enda dåliga med Gygabyte är att fläktarna ser ut att vara dålig kvalité.

  • Asus Strix Gaming-F: 2960 kr. Med komplett's 20%-rabatt så tycker jag denna är riktigt intressant. Har alla funktioner jag bryr mig om precis som Elite, plus "dubbel QVL", dvs minnet/moderkortet finns med på både moderkortet och minnestillverkarens QVL-lista. Det dåliga här är förstås Asus och deras buggiga BIOS, och även samma sorts billiga fläkt som Gigabyte's.

  • MSI Pro Carbon: 3400 kr. Precis som Strix så har den de funktioner jag bryr mig om, ännu fler fläktkontaktar, och fläkten ser lite större och bättre ut, och strategiskt placerad långt ner en bra bit från grafikkortet. Det dåliga här är så klart samma som Asus-brädan, buggigt bios.

  • X470 Crosshair Hero VII: 3100 kr. Har fortfarande denna i badhuvudet; även om jag vill ha PCI-4 och optimal kompatibilitet med Ryzen 3000 så hade det varit skönt att slippa fläkteländet. Men Asus-korten på X470 verkar oerhört buggiga just nu.

Om nån är nyfiken och har liknande krav på funktioner så är detta spreadsheetet jag använt för att komma fram till dessa 4:

https://i.imgur.com/A3ChLDS.png

"Mem qvl" kan ni ignorera om ni inte har samma minne som mig (F4-3600C16D-16GTZR). Skillanden mellan Aorus Pro och Ultra verkar bara vara trådlöst nätverk + bluetooth.

Av hipstergamer

Har nu även fått upp ögonen för MSI's Pro Carbon. MSI verkar ha tänkt lite när det gäller fläkten; verkar vara bättre kvalité än de andra, plus att den sitter längre ner på alla deras moderkort. Nån här som kör Pro Carbon med 3900X? Vet att de har varit slöa med att uppdatera BIOS, men hur stabilt är det just nu?

Av hipstergamer
Skrivet av twit:

Vad gäller ljudchip så är det hela tämligen enkelt, vill du ha bättre ljud behöver du ett separat ljudkort i någon form, såsom internt eller en extern DAC. De ljudkretsar som sitter på moderkorten skall närmast jämföras med de som sitter i valfri mobiltelefon - de kanske duger för de flesta men står sig slätt mot en extern hörlursförstärkare. Slösa alltså inte pengar på ett dyrare moderkort av den anledningen.

En annan aspekt att tänka på vad gäller fläkten på X570 och rapporter om att den inte hörs är att det gäller på ett nytt kort med en sprillans ny fläkt. Fläktar har en tendens att degradera över tid och en liten snuttfläkt på 40mm påverkas betydligt mer än en större av damm och annan smuts som byggs upp. Hurpass sugen är du på att riva loss och reklamera moderkortet nästa höst när fläkten i värsta fall börjar leva runt? Därtill verkar helt fläktupplägget vara en ren försiktighetsåtgärd då värmen mycket väl går att avleda med vettiga flänsar.

Efter vad jag förstått så var det sant för kanske 10 år sen - men idag har ljudlösningarna på moderkorten blivit mycket bättre i allt annat än lägsta budgetklassen. Visst kanske det blir bättre med en extern DAC/amp för 1-2000 kr, men om jag slipper köpa det och får nåt som fortfarande låter OK i flesta fall så föredrar jag det.

Sen angående fläkten så lär detta knappast bli ett problem om fläkten är semi-passiv; har man bra luftflöde i chassit kanske den inte ens går igång så länge man inte kör massa NVME-enheter.

Av hipstergamer

Efter att ha läst allt klagande på ASUS och problemen med deras BIOS, så börjar jag komma över till X570-sidan. Om fläkten inte är ett stort problem så vill jag helst ha X570.

Det självklara valet efter detta är då Aorus X570 Elite, då jag inte gillar att Asus TUF bara har 6 USB-portar, plus att det ser fult ut. En annan bonus med Elite jag märkte är att fläkten sitter ganska långt ner, så värmen från grafikkortet borde inte vara lika problematiskt. Det enda som är bättre med TUF är att det är 500kr billigare med kompletts rabatt och att det exakta minnet jag köpt finns med på QVL-listan. Dock så finns Ripjaws-varianten (F4-3600C16D-16GVK) på Elite's QVL-lista, som har exakt samma timings och frekvens. Är det samma minnesmodul med annan design? Hur som helst så är det knappast nåt jag borde oroa mig för eller?

Nåt annat som dock oroar mig lite med Elite är att det presterade långt under nästan alla andra brädor på nåt test jag läste på en tysk sida igår, ska försöka hitta den igen.

Av hipstergamer
Skrivet av Aeig:

ASUS har verkligen misslyckats med BIOS för alla sina AM4 moderkort i dagsläget, jag hade valt bort dem på grund av det.

MSI och Gigabyte lyckas bäst, och Gigabyte har fördel av bäst VRM på X570, jämnare på X470 även om jag även där anser att Gigabyte erbjuder mest för pengarna.

Mvh

Detta gäller även X370/X470 då menar du? På vilket sätt är BIOS dåligt? Vet att det har varit strul nu på sistone, men de värsta problemen ska väl vara patchade nu. Gigabyte är väl annars de som är kända för kassa BIOS; är det mycket förbättrat nu?

Skrivet av Stora Sture:

Bäste Hipster Gamer!

Jag satt och försökte göra samma val igår och efter ca. 6-7h efterforskning kom jag fram till att jag varken behövde PCI 4.0 eller stöd för SLI/Crossfire varpå jag valde bort både X470 och X570 till fördel för B450. Detta gjorde att jag lade ned 1100kr för mitt Mobo istället för 2500 för det kort med X570 jag anser mest prisvärt TUF gaming brädet. Jag jämförde brädorna till jag blev tokig men insåg snart att det du får på X570 är bättre nätverkskort, bättre Ljudkort samt PCI 4.0 stöd. Jag personligen anser inte att det är värt det extra priset. Sedan X470 vs B450 kom jag fram till att enda skillnaden var att X470 stödjer dubbla GPUer något B450 inte gör, jag har kört dubbla grafikkort tidigare men ämnar inte göra det i framtiden varpå Även denna funktion gick bort.

Återkom gärna med dina tankar!

Lycka.rill

Någorlunda bra ljudkort är nåt jag vill ha, därför har jag valt bort nästan alla billiga B450/B350-kort. Pro Carbon verkar OK på ljudfronten men lite klenare VRM och bara 5 usb-portar.

Skrivet av Regert:

Gård det inte att byta till större och tystare fläkt på moderkortet? Förr fanns ju typ adaptertrattar tex.

Skickades från m.sweclockers.com

Chipset sitter precis där grafikkortet är så det är ganska svårt att bara sätta en stor kylfläns/större fläkt där.

Av hipstergamer

Beslutsångest angående X470 vs X570 - Några frågor/funderingar

Har suttit nu i några dagar och gått fram och tillbaka angående valet av moderkort till 3900X, detta är mina tankar.

Problem med X470:

  • Kanske inte framtidssäker för PCI-4. Det första jag tänker på här är grafikkort som i framtiden ganska tar nytta av/kräver PCI-E 4. Hur länge tror ni det dröjer? Skriver "kanske" eftersom vissa X470-brädor tydligen stöder PCI-E 4, men AMD kanske patchar bort det.

  • Kanske inte framtidssäker för framtida AMD-CPUer (Zen 2+ eller Zen 3). Har AMD sagt något om detta?

Problem med X570:

  • Fläkthelvetet

Det kanske låter som en struntsak, men det stör mig att det ska sitta en liten fläkt och snurra på moderkortet, även om den är någorlunda tyst så måste man fortfarande oroa sig att den en dag ska sluta fungera.

De tre moderkort som jag har i kikaren just nu är:

  • X470 Crosshair VII Hero

  • ASUS X570 TUF

  • Aorus X570 Elite

Vill gärna ha bra ljudlösning (Hero verkar vara bäst av dessa), bra nog VRM för att kunna trixa lite med 3900X, bra stöd för att överklocka minne; "daisy chain"-design ska tydligen vara att föredra, vilket Elite-brädan inte har. Bios flashback vore också att föredra.

Finns det bättre alternativ än dessa? Tankar kring mina generella frågeställningar angående X470 vs X570? Om ni här kör ASUS TUF eller Aorus Elite så kan ni väl dela med er hur fläkten beter sig.

Av hipstergamer
Skrivet av Komplett:

Du får valet i kassan ifall du vill att allt ska skickas samtidigt eller om du vill dela upp leveransen.

Är det efter man tryckt på betala? Ser inga alternativ i kassan där man väljer leveranssätt/betalningsmetod.

Tänkte också fråga, har ni det senaste angående om 27 juli blir datumet när ni får nästa leverans på 3900X? Inet t.ex skriver 30 augusti nu.

Av hipstergamer

Nån som vet hur dessa minnen funkar ihop med en X470 Crosshair VII Hero?

Av hipstergamer
Skrivet av 3rk0:

Jag har ändrat färger lekt som fan inga problem.

Måste man köra programmet efter varje omstart för att de valda färgerna ska stanna kvar?

Av hipstergamer
Skrivet av Alrik:

@hipstergamer: du är ju garanterad det som står. Det är du inte i 1000 kronor klassen dock köpte jag ett par stickor för 839, fick upp dom i 3600 CL 17... Helt okej tycker jag

Skrivet av 3rk0:

Tro inte allt du läser många som är nöjda kommer posta sina resultat av overclock många fler lyckas inte med 3600 CL16 på skit minnen eller kräver väldigt mycket volt. Allt kan fungera bra ett tag också men när minnen börjar överstiga över 40-50c kan felen börja komma fram, du köpte bra minnen och kan vara lugn att du kommer nå minst det hastighet, prabably 3600CL14 också

Ja, jag antar att om man garanterat vill ha den givna hastigheten problemfritt så kostar det lite, och om jag kan komma upp i antingen 3733@C16 eller 3600@C14 så blir jag mer än nöjd. Jag har letat efter benchmarks som jämför olika timings med samma klockfrekvens men det verkar inte finnas många sådana test gjorda än för Ryzen 3000; hade varit intressant att se skillnaden mellan t.ex 3600@C18 och 3600@C16.

Men en annan sak angående minnena oroar mig nu: Tydligen så finns det en bug som kan korrupta SPD'n i Trident Z-minnet i samband med att man ändrar RGB-färgerna med programvaran (vissa källor menar att andra program kan göra det med, oklart vad exakt som orsakar det). Resultatet av detta blir att man inte kan att boota med minnet. Folk säger att detta är fixat nu, andra rapporterar fortfarande problem. Har du (eller andra här) som kör Ryzen 3000 lyckats ändra färger på minnena utan problem?

Av hipstergamer

Efter allt prat om prishöjning på minne igår gjorde jag lite snabb läsning och beställde dessa minnen: Trident Z 3600 C16, till en 3900X.

Nu i efterhand kanske det var slöseri på pengar. Läser att många lyckas överklocka ramminnen runt tusenkronorsklassen till 3600 CL16 utan svårigheter. Hur mycket högre borde jag komma med dessa?