Inlägg

Inlägg som hipstergamer har skrivit i forumet
Av hipstergamer
Skrivet av tellus82:

Då beror det på om dina minnen faktiskt får 1.35V eller om du har en rätt duktig overshoot, känner jag ASUS rätt har du en rätt duktig overshoot. Enda sättet att kolla är dock med en multimeter. 0,725V VTT vid 1.35 är en helt galen nivå för VTT, du ska som sagt ligga runt 0,68V som absolut mest egentligen vid OC och 0,675V stock om minnena faktiskt får 1.35V

Edit: Angående VDDG och CLDO_VDDP så stämmer det bra, det går att sänka ordentlig vid dessa frekvenser rent generellt men de är inte så höga att det skulle orsaka de felen som uppstår, det felet är en bugg som drabbat en mängd olika bord vid olika frekvenser, även mitt hade den buggen i första mjukvaran för matisse. Det kan vara en timing som vi inte har tillgång til som sätts helt åt skogen men en sak man kan prova är att justera CAD Bus Timings till 60 för alla 3, det har hjälpt en del med denna "bug"

Om man kan lita på den infon hwinfo64 ger så sätts min DRAM volt till runt 0.2v högre än det jag knappar in. Just nu står det 1.392 på DRAM och 0.682 på DDR VTT.

Vad kan konsekvenserna bli av att VDDG & VDDP är för höga? Normalt brukar väl inte högre volt ge instabilitet? Hur mycket bör jag sänka dem?

Ska testa att ändra CAD Bus.

Skrivet av Mordekai:

@hipstergamer:
Du köpe väl fel minnen, de du har står inte på QVL för moderkortet men
https://www.gskill.com/product/165/184/1536113464/F4-3600C16D...
är med på listan.
http://download.gigabyte.eu/FileList/Memory/mb_memory_x570-ao...

men G.Skill har ju ditt mobo med på QVL för dina minnen så kanske G.SKILL kan erbjuda en lösning eller byte.

Får jag inte minnena att funka sitter jag inte i sjön helt då jag har några veckor öppet köp kvar på dem.

Av hipstergamer
Skrivet av tellus82:

ProcODT= Processor/CPU On-Die Termination, bios skriver oftast ProcODT, ett värde mellan 30-40Ω brukar räcka fint på Zen2. Vad det gäller dina timings så sticker tRFC ut samt tWRWR_SCL/tRDRD_SCL, bägge dessa kan köras på 2 eller 3, tRFC kan du köra på runt 300, under detta är inte jättestor förtjänst av annat än i syntetiskt mätvärde, finns latens som sätts från denna automatiskt som kan skjuta väl högt i höjden om tRFC sätts för lågt så tRFC på 298 med tRFC2 på 222 och tRFC4 på 136 blir lagom. Detta för 3400/3466MT/s.
En annan timing som är lite slappt satt är tWR, jag kör just nu 12 i 3666 så 26 är lite väl högt i 3400 för bra b-die. Eventuellt kan du sätta lite tajtare tFAW också, 24 skulle kunna vara lämpligt.

Knappade in dina rekommendationer och lite bättre blev det. CL14 i över 3466 började kräva mer än 1.42V för att bli stabilt, så jag gick upp till 16-16-16-28 på primärtimings, och 3533 gick utan problem i 1.37v utan nån stor förlust i latens. Tror det är nån bug med mitt moderkort, för så fort jag tar klivet upp till 3600 så blir det instabilt, men det är instabilitet med helt olik karaktär från det vanliga. Istället för blåskärmar och programfel blir det istället muslagg och ljudstörningar.

Hur jag har det nu:
55267 läs, 68,1 latens.

https://i.imgur.com/lo24PFI.png

Edit: Nu efter några timmar med dessa inställningar kom ljud&mus-buggarna tillbaka.

Av hipstergamer
Skrivet av tellus82:

Ser att du har Gear down mode igång, det kan addera en del latens, ska kika närmare på timings mer specifikt om en stund, såg att din vddg var rätt hög och så ProcODT var väl hög. Hade samma frekvens bugg själv förut men vid 3000+ hastighet, allt där och över så buggade något ur med ljudfel och konstigt beteende, första bios uppdateringen löste det dock.

Skickades från m.sweclockers.com

Var ser du ProcODT? CsOdtCmdDrvStren?

Av hipstergamer
Skrivet av tellus82:

Du kan kolla i RM & ta en screenshot över subtimings så går det enklare att svara på din fråga, lite underligt att du inte kan köra mer än 3400MT/s dock, har du satt lite högre latenser manuellt & kört 3600 exempelvis?

https://i.imgur.com/dkLqtiQ.png

3600 verkar vara lite av en mytisk gräns för mig. Så fort jag kommer dit så blir systemet ostabilt. Muslagg, ljudstörningar, och Cinebench-crasher. Provat 3600 18-17-17-36 på 1.42v. XMP är samma visa. 3533 16-16-16-36 på 1.37v är inga som helst problem, men så fort jag kommer till 3600 så börjar det bråka.

Av hipstergamer

Borde latensen vara så här hög med 3400 & följande timings? Är det subtimings jag lämnar på auto som spökar och sätts skyhögt?

https://i.imgur.com/td2mpeF.png

Av hipstergamer
Skrivet av Mocka:

Kommer detta någonsin att lösa sig? Se "Minimum" värden:
Japp, iCUE är igång och jag idlar bara i Windows.
Tycker att de snackar om förbättringar gällande idle spänningar men jag har aldrig sett någon förbättring.

https://i.imgur.com/XhYOO7x.png

Har det moderkortet senaste AGESA-versionen i din bios-version? Det kom ett nytt beta-bios till ditt kort två dagar sen.

För mig verkar det fungera som det ska. Testa att växla till energisparläge sålänge om du är orolig. Det verkar klistra alla kärnor till 1V.

https://i.imgur.com/qIrmC9r.png

Av hipstergamer

Har nån här experimenterat med vilken metod av kylpast-applicering som är bäst med Ryzen 3000? Har hört många säga att riskornsmetoden inte bör användas då det är många utspridda dies, men skulle vara intressant att se lite faktisk data på det.

Av hipstergamer
Skrivet av anon242437:

75c under load ska väl inte vara några som helst problem?

Enligt nån annan här på forumet så ska CPUn börja klocka ner och strypa volten nånstans vid 70-75.

Av hipstergamer

Vilka temperaturer får ni med 3900X & luftkylare?

Med min NH-U12A: Helt idle i strömsparläge ligger den runt 35-40c, i full load 73-75c. Hade varit kul om man kunde få ner den under 70.

Av hipstergamer
Skrivet av Ozzed:

Vad har du för SoC-spänning? Jag måste ha ca 1.05V för att 3800Mhz skall bli stabilt, men kan i gengäld köra med 1.365V på minnena.

Auto. Enligt hwinfo64 ligger den på 1.075 just nu, men vet inte hur mycket man kan lita på det. Ska testa att sätta den manuellt nästa gång.

Av hipstergamer

Mina dyra minnen verkar riktigt bångstyriga att få upp i deras XMP-hastighet. Det var stabilt nog att installera windows med, men jag märkte hur musen lite då och då laggade till, och att det blev störningar i ljudet. Kraschade även i Cinebench.

De bästa stabila inställningar jag lyckas nå är 3400 14-14-14-30 på 1.38v (då med alla subtimings på auto, och infinity fabric på 1700), 52000 MB/s läs, 71,6 ms latens. Så fort jag kliver upp till 3600 så blir det instabilt, även vid 4.2v. Får spendera de dagarna jag har kvar på öppet köp att försöka få det stabilt med subtimings. Finns det några speciella inställningar på gigabyte-moderkort som hjälper med stabilitet (förutom högre volt)?

Av hipstergamer

Hur mycket av denna guide kan appliceras på Ryzen 3000/X570?

Av hipstergamer
Skrivet av hipstergamer:

Står faktiskt inget om det i manualen. Enligt en Rep från gigabyte så ska det fungera så att backup-bioset skriver över primär-bioset när nåt går åt skogen, så det enda är att flasha på nytt. Dock så verkar det lite som det försöker boota från mitt första bios då DRAM-lampan lyser oerhört länge efter att jag cold-bootar nu, precis som att den försöker boota med mina omöjliga ram-timings igen. Kanske var så innan med när jag körde på det första bioset, kommer inte ihåg.

Är lite orolig att ett bios-chip nu är förstört och att nästa gång samma sak händer så är jag körd. Finns så lite dokumentation på hur dual biosen fungerar så det är svårt att veta vad man ska tro.

Uppdatering på detta: Flashade nu till senaste versionen igen. Problemet kvarstår att varje gång jag cold-bootar så tar det upp till en minut för DRAM-debug-lampan att slockna, precis som om det försöker ladda mitt primär-bios med tokiga inställningar varje gång. Hur återställer jag mitt andra bios så det inte händer?

Av hipstergamer
Skrivet av the squonk:

Det måste stå i manualen hur man växlar mellan dual bios. Eller?

Står faktiskt inget om det i manualen. Enligt en Rep från gigabyte så ska det fungera så att backup-bioset skriver över primär-bioset när nåt går åt skogen, så det enda är att flasha på nytt. Dock så verkar det lite som det försöker boota från mitt första bios då DRAM-lampan lyser oerhört länge efter att jag cold-bootar nu, precis som att den försöker boota med mina omöjliga ram-timings igen. Kanske var så innan med när jag körde på det första bioset, kommer inte ihåg.

Är lite orolig att ett bios-chip nu är förstört och att nästa gång samma sak händer så är jag körd. Finns så lite dokumentation på hur dual biosen fungerar så det är svårt att veta vad man ska tro.

Av hipstergamer

Mitt X570 Aorus Ultra verkar ha återställt sig till F3-biosversionen efter jag lekte lite med minnesinställningarna. Har nån annan råkat ut för detta? Antar att den hoppade över till det andra bioschippet? Finns det nåt sätt att komma tillbaka till mitt nya bios? Det är ju riktigt bökigt om man måste hålla på med detta varje gång nån inställning inte funkar.

Av hipstergamer

Vid vilken temperatur börjar 3900X klocka ner sig?

Av hipstergamer
Skrivet av Corsair Johan:

Hejsan,

Det är inte bara Watt den går efter utan också temperatur. Så jag gissar på att den blir varm och fläkten går igång, har du haft nätagget länge? Är det damm i det?

Med vänliga hälsningar,
CORSAIR Johan

Använt det i några dagar bara, monterat i ett nytt chassi utan damm. Rummet är inte varmare än 23c, och inget blockerar luft från att komma in.

Fläkten går kanske i 10 minuter, är avstängd i 20 minuter, sen går igång igen. Känner jag med handen på gallret där bak så är det lite ljummet ibland, men aldrig riktigt varmt. Detta händer när jag är i idle och drar 100-150W från väggen.

Nåt annat som jag tyckte var konstigt: Kollar jag på recensioner och unboxing-videos på själva nätagget så ska det tydligen komma i nån sorts svart tygpåse, vilket mitt inte gjorde; endast en plastpåse. De två stora kondensatorerna i är även i olika färger; svart och rödbrun, vilket de även inte tycks vara på andra ställen jag kollar.

Av hipstergamer

Vad använder ni för program för att testa ram-minne? Menar inte stabilitetstest då utan bandbredd & latens. Är trial-version av AIDA64 det bästa alternativet?

Av hipstergamer
Skrivet av the squonk:

Boostar bra i alla fall, min 3700X slår nu en 3800X - om än med lite - i CPU-Z när jag använder Auto OC på Prime Pro

531 single
5596 multi

https://valid.x86.fr/1tvdwt

Snabb fråga angående CPU-Z. Hur gör jag för att submitta ett nytt score? När jag trycker submit så kommer jag till det första testet jag gjorde.

Av hipstergamer
Skrivet av ggustavsson:

@hipstergamer: Tar den luft inifrån chassit eller från utanför chassit?

Den är vänd med fläkten nedåt i ett Design R6-chassi.