Inlägg

Inlägg som tapaza80 har skrivit i forumet
Av tapaza80
Skrivet av mrqaffe:

Du har alltså en icke bärande innervägg där och en trappa på andra sidan ? Går det inte att göra ett hål i väggen och ha en basmodul i utrymmet under trappan i så fall i stället för att bygga in den i väggen ?

Du driver alltså de takhögtalarna utan någon extra förstärkare, direkt från Denonen via en högtalarkabel ?

Toppar är de högtalare som spelar de högre frekvenserna, i det här fallet syftar det alltså på dina takhögtalare.

Det är som en lite kornish i väggen, där är den inte bärande, men resten är det. Tyvärr är väggen för tunn där kornishen är, för en vanlig subb. Kanske kan man komma över en vanlig och bygga en egen som passar.
Takhögtalarna drivs med vanliga kabel direkt till Denonen.

Skrivet av Mediabrus:

Med tanke på bilden så skulle jag nog välja att bygga in bas i taket. Ett eller två baselement som komplettering till tak högtalarna.
Du får en mer samlad ljudbild, mer lika spridning och behöver ingen extra elektronik. Gör du det enkelt lägger du alltså bara till två element i taket och delningsfilter.
Du har ju länkat till element som skulle kunna fungera bra så.
Två av dom, passiva filter, (dvs ingen elektronik eller extra förstärkare) kanske är "gott nog"

Kan jag brygga mig vidare från högtalarna i taket? Tror inte jag lyckas få upp/ner kompletterande kablarna än dom som är.

Av tapaza80
Skrivet av mrqaffe:

Vad har du förresten som driver topparna i rummet du vill bygga bassystemet i ?

Ja det går att parallellkoppla för att få basstöd men du kan även koppla in det via ett filter så att du kan få bort basen från topparna, topparna kommer då att låta bättre då de slipper röra sig pga bassignaler så det är den tekniskt bästa metoden men det kostar lite mer.

Men du är alltså inställd på att bygga en husfast installation, har du redan byggt väggarna eller är det öppet så du är fri att bygga seriöst utan att det driver upp priset ?
Du kan göra på flera sätt, bygger du seriösast så bygger de med "lösdelar" dvs köper element och elektronik separat och designar en låda som passar in i väggen, helst ska du ha ett separat filter med dsp /peq så du kan både dela och rumsanpassa fritt.

Men det vore bra om du berättade om helheten och vad du har för mål för att bygga in basar i huset är ju en rätt stor sak som få verkligen brukar ge sig på och du ställer för många nybörjarfågor för att låta som nån som kommit till det steget att man bygger så. Det är alltså svårt att förstå vad du är ute efter.
Tex kan du väl berätta varför du inte kan använda en vanlig enkel basmodul i stället för att bygga in en i väggen ? Det finns ju också dem som helt enkelt bara gör ett fack i väggen och ställer in en konventionell basmodul.

Jag är glad amatör som vill ha lite mer "dunk", där är jag
Bifogar två bilder, du ser takhögtalarna, ett par sitter över matbordet (zon2, drivs av min stora förstärkare) och andra paret är i köket (zon kök, egen mini amp). Tanken var att sätta basen där den röda pricken är. På bild2 ser du baksidan på vägen, kanske är runt 15cm tjockt, så tror bara en inbyggd får plats tyvärr. Är inte riktigt med i tugget, vad menas med "toppar"
https://imgur.com/a/DItfmjp

Av tapaza80
Skrivet av mrqaffe:

Har du analoga signaler till zon 2 är det lätt att koppla på en sub, du kan göra det på 2 sätt , endera via ett filter så du avlastar topparna eller så parallellkopplar du den bara så att den bara ger stöd i basen.
Men det som är förvillande är att du nämner Chromcast för det har ju inget med multizon från Denonen att göra.

Basen du länkar är för inbyggnad, är det inbyggnadshögtalare du är ute efter eller har du bara hamnat helt fel när du letat vanliga basmoduler ? Monitor Audio har ju flera stycken "vanliga" basmoduler https://www.monitoraudio.com/en/speaker-type/subwoofers/
Men du behöver inte ha samma fabrikat på basen om du inte vill, möjligen kan man välja det för designen men det är väl i så fall bara aktuellt om du har MA-Radius för det är ju det enda de har som har en ganska unik design pga träarbetena.

Chromecasten kanske förvirrar, tänkte bara illustrera tydligare om hur jag använder zon2.

Zon2 kör analoga utgångar, kan man alltså koppla på två kablar på samma utgångar på förstärkaren och leda dom vidare därifrån? Jag verkar ju som sagt behöva ett separat slutsteg på subben - är det till den jag då drar kablarna till?

Jag är inställd på inbyggd bas, zon 2 har två takhögtalare, tänkte ha basen infälld i väggen. Har en ytterligare närliggande zon som går på en egen mini amp+egen CA, är nyfiken hur det kommer funka med basen och när jag kör dom två CA grupperade ihop

Av tapaza80

Tack för alla svar! Man tycker att man är tydlig tills man inser att man inte alls var det. Det jag hoppades på, var att kunna "lägga till" en sub för min zon2 (se bild, S2) eller annars kunna separera ut sub signalen från de utgångarna som används för zon2.

CA https://imgur.com/a/Xq6iDl1

Dom jag har spanat in är inbyggda och passiva. Verkar också som den behöver ett separat slutsteg för att kunna drivas vilket krånglar till det ännu mer.

https://www.monitoraudio.com/en/product-ranges/custom-subwoof...

Av tapaza80

Köra subwoofer zon 2

Har idag en 7.2 förstärkare, jag använder 5.1 för zon 1 och zon 2 använder jag för att streama musik till ett annat rum genom en Chromecast audio. Det finns mao en utgång till för en subwoofer - kan jag använda den för min chromecast audio, dvs lägga till subwoofer till zon 2?

https://www.denon.com/en-au/shop/avreceiver/avrx1300w

Av tapaza80

En uppdatering, flyttade över allt i ett nytt chassi, satte in ny PSU. Startade upp men efter ca 5min stängde den ner. Köpte en ny GPU och nu rullar det som det ska. Tack för all hjälp

Av tapaza80

Uppskattar all input, hade tänkt och flytta över till en Meshify C chassi så planen just nu är att köpa ett nätagg imorgon (tips 700-800kr klassen?). Göra rent kontakterna på bef GPU och testa, funkar inte det så får jag testa med den andra jag har. Tack alla

Av tapaza80

Jo, men kvitto på hälften (moderkort, ram, cpu), resten begagnat så blir nog inte många kronor. B550/3600

Av tapaza80

Svart skärm - bränt grafikkort?

Har ett problem på halsen, bildskärmen hittar inte signal, köpte ny skärm då jag trodde den gamla hade gett sig men fick ingen signal till den nya heller (hel svart skärm).

Tog mig in i datorn, det ser ut som kopplingen till grafikkortet och en del på grafikkortet har bränt (se bild). Plockade ut grafikkortet och testade köra både hdmi och DP direkt på moderkortet men ff ingen bild. Det låter som datorn är igång, har testat flera skärmar men får ingen signal. Tangentbordet lyser upp när man sätter i det så strömmen verkar funka. Jag har testat ny strömkabel och annan hdmi kabel. Ska man tro att andra delar har bränt? Kan man testa något mer?

Burn https://imgur.com/a/5dcYb8z

Av tapaza80

Har brons-nivå och kunde lägga beställning nu

Av tapaza80

Guld är ni, tack

Av tapaza80

Bäst skärm på netonnet, 2-3k

Sonen har fått ett presentkort på netonnet och vill köpa sig en skärm. Han vill lägga mellan 2-3k. Försöker hitta ngt vettigt men drunknar i utbud. Verkar som man får full hd för denna prisklassen, både ips och va skärm verkar ligga i spannet. Han kör Fortnite och Sims och inte allt för tunga spel.

Kan denna vara ngt?
https://www.netonnet.se/art/gaming/gamingskarm/aoc-27g2u/1010...

Av tapaza80

Fortsätter mitt velande kring "andra" bil, har paxat en Zoe 2020, 52kwh, Itense, 300mil, friköpt batteri för 250k. Jäkla mkt pengar, mer än vad vår första bil är värd. Kommer åka ca 4mil per dag med andra bilen. Man var ju bra korkad och testade 2020 modellen faceliftad och bättre infotainement. Den kommer väl droppa 50k första året, nya elbilar på ingång etc. Putta mig i en riktning..

Av tapaza80
Skrivet av FreddyK:

Japp, endast DE med en extra handkontroll.

DE är väl digital editon? Ser ut som diskversionen. Ja, jag är förvirrad

Av tapaza80

Ursäkta min tröghet men MMs utlottning är bara diskversionen lr? Inte DE..

Av tapaza80

Behöver lite råd

Har idag en ICE suv och kommer i höst behöva en andra bil för att pendla till jobbet, sträckan är 4mil ToR. Jag hade helst köpt en elbil för att inte stå med två bensinare om ett par år (och alla andra fördelar som finns med elbil..). Har dock kollat på möjligheterna att köpa en elbil som andrabil, ex ZOE friköpt runt 170tkr men utifrån ekonomi verkar en dryg diesel/bensinare bli billigare. Har även tänkt på byta ut suven mot en elbil i högre prisklass (och köpa en billigare bensinbil som andrabil) men behöver dragkrok på den primära vilket också begränsar (eftersom vi inte badar i pengar).

Har kollat på elbilar som e-up etc men vill ha ganska stora marginaler vintertid då jag inte har laddningsmöjlighet på jobbet. Tacksam för input

Av tapaza80
Skrivet av obbeluff:

Moderkort kan jag inte direkt säga något, jag personligen har beställt ett ASUS ROG STRIX B550-F Gaming Wifi, då jag alltid haft bra erfarenhet med ASUS och även gillar deras bios. jag har kollat lite videos on VRM tems och det moderkortet verkar vara bland toppen, dock inteinte bäst för slanten.

Skillnad mellan b550 och x570 är att det finns mer pcie 4.0 lanes. vilket gör att du kan ha mer än 1st PCIE gen4 SSD i ditt system. resten är mer eller mindre samma sak. en fördel till b550 är att många av dessa kort har nu hoppat på 2.5Gbit NIC (nätverkskort) men i praktiken är det bara något du kan använda dig av internt. då de flesta stadsnäten kör 1Gbit fiberboxar eller switchar.

Vad hade du för RAM minnen idag förutom 32GB? Det är DDR4 så går ju använda till den nya plattformen. Dock så är väl sweetspot 3200Mhz CL16 eller 3600Mhz CL18 om man ska köpa de normala hastigheterna. men om du kan få tag i så är 3200mhz CL14 / 3600Mhz CL16 fint. priset går upp markant dock. Men mitt tips är att fortsätta använda samma minnen du har idag.

kylning är noctua fin fina, men kostar ju därefter. där Noctua NH U12A är väl den som är mest atteraktiv då av sin kompakta formfaktor jämfört med D15 men till liknande prestanda.

Tack. Kör HyperX Fury DDR4 2133MHz från 2015, kanske värt och köpa nya

Skrivet av Oliver91:

Nä, bland de som är mindre kunniga är det de dära AIO vattenkylarna som är poppis på 120/140mm som oftast presterar sämre än luftkylare i samma prisklass.

Men här på forumet känns det som att folk antingen kör custom loops vattenkylning, kör en 240/280mm AIO vattenkylare med RGB fläktar för estetiken.

Sen finns det sådana som mig som bara vill ha en biffig pålitlig luftkylare som bara snurrar på år efter år utan risk för pumpar som plötsligt dör eller läckage.

Tack för förklaring

Av tapaza80
Skrivet av Saddl3r:

Ja exakt, jag kör själv just nu på ett 4790K tillsammans med en 1080 Ti, tror definitivt att jag flaskas just nu och kommer märka skillnad med min nya 5900X, men med tanke på att du har både nyare CPU och sämre GPU så tror jag inte att du borde flaskas något nämnvärt.

Jag talar bara ur egen erfarenhet nu, det finns säkert massor du kan googla kring det här. Som sagt beror det även på vilken upplösning du spelar i (högre upplösning kräver mindre CPU). Jag vet inte hur det påverkas av Proton dock.

Här kommer ett förslag jag slängde ihop lite snabbt med 5600X. Oklart om du får plats med dina hårddiskar i chassit. Kylaren finns i svart om du hellre gillar det. Om du vill köpa något i stil med detta så kan jag (eller nån annan på forumet) gå igenom det en gång till lite nogrannare, hojta till isåfall.

Sen på det ett grafikkort (RTX 3060 Ti/3070) för att få bättre prestanda i spel än vad du har nu. För att förtydliga så kommer du alltså märka större skillnad ju bättre grafikkort du har, för ditt nuvarande 1070 tror jag skillnaden blir liten med en nyare processor.
https://komponentkoll.se/bild/rtCHD.png

Ah, vad bussigt, tack ska kolla igenom. Lite och tänka på här mao

Av tapaza80
Skrivet av Saddl3r:

Med ett GTX 1070 kommer du nog inte märka stor skillnad, knappt någon alls om du spelar i 1440p eller över.

Är det grafikkortet som är "flaskhals" menar du, att man borde fokusera på uppgradera den först?

Skrivet av Thomas:

Fractal Design Define C samt be quiet! Pure Rock (inte Pro, inte 2). Båda är helt okej, men i dagsläget skulle jag nog köpa en lite bättre/större kylare. Till en 5600X lär det inte spela jättestor roll dock, de brukar hålla sig svalare än 5800X.

Skrivet av Oliver91:

Dark Rock Pro 4 får precis plats i ett Define C

Det mest högljudda i mitt system är grafikkortet, under idle är det knäpptyst.

b550 vs x570 är väl upp till TS, känns allmänt som att jag också skulle kört på B550 om det fanns när jag köpte min dator.

Är det fläkt med heat sink som är vanligast/populärast nu? Kör ngn typ av sluten vattenkylning idag (som jag glömt namnet på).

Av tapaza80
Skrivet av Thomas:

X570 kan också behöva BIOS-uppdatering för att fungera dock! Det är ingen nämnvärd skillnad där. B550 är faktiskt nästan ett helt år nyare än X570, vilket inte betyder mycket mer än att AMD satsade på premiumgrejerna först.
Det finns flertalet kort (inkl B550) som har möjlighet att uppdatera utan CPU, så man behöver bara ett USB-minne. (Eller ett gäng -- jag hade problem med flera minnen innan jag fick det att fungera, bör nämnas.)

Vilka kort Oliver och jag kör syns precis i signaturerna precis under inläggstexten.

Haha noll koll här, växlade till desktopsläge och såg dom nu. Vilket chassi och cpu kylning kör du?