Inlägg

Inlägg som Modellören har skrivit i forumet
Av Modellören

Hm men vad och hur jämför man. Det är ju olika metoder UDP är snabbare än TCP och webbsidor använder nog TCP.

UDP och är ju snabbare men betydligt slarvigare. UDP kastas ju bara i väg utan att kontrollera att data är rätt- Det duger fint i förstapersons spel. kan ge felaktig data men fort går det.

TCP kontrollerar ju om informationen är rätt och är det fel skickas ny information tills alla data är rätt. Det tar ju så klart mer tid även om all data är rätt.

Lägger till med, hur lång tid tar det från att jag startar en webbsida tills jag ser allt jag vill se på en webbsida jämför med att starta upp Steam eller Origin tijns jag är inne och spelar ett spel.

WOW...

Menar det är ju skarpt beroende hur/vad man mäter och vad man tittar på.

Av Modellören
Skrivet av OldComputer:

Vad kör du idag så man har något att jämföra med?

Det är aldrig värt att köpa någonting när man resonerar som du gör. Du tjänar nämligen inget på att ett pris är lägre, du slipper bara betala. Självklart är ett lägre pris bättre, men det gäller att se vad man betalar för.

Jag ser datorn som en löpande kostnad som ska kosta ett visst belopp varje månad över tio år. Sedan är den "förbrukad". Det här betyder inte att det är en avbetalningsplan, utan ett budgetupplägg. Samma sak gäller för min TV, mobil, diskmaskin, mikrovågsugn, dammsugare etc. Om produkten håller längre än tio år så betalar min bank min nästa produkt under tiden den håller längre med räntan på sparkontot.

Vid behov uppgraderar man eller byter ut en till två gånger under tiden. Med den här metoden vet du vad din dator kostar och kan ta höjd för ökande utgifter / inflation etc. 2030 har min bank betalat min nästa dator i räntan jag får ut.

Har lyckats väldigt väl att hålla ner priset på mitt datoranvändande hittills och det kommer jag fortsätta med. Min första byggda dator var en Celleron. Vald för att jag var tvungen att köpa allt och tänkte att det är värt det att ha lite större skärm, en NEC 19 tum. Dom flesta satt på 14 tum på den tiden, det var då man kunde köpa LO dator. En kompis köpte en sån och det var det sämsta grafikkortet och en sämmre 14 tum skärm med en matrisskrivare(äldre teknik) ingick.

1999
jag valde nått ovanligare grafikkort, om det hetter Nvidia riva 2 eller nått sånt ??? Det hade stöd för två olika tekniker som var i ropet då på den tiden. Andra kort hade bara ena. (Vagt minne av det). Folk skrattade när jag kom men min celleron på lan men blev tyste när dom såg grafiken

Mitt bygge kostade 25 lax då den skärmen med mera inte var billig den enda som var billigt i det bygget var processorn. Då på den tiden var det sjuka priser och man var tvungen om man skulle ha nått som det ens gick att spela på.

2007
Därifrån ett hopp till Core duo 2 (återvände chassie och nätagg och skärmen dög än) anledningen var ett nytt spel skapade svart skäm och ett "din processor stödjs inte".

Detta bygge var nog runt 4000 tusen.

2011
Steget därifrån till I7 2600k + GTX580 och den har jag nu till allt och den funkar hjälpligt men det börjar sega sig i vissa situationer så det är dags snart. bara det att man kan fasen göra det mesta fortfarande.

Det kostade strax över sju tusen. Sen har man ju bytt grafikkort ett par gånger. 970, 1070.

2024 - 25 Steget från I7 till Hmm ?

Ett utslag på dom här åren ger nog en väldigt låg månadskostnad.
Jag tycker att jag har klarat av att hålla en väldigt bra budget, det har gått tretton år nu sedan förra uppdateringen

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Bygga fysiskt litet är inte det som blir billigast och ofta är färdigbyggda datorer ännu mindre än det som går att bygga själv, delarna måste ju specialdesignas om det ska kunna bli riktigt litet vilket ger lägre volymer och ökar priset.

Jo det går ju alldeles utmärkt om du kollar i tråden men man måste välja en lite större låda så dom två centimeterna får plats. Fästpunkter finns nog inte ens i den här Kolink jag valt.

Det är bara jag som har speciella krav som ett ljudkort som måste ha en PCIe 1X, men PCIe 1X fattas på den senaste jag la till. Men man kan så klart lösa det med nytt ljudkort via USB. Men MIDI 2.0 är på gång och innebär nya prylar så jag vill vänta tills det kommer ut ett gäng produkter på marknaden.

Hur jag än gör verkar det som att jag spräcker min budget. Men jag ska leta lite mer och jämföra fler lösningar. Fundera på om jag bör gå upp i cassiestorlek trotts allt. Eller så skiter jag i budget och bränner till med 3000 kronor extra för två centimeters skull med AM5 (Det är ju totalt sjukt detta) och skulle gott kunna vara föremål för en tråd i sig.

Ungefär den tänka storleken är ju en dröm och en kompromiss, annars hade jag tittat på normala lösningar, övriga datorer har jag redan som en NUC till TV.

Av Modellören

Ja

men för mig uppstod det ett nytt problem för det är trångt i Kolink Satelite
Har ju redan den tänka lådan men upptäckte att alla moderkort i tråden passar inte. Nätaggregatet är problemet och det är höjden på det som ställer till det.

Agget ligger på sidan mot framkanten i lådan och ovandelen på nätaget ligger mot moderkortet som bara har fyra skruvars fästen i lådan. Alltså mycket mindre än alla i tråden. Det inte är riktig självklart hur måtten är på som som kallas Mini o Micro märker jag och det är nog det som lett till förvirringen.

Vissa är lite bredare och har då två extra skruvar, vissa är längre åt det hållet som PCIe portarna sitter med två skruvar till och åt det håller så kan det funka med 40 Milimeter till. men mot framkant i lådan finns det inget utrymme att ta av.

Så jag är tillbaka på ruta ett och får börja om.
Dom billigaste AM5 moderkorten som får plats går på 3500 På AM4 så finns det billiga.

Måste kolla på lite nya lösningar för min del.
Nu kollar jag på sfx-psu men hur blir det med det billiga bygget

Men det blev ju en intressant tråd i alla fall och kanske kan vara en bra hjälp om nån vill bygga sig något billigare men måste då välja en något större låda som har plats om man inte vill ta rygg på det jag kommer fram till.

Av Modellören
Skrivet av Roger W:

Hmm hur räknar du då?
Man tjänade väl bara 30 spänn om dagen?
30*160 = 4800kr och det får du ingen 7950X för... måste upp i över 6000 spänn åtminstone.
(Plus du ev behöver moderkort, RAM, lagring, nätagg ev låda osv förstås)

Det var observant av dig
Nån påstod tidigare i tråden att man kunde tjäna ca 40 spänn och det var det jag räknade på utan att kontrollera detta men det var väntat.

Jag minande förr och har nån kalkyl nånstans men tänker inte lägga så mycket tid på det igen. Då vad det kul men det var en fas för egen del men vill man hålla på så bör man ju räkna lite och kolla upp ganska mycket.

Exempel, hur pass bra tål den processorn kontinuerlig drift 24/365 bara som ett exempel. Slits den så den räknas som skrot om ett år så att den inte bör säljas. Kan man sälja den så är det ju mycket lättare att plocka ut en vinst.

Miningbelöningen halveras ju efter ett tag och vad händer när den dagen passerats. Att det ska hända är fakta frågan är när sker det. Vad vi kan ha för elpris har vi ju fått känna på då och då.

En annan faktor är att man kanske inte tjänar så mycket på det i dag men valutan kan ju gå upp så det du sjänar i dag kan ligga back men vara en fet vinst om ett år eller tvärt om.

Av Modellören
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan ställa tdp hur lågt du vill, men att det är varmare på sommarn spelar mindre roll för film tittande, min cpu drar typ 40 W då

Om du får högre ambient temp så kommer tdp inte göra så stor skillnad då deltat lär bli samma mellan rum och cpu. Själva rummet lär knappt bli varmare vid just slö tittande

Nä menar att värmen går ju ut någonstans och påverkar ju miljön där man sitter. Alla watt får man räkna med och drar skärmen 30 - 40 Watt så har du snabbt 80 Watt med hela systemet 100W. (Mina högtalare modell bättre Studiomonitorer med separata förstärkare per kon så det är fyra förstärkare per två högtalare har jag inte ens lagt med i beräkningen men dom pumpar på rätt bra konstant sen lite annat som mixerbord och skit).

Sen har man en drös med andra prylar

Bara förklarar att jag har annat som påverkar hur jag bör tänka men bara som exempel så drar klass A max hela tiden.

Har fått annan hälsa och är plötsligt betydligt känsligare och värme påverkar mig mycket nuförtiden så därför har jag börjat tänka lite annorlunda. Nu bjuder ju varma sommardagar på andra aktiviteter som tur var.

Summa summarum en får allt tänka lite annorlunda

Av Modellören
Skrivet av DLM:

Runt 2004 skulle jag säga att det var som bäst, men fortfarande kul att skruva ihop en ny dator. Idag är det som konstaterat i tråden väldigt mycket lättare när man slipper fippla med inställningar av switchar på moderkortet för att matcha CPUn och man skär sig inte längre på chassikanterna

För mig är dessa bilder minnen från den bästa tiden:

https://cdn.inet.se/product/688x386/6308249_0.png

{ data-uri }

{ data-uri }

Detta är ju porr !

Jag kan ha kvar en sån med koppar i förrådet Undrar om det var den epoken vi lämnade vit-beige lådorna(Tyckte aldrig det där var fint så jag ville spraymåla hela klabbet med mat svart i stället. Det gjorde en kompis med sin MAC Classic, totalt fel men superrätt just då) Wow

Då allt lät mer som en klassisk bladserver eller vinade höfläkt uppe på fjöset !

Den var nog före Coreduo tiden på enstånkarna Cellerum/Pention. Där nån gång så fick vi lite större fläktar som snurrade på nära ljudlöst. Fasen kul det var att få bort det ljudet och kul att läsa på om och välja bra fläktar och nån fin kylfläns.

Av Modellören

Jag tyckte det var ganska kul när jag byggde min andra "Windowsdator" Intel i7 2600k årtalet 2011 (det är en sjukt bra processor som duger än i dag till surf och indiespel och man kan spela många nya spel än i dag)) grejen var att priset var överkomligt och det var inte för mycket att välja mellan heller. Problemet i dag är att det kan skilja sjukt lite i prestanda mellan två processorer.

När jag valde min så var det enkelt AMD var eldslukare och en ickefråga så den föll bort. Steget under var det inte sån stor skillnad i pris, steget över 2600k var rejält och det var nått som inte var riktigt bra som nått minne i den som var mindre har jag för mig så valet var lätt och det var väl det och sånt kring det som gjorde att jag tyckte att det var kul.

Den kom ut 2011 så vi har vart kompanjoner i fjorton år, jag kör allså 2600 fortfarande det är väl detta året jag märkt att den börjar svettas lite Därför så har jag börjat titta på vad som kan ersätta den men i dag är det ju värdens röra och mycket kan gå fel, var nära att beställa nytt men kom precis på att moderkortet jag valt för inte plats i lådan.

Jag upplever det inte alls lika kul längre, mer som en massa jag vill undvika som allt bling-bling, det är allmänt plottrigt och mycket är orealistiskt dyrt och det står inte alls klart vilken processor man bör välja då det är vaga skillnader och ser man nån processor som tar ett prestandahopp så är den apdyr. Intel 2600k var bland dom bättre spel processorerna. Det gjorde att den kändes mer än värt pengarna (Det var ett klipp). I dag får jag hålla mig långt under medelbra om jag ska bygga något runt det jag gav för 2600k.

Jag tror att jag kan vara nöjd då jag inte spelar så mycket längre men att allt blivit så dyrt tar bort en stor del av glädjen. för det jag byggde då kostade nog 6000- 7000 tusen och då vad den som i toppskicket, det får man nog ge 25K - 30K i dag. Det är det som gjort at det är lite tristare.

Därför har jag tänkt om och tänker mig att jag kommer bygga mig en "Ny till ytan mindre dator" billigt. Det gör mig gladare och det blir billigt och det blir kul på det sättet för det kommer nog blir en OK dator.

Så tänker jag nu.

Av Modellören
Skrivet av Swedishchef_90:

Alla moderkort kan ställa in TDP, I bios eller via extra program i datorn.

För Intel kallas det PL1/2 oftast.

Dock behöver du ju inte sitta och ändra det hela tiden? Se flesta cpuer med tdp på 250W ligger runt 100-150W i normalt användande

Jo fast jag är ju intresserad av hur lågt man kan ställa det. Det blir ju lät jättevarmt på sommarn.

Kan jag ställa in så att den drar väldigt lite när jag bara ser på film över en period så är det ju skönt. Har nån kollat vart gränsen går och vad händer då, blir prosessorn bara seg eller dör den helt plötsligt.

Det är jag nyfiken på.

Av Modellören

Man måste mina cirka 160 dagar om man ska tjäna in den processorn.
Sen ska man dra av elkostnaden på 1 krona kilowatt eller vaddå. Hur många dagar måste man lägga till då ?

Sen ska man ju ha lite mer grejer än så.

Av Modellören

Laptop Windows 10 /Intel m36y30 8GB
Firefox

4.91

Desktop Windows 10 / Intel i3 6100T 8GB
Firefox

4.63

Tellefåån Google Pixel 4a
Firefox

3.66

Desktop Windows 10 / Intel i7 2600k / GTX1070ti / 16GB
Firefox

4.62

Surfplatta samsung sm x200
Firefox

2.55

Laptop Catalina 10.15.7 MAC Book proi5-3210M dulacore 4GB
Firefox

2.34

Laptop Linux Mint /AMD C50 4GB
Firefox

1.13

Av Modellören
Skrivet av rwkk:

det blev nog billigast efter sommaren (när b650 kom ut och 7600 blev billigare) alt. under black friday (ännu prissäkning på cpu & b650, dock dyrare ddr5)

Det blir inte billigare innan zen 5 kommer och någon månad därtill. Mot slutet av året kanske är iaf b650 moderkort billigare, men tror inte du tjänar mycket på att vänta.

Köper man begagnat dock får man en bättre deal än am4 för högre prestanda med 7600 (gentemot 5700x3d/5800x3d då 2nd hand ddr5 är ofta lika billigt och var t.o.m billigare än ddr4).

Ifall du vill köpa nytt finns 7500f, matx moderkort och crucial 4800mhz ddr5.

Ja jag avfärdade det inlägget ovan från Fenrisulvfan förut idag för jag kollade efter den när den kom ut men den har ju inte gått att få tag på på väldigt länge. Men nu ser jag att ja den finns så då omvärderar jag mitt bygge. Den med G är ju inte alls dum den heller.

En tusenlapp till så får jag ju lite nyare grejer att stå på. Det är nog betydligt vettigare i längden.
Jo men då går det ju att bygga ganska billigt även på AM5 ändå, det är ju intressant och nu kan man få tyst på alla som säger att en dator måste kosta minst tjugo sura dromedarer nuförtiden

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Usb c är en kontakt så det går bra att använda adaptrar.
Den stora viktiga skillnaden är att am5 stödjer större minnen.

Det är lite nyare USB på gång USB 3.2 Gen 2x2 20 Gbps måste vara Type-C. 10 GB kan vara på A och C men högre då är det C som gäller.

plus nån 100 Wat matning så att man kan driva lite större grejer som en bildskärm.

Men vi är inte där på dom billiga AM5 moderkorten där är det bara 10GB och nog inte så stark strömmatning alls misstänker jag. Ska man ha allt då är vi ju uppe i såna där orealistiskt dyra moderkort igen så vi hoppar det denna gången.

Av Modellören
Skrivet av Fenrisulvfan:

Zen5 a.k.a 9000-serien ska nog komma i höst ackompanierat av en 700-serie med moderkort, i samband med det är det troligt att Zen4 & 600-seriens moderkort släpps.

Billigaste am5 jag kan hitta just nu:
https://komponentkoll.se/bild/MCLcn.png

https://komponentkoll.se/bild/YnBxt.png

Av Modellören

Ska in nu och se om man kan få bort detta på Windows 10

EDIT : Det var vist redan borta på tre W10 datorer, fixat med Powerchell Kanske

Get-Service -Onedrive | Remove-Service

Av Modellören
Skrivet av haikopaiko:

Kul, är lite inne på samma sak, har du nån bygg- inköps lista som du skulle vilja visa upp?

Absolut men du ska veta att jag lägger mycket tid på det här och har mina egna speciella krav på hur jag vill att det ska vara. och det blir en lång rant men sån är jag på gott och ont

* Jag spyr över stora towerlådor för all plats dom tar, och då jag bara ett kort tag kört en extra disk i lådan så blir ju en stor tower knappast värt det. Jag spelade extremt mycket förr och då var det ju bra med stor låda men "några" fläktar och den näst störta nociakylaren som fanns att få tag på. Nu har jag bestämt att allt sånt ska ut ur huset.

* Speciella krav då lådan är liten. Omständighet som ställer till det, jag har ett ljudkort som går på en mindre (1x) PCIe port

Ska jag få plats så bör den porten vara norr om grafikkortsplattsen. Klämmer jag in ett hyfsat grafikkort så täcker det ju över PCIe porten. Det beror ju på hur brett grafikkort man väljer men ett "normalt grafikkort tar ju upp två platser.

Kan ju påstå att det i sig blir en försvårande omständighet. Sen har jag valt grejer och kommit på att det är bättre att välja ett annat moderkort och då har jag valt några andra minnen. Jag håller på svinmycket med det här just nu och har lagt flera dagar på det.

I ditt fall som kanske inte har dom omständigheterna så blir ju valet av moderkort + låda betydligt lättare.

Men ska se om jag kan backa och lägga in systemet jag byggde först (Alltså ej beställt och ändrat fem gånger minst.) (Dumt jag ska börja göra flera listor i stället ) Du kan anstå inte riktigt bygga med min lista. minnena är inte riktigt kontrollerade (AMD är tydligen lite petiga med att det måste vara rätt minen. och med den låpdan bör du välja ett moderkort som gör att grafikkortet passar i lådan.

AMD Ryzen 5 5600 1520

GIGABYTE A520M K V2 726 kr (jag har funderat på att gå upp till 450 -550 så lite nyare byggen är på gång)
Crucial Pro 32GB (2x16GB) DDR4 3200Mhz CL22 827 kr man bör kolla moderkorts vendolist så att det finns stöd för. Några minne jag sett med ett Z i namnet innebär att BIOS känner av vilket minne det är och gör så att det blir rätt inställnings direkt automatiskt.
Kingston KC3000 M.2 1TB 899 kr
Kolink Satellite Mini-ITX 449 kr
GIGABYTE UD750GM nätag 968 kr Det är lite kortare så bör få plats.

Summa 4 480 kr i mitt fall har jag ett nätagg och den lådan redan därför sa jag en mindre summa, lite fel av mig.

observera då att det är mitt specialbygge, ett normalt grafikkort passar inte i den här lådan utan att man själv sågar upp en kortplatts extra men du kan så klart enkelt välja något annat moderkort eller låda, bara du passar längden på det för det är bara säg två millimeters mellanrum i änden.

vet att det blev lite rörig text men poängen är ju att en "ny" dator faktiskt inte behöver ruinera totalt och man ska leva på vatten å bröd ett par månader. Det är faktiskt efter en diskussion men en kompis som på rikigt var helt övertygad om att man prompt måste lägga 25 tusen. men jag anser att man kommer något med några tusen och jag ser också en sport i att bygga det.

Jag har redan byggt om en annan dator i samma låda så en del mått har jag redan.

EDIT: Ett ASRock B550M-HDV bör göra att ett tvåslottars i bredd grafikkort passar i lådan. Nätagregatet jag valt är kortare än det jag har nu i min låda så det bör passa. Om du kollar här så ser du att kontorsplatsen är längre upp.

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5386362 Det innebär att det tar lite mer plats som nätverksagregatets kontakter vill ha.´Mitt näverksagregat jag har nu i mitt äldre bygge mäter 150 mm och mot grafikkort får plats.

Om man väljer Corsair RM650 2021 650W så tar det 140 mm, men nu vet jag inte exakt bredd på en PCI plats och man får anta att det blir trångt mellan grafikkortet och nätaggregatet där alla kontakter ska sitta. Och mellan mitt nuvarande kort så finns det ett mellanrum på ungefär det avståndet. ja det blir inte mycket utrymme mellan men jag tror det går.

mäter jag mellanrummet mellan plåten på nätaget och grafikkortet så får jag 33 mm mellan. Så ja det bör funka med annat moderkort där PCIe är en plats norrut- jag har ju som tur var redan ett äldre bygge med den lådan så jag kan titta och mäta exakt.

I mitt fall vill jag ju ha ett moderkort med PCIeporten längre norrut annars får jag inte plats med ljudkortet.

Av Modellören
Skrivet av SweDragon:

Jag tror inte att AM5 blir "billigt" förrän möjligtvis när AM6 har släppt. Jag tror att det vi ser nu är det nya normala i prisnivå. Du kommer alltid kunna hitta enskilda deals, men allmänna prissänkningar tror jag inte att vi får se i år. Möjligtvis får du lite billigare CPUer när 9000-serien släpps (8000 är APUer) men du tjänar nog inte mycket på att vänta några få månader till.

Det är vad jag tänkte/misstänker men ville för säkerhets skull kolla så att det inte var nån budgetvariant precis runt hörnet därav denna tråd. Då blir jag sur.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Zen5 a.k.a 9000-serien ska nog komma i höst ackompanierat av en 700-serie med moderkort, i samband med det är det troligt att Zen4 & 600-seriens moderkort släpps.

Billigaste am5 jag kan hitta just nu:
https://komponentkoll.se/bild/MCLcn.png

tack exakt samma jag satt ihop. fann även Asus Prime A620M-K ja jag har lagt ett par dar nu

Med Kolink Satellite

Skrivet av Keffmode:

Det har i alla fall blivit billigare än för ett år sen när jag köpte min nya dator.

Har lagt i runda slängar runt 27k för min dator i signaturen, och köper man samma idag så är det nära 20k istället.

7800X3D 4300 istället för 5900.

B650 Tomahawk 2500 istället för 3200, ibland t.o.m. mindre.

RAM 2000, nu 1500.

Hårddisk 2000, nu 1500.

Osv osv osv. Som tidigare nämnt så blir det nog billigt "på riktigt" först när AM6 kommer, vilket är långt framöver. Är nog ingen idé att vänta in något om det är det du känner, AM5 har redan gått igenom det mesta av den fasen. Kommer såklart bli ännu billigare med tiden, det säger jag inget om, men inget jag hade väntat in om man behöver ny dator.

Ja det är ju som en normal utveckling. Man får spana reor.

Av Modellören
Skrivet av mrqaffe:

Det brukar ofta sitta en tjänstefördelare efter eller hopbyggd med fiberomvandlaren, det är en enhet som kan separera en inkommande trunk och den brukar ha en enda port som är avsedd för att ansluta "!vanlig datatrafik" mot internet, övriga portar är för tv och telefoni och brukar inte fungera korrekt för trafik som ska ut mot internet även om de ibland kan ge viss funktionalitet

Påverkar inte alls eftersom det handlar om hur många portar som kan överföras till internet, det finns 65535 portnummer per ipv4 adress, en del är reserverade till specifika saker och "låsta" och övriga kan användas fritt men bara till en enda dator på lansidan, vid CGN (och även när man har flera egna datorer placerade på ett lan) dekar man publikt ipnummer med flera men man kan inte dela port så tex Netflix eller ett spel kan inte kommunicera mot klienterna om porten av nån anledning inte finns tillgänglig, tex för att den redan används av någon annan som strömmar video eller spelar.
Med CGN så blir det alltså ännu värre än att bara ha en egen router och lan eftersom det ökar chansen ännu mer att flera användare försöker dela port.

Vissa saker som man själv initierar kommer ofta att fungera via CGN (typ surfa normalt) medans många saker som är mer "serverlika" kommer att krångla i varierande grad.

Lösningen är ipv6 men operatörerna har upptäckt att man kan sälja ipv4 adresser för att öka intäkterna så de är i vissa fall ovilliga att lösa problemet.

Tack så härligt för den så braiga sammanfattande förklaringen ! Tumme upp. Jag pluggar lite på egen hand mest fakta men bara skrapat på ytan. Jag behöver mer kunskap ur verkligheten om man säger så, därför följer jag såna här trådar ) Sjkut mycket man bör kunna är väl det jag insett mer och mer.

Av Modellören

Hur vet jag om ett moderkorts Bios kan ställa in TDP ?

Jag letar nytt nu och läser på om olika tekniker och det är en del (Mycket) jag undrar över. Frågan är hur underlättar jag informationssökning.

Jag såg på ett youtubeklipp att man kan ställa in TDP i BIOS. jag tycker att det är intressant för då kan man ju ha TDP väldigt lågt men skruva upp när det behövs. men infon på nötet är svag så jag undrar ju om det är vanligt förekommande eller är det bara några ytterst få Moderkort som klarar av det?

Kollar man på tillverkarnas sidor så står det inte nånting om det. Det verkar som att man gärna utelämnar mycket så vet någon här om det finns ett bra sätt att veta vilka tekniker som stöds när man jämför en mängd olika moderkort. ReBar exempelvis är något som det också är ganska tyst om.

Blir galen på det. Man får leta ihärdigt och länge om man ska hitta det man vill veta.

Av Modellören

När blir AM5 billigt ?

Tänkte att det är dags att få lite "Stöd" för ny teknik. Satt hop ett AM5 system men såg ju hur hastig det dra i väg i pris, tröttnade något och kollade på AM4 och får ihop ett system för runt 4500 då jag tänkt köra på gamla grafikkortet, och nätagget så länge.

När jag kollar så är det ju några små nyheter jag missar med AM5 som USB C på moderkortet, snabbare minnen, 5nm, ReBar som kanske är roligare om jag vill uppdatera systemet lite senare.

Jag tycker det är svårt när man håller på och läser specifikationer hos tillverkarna och sitter och jämför. i går såg jag att Rebar nog även finns på AM4. Jag vet inte men jag kanske lägger för mycket tid på detaljer. det blir allt svårare att bestämma sig när jag läser. Det stora kanske bör vara snabbare minnen på AM5 eller ? men är det värt skillnaden på runt 2500 mellan dessa system ?

Är det någon som vet om det snart kommer nån lite billigare processor på AM5, eller annat som moderkort i sådan fall är det värt att vänta några månader till.