Bra TV för spel ca 75" - hjälp mig att tänka rätt!

Permalänk
Medlem

Bra TV för spel ca 75" - hjälp mig att tänka rätt!

Hej allesammans!

Har nu tänkt att slå på stort och satsa på att kunna gejma med på 4k och 120hz (ambitiöst/dyrt, jag vet) och har således tittat på skärmar nu och sneglat på TV-guiden här på sidan.

Användningsområde:
Främst spel, film- och TV-tittande kommer kommer i andra hand. Får jag till en sådan här anläggning så kommer det i första hand att blir racing som kräver uppdatering, kanske någon FPS ibland.

Dator:
Nu undrar du förstås vad jag har för dator, om denna ände ens klarar av målet på 4k + 120hz. Svaret är att jag inte har någon ännu - det får komma lite senare. Ja, jag inser att denna burk inte kommer att vara billig och kommer att kräva sitt grafikkort. (En tanke som dök upp: skriv gärna om ni anser det enklare/bättre att börja i denna ände istället, dvs med datorn innan jag skaffar TV-skärm).

Vad letar jag då efter?

  • En TV som lämpar sig väl för spel - funktioner är då (vad jag b.l.a läst mig till i guiden) minst en HDMI-port som klarar av 2.1 (dvs åtminstone 48 gbp/s), VRR, ALLM (kanske inte strikt nödvändigt, men kan väl vara skönt att inte manuellt behöva ställa om till PC-läge) och FRL (ett begrepp jag dock inte stött på någon annanstans än i guiden?).

  • Storleksmässigt hade jag tänkt mig runt 75" (upp till 78/80" fungerar också) kan tänka mig att gå ned till 65" beroende på prisläge och utbud.

  • Har fortfarande inte riktigt bestämt mig mellan OLED och QLED, dock skriver man ju att OLED lämpar sig bättre för spel.

  • Har inga märkespreferenser, dock verkar ju LG och Samsung ligga i framkant och har samarbeten med Nvidia och AMD.

Budget:
Tja, inte direkt - men någonstans drar jag väl strecket vid 30k. En prislapp i spannet 25-30k kräver en god motivering och kan föranleda att gå ned till 65".

En enklare sökning på prisjakt ger mig några alternativ:
https://www.prisjakt.nu/c/tv?106741=37982%7C40866&2=24295&258...

Där fastnade jag för dessa två LG-rutor - dock har jag svårt att bedöma hur pass mycket bättre 2023 års modell är kontra 2022 års i jämförelsen (annat än vesa-stöd som jag ändå inte är intresserad av). Är det värt fem tusen spänn på att få en 2023-TV istället för en 2022?
https://www.prisjakt.nu/jamfor/produkter/10292612,6003063?cat...

Annars pågår just nu en kampanj på denna skärm (kanske ett bra val även för ordinarie pris? Dock noll erfarenhet av den butiken):
https://www.hages.se/produkt/samsung-qe75q80b?prisjakt=1

Vilken skärm hade ni valt i detta läge, eller har någon en helt annan rekommendation än det jag hittat?

Permalänk
Medlem

LG har för årstiden rätt bra priser på årets 2024-modeller, dvs C4 och G4-serien.

Se länk från tipstråden:
#20467270

Med din budget ett solklart val för spel och film. C-serien lite mer budgetvänlig som kanske inte är absolut bäst på allt den gör (Då är G-serien ett bättre val) men likväl en toppklass-TV som är väldigt allround och gör det mesta på en väldigt hög nivå.

Köp en så stor TV du har råd med. STOR skillnad på 65" och 77", finns inget som heter "för stor TV".

Nytt för 2024-modellerna är 144Hz vs 120Hz. Lär inte göra någon större skillnad men nice to have, speciellt om du tänker spela PC-spel.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled

Permalänk
Medlem

Tack för tipset! Att framtidssäkra för 144Hz är ju en god idé. Dock ser jag inget från rabatten när jag klickar länken - känns ju som att det kan vara bra ha ett till alternativ ifall rabatten inte fungerar då t.o.m. det "budgetvänliga" alternativet ligger på 40k utan rabatt.

Permalänk