Inlägg

Inlägg som Pellepelikan har skrivit i forumet
Av Pellepelikan
Skrivet av Samsung:

Jag tänkte ta ett helhetsgrepp om nätverket på gården till våren, det är lite för mycket trådlös uplink nu, som ger lite instabil uppkoppling. Men i samma vända tänkte jag montera upp några kameror. Tänkte att jag börjar testa G3 Flex. I samma vända funderar jag på Cloudkey G2+ för lite enklare hantering och inspelning. Någon som har erfarenhet av den?

Dream machine pro har annars plats för 3,5" hdd och nvr stöd samt cloud key inbyggd. Kan vara intressant kanske

Av Pellepelikan
Skrivet av Thor:

Ser ju rent av ut så att du kan ta SFPn rakt av från Intenon och tjoffa in i edgeroutern (om den stödjer sfp:n). Men som sagt det beror på hur stadsnätet ser ut, troligtvis så är anledningen att det fungerar för vissa men inte andra beroende av hur deras kundanslutning ser ut.

Som exempel om det är en q-in-q lösning så lämnar stadsnätet av förbindelsen som din leverantör kör över stadsnätet på ett visst vlan, om du inte kan tillgodose en q-in-q där du även matchar rätt vlan så kommer det inte att fungera. Det Intenon gör (om q-in-q) är att den tar all din trafik (dina lokala vlan), lämpar in de på ett vlan som sedan går in i stadsnätet (de tunnlar din trafik över ett annat vlan), det skulle alltså då vara den funktionen som din edgerouter ska kunna fylla i det fallet. Är det däremot så att du är kund direkt mot stadsnätet, exempelvis ditt kommunala energibolag så körs det nog inte q-in-q utan någon annan lösning.

Kan man ta reda på om det är en q-in-q lösning eller inte? Är det till att ringa telia som gäller? Jag har telia öppen fiber och telia som isp.

Om det är en q-in-q lösning, är jag då körd eller kan jag konfigurera min er x sfp på något sätt? Är det då åter min öppen fiber leverantör jag behöver fråga om vilket/vilka vlan jag ska tagga? (kör bara internet, ingen ip-tv eller telefoni)
Mvh Erik

Av Pellepelikan
Skrivet av anon56869:

Så typ 2100kr då? "Nåtaggregat" är typ en usb laddare

Nja, jag tror inte en usb-laddare riktigt levererar den effekt som behövs. Eller, ja en av dagens snabbladdare kanske, men de kostar ju inte 49,90 heller...

Av Pellepelikan
Skrivet av superegg:

Om den skulle kosta mindre än 2 tusen, så hade det vart ett bra val att ha som en surf dator.

2000 ger dig ett moderkort med wifi och en processor. Här får du chassi, nätaggregat samt kylning också så skulle tro att det snarare rör sig om det dubbla, men man kan ju hoppas

Av Pellepelikan

Skulle väntar lite på unify ap med wifi 6. Men behöver du verkligen 3 AP? Kör för övrigt själv en edgerouter x sfp, vilken har poe på 4 portar som driver två Ap ac lr och sedan en billig switch för fler vanliga portar.

Av Pellepelikan
Skrivet av LinusU:

När routern inte är konfigurerad så kan man prata med den på eth0 med en statisk ip. Verkar som att du redan gjort "first time setup" så då gäller nog inte det, men om eth0 är konfad som wan så skulle det kanske kunna vara därför som du inte får kontakt med internet via SFP-porten?

Jag skulle göra en factory reset av routern sedan följa de stegen som jag postade om på Ubiquitys forum. Dvs. koppla in datorn i eth0 och ge datorn en fast ip, sedan köra "first time setup" wizarden och välja att SFP-porten ska vara WAN. Sedan bara ställa om den ifrån auto till 1000.

Hmm, verkar inte kunna se det. Vart hittade du det?

Ska prova med reset. Versionen står på själva sfp-modulen😊

Av Pellepelikan
Skrivet av twk:

Hej!

Jag har Telia Öppen Fiber och bor i villa. Det börjar bli trångt i skåpet och jag funderar på om en Edgerouter X SFP kan lösa det problemet.

Fibern går in i en mediaomvandlare/fiberkonverterare(?) och i den är sedan en stor router från Telia inkopplad. Jag har dessutom en äldre Unifi AP AC Lite, med endast passiv POE, som har en POE-injektor i skåpet.

Har jag fattat rätt att en Edgerouter X SFP bör kunna ersätta alla dessa dosor?

Den har ju fiber in, router och passiv POE ut.

Hur känslig är fiberkabeln som jag har i skåpet? Finns det risk att det kommer smuts på den om jag bara kopplar om den till en Edgerouter X SFP?

Tack på förhand!

EDIT: Här finns några bilder: https://imgur.com/a/cfyeA7l

Har du fått ordning på det? Jag sitter med, vad det ser ut som på dina bilder, samma upplägg med inteno-omvandlaren och telia öppen fiber. Är också ute efter att rensa i skåpet och låta erx:en sköta allt men jag får inte upp någon länk när jag flyttar över sfp modulen (en skylane optics SBU35020DR3D000). Har du fått fram om de kör q-in-q eller inte enligt tidigare inlägg?

Av Pellepelikan
Skrivet av beacon:

@Pellepelikan: Den dök upp direkt för mig. Kolla portstatus på sfp-porten (håll musen över den porten), den skall identifiera om den hittat sfp'n och även säga om du har länk.

Måste missat ditt svar sist men nu hittade jag det. Jag får upp sfp-modulen men ingen länk. Tack för hjälpen.

Av Pellepelikan

Intressant att se prestandaökningen på Amd korten när de kördes med Amd processor även utan SAM. Från 223 till 239 fps i battlefield för 6800XT medan nvidia 3080 gick från 230 till 228 fps.

Enligt mig något som borde lyftas fram tydligt i prestandaindex liknande tabell.

Av Pellepelikan

Hittade en annan tråd på ubiquiti forum med instruktuoner på hur man hittar sin modul i edgeos, och jag får upp min modul i alla fall. Då kan jag anta att det inte äe den som är problemet i alla fall kanske?

Av Pellepelikan
Skrivet av LinusU:

Jag löste detta genom att byta "Speed/Duplex" ifrån "Auto negotiation" till "1000/full" på eth5 i webb-interfacet på EdgeRoutern.

Otroligt med ett svar på en så gammal och ännu olöst fråga, stort tack! Dessvärre hjälper det inte för mig. Jag hittade din tråd på ubiquitis forum. Dör skriver du att man ska koppla in datorn i eth0. Är detta kritiskt eller kan den sitta i annan port? Jag får inte kontakt med routern på port 0 (kanske för att dne är konfad som wan nu?).

Vad har du för version på din sfp modul? Jag har revision a. I övrigt samma art nummer

Av Pellepelikan
Skrivet av peter_yb:

Samsung Galaxy S20 FE antingen 4G eller 5G varianten beroende på budget.

Mest prisvärd sett till funktioner så som:
*Bäst AI/bildoptimering i prisklassen
*Hög optisk Zoom
*Bra kamera app, slår allt utom kanske Iphone/lika bra
*Högt ljusinsläpp och stor sensor = Mycket bra bilder i skymning

Varför inte Sony?
*Dålig kamera app där du måste växla mellan 3 olika appar beroende på om du vill ta video, vanlig bild eller HDR bilder.
*Värdelös autofokus = suddiga bilder jämfört med Iphone och Samsung, även på de bästa modellerna!

Varför inte Iphone?
*Mycket bra kamera men du får ingen zoom och sämre skymnings-bilder för samma pris (Iphone SE).

Varför inte Pixel 4?
*Ingen försäljning i svenska butiker / garanti i Sverige.
*Inte samma kvalité i mörker samt zoom som Samsung.

Varför inte Xiaomi?
*Dålig optik och autofokus = suddiga bilder.
*Sämre ljusinsläpp.
*Jämför förstorade bilder av Xiaomi med Samsung och se själv.

Annars Galaxy S10 om man vill spara lite mera $, den har ännu bättre ljusinsläpp, optisk zoom, fantastisk kamera.

Bra inlägg.

Är själv på jakt efter ny telefon med liknande skäl som TS. Sitter på en Sony XZ3 som jag tyckte jag läst mig till att kameran skulle vara bra (då) men autofokustiden är nära en sekund så när man ska fota barnen är de ju i andra änden av huset innan bilden tas, dessutom tycker jag bilderna blir gryniga.

Just tiden för autofokus verkar hamna i skymundan när man talar om hur bra kamerorna är, men som småbarnsförälder nör man vill fånga ögonblicken så är den viktig. Och hömta systemkameran är ju då helt uteslutet...

Av Pellepelikan

Varför gör mam inte en kylare som tar 4-5 expansionsplatser och sätter en towerkylare likt dem på cpun och blåser ut luften bakåt? Visst att man inte får in fler expansionskort men de flesta hjälp att köpa dator trådar vär har ju ändå inget mer expansionskort än gpu...

Av Pellepelikan
Skrivet av frankof:

Det är ju det det står, med lite andra ord.

Nej det gör det inte. Det står W är effekt och energi är joule. Jag menar att en förbrukning är en mängd per någonting. Så W kan anvöndas som mått för en energiförbrukning.

Av Pellepelikan
Skrivet av Ralleballe:

Nu får vi nog ta och repetera våra enheter.
Spänning mäts i volt.
Ström mäts i ampere.
Effekt mäts i watt.
Energi mäts i joule (wattimme funkar också).

"lägre effekt spänning om 1,225 V kontra standardläget 1,312 V"
"energiförbrukning effekten sjönk med 12 W"
"lägre effekt spänning på 1,25 V kontra nivån om 1,296 V"

Jag borde kanske skickat en rättelse, men det är fler än skribenten som behöver träna på detta.

Är inte watt en energiförbrukning? Watt är joule per sekund och joule är ett mått på energi?

Av Pellepelikan
Skrivet av Defender:

499-599, du läste det här först.

Nej, m4nify skrev det före

Av Pellepelikan

Ni måste väl ha en personalansvarig? Ring istället för att maila så du vet att du når fram. Ett mail kan ju sållas bort i spam-filter.

Av Pellepelikan

Har AMD presenterat hur länge AM4 sockeln kommer leva? Kan man räkna med att det släpps en till APU till den?

Av Pellepelikan

Då var man tillbaka efter 8 års frånvaro. Tjohoo!

Av Pellepelikan
Skrivet av beacon:

Jag har motsvarande setup. Jag fick in Inteno mediaomvandlare och tog bara SFP'n och satte i ER-X-SFP.
I mitt fall körde de ingen q-in-q, Internet var otaggat och iptv taggat.
Det gick att konfigurera ER som en VLAN switch så att den släpper igenom iptv, dock en del meck.
Kör ER-X (utan sfp) på två andra site:er och man kan konfa site-to-seite ipsec vpn. Alla tre ER har fungerat klockrent.

Blev sfp modulen och anslutningen synlig direkt eller behövde du konfigurera erxben först för att få in/registrera signal?

När jag sätter in min sfp modul och fiberkablar i min erx-sfp så händer inget alls och den känner inte av att något är inkopplat (vad jag kan förstå och se med min akraftig bristande kunsksper).

Skickades från m.sweclockers.com