Inlägg

Inlägg som Spruce89 har skrivit i forumet
Av Spruce89
Skrivet av Anders9110:

Ifall du kan så bör du byta till ett mesh chassi kommer förmodligen vara tystare och definitivt ge bättre temperaturer än FD Define 7.

Ditt system genererar ca 500W värme under gaming all denna värme måste ut från chassiet för att dina komponenterna inte ska överhettas en soild frontpanel är inte bra för ett system som genererar väldigt mycket värme.

Tack för tipset men har redan beställt det! har ett liknande fractal design nu och det funkar ganska bra. Skulle det inte räcka får jag väl köra utan sidopanelen i värsta fall om den skulle överhetta

Av Spruce89
Skrivet av Bazisten:

Ram utgått och Byggnation Slutsåld.

Konstigt, det var inte så när jag beställde det men jag får väl ett mail av inet om det skulle vara så

Av Spruce89
Skrivet av anon347775:

7700X är en väldigt bra spelprocessor så jag hade inte varit orolig, den kommer nog fungera fint så länge du kör med 4090ti. Sen om du uppgraderar till 6090ti någon gång så går det ju enkelt att byta ut CPUn ifall så skulle krävas (och om de faktiskt behåller AM5 till 2025 för någon garanti finns ju inte).

Tack för hjälpen! slog till nu och blir det stora problem får man väl fixa det i efterhand!

Av Spruce89
Skrivet av anon347775:

Jag tycker det ser okej ut bortsett från fullpris på Windows.

Edit. 7800X3D är väldigt nära nu så beroende på upplösning och vilka spel du spelar så kan det vara värt att vänta (den blir dock lite dyrare).

Hej, spelar allt förutom bilspel, tittade in lite på nya amd-cpun du skrev om. Den verkar komma i april?

En av anledningarna till att jag är intresserad av amd just nu är att man kommer kunna uppgradera cpun fram till åtminstone 2025 utan att byta sockel och jag vill ha nya burken så snabbt som möjligt och vill nog inte vänta en hel månad till!

Det känns därför som att jag kanske inte missar jättemycket då jag kan byta cpun om något år om det skulle behövas.

Av Spruce89

Ny dator budget runt 40k

Hejsan, börjar bli dags att uppgradera min gamla 1080 burk.

Jag har planerat ganska länge att köpa nytt men orkade inte under hela komponentbrist-eran som varit. Har tagit en liten resa runt om i trådarna här och sett vad som rekommenderats till andra.

Inet

Så ser det ut hittills, det jag har funderingar över är om chassit är tillräckligt stort och om bygget i sig ser rimligt ut?

Brukar alltid göra ganska lång research innan datorbyggen men kommer ha ganska fyllt upp på jobbet framöver så vill slippa behöva tänka på det och bara kunna komma hem och slappna av vid datorn utan att det blir ett extra arbete i sig liksom.

Tack på förhand!

Av Spruce89
Skrivet av cubeR:

Jag har samma headset men jag fick med ett ljudkort när jag vann det. Det är definitivt boven i dramat då jag testat det utan och det är olika ljud.

Jag kan inte så mycket om externa ljudkort så tänker inte länka ett för att det sedan ska visa sig att det suger

Hej, detta är det andra 1339 jag haft. Det första fick man med ett usb-ljudkort som iaf var bättre än integrerat, detta verkar inte skickas med längre. Hade kunnat testat med det annars.

Av Spruce89

Qpad-1339 Tunt ljud

Tjenare, med min förra burk så kunde jag känna mina lurar vibrera med fingrarna då basen var så djup och kraftig. Detta är dock absolut inte fallet just nu, ljudet är tunt och tomt och inte alls som det ska vara.

Jag misstänker att det kan vara det integrerade ljudkortet som är boven, jag avvaktade med att införskaffa ljudkort då det integrerade på mitt förra moderkort fungerade mycket bra.

Någon som vet om det kan vara något annat som är fel? Om inte så välkomnar jag rekommendation av bra ljudkort, att spela med dåligt ljud känns helt oacceptabelt.

Av Spruce89
Skrivet av Laxpudding:

@Spruce89: Stämmer, skärmen du frågar efter finns inte. Du får också en ganska tydligt sämre bild när man kör 1920x1080 pixlar på 2560x1440.

Men tänk också på framtiden. Grafikkort som driver krävande spel i 2560x1440 och höga frekvenser är ju någonting som definitivt kostar mindre och mindre.

Verkar som att jag får ge upp antingen 1080p eller IPS. Jag har en DELL U2412M i dagsläget som är IPS, den är dock ganska gammal nu och var i det billigare segmentet när jag införskaffade den för många år sen.

Finns det kanske någon annan paneltyp med liknande kvalitet, Gsync, 1080p och 24-25 tum?

Av Spruce89

Ny dator skärm budget ~10k

Tja då mitt tangentbord börjat krångla och jag behöver införskaffa nytt tänkte jag passa på att också köpa en ny skärm.

Drömskärmen är 1080p IPS med Gsync 24 tum, detta verkar dock inte finnas så jag behöver lite tips.

Största problemet jag har är att nästan alla nya skärmar görs i 2560x1440 och 26-27 tum, då detta i många fall har en prestanda kostnad på 30-50% blir jag lite fundersam över om det är värt det.

Jag undrar också om man då kan köra spel i 1080p med en 2560x1440 skärm med ungefär samma bildkvalitet då som en skärm som har 1080p som native.

Tacksam för svar

Av Spruce89
Skrivet av perost:

Den verkar vara förapplicerad enligt de recensioner jag sett.
Hoppsan, ursäkta mig. Jag tog bara första bästa minne på 16GB och tänkte att Corsair LPX är bra, men missade visst att kolla hur många stickor det var. Självklart vill du ha 2x8GB, eftersom 6700K har två minneskanaler. När det gäller hastigheten så gör det normalt inte någon jättestor skillnad, men ibland kan det göra ganska stor skillnad. Jag har t.ex. hört rykten om att BF 1 gillar höga minnesfrekvenser, men det spelet är helt ointressant för mig så jag har inte undersökt det.

Men min erfarenhet är att hastigheten på minnena sällan ger något problem, så länge som man håller sig inom rimliga gränser. I Sweclockers vinterdator 2016 så föll valet t.ex. på dessa minnen, d.v.s. samma serie som du valt men 3000 MHz istället. Men om du verkligen vill ha minnena du valt så kan jag tipsa om att den svarta modellen av någon anledning är lite billigare (röd färg verkar vara dyr, se t.ex. Leica ).

Något att tänka på är att minnen till LGA 1151 normalt körs i 2133MHz om man inte anger annat, så även om du köper minnen som klarar högre frekvenser så kommer de köras i 2133MHz om du inte gör något. För att få dem att gå i "rätt" hastighet så behöver man normalt bara gå in i BIOS och slå på XMP-profilen för dem, så ställs spänningar och annat in automatiskt.

Tack för att du delar med dig av din kunskap! Du har nog helt rätt angående minnena och jag bytte till de du föreslog.

Nu ser det ut så här: https://www.inet.se/kundvagn/visa/9963457/ och jag tror att det blir det jag beställer!

Av Spruce89
Skrivet av Grease Princess:

@Spruce89: Välj denna SSD istället:
https://www.inet.se/produkt/4300298/samsung-960-pro-512gb#mer...
Väldigt mycket snabbare.
och som @010721 sa, GTX 1080 Ti kommer i Januari eller Februari. Eventuellt GTX Titan Xp.

Jag är av den inställningen att så länge det är SSD så spelar hastighet inte så mycket roll, att en laddningstid i spel går ifrån 1.5 sekunder till 1.3 känns inte värt 3 tusen alls.

Skrivet av perost:

Som kylare kan du välja t.ex. be quiet! Pure Rock, den blev vald till Sweclockers vinterdator i år och är en bra och prisvärd kylare. Annars finns diverse Noctua-kylare om du vill ha något lite bättre, t.ex. Noctua NH-U14S. Du får med kylpasta till samtliga dessa kylare, så du behöver inte den extra kylpastan i din kundvagn.

Bra tips jag kör på be quiet kylaren då den går att bundla med processorn, vet du om kylpastan är förapplicerad på kylaren? Tror jag tar med en extra tub kylpasta ändå då det är bra att ha ifall man behöver lägga om.

Citat:

När det gäller chassit så kan du kolla på Fractal Design Define S istället för R5, den är lite modernare och har t.ex. inte 5.25"-platser. Se Sweclockers recension. Det finns också den nyare Define C som är mindre, också recenserat av Sweclockers.

Jag håller nog med dig där, var först lite skeptisk att köra utan optisk läsare men jag kommer inte ihåg sist jag använde en. Nu verkar ju även windows säljas som usbminne.

Citat:

Minnena du valt är lite dyra för 2133MHz-minnen. Det finns massor av billigare minnen som klarar högre frekvenser, t.ex. dessa för att bara ta ett exempel.

Minnen är jag lite luddig på angående kunskap, men jag kommer ihåg att 2 x8gb föredras framför 1 x16gb. Jag är också lite fundersam på om hastigheterna på minnen verkligen gör så mycket skillnad när det kommer till spelprestanda. Jag valde de minnena som hade bra recensioner och som såg ut att ha stor omsättning i förhoppning om att de skulle vara stabila och problemfria. Jag kan så klart ha helt fel angående detta och skulle då gärna vilja bli upplyst :).
Tack för tipsen hittills!

Nu ser kundvagnen ut såhär efter ändringar! https://www.inet.se/kundvagn/visa/9963054/

Av Spruce89

10721a"]
Två tips jag vill ge.

1. GTX 1080 ti kommer ju komma snart, men om du ska köpa nu så är det ett bra kort du valt.

2. Frågan är om du inte ska gå SSD all the way? En mekanisk HDD låter när den används även om denna HDD är av det tystare laget. Jag personligen kommer gå SSD all the way i mitt nästa bygge, för just nu är det bara mina HDD's som gör ljud av sig från min burk - vilket stör mig lite (men det är kanske bara jag).
[/quote]

Hej, tack för tipsen. SSD all the way är nog en riktigt bra ide, tror jag kör på det.

Angående att vänta på 1080ti, jag har väntat ganska länge på att bygga nu och det kommer ju alltid finnas något bättre i framtiden. Jag har tröttnat på att vänta nu är det dags!

Av Spruce89

Dator budget 20-25k nu är det dags!

Hej alla, har varit upptagen(och lat ) så hann inte plocka ihop en dator nu under sommaren.
Nu börjar dock vintern och mer tid framför datorn blir möjligt!

Jag har haft ganska bra koll på komponenter men måste erkänna att detta inte varit fallet det senaste året, jag skulle därför vara väldigt tacksam för lite råd och synpunkter.

Detta är vad jag har plockat ihop hittills: https://www.inet.se/kundvagn/visa/9962679/dator

Jag plockade ihop alla varor på Inet tillfälligt för att det är lättare att skapa en lista, när allt är slutgiltigt kommer jag kolla att samma delar inte finns billigare i andra butiker.

Det jag är lite osäker på är hur bra chassit är och om det är tillräckligt rymligt för de delar jag valt hittills, jag är också lite nyfiken på om man kommer behöva köpa extra fläktar till det.

Jag har inte heller valt cpufläkt än och skulle gärna vilja ha lite rekommendationer.

Slutligen tycker jag alltid att moderkort är svårast att välja då det är så svårt att veta på förhand och det är lätt att missa någon detalj som skapar konflikt med andra delar.

Jag ställer mig därför inför er visdom!

Av Spruce89
Skrivet av Xyborg:

De allra flesta moderkort från de större tillverkarna är likvärdiga sett till kvalitet och prestanda idag. Tricket är att hitta ett med de funktioner du vill ha/behöver till ett pris som passar.

Ska du ha skylake 6*00k rekommenderar jag att satsa på ett moderkort med Z170 styrkrets så att du kan överklocka processorn. Och sist men inte minst vill jag höja ett varningens finger för moderkort med KillerNic nätverk. Mycket mer strul till ingen nytta enligt mig.

Tror jag kommer skippa skylake då jag bara ska spela med denna burk, problemen med killernic har jag också hört om förut så det är något jag undviker.
Enda funktionen jag egentligen är intresserad av är det inbyggda ljudkortet, tro det eller ej men det inbyggda ljudkortet på det moderkort jag har nu driver mina Beyerdynamic lurar bättre än polarens externa.

Skrivet av Marquzz:

Jag har själv Pro Gaming från Asus, men jag skulle nog inte rekommendera det nu i efterhand då det finns en del problem. Google på "Asus Z170 Pro Gaming Problem" så får du en del träffar. Kortet ville inte först starta med DP-kabeln i grafikkortet, utan man kunde bara starta den med kabeln urdragen och sedan fick man plugga in den efter att datorn POST:at. Löste sig med annan DP-kabel, men ändå, kabeln har funkade tidigare för flera datorer. Moderkortet har också problem med X.M.P samt minnesklockning samt kompabilitet i allmänhet och jag upplever att det är svårstartat ibland.

Mitt andraalternativ var ett Gigabyte Z170X-UD3 vilket jag borde köpt istället känner jag nu.

Rent allmänt så är de flesta Z170 rätt lika och det du ska titta på är vilka anslutningar de har, hur många USB-portar, har den USB3.1? C? M.2? SATA express kanske man vill ha?

Jag funderade vad jag ville ha och kryssade i allt det på Prisjakt, valde ut vilka tillverkare jag ville ha, sen sorterade jag på pris och voalá:

http://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1320#rparams=l=s2438288...

Jo fick ju själv en del problem med förra moderkortet, började med att det första jag fick redan var defekt och fick byta ut det totalt 2 gånger. Moderkortet är ju förmodligen den jobbigaste delen att ha strul med då man får plocka isär allting. Tack för tipsen och länkarna ska kolla på dem efter lunchen.

Av Spruce89

Jag är tacksam för alla svar men skulle gärna vilja ha mer tips gällande moderkort. Jag vet verkligen inte vad man ska titta efter där och det känns som att om man bara har den delen klar för sig så är de andra delarna ganska lätta att välja!
Någon som kan rekommendera något?

Av Spruce89

Tacksam för alla svar grabbar!

Skrivet av halojoy:

För 20k ska du absolut köra på Skylake Core i7 6700K.
Grafikkortet du nämner är bland det bästa. Kör på det.

Måste säga att ifrån det jag läst ser det inte ut som att Skylake ger nån jätteskillnad i prestanda vid spelande. Har jag missuppfattat får du gärna rätta mig :).

Skrivet av Mikeybikey:

Hej! Om du vill fortsätt med SLI så kan du skaffa två st Asus GTX980 för 4999kr/st den här helgen. Du får 2 st spel som du kan sälja för 500-600 totalt. 980SLI är riktig stark.

Tack för tipset men SLI är nog någonting som jag gärna undviker, det var kul att testa men väldigt omständigt.

Skrivet av Umbrellas:

20 papp! Då får vi leka. Det viktigaste att börja med är detta: vilken upplösning talar vi om? Har du redan en skärm? Vilken? Om inte, ingår skärmkostnaden i budgeten?

Nej jag räknar inte in skärmkostnaden i min budget, just nu sitter jag på en 24 tum men en ny skärm blir det nog i början av nästa år och nu börjar vi ju faktiskt närma oss VR!

Skrivet av Hardy:

Vänta till Black Friday 27:e nov så kanske du hittar lite rabatt på vissa komponenter.

Det är ett ganska vettigt alternativ men nu kommer ju faktiskt Fallout 4 om 2 dagar och det är ju inte långt kvar tills Battlefront heller! Jag har redan skjutit upp detta tillräckligt länge.

Skrivet av Adam West:

Viktigt att påpeka ang 6700 är att det just nu är en enorm bristvara.
http://www.sweclockers.com/nyhet/21256-intel-core-i7-6700k-sk...
Råkar man komma över en så är det absolut ett toppenval, men för den här budgeten hade jag övervägt ett X99 system med antingen 5820K eller 5930K.

Tror du har en ganska bra poäng där, jag ska ju som sagt också i princip bara spela på denna burk och då är ju processorerna ganska lika i prestanda.

Av Spruce89

Nu är det dags! Budget ~20k

Hejsan, nu har jag skjutit upp detta ganska länge men med så många bra spel på gång får man ta sig i kragen känner jag :).
Jag är tyvärr inte jätteinformerad om vilka delar som är heta just nu dock och skulle därför vara tacksam för lite inspiration.

Det jag känner mig mest osäker på är vilket moderkort jag ska välja, senaste moderkortet jag köpte fick jag byta ut 2 gånger. Processor(Fläktar har jag inte koll på däremot), hårddisk och nätaggregat brukar vara ganska lätta val, chassi och minnen har jag inte jättekoll på dock.

Grafikkort är väl den delen jag känner mig mest säker på, tänkte köra MSI GeForce GTX 980 Ti 6GB Gaming. Det verkade bäst förut när jag läste på, vet inte om det kommit ett bättre alternativ.

Någon som har några idéer?

Av Spruce89

Tackar och bugar, Börjar bli dags då!

Av Spruce89
Skrivet av Minsc S2:

Det är som att jag läser mina egna tankar.

Är inte heller rik (allt är relativt - jag har vänner som är betydligt fattigare), men samtidigt har jag tillräckligt med pengar att jag ibland kan bränna X antal tusen SEK på något som jag vill ha och som gör mig glad.

Bara i juni har jag spenderat över 10.000:- på en ny skärm och ett nytt grafikkort - småpengar för somliga, otroligt mycket pengar för andra. För min egen del var det ett hårt slag mot plånboken, men den överlever.

Vissa tycker säkert att detta är idiotiskt och hade prioriterat pengarna annorlunda, t.ex. på en resa. Här är dock grejen - om jag hade velat resa, så hade jag rest iväg någonstans. Nu väljer jag dock att hellre lägga pengarna på ett EVGA GTX 980 Ti SC+ ACX 2.0+ och en AOC g2460Pg, för det är det jag vill.

Detta blev lite av en natt-rant, men jag är så förbannat trött på att se inlägg från personer här på forumet som tycker att det är "dumt/idiotiskt" att lägga X antal kronor på hårdvara (extra ironiskt blir det med tanke på att vi befinner oss på Sweclockers.)
I synnerhet har jag sett många inlägg med denna tonen i trådarna som berör R9 Fury X och GTX 980 Ti.
Vi fattar; ni tycker att 7500:- är för mycket att lägga på ett grafikkort (jag tycker själv det är dyrt, men bevisligen inte för dyrt) - sluta bete er som att det var era pengar vi spenderar.

Jo precis, jag tycker personligen att det finns många onödiga saker som kostar mycket pengar. Några exempel skulle kunna vara cigaretter,snus och digitala skins(som inte har något materiellt värde överhuvudtaget) till spel.

Jag tycker att man objektivt kan säga att dessa saker är mycket sämre val att spendera pengar på än datordelar. Främst då eftersom cigaretter och snus(jag medger att det finns lite forskning runt snus) har väldigt allvarliga hälsoskador.
Sen tror jag också att alla som är insatta i hur modellerna för mikrotransaktioner som skins fungerar är medvetna om hur oetiskt det är. Om någon är intresserad kan man läsa mer härhttp://www.gamasutra.com/blogs/RaminShokrizade/20130626/194933/The_Top_F2P_Monetization_Tricks.php Dock är det många människor som tycker detta är värt pengarna, folk glömmer lätt att alla är olika.

Grattis till grafikkortet och skärmen :). Jag kommer själv att införskaffa ett 980Ti till nya datorn, sitter och väntar just nu på att antingen MSI gaming eller Gigabytes versioner av kortet börjar dyka upp i butik!

Av Spruce89
Skrivet av Vasadu:

Som jag skrev i kommentaren du refererar till... Om man är ekonomisk oberoende absolut! Då kanske 2000 - 2500 kronor mer för att kunna spela samma spel på high istället för medium i samma spel kan vara väl spenderade pengar... Men har man så mycket över på att bränna på nästan ingenting... Varför gör man då inte roligare saker? Det var ju hela mysteriet

Jag förstår inte riktigt vad problemet är. Du menar alltså att du inte förstår varför någon med mycket pengar vill spela spel i högsta kvalitet?

Angående "varför gör man inte roligare saker", bara för att man har pengar betyder inte det att man vill resa konstant och beställa mäklarbricka på spybar. Det kan till och med vara så att man gör de sakerna ibland men ofta föredrar att spela spel, förstår inte varför dessa 2 sysslor skulle exkludera varandra.

Mina föräldrar har en bekant som tjänar 37 miljoner kr om året, man kan tycka att denna person borde leva livet och åka på resor och ha dyra kläder. Inget av detta stämmer dock.
Folk tycker om olika saker, bara för att man har pengar betyder inte det att man har extremt dyra nöjen!

Personligen är jag inte rik, men jag har ingen jättebrist på pengar. Jag spenderar på tok för mycket tid framför datorn, det är något jag brinner för dock, därför ser jag det inte som bortslösad tid. Det är därför värt för mig att köpa det bästa när det kommer till min dator.

Denna dator jag har nu, har utan problem maxat det mesta i nästan 3 år. Hade det inte varit för att ena kortet gått sönder så hade jag inte haft planer på att uppgradera. Jag har aldrig ångrat att jag spenderade så mycket pengar på datorn :), den har gett mig otroligt mycket nöje genom åren!

Jag tror att många här på forumet tänker likadant, man vet innerst inne att det ofta är smartare att köpa ett mellankort och sen uppgradera tidigare istället. Men vetskapen om att man kommer kunna spela alla spel som kommer med höga inställningar och 60+ fps i många år är väldigt befriande(jag vet hur nördigt det här låter, men ja det är ju sant ).

Angående denna tråd, prissänkningar är ju välkomnat men det vore ju roligt om korten också faktiskt dök upp i butikerna.
Jag tänker då främst på MSIs och Gigabytes egna versioner av korten som ser ut som bästa alternativen just nu.