Inlägg

Inlägg som kevvz0r har skrivit i forumet
Av kevvz0r

Ny dator startar men inget händer?

Min bror ville köpa en dator så slängde ihop denna billigt till han: http://www.inet.se/kundvagn/visa/7516879/2014-12-24 (blev annat chassi)

Hur som helst, när jag skulle starta datorn så händer det inget? Jag har tidigare installerat ett likadant moderkort åt en kompis och tycker det är dåligt med anvisningar av power och usb kablar.

Saken är den att datorn startar, alla fläktar snurrar men INGET visas på skärmen och den ger heller inte ifrån sig något pip.. kan moderkortet vara defekt från början? Eller har jag gjort något fel tro.. satt och klurade & pilla lite förut idag.. provade att ta ut grafikkort, funka ej, ta ut ena efter det andra ram osv men utan resultat.. snälla jag blir helt lack på! Jag gillar att lösa problem men detta är fan för mysiskt..

Tack på förhand!

Av kevvz0r

Fy skäms.. Hittade en tråd här på sweclockers där någon svarade "ddr 3500*2=7000". Då var allt i sin ordning. Tråd kan raderas!

Av kevvz0r

MSI Gtx 970 låg memory clock?!

När jag kör benchmarks så visar inte msi afterburner samt unigine heaven benchmark min memory clock över 4082. Kortet ska ju ha 7000 oklockat! När mem clocken är på standard så går den upp till 3500 direkt när jag öppnar upp MSI kombustor. lägger jag på 500Mhz så ligger den på 4000. Den ökas alltså inte när jag köra benchmarks.. Jag har testat gpu memory burner men ingen skillnad.. Är det nått fel på mitt kort eller? Bf4 flyter på bra med ALLT på ultra samt resolution scale på 130%..

Någon som vet? Hjälp uppskattas!

Av kevvz0r
Skrivet av kevvz0r:

Sitter på ett Asrock p67 pro3 med i5 2500k. Köpte nyligen en noctua dh14 fläkt för ja ville komma upp i 4.5ghz+. Problemet är nu att när jag klockar till 4.5 eller högre så slutar mitt internet fungera ibland? Desto högre jag klockar desto oftare slutar det fungera?

Beror detta på att moderkortet inte pallar den höga klocken för det är vad jag tror efter googlingar hit o dit.

ligger just nu på 4.4ghz @ 1.344v. kom upp i 4.7ghz @ 1.4v har inte testat högre. Men som sagt är ju ingen ide o köra högre klock om man ska behöva rycka nätverkskabeln var tionde minut :/

en stor BUMP

Av kevvz0r
Skrivet av Strumpa:

Halloj!

Har suttit och klockat hela dagen och har kommit fram till 4.5ghz med 1.328V på min i7 2600k.
Har inga direkta frågor utan vill någon ta en titt och skänka en åsikt eller två om hur jag gått tillväga och vad jag bör göra härnäst så skulle jag bli evigt tacksam! Är något knasigt får ni gärna säga till alltså

Standard frekvens ligger på 3.8ghz med spänning på 1.248V(tror jag)
Började först med att ändra inställningar i BIOS. Dessa hittade jag i guiden på förstasidan men mycket genom google.

Sedan var det dags att börja öka multipliern.
Körde från början på manuell spänning när jag skulle hitta högsta frekvensen jag kunde ha utan att höja spänningen(Core Voltage).
Var bara att höja multipliern ett steg i taget och köra tester mellan varje steg.
För att testa stabiliteten körde jag Prime95 med dessa inställningar jag hittade här.
Först dessa inställningar i 20-30 minuter - Custom, 8 torture threads, min FFT size 1344, max FFT size 1344, 14500 MB memory, time to run each FFT size 1 minute)
Om det funka bra så öka man båda 1344 talen till 1792.

Vid 4.2ghz fick jag första BSOD när jag körde Prime95. Hade läst att det kunde ge ökad stabilitet om man sänkte CPU PLL spänningen så det försökte jag mig på men det blev ingen större skillnad så la tillbaks den i auto.
Var alltså enligt mina kunskaper tvungen att höja Core Voltage för att få det att gå stabilt.
Först så ändrade jag dock från att köra spänningen manuellt till offset. Vet inte riktigt vad skillnaden är men var tvungen att sätta Vcore Phase Control på Optimized för att kunna lägga över till offset.

Först låg den orörd när windows startade men såg i CPU-Z att Core Voltage var för hög(runt 1.398V) så ändrade offseten till -0.150 för att få Core Voltage nära standard spänningen som jag hade tidigare.
Nu funkade 4.2ghz fint i Prime95 så då var jag redo att höja multipliern ytterligare.

Minskar offseten vilket höjer Core Voltage i takt med att jag höjer multipliern. Först höjer jag multiplern tills Prime95 crashar och därefter höjer jag spänningen tills den inte längre crashar och börjar sedan om.
Vid 4.3ghz ligger jag på -0.130 offset för att få det stabilt vilket resulterar i 1.272V(toppar 1.28V ibland)

4.4ghz behövde -0.110 offset som gav 1.296V(toppar 1.304V)

4.5ghz testade jag lite mer med att ändra CPU PLL spänningen men det gick inte så bra så la tillbaka den i auto ännu en gång. Det som fick det att bli stabilt var offset på -0.080 som gav 1.320V(toppar 1.328-1.336V)
Ville ju få lägre Core Voltage dock så testade med att sänka CPU PLL. Sänkte i olika steg ända ned till 1.5V men det verka inte ha någon betydelse på varken stabilitet eller temperatur.

Temperaturer jag får är max 65C grader i Prime95. Sticker iväg betydligt mer när man kör Intel Burn Test dock, men det ska tydligen vara en riktigt värmeframkallare.

Kommer nu under natten köra stresstester.

Här följer bilder på de BIOS inställningar jag avslutar dagen med!

http://www.pictures.se/bilder/rlJ2I.jpg

http://www.pictures.se/bilder/XBwbO.jpg

http://www.pictures.se/bilder/95Mab.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hx0Xo.jpg

http://www.pictures.se/bilder/HyYqK.jpg

http://www.pictures.se/bilder/zodJ.jpg

http://www.pictures.se/bilder/jKetS.jpg

http://www.pictures.se/bilder/gDzi7.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hvQSr.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hYADZ.png

EDIT: Körde Prime95 under natten i 5 timmar utan problem. Dock så testade jag vidare imorse och då fick jag blåskärm när jag körde Blend inställningen. Aida64 och Intel Burn Test funkar utmärkt.
Höjde spänningen ytterliggare ett snäpp genom att sänka offseten till -0.070. Verkar nu funka bra även i Blend. Spänningen ligger på 1.336 när jag kör Prime95.

Får temperaturer kring 60 grader när jag spelar Far Cry 4. Vid hög belastning i Prime95 ligger temperaturen runt 80 grader, är det varm i rummet så ännu högre. Kanske är lite högt. Får kanske börja titta på en annan kylare.

Edit2: Kört Aida64 och Prime95 small ftt under dagen. Lämnade den att tugga prime95 Blend när jag gick hemifrån så nu ska det gå i 13 timmar tills jag kommer hem!

Edit3: Prime95 Blend hade crashat under natten. Kom hem 7 imorse och höjde spänningen ett snäpp. Ligger nu alltså på 4.5ghz mellan 1.320V och 1.352V när jag kör t.ex. Intel Burn Test.
Klarade Prime95 Blend i 5-6 timmar imorse och klarade även IBT och Aida64 galant under lite kortare session.
När jag kör program som IBT så går temperaturen upp emot 80-85 grader i de tyngsta stunderna. I spel som Planetside 2 och Far Cry 4 så går den dock inte över 62c grader. Vid idle ligger temperaturerna kring 30-35.

Frågan är nu om det är värt att gå upp 0.05V för att steget från 4.4 till 4.5ghz?
Vid 4.4ghz är spänningen bara 1.296V - 1.304V

Finns det några sätt att få ner spänningen utan att dra ner multipeln och hur går man isåfall tillväga, får väl sätta mig och googla inatt.

Edit4: Vet inte om jag kanske döda tråden endast genom min närvaro. Verkade ju iallafall lite aktiv innan men nu är den fullständigt öken. Förlåt!
Slutade iallafall med att jag kör 4.4ghz vid 1.3V, är mycket nöjd med resultatet och temperaturen håller sig låg!

Tack för mig antar jag!

Nejdå du har inte dödat tråden Det kan ta några dagar innan man får respons bara..

Av kevvz0r

Appar som ger points, giftcard eller paypal pengar.

***snip***

/moderator

Av kevvz0r

[QUOTE=
Det är inte stabilt nej, stresstestar du ordentligt? Du har inte ändrat PCIe eller FSB frekvenserna något?[/QUOTE]

För det första så nej ändrar inte blck.. PCIe och FSB har jag inte rört såvidare det inte stått något om det i guiden! Det ända jag har ändrar som jag inte vet vad det är är det som man skulle skriva in max på i lämna 1 på auto..

Kör som sagt i 4.4 nu o interenet hoppar ur ca 1 gång om dagen :S Så får rycka o sätta tbx kabeln en gång per dag.. mkt konstigt.. Skulle vara SÅ tacksam om någon kunde hjälpa mig då jag vill kunna köra i högre klock när jag köpt kylare för det!

Av kevvz0r
Skrivet av ecidemon:

Har du ökat bclk? Det går i regel inte att öka den så mycket innan saker å ting blir ostabila. Bäst att lämna vid 100mhz med sandy bridge.
Överklockning handlar mycket om tur i kisellotteriet, det kan vara din processor också som inte vill gå längre och det är olika för alla.

Jag tycker att du har för hög vcore. Inte över 1.35, jag hade min 2600k klockad till 4.6 med 1.328v
Tänk även på att prime95 är värsta tänkbara scenariot. Jätte bra om det är stabilt där i timmar men det behöver inte vara det. Program och spel belastar inte processorn så mycket.
2500k har en Tcase max på 72.6c (aka cpu eller cpu pack) och då brukar individuella kärnor kunna ligga nästan 10c över det ibland.
Du kan även använda Coretemp, den visar hur långt du har kvar till Tj-max så du kan se när det blir thermal throtteling. Du kan dock inte förlita dig på vcore som den visar för den visar VID. Cpu-Z för att se din vcore.

Jo, har ju märkt att man inte dragit nån större vinstlott gällande processorn iaf. har kört den i 4.2Ghz turbo mode (auto klockningen) ända sedan jag köpte den för snart tre årsedan så slitaget kanske gör att den har gått ner sig med tiden? notera att jag har använt stockkylare under alla dessa år o låg på runt 80 grader när jag spelade dota 2..

Men iaf, är ingen nybörjare gällande detta jag har kolla på program, temper e.t.c.. Har inte rört bclk utan den ligger på 100.00 tycker bara det är så konstigt har ju stabil klock på 4.5 4.6 och 4.7 men just att internetet ska hoppa ur är bara weird

Av kevvz0r
Skrivet av ecidemon:

Håll dig under 1.35vcore eller 1.3 för att vara helt säker. över 1.4 tar den lätt stryk och dör en tidig död.

Jag är rätt säker på att det du hittar i bios är färdiga presets när det gäller Asrock SB brädor och de har garanterat ökat spänningen för stabilitet över 4.2Ghz så var noga med att kolla med CPU-Z under belastning vad volten hamnar på.

Ska du överklocka så använd en offset voltage om det går och se till så att du har en bra eftermarknads kylare om du ska klocka mer än 4.2Ghz
Intels egna cpu kylare funkar ok vid stock men tappar snabbt effektivitet vid högre frekvenser och fallerar helt om du även skruvar upp volten.

Det du hör vid uppstart kan även vara din PSU eller grafikkort vilka även de brukar varva upp vid post.
Kan säga att alla mina chassi fläktar samt psu går fullt ut vid post fast blir sen väldigt tyst när windows startar.

Har skaffat mig en noctua d14 kylare och det blev en REJÄL skillnad. MEN... ligger just nu på 4.4ghz o toppar ca 75grader. ligger på lite över 1.35 i vcore men vill klocka högre. Har provat mig upp till 4.7@1.4v. men på 4.5 börjar mitt internet sluta fungera biland. Desto högre jag klockar desto oftare slutar det fungera?

Har googlat men inte hittat nått exakt svar. Har fått uppfattningen av att mitt moderkort inte klarar den klocken, vilket är väldigt tråkigt.. Har jag en stabil klock på säg 4.7 med en temp på under 80 grader i prime95 så vill ja ju gärna kunna stanna på den

Av kevvz0r

Sitter på ett Asrock p67 pro3 med i5 2500k. Köpte nyligen en noctua dh14 fläkt för ja ville komma upp i 4.5ghz+. Problemet är nu att när jag klockar till 4.5 eller högre så slutar mitt internet fungera ibland? Desto högre jag klockar desto oftare slutar det fungera?

Beror detta på att moderkortet inte pallar den höga klocken för det är vad jag tror efter googlingar hit o dit.

ligger just nu på 4.4ghz @ 1.344v. kom upp i 4.7ghz @ 1.4v har inte testat högre. Men som sagt är ju ingen ide o köra högre klock om man ska behöva rycka nätverkskabeln var tionde minut :/

Av kevvz0r

One does not simply buy AMD.. Grafikkort.. okej bara för o vara snål. Men cpu intel is the way to go! Fail o köpa en sådan processor, tyvärr. Kolla om du kan lämna tillbaks den samt moderkort asap o satsa på en i5 4690k eller något.

Av kevvz0r

Oj! Ditt grafikkort är det inget fel på men resten av ditt system ser ganska.. klent ut :/ Känner inte till någon 950 processor men antar att den är bra mycket sämre än en 2600k? Skulle nog säga att det ända du inte behöver byta ut är nätaggregat. resten ser ganska out of date ut imo! Spciellt processorn.

Av kevvz0r

Vad är det för skärm som dom har freesync ON på?! Skärmen glänser ju och är inte matt. Har en kompis som har en sådan "glänsande" skärm o tyckte hans bild var mycket finare än på min "matta" skärm (ips panel).

Av kevvz0r

Hoppas på en billig 144hz g sync skärm till jul iaf så man kan köpa sig en tillsammans med ett gtx 970! kanske 3000-3500kr för en benq?

Av kevvz0r

Kan nog säga till 95% att det är din processor som flaskhalsar!

Är G sync nice alltså? Ska köpa en 144hz skärm efter jul men det kanske är värt att lägga mer pengar och få en även med g sync?

Av kevvz0r

Någon mer som har svar?

Av kevvz0r
Skrivet av Tandborste:

Som sagt, det är inte så stor skillnad mellan 3770K och 2500k, då det är GPUn som snarare sätter gränsen i bf4,speciellt om du har cpun klockad. Kommer klara dig galant med ett 970. Knasar det så äre bara å uppgradera då

Vill bara säga att ja klockade precis från 4.2 till 4.6 och nu spelar jag på high med fps lock på 65 fps på en 64 spelar mapp som ska vara cpu krävande och går inte under 65

Av kevvz0r
Skrivet av Tandborste:

Vad har du för cpu? Min 3770k å 780 lirar på mellan 90 å 110fps 1080p, det mesta high, nåt ultra.

Sitter du på en i52500k eller senare så lär du inte behöva nytt. Sandy Bridge klockar sjukt bra överlag..

Kolla mitt inlägg igen

Av kevvz0r

Om man får låna tråden lite så gör jag det!

Spelar själv BF4. Tänkte köpa en 144hz skärm i jul efter att en kompis köpte en nyligen och jag ville se skillnaden mellan 144 och 60 hz. och ja det var en jävla skillnad! Kollade på inet och funderade även på att köpa ett gtx 970 så man kan ligga på 100+ hela tiden med kanske medium inställningar iaf Efter många googlingar hit o dit dom senaste dagarna så känns det som jag skulle behöva köpa en helt ny dator.. Känns som att i5.an inte är tillräcklig för att kunna prestera ut så många fps som jag vill för att utnyttja en 144hz skärm. Kanske räcker med att klocka den till 4.6ghz? jag vet inte.. hoppas nån av er vet om det är räcker att köpa gtx 970 o skärm eller om jag måste köpa moderkort o processor också?

EDIT: glömde skriva specs..

Mk: P67 pro3. Cpu i5 2500k@4.2Ghz. grafik GTX 660. ram adata 2x4gb. nätagg: 620w

Av kevvz0r

Frågor om OC på i5 2500k samt fläkthastighet...

Hej! ska försöka att få ut mina frågor så kort som möjligt..

Har en i5 2500k @4.2ghz (turbo från asrock bios) i turbo i bios kan jag öka 4.2 4.4 4.6 4.8 och 5.0 om jag inte minns fel. Kan jag ändar upp till typ 4.6 eller 4.8 utan att pilla på någon med volten? Om inte vilket volt inställning ska jag ändra och hur mycket? (läst att runt 1.250-1.300?)

Men till det som irriterar mig mest.. när jag startar datorn så går ju cpu fläkten igång i högsta hastighet o sen ner igen. har aldrig lyckats kunna höja den till dess max. I bios kan jag välja full on och level 1-9. på lägsta går den i ca 800 rpm och i högsta 2000rpm. Den har gått i 2000rpm sål änge jag haft datorn pch det låter ju inte lika mycket som när man startar datorn. Har provat speedfan görngen skillnad. Heller ingen skillnad igenom asrock tweak programmet.

Om jag skulle kunna köra cpu:n i säg 4.6ghz så vill jag ju kunna ge den bättre kylning. Den är inkopplad i cpu1.

Moderkort: Asrock P67 Pro3

Tacksam för svar!