Inlägg

Inlägg som Farsan Baloo har skrivit i forumet
Av Farsan Baloo

Baserat på informationen från @sarlucic länk till arkitektdatorer skulle jag föredragit Lenovon med följande motivering:

  • 6 CPU kärnor istället för 4

  • Något högre klockfrekvens för CPU'n i både bas och turbo läge

  • 16Gb ram med möjlighet att lägga till ytterligare 16Gb om behovet finns. Acer går inte att uppgradera på den punkten

  • Mindre HDD, men 512Gb är en bra start. Går ju alltid att byta ut om behovet faller på

  • Nvidia grafikkort med 6Gb RAM mot 2Gb RAM

  • HDMI och Mini-DP port ger möjlighet att koppla in extra skärm/ar om behovet skulle behövas

  • 2 års garanti mot 1 år

  • Finns i lager jämfört med Acer som beräknas komma i februari 2020

Av Farsan Baloo

@pompado:
Tack själv

Hoppas att du slipper "besök av bortalaget" i din datorkonfiguration nu och lycka till i "investeringarna"

Av Farsan Baloo

@Chauska:
Ingen av länkarna funkar för mig i alla fall :-/

Kan denna länk ge dig lite klarhet?

Av Farsan Baloo

@klanton:
Tack så mycket. Kul och skönt att det löste sig.

God fortsättning

Av Farsan Baloo

@rareixarna:
Tack för bra feedback
Edit: Jag ser nu att jag helt blandat ihop TS budget med ett annat inlägg, hahaha. Ja där ser man..undrar var det var i glöggen tro?
Vi delar samma uppfattning om AMD och "bang-for-the-buck".

Med SSD menar du M2/Nvme? Vill minnas att jag hade en SSD med i ena förslaget. I det andra var det en mindre SSD men också en snurrdisk för sekundär lagring.

Av Farsan Baloo

@pompado:
Tack för bra svar och att vi "rätat ut" frågetecknen. Jag uppskattar att du förklarade och jag tar inte illa upp.
Då är vi på det klara med det....1 - 1 i första halvlek

Dator 1:
Här låter det som du hittat en bra balans mellan säkerheten och användarvänligheten. Har inget direkt att tillägga som jag redan skrivit innan.

Dator 2:
Bra med en backup Speciellt när du spelar och det finns en deadline för när alla insatser ska vara inne.
Du har verkligen garderat upp dig verkar det som.

Framtida bitcoin trading:
Min teori om att folk blivit av med pengar på Windows plattformen är att Windows är ju överlägset mest använt när det gäller vanliga datorer. Linux, MacOS och andra OS för den delen har ju inte lika stor andel. Och då verkar det logiskt att gå på det största för att kunna få in några träffar...i krysset Hahaha. Skämt o sidå. Det finns ju säkerhetshål även till andra OS men kanske krävs det mer jobb för att lyckas? Latheten får då ta över och i så fall blir det ju minsta möjliga arbete till mesta möjliga avkastning.

Hur det gått till när folk blivit av med pengarna vet jag inte riktigt och jag har inte rotat i det. Möjliga alternativ kan vara (o)upptäckta säkerhetshål i OS eller någon programvara, avsaknad av patchar, mänskliga faktorn, phishing mail osv. Utan fakta i det så kan jag bara spekulera. Oavsett så har angriparen analyserat målet och hittat en väg in.

En live-cd är precis som du beskriver ett ROM-medium (Read Only Memory)....nästan. Det enda som går att ändra på är det som ligger i arbetsminnet eller den tillfälliga lagringen. Efter en omstart så är allt borta. Men riskerna minimeras rejält. Det går knappast att ändra ett icke-ändringsbart medium så där lär det vara säkert så långt. Men nu kommer några okända variabler till den ekvationen - om det läggs till någon permanent lagring (Nätverksdisk, USB-minne etc) där program installeras och ändringar sparas på som överlever en omstart, då är det lite jobbigt. Och hur gör man ifall det upptäcks att OS:et på live-cd:n har en säkerhetsbrist? Det är i allra högsta grad värt att tänka på och värdera risken i förhållande till insatsen. Det ska ju mycket till om någon verkligen vill genomföra en så avancerad attack för att knipa några bitcoins. Så jag tycker ändå att en live-cd är ett bra sätt att verkligen sätta stopp för otyg.

HTTPS är ju en krypterad anslutning precis som du säger. Att köra VPN också tänker jag mig blir en krypterad anslutning i en krypterad anslutning. Det adderar ett extra lager av kryptering mellan två punkter. Här kliar jag mig i huvudet och undrar huruvida det verkligen hjälper eller bara får känslan av trygghet. Svår fråga enligt mig. Det går att borra sig ner i ämnet mer, men säger återigen - värdera risken i förhållande till insatsen.

HTTPS och banker är inte riktigt en rättvis jämförelse. Bankerna har garanterat flera skyddslager i sina system. HTTPS i detta fall hjälper nog dom lite grann genom att kryptera trafiken till/från banken.

Summa sumarum: Dator 1 verkar du hittat en bra nivå på. Dator 2 så kan en live-cd absolut skapa en säkrare miljö med mycket mindre risk för "objudna program" i systemet. Är en live-cd kan en installation av valfritt OS vara något och bara göra just dom specifika sakerna på den datorn. Genom att minska antalet program och tjänster som går att komma åt, minskar du också möjligheterna för nån att hitta på dumheter.

Hoppas detta gav dig lite idéer kring dina funderingar och tveka inte att fråga om något känns oklart. Jag svarar efter bästa förmåga.
God fortsättning

Av Farsan Baloo

@DaCriticalOne:
Här är en idé. Vissa delar är knyckta från vinterdatorn. Grafikkortet är jag osäker på, så jag har valt vad jag tror kan vara ett bra alternativ. Nätagget är visserligen på 750W men den är nedsatt med 29% vilket gör den väldigt intressant. Jag har klämt in både primär och sekundär lagring som borde ta dig en bit framåt. Lycka till i jakten

https://komponentkoll.se/bild/KAZwZ.png

Av Farsan Baloo

@DaCriticalOne:
Att gå ner lite på t.ex. CPU, GPU, chassi, lagring kan ge nånstans kring 2000 - 3000 kr lägre pris. Det är väl dom delarna jag skulle valt att pruta på. Kan klura på ett förslag och klippa in lite senare så du får en idé.

Av Farsan Baloo

@Lundiz1339:
@kaptengrek hade ett jättebra tips.

Här är ett förslag lite utifrån de önskemål du hade. Det finns utrymme att kapa kostnader i detta, men förhoppningsvis får du lite inspiration att laborera. Nätaggregatet var nedsatt med 26% och var trots högre effekt mer prisvärd än nätagg med lägre effekt. Förslaget är som sagt bara en idé för att få igång tankarna

https://komponentkoll.se/bild/jHupe.png

Av Farsan Baloo
Av Farsan Baloo

@nille12345:
Jag kan inte riktigt ge dig råd om vilken typ av hårdvara som är bäst lämpad, men jag hittade lite information från KTH om deras arkitektutbildning. I ett av dokumenten fanns det information om vilka program dom verkar använda i årskurs 1. Det var:

  • Adobe paket

  • Rhino

  • AutoCAD

Källor:

Kanske gör detta att det underlättar jakten. Lycka till

Ps. Här är en sökning på prisjakt med filtret nvidia quadro/AMD FirePro som GPU, Minst i5 CPU men även i7 och i9, 16Gb RAM och 15" skärm. Jag hittade en hel del matnyttigt i länken som @sarlucic länkade till som kanske kan hjälpa dig. Ds

Av Farsan Baloo

@DaCriticalOne:
Om du ger lite mer information om vad för slags spel det är du vill kunna spela, vilken upplösning osv så tror jag du får fler svar. Din budget ger ett visst utrymme, men lite detaljer saknas bara

Kan du tänka dig att ta saker från gamla datorn? Om ja, vad i så fall? Det kan ge lite mer utrymme till delarna i din önskan

Av Farsan Baloo

@anon298854:
Vassego.

Roade mig med att kika på ungefär vad ett paket från Inet skulle kosta med montering. Observera att vissa delar är rejält dyrare, bl.a. hårddisken är ~700 kr dyrare, grafikkortet är ett 2080 Super istället för vanligt ~600 kr dyrare och drar mer ström. Därför bytte jag nätagg till ett 750W som adderar ~200 kr till. Som sagt, paketet har möjlighet att skäras i. Ville bara se vad det ungefär skulle kunna landa på med montering från ex Inet.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13190816

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13190816

Av Farsan Baloo

@anon298854:
Här ger jag en riktlinje för vad det eventuellt kan kosta. Observera att det går att trimma o justera detta förslag och få ner kostnaden. Det är bara för att ge dig ett hum om utifrån kriterierna vad det skulle kunna röra sig om.

https://komponentkoll.se/bild/GUqKN.png

Edit: Kolla SweClockers vinterdator och se vad du kan knycka för idéer från den. Jag tog utan att skämmas chassit och cpu kylaren därifrån. Kanske hittar du mer?

Av Farsan Baloo

@Ensto:
Här kan du kolla om det finns standardiserade tjänster som körs på ett portnummer. Ifall du vill grotta ner dig lite

Av Farsan Baloo

God jul till er alla

Av Farsan Baloo

@Litenskit:
Du har fått många tips och råd ang Instagram och hur du ska göra. Det tips jag vill dela med mig av fick jag från en föreläsning om just detta dilemma att en 3:e person lägger upp bilder utan personens/målsman/vårdnadshavarens tillåtelse.

Här kan du hitta information om just såna saker och även fråga om hjälp och råd ifall du vill dra ärendet vidare.

Av Farsan Baloo

@pompado:
Tack själv och god jul till dig med Hoppas att tomten visat sin uppskattning till dig i år

Jag vill börja med att förtydliga en sak som jag i ditt svar "Ditt svar kommer avgöra om jag väljer...". Här finns behov av att dra en skiljelinje. Mina råd, tips och förslag är bara just det - råd, tips och förslag. Jag vill inte att detta ska misstolkas som att jag talar om för dig hur du ska göra - med andra ord beordrar dig. Ditt beslut behöver baseras på din egen bedömning och tolkning av de tips och råd du får här på forumet.

Fundera på följande: Du får ett råd på forumet som du följer och det går åt helsefyr. Vem är den ansvarige? Den som gav rådet eller den som utförde åtgärden baserat på ett råd?

Med det sagt så återgår vi till din frågeställning.
Idéen med anteckningsblock låter en intressant idé. Förutsatt att den fungerar för dig! Min åsikt här är att en säkerhetslösning ska vara sund och inte orsaka ett merarbete för användaren. Ju enklare en säkerhetslösning är desto större chans är att den verkligen används och efterlevs.

Dina tankar låter som dom går år rätt håll med att skydda informationen, ha mjukvara som kan upptäcka hot och hur du begränsar möjligheten att något tokigt händer. Men tänk också sunt - en viss dos av paranoia är bra, men inte om den går till överdrift. Jag kan inte svara riktigt på hur problematiken kring svagheten med RAM är och vad som krävs för att kunna attackera det. Du behöver helt enkelt göra en bedömning själv om vad det är du satsar, i ditt fall runt 10K+ och vad som händer om du förlorar det. 10K+ är mycket pengar. Inget tvivel om den saken. Fundera på vad pengarna är värda för dig? Kan du ha råd att förlora dom? Bitcoin är väldigt svajjig av vad jag sett och blir du inte av med pengarna genom "badware" är risken att du förlorar genom felaktiga beslut. Återigen ett tips som kan vara värt att fundera på.

För mig är VPN inte synonymt med 101% safe. Min kunskapsnivå säger att VPN erbjuder krypterad trafik mellan två knutpunkter som är svår att avlyssna. De två knutpunkterna är ingången (Din dator) till utgången (Den plats VPN leverantören släpper ut trafiken). Här vet jag inte vad du förväntas uppnå med VPN. Kanske är det så att du missuppfattat vad VPN gör och vad den erbjuder?

En live-cd med ett OS låter som en bra variant om man vill slippa skit i systemet. Tails OS har jag dålig koll på och den google-foo på Tails jag gjorde gav mig snarare en annan syn - folk som är i behov av att skydda sin identitet och undvika spårning. Här kommer återigen frågan om att en säkerhetslösning behöver vara sund och inte skapa ett merarbete för användaren. Så länge du känner att Tails OS bidrar med nåt och du kan känna dig trygg och kan arbeta med det extra arbetet så är du fri att göra det. Ett OS (vilket som helst) som underhålls väl med patchar, skyddsprogram och behörigheter på rätt nivå med en god dos sunt förnuft skyddar också väldigt bra.

Om jag summerar mina tankar till något konkret tips skulle det mynna ut i följande:
Säkra upp ditt OS du har idag med patchar, uppdateringar, rätt behörighet (Kör som vanlig användare och inte admin). Använd brandvägg och antivirus. För mer djupgående tips rekommenderar jag din google-foo . Steg två kan vara att installera virtualbox och köra en virtuell maskin som du bara använder till dina bitcoin saker. Live-cd funkar bra det med om du gillar att göra om allt varje gång (Ingenting sparas ju) Oavsett OS du installerar så behöver du bara det som absolut krävs.

Nu har du fått en kanske en något svårsmält julklapp men den bjuder jag på Ha en fortsatt trevlig jul och fråga gärna om det är något som känns oklart

Av Farsan Baloo

@Vinvega:
Hahahaa, ja det var inte många rätt på min gissning där inte

Lycka till med nas-andet nu

Av Farsan Baloo

@pompado:
Låter som du förstått och tänker rätt - att försvåra och sprida ut riskerna. Har också läst om olika personer som förlorat stora mängder bitcoin p.g.a diverse saker. Det är sannerligen inte kul.

2-faktors autentisering, yubi-key osv är bra steg i rätt riktning om du vill skydda och försvåra. Rätt inställt och använt skapar dom skyddsbarriärer. Utan att bli överdrivet paranoid så behöver man också förstå att 2-faktors autentisering är värdelöst om mailservern knäcks och dom kommer åt datan. Likaväl om man får in nåt skit i burken som inte upptäcks och har möjligheten att logga tangentbord osv. Uttrycket "Ingen kedja är starkare än den svagaste länken" kommer väl till pass här.

Men nu ska jag inte ta kål på din ambition, utan snarare uppmuntra till vidare skydd. Du har börjat och är en bit på väg. Det om något är bättre än inget

Lycka till med bitcoin och hoppas du slipper påhälsningar av tjuvar och banditer. God jul