Inlägg

Inlägg som Farsan Baloo har skrivit i forumet
Av Farsan Baloo

@Berra-bikers:
Här är en länk till systemkraven för Photoshop: https://helpx.adobe.com/photoshop/system-requirements.html
Av den så verkar det inte som HP:n du skrev om kommer fungera för att den inte har rätt grafikkort. Jag får uppfattningen (Och kan ha fel också) att Photoshop verkar gilla Nvidia. Lightroom är mildare i sina krav, så Photoshop är den du får rätta dig efter.

Kan denna filtrerade sökning på prisjakt ge dig några förslag? Filtret sorterar ut efter minimum Intel Core i5/AMD Ryzen 5, 16Gb RAM, grafikkort som (bör) klarar kraven med maxpris på 14,000kr

Av Farsan Baloo

@andersholmvik:
Kort svar är att Asusen verkar matcha kraven för programmen bäst. Photoshop vill gärna ha en GTX1050 eller liknande och Luminar 3 vill gärna ha ett OpenGL 3.3+ kompatibelt grafikkort med 4Gb RAM. Sen är det nog skönare med en lite större skärm. GTX 1650 är kompatibel med OpenGL 4.6.

Prova att besöka elgiganten o kläm o känn på dom. Kolla också hur deras öppet köp fungerar. Det kanske funkar så att sambon kan testa och se ifall Asusen verkligen passar henne?

Lycka till

Av Farsan Baloo

@NightingalesBlackAce:
Jag kollade på prisjakt vilken den högsta höjden BeQuiet hade på sina CPU-kylare och ingen var högre än 166mm som jag fick fram.
Denna filtrerade sökning på prisjakt sorterar ut chassin mellan 400 - 700 och ska klara en CPU-kylare på minst 170mm. Hoppas det kan underlätta.

Edit: Sänkt höjden från 175mm till 170mm och uppdaterat länken.

Av Farsan Baloo

@Recca:
Du har roliga krav Klara "allt" till ingen kostnad vilket blir ingenting

En grundplåt (Moderkort, processor och 16Gb minne) landar i trakten 3500 - 4000 mellan tummen och lillfingret beroende om det är Amd eller Intel du vill ha. För att skapa utrymme i din budget, vad kan du ta med dig från din gamla dator och återanvända?

Prova att använda https://komponentkoll.se/ och lägg ihop delar som kan passa din ekonomi. Klistra in det förslaget i ett svar. Komponentkoll gör ett bra jobb med att sålla bort delar som inte passar.

AMD's AM4 sockel lär troligen överleva ett tag till. Hur det är med Intel kan jag inte sia riktigt om, jag kan gissa att dom kör i samma stuk som innan - byter sockel ofta. Där kan AMD vara ett långsiktigt alternativ. Fler kärnor och trådar kan vara ett steg att klara sig längre på hårdvaran.
Köper du standarddelar går dessa att byta ut/uppgradera.

Av Farsan Baloo

@Baxtex:
Därom tvista de lärde

Av Farsan Baloo

@Baxtex:
Kan hålla med om att det du beskriver är j*kligt irriterande. Jag har själv varit i liknande situation och vet hur irriterande det är när system inte fungerar som det ska. Personligen har jag sällan råkat ut för "dagliga" stabilitetsproblem men o andra sidan så gör jag garanterat inte samma saker som du.

Men det är sant som du säger - att det finns problem. Men det gäller ju i alla OS-läger i större eller mindre grad. Spontant, utan att ha den exakta kunskapen, så låter det som problem med drivrutiner som i sin tur kan bottna i att dom är proprietära och det respekterar jag. Även om företaget släpper drivrutiner som borde funka så kan ju även dom bugga ur - oavsett OS. Det kan ju vara så att programmet i sig är okej, men nån annan komponent som finns i OS:et/har lagts till/ändrats av användaren eller annan program får det att slå bakut.

Håller dock inte med dig om att IT-avdelningen skulle vara några allsmäktiga som kan lösa alla IT-problem. Dom är ju sannolikt mer kunniga än användarna, men även dom har sina gränser. Jag tolkar det mer som en subjektiv åsikt från din sida.

Det går ju att minimera eventuella problem genom att först testa i en virtuell maskin och skapa sig en första uppfattning om Linux kan vara nåt att ha. Som användare vill jag ha något som funkar för mig och då spelar det ingen roll om det är Windows, Linux eller MacOS - bara det funkar för det jag vill göra.

Av Farsan Baloo

@JeagerMeisterSWE:
En fråga: Behöver det vara en surfplatta eller fungerar det med ritplattor som kopplas till datorn?
Ritplatta till datorn ser ut ungefär som en musmatta och har penna, men allt som sker på plattan visas på skärmen. Varför jag undrar är att det kan öppna upp för lite fler möjligheter.

Jag hade ett liknande dilemma med dottern och för våran del slutade det med en äldre Surface Pro. Ett tag var jag väldigt inne på Wacom Cintiq 16, men med hennes önskemål (Bärbart, kunna köra andra windows program osv) blev Surfacen en bra kompromiss. Dock landade priset på den på ca 4000. Nackdelen med den var att bara orginalpennan gick på dryga 500 spänn på Ebay. I efterhand såg jag att det gick att använda pennan från min Samsung Note.

När det gällde surfplattor hittade jag inget som lockade i Android väg, utan jag fastnade mest för iPad + penna. Men det rimmade som sagt inte med hennes önskemål.

Av Farsan Baloo

@fesoj:
Utöver input från @mrqaffe så är det två saker som inte fungerar på Linux och det är bank-id på fil och Microsoft Word. Med fungerar menar jag att det inte är "bara tuta och kör". Endnote vet jag inget om, men det kanske finns att köra på webben? Bitchx finns också som jag tror du frågade efter Men det finns en uppsjö med andra IRC-klienter också. Bara välja o vraka

Du kan prova genom att köra en valfri linuxdistribution virtuellt via virtualbox på din dator och bilda din egen uppfattning. Vad som funkar för mig är inte säkert att det gör för dig. Vid OS-byte så är det alltid en tröskel innan man får grepp om hur det nya fungerar. Vad gäller surface-go gör du bäst i att utnyttja din google-foo för att ta reda på om och hur det är möjligt att köra Linux på den.

Av Farsan Baloo

@nille12345:
Lycka till nu och hoppas dottern blir nöjd

Av Farsan Baloo

@SirPierre:
Här är ditt paket fast med en sån där bild du tänkte på

Det finns utrymme för att sänka kostnaden om du önskar. Ser också att priset från Inet drog iväg och en stor del i förklaringen ligger i den större hårddisken, windows och montering som sammanlagt ger ~3,700Kr i påslag, men som i ditt fall är helt nödvändiga som jag förstått det.

Förslaget under är vad Inet har och här har jag justerat lite. Jag kommenterar ändringarna där, så det inte blir så rörigt.
Längst ner hittar du länk till färdig dator som Inet har och kan passa om det kan vara något.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/13215647

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13215647

Här har jag justerat 2 komponenter och de är:

  • Moderkortet - Gått från ett dyrare till ett något mer prisvärt. Eftersom Inet monterar och installerar så lär dom uppgradera BIOS om det mot förmodan skulle behövas. Det stod dock att detta kort klarar Ryzen 3-serien.

  • RAM-minnet - I paketet från komponentkoll så framgår det inte att det var 2*16GB RAM som står i listan. Jag valde 2*8Gb till dig med lite bättre pris.

I övrigt ser det bra ut tycker jag.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/13215728

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/13215728

Länk till färdig datorer från Inet:
Taurus gaming RX580
Jag har ingen koll på vad detta chassi har för platser för hårddiskar men Inet kan säkert svara på det. Tittade lite över och under denna, men fastnade för denna för att den har 3st DisplayPort mot 1st DisplayPort+1st HDMI på dom andra i närheten.

Hojta till o säg vad du tycker

Av Farsan Baloo
Skrivet av pv2b:

De som vart med ett tag känner ju till den urgamla och seglivade memen "Year of the Linux desktop", där Linux-entusiaster sedan slutet på 90-talet utropat att nästa år minsann blir året där Linux tar över skrivbordet!

Över åren så har åtskilliga Linux-entusiaster och andra spanare gjort spaningen att nästa år blir året där Linux till slut slår sig in på skrivbordsmarknaden. En spaning som i efterhand visat sig vara felaktig. Och nu är det min tur att upprätthålla denna ädla tradition och göra samma spaning, och med ganska stor sannolikhet göra bort mig på kuppen.

Så här resonerar jag:

Med åren så har tekniskt hinder efter tekniskt hinder som gjort att Linux kan ta över på skrivbordet undanröjts. Drivrutinsstödet i Linux är bättre än någonsin. Stöd för mjukvara blir mindre och mindre relevant när vi gör mer och mer på webben, och Windows 10:s främsta konkurrent, Windows 7, är snart ute ur bilden, samtidigt som fler och fler börjar ifrågasätta hur mycket personlig data operativsystem som Windows samlar in om användare.

Samtidigt fortsätter Valve att satsa lågintensivt på Windows (eftersom de vill gardera sig mot att Microsoft sätter en krig i deras rygg), vilket gör att spel på Linux blir mer och mer realistiskt. Detta är något som kan göra Linux mer och mer populärt på en marknad för skrivbordsdatorer som ständigt växer: gaming.

Men den största faktorn som jag tror kan leda till Linux på skrivbordet för många är: Kina.

Den 12 december i år publicerade Sweclockers artikeln Kinesiska staten sätter mål för 100 procent kinesiska datorer till år 2022. Sammanfattningen är att Kinesiska staten, efter handelskriget med USA, känner att de vill göra sig mindre beroende av västerländsk hårdvara och mjukvara, bland annat att de vill utveckla egna processorer och eget operativsystem.

När jag läste den artikeln fann jag det föga troligt att Kina verkligen kommer skriva ett helt nytt operativsystem från grunden, utan mer sannolikt är att det blir någon variant av Linux, och då sannolikt inte någon walled-garden-variant av Linux som Chromebook eller Android, utan mer sannolikt någon med "öppen" Linux-variant (för att kunna konkurrera med Windows öppenhet på den fronten).

Någon vecka senare såg jag en artikel från TomsHardware: Chinese CPUs Now Work On Domestically-Produced Operating System. Artikeln från TomsHardware i sig var inte supertung på tekniska detaljer, mer intressant var faktiskt kommentarsfältet som hör till artikeln från kinesiska MyDrivers.com som TomsHardware använde som källa. Jag vill dock gå ut med att jag själv inte kan Kinesiska, och har förlitat mig på vad Google Translate översatt det hela till.

Jag vill lyfta fram särskilt denna kommentar av Kan Chunqiu Chongqing (här i Google-översatt tappnining till någolundig begriplig svenska):

Utifrån artikeln ovan så kan vi utläsa att det verkar finnas många varianter av Linux som florerar i Kina just nu. Jag vill nog inte tippa på att det blir just UOS som vinner detta krig för vem som kommer vinna i Kina, men att det blir någon Linux-variant känns absolut väldigt sannolikt.

Vad detta innebär är att en kommersiell mjukvarumarknad för Linux plötsligt öppnar. Kina är ju en väldigt stor marknad ändå. Det skulle ge mjukvarutillverkare som idag för Windows och/eller Mac en klar spark i baken att börja producera Linuxversioner. Det tillsammans med att Valve krattar manegen för spelutvecklare att utveckla Linux-versioner av spel, kan innebära att även vi här i väst får färre anledningar att använda Windows.

För att sammanfatta alltså: Kina har som uttalat mål att kasta ut Windows, vilket kan öppna upp en stor marknad för Linux på skrivbordet i Kina, något som i sin tur kan leda till att Linux blir mer och mer gångbart även utanför Kina. (Jag har bl.a. hört att Putin också behöver ett nytt operativsystem...)

Så vad tror ni, kan Kinas vurm för att kasta ut Microsoft på avvägar leda till den oavsiktliga effekten att vi här i väst kommer att köra mer Linux på skrivbordet?

Apropå det du sa "...där Linux-entusiaster sedan slutet på 90-talet utropat..., jag tror jag hittade familjebilden från den tiden i en gammal låda på vinden

https://i.redd.it/afowsg3b8f541.jpg

Källa

Av Farsan Baloo

@Hyperhorn:
Den ser intressant ut. Dock såg jag inte så mycket detaljerade specifikationer för den men det mest väsentliga stod ju där.

I jämförelse med @pacc länkade lenovo och dom övriga du länkade till så skulle jag rangordna dom så här:

  • pacc's lenovo - nyare generation av cpu, mer lagring (512 mot 256), aktiv penna medföljer, något över din budget +990kr

  • elgigantens hp fynd - integrerat grafikkort (Jämfört med senior hp), ryms inom budget (Se länk nedan)

  • senior HP - äldre generation av cpu (Jämfört med lenovo), något över din budget +490kr

Denna från elgiganten är snarlik. Det jag omedelbart såg är att Elgigantens har inbyggt grafikkort (Som inte betyder något för din far's behov). Du kan hitta den för 6,597Kr som fyndvara om det kan vara intressant?

Av Farsan Baloo

Inte en enda kommentar i stil med "...tar fram popcornen" ännu

Ärligt talat så tror jag inte heller på att linux tar skrivbordet 2022. Men någonting kan vara i rörelse om det börjar bli ett skifte från x86 arkitekturen och över till andra, t.ex. ARM. Men så snabbt som 2022 vette 17 faktiskt.

Kinas metod, som jag tycker känns som ett tvång, är knappast rätt väg att gå. Det finns garanterat bättre vägar och gå ifall målet nu är att få folk att vilja använda andra OS i detta fallet. Jag respekterar att folk vill köra sitt-val-av-OS-för-att-det-passar-dom och har inget intresse att tvinga någon över till det ena eller andra lägret.

Däremot kan det vara något intressant i rörelse dock. Om nu Kina och Ryssland implementerar sina OS-planer, processorarkitekturen börjar bytas ut från x86 mot något annat, känns det som det kan röra om i grytan på längre sikt. Lär bli väldigt intressant och se hur respektive sida ser detta på lång sikt.

<off-topic>
Jag kommer också och tänka på Huawei och USA's blockering för dom, för telefoner med android och inget annat. Om dom lyckas att utveckla något som får marknadsandelar, kanske flera kinesiska bolag börjar ta efter? Och vad kan det få för konsekvenser för Android då?
</off-topic>

Det som jag kan tycka är svårt med linux är att utifrån några få ursprung som Debian och RedHat så har dom utvecklats i så kolossalt många varianter. Och där varje variant har tweakat lite här och där som gör att även om ursprunget är detsamma så kan det eventuellt brista i kompatibiliteten. För den erfarne är det säkert inget problem, men för nybörjaren är det ingen lysande start om en tror att ett program för debian funkar lika bra på t.ex. ubuntu eller linux mint. Dom har ju samma förfader, men utvecklats lite annorlunda. Det går visserligen att lösa genom att läsa först, men det kan vara lätt att i ivern glömma bort det.

Oavsett så händer det en hel del intressanta saker inom OS världen och det lär bli intressant och se vad som händer

Av Farsan Baloo

@Jappe555:
Tack så mycket

Din inställning låter sund - att på kort sikt offra några pizzor mot att på lång sikt få datorn att leverera längre.
Kommer osökt in på citatet från star trek "Live long and prosper"

Lycka till i jakten

Av Farsan Baloo

@nille12345:
Ett ärligt svar från @inet är min åsikt. I övrigt kan jag inte tillföra så mycket mer.
Helt naturligt att ha beslutsångest men som @baltzar uttryckte det "Har ni varit iväg och känt på några datorer än?". Om inte, gör det Välj ut några kandidater från alla goda tips du fått och möt dom i verkligheten. Fråga om ångerrätten - att dottern kan få prova den och returnera om den inte passar.

Av Farsan Baloo

@nille12345:
Det är en ultrabook som du fått tips om tidigare. Med en vikt på 0,99kg så är den väldigt trevlig och bära på. Den viktnedgången kommer inte uppoffring. Den kan mycket väl vara en bra kompromiss med vikt och prestanda fast till en högre kostnad.

Jag hittar dock inte så mycket specifik information om den, priset ligger enligt prisjakt på ungefär 15,500 med bara 1 leverantör. Med pricerunner hittar jag en snarlik för strax under 14,000. I och med det är du nära eller t.o.m över din budget.

Slutord: Du har fått många bra tips i tråden från ultrabook inom budget till laptop med 15" inom budget. Jag citerar @baltzar som sa "Jag tycker dock ni ska jämföra upplevelsen i butik också då det är stor skillnad mellan alla datorer och ju högre upp i pris man kommer desto mer kräsen kan man vara". Och i värsta fall kan du fråga om det finns möjlighet att utnyttja ångerrätten ifall datorn inte passar behoven.

Så på med kläderna o ut o kläm på prylarna o se vad du tycker sen

Av Farsan Baloo

@anon42512:
Bra input!
Grafikkortet har du helt rätt i - där finns det utrymme till förbättring och ta en annan mindre kostsam.
SSD:n kollade jag upp lite djupare och håller med och tackar för bra input på den. Kingston klarar enligt specifikationen upp till 3 gånger mer skrivningar än Crucial (600 Tb mot 200Tb). Och för 20kr mer är det en no-brainer

Uppdaterade mitt förslag till TS efter inputen i det inlägg som @anon42512 citerade.

Av Farsan Baloo

@DongerOnSC:
Frågeställning: Har du kollat upp vad respektive program har för systemkrav och se hur datorerna matchar de kraven?

Nu till din fråga. Eftersom båda är från inet, så blev det lätt att jämföra dom sida vid sida. Det som blev uppenbart är att dom är väldigt lika - processor, skärmstorlek, lagring för att nämna några exempel.

Av det jag kan utläsa så är processorn en 6-kärnig med 12 trådar vilket borde gynna program som drar nytta av fler trådar. Minnet är på 16Gb och går att utöka till 32Gb på båda vilket kan vara bra om du behöver mer RAM.

När det gäller CAD så har jag förstått att dom gillar speciella grafikkort - Nvidia Quadro/ AMD FirePro för att funka optimalt. Men även vanliga Nvidia kort kan fungera. I det fallet så har MSI en fördel av ett kraftigare kort. En laptop med Nvidia Quadro kort kan börja på omkring 20,000 och uppåt. Det känns ju inte riktigt värt ännu med tanke på att du är student. Kanske i framtiden när dina krav stiger?

Det som talar till Acer's fördel är att den har 2st NVME platser för lagring. Du kan med andra ord utöka lagringen om behovet faller på. MSI har bara 1 plats vilket gör en utökning möjlig, men kräver lite mer arbete.

Det som talar för MSI's fördel är att den har två års garanti.

Det är ett knepigt val, men skulle jag personligen välja skulle det nog bli MSI. Den är billigare, har längre garantitid, kraftigare grafikkort (Kan ju vara kul o dra till med lite spel på rasten). Lagringen kan jag leva med och eventuellt uppgradera själv.

Av Farsan Baloo

@nille12345:
Om jag lutar mig mot informationen från https://www.architecturelab.net/best-laptop-for-architects/ där dom mot slutet listar deras krav för en bra "arkitektlaptop" i följande ordning:

  1. CPU - så kraftig som möjligt

  2. RAM - Absolut minimum 8Gb. 16Gb eller mer

  3. Lagring - Mer är bättre. Gärna 1Tb+

  4. Lagring - SSD i alla lägen. Ingen snurrdisk om det kan undvikas.

  5. Skärmstorlek - Minimum 15" men gärna 17"

  6. Grafikkort - Helst Nvidia Quadro /AMD FirePro eller ett grafikkort med minst 2Gb RAM

Så kvalar din in som en god kompromiss. Du får:

  • En core i7 med 6 kärnor, 12 trådar. Visst den har låg basfrekvens men turbofrekvensen når norr om 4Ghz

  • 16Gb RAM - Bör kunna utökas till 64GB men kolla detta med komplett innan köp.

  • Lagringen på 512Gb borde räcka till en första början. Går med största sannolikhet att utöka till 1TB

  • Skärm på 15"

  • Förhållandevis lätt - 1.6Kg. Det är klart bättre än 2Kg+

  • Grafikkortet är på 4GB och bör kunna fungera till en början i alla fall

Lycka till i jakten

Av Farsan Baloo

@SirPierre:
Jag kommer svara på dina frågor efter bästa förmåga.

NAS: Inget krav alls. Upp till dig att välja. En nas kostar från ett par tusen och vill du hellre ha lagringen i datorn så funkar det alldeles utmärkt. En nas är som en liten, specialiserad dator som är bra på att lagra och dela med sig av filer. Känner du inget behov av en sån, kan du använda dom pengarna till datorn istället.

I mitt förslag så har jag inte räknat med skärmar som jag skrev tidigare. Sen har jag också försökt förstå och anpassa datorn efter dina behov vart efter dom dykt upp i tråden. Mitt förslag är ju som sagt bara ett förslag - att ge dig en fingervisning om vad det skulle kunna kosta. Valet är helt och hållet ditt om du väljer förslaget helt, delvis eller inte alls

Köpa färdigt går också bra om du känner att det är enklare. Köpa färdigt kan ju ske på flera sätt, antingen ett märke - i ditt fall Lenovon som du länkat till - eller köpa en färdigbyggd från exempelvis komplett, inet etc. Och sist så kan du också be butiken montera och testa de delar du valt ut själv mot en mindre kostnad. En av fördelarna är att du får garanti på montering och arbete. Men, det är du som ska använda datorn i slutändan och det är du som ska känna dig trygg och nöjd med köpet.

Angående lenovon du länkat till så skiljer sig den på komplett mot tidningslänken, men jag riktar in mig på den från komplett.
Enligt informationen så har den plats för två 3.5" hårddiskar (Som jag gissar att du har). Är det 2.5" diskar är dom lite större än ett bankkort på ett ungefär.

Sen har den ett grafikkort som känns mer spelinriktat och kostar runt 6000 kronor vilket jag inte tycker passar in på dina krav eftersom du aldrig spelar. I övrigt så har den "vätskekylning" som jag inte riktigt får grepp om. Jag tolkar det som att den har vattenkylning av processor och grafikkort, vilket i sig är bra för att hålla temperaturen nere. Men jag ställer mig också frågan om det är nödvändigt för dig? Jag tycker det är att ta i i överkant.

Hårddisken som sitter i och är på 1TB går att ta ut och ersätta med en på max 2TB (Tror jag maxgränsen är på just nu), men inte med 6GB som du önskar. Enkelt sagt är det skillnad i anslutningen och dom går inte att "skarva" ihop med någon adapter.

För att summera: Lenovon ser rolig ut med discolampor o allt (RGB), den har precis plats för dina två diskar och grafikkortet är inte lämpat för ditt bruk och vattenkylning känns onekligen overkill för dig - känns som slöseri med pengar enligt mig.

Fundera på hur du vill göra och återkom gärna om du har några frågor