Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av MrTall:

Hej kära clockers!

Jag har lite av ett problem som följt mig ett tag med min dator, något som jag nu tillslut valt att gå till botten med!
Jag har problem med instabilt system, vad jag en gör... Det är värre i omgångar och helt ok ibland. Allt har verkat bottna i kassa ram-minnen, men jag vet inte längre om det stämmer.

Jag uppgraderade min dator förra året med en ny AMD 5600X, Kingston Fury 3600MT/s Cl16 2x16Gb kit, WD Green 2TB NVME SSD och en ny CPU-kylare. Detta är parat med ett Asus X470F - Gaming som jag hade sen tidigare. Detta system har aldrig varit 100% stabilt sen jag uppgraderade, framförallt när XMP varit aktiverat, så jag har dragit slutsatsen att ram-minnena var kassa. Nu har det dock blivit värre och nu startar inte datorn alls, DRAM-lampan på moderkortet lyser och inget mer händer. Testat att nolla BIOS men till ingen nytta. Flyttat runt på stickorna men det hjälper inte heller, inte heller med mina gamla ram-minnen. Datorn bootar dock när jag kör med endast en sticka i A2, ibland med två stickor i men inte alls med bara en sticka i B2. Jag har testat att re-seat'a CPU:n men det verkade göra nada.

Är jag fucked och har dåligt CPU eller moderkort? Eller har jag bara missat något hel uppenbart enkelt?

MVH Den långe mannen

Hallå

Se om vi inte iaf kan få igång tråden iaf Sitter du på senaste bios, senaste chipset drivare osv? Antar att du iaf sitter på ett rätt sent bios eftersom du kör en Ryzen 5000 serie cpu på en X470 bräda. Har du uteslutande problem med att få datorn att boota eller får du även krascher? Om du även får krascher vad står det så fall i loggarna? När det är minnesproblem kan det ju vara minneskontrollern på cpun som strular, har du möjlighet att testa andra minnen? Sällan man får problem där det hjälper att reseata PGA cpuer, åtminstone enligt mina erfarenheter, skulle vara om det hamnat skräp i sockeln men knappt äns då. Se om du kan låna minnen eller cpu eller kanske provköra minnen/cpu i ett annat system, kunde vara en bra start.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av xSTAZ:

Tackar för svaret..

Antar att du ska köra gpu också. Verkar finnas lite olika sätt att isolera ljudet från en HDMI-signal, det enklaste verkar vara en HDMI sound extractor, kostar några hundra.

Av [SmR]BMF
Skrivet av andelf:

Jag antar att det teoretiskt går att få en del fastlödd och en opopulerad lpcamm-plats.

Och om så blir fallet är ju frågan vilken topologi som kommer att användas, daisychain eller quadchannel, kanske avhängigt av hur påkostat cpu/imc kommer att vara, daisychain på billigare system och quadchannel på dyrare system. Om det hela är något som blir verklighet vore det ju coolt om quadchannel blir ensam standard. Uppgradera din billiga 8Gb dual channel ram laptop till 16Gb quad channel. Hoppet är det sista som dör !

Av [SmR]BMF
Skrivet av Munya:

Ju sant men dom är bra också och tycker själv dom är bättre kvalitet o inte plastiga om man jämför med några andra budget kort

Passa på och stöd din AiB medans du kan, snart tror jag att all försäljning under annat namn än nVidia försvinner

Av [SmR]BMF
Skrivet av Munya:

Ingen av dem. Hade vald: nvidia foundation

Varför? Visst har Founders korten utvecklats de senaste åren men kylarlösningarna på tredjeparts korten är i många fall bättre.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Bartleby:

Hej,

Ska köpa en ny dator och har plockat ihop nedanstående.
Det enda jag inte riktigt kan få grepp om är kylning/fläktar och vad behovet kommer vara.

Jag läste på Inet att moderkort utan inkluderande värmespridning ev. behöver extra kylning, vilket jag inte verkar hitta uppgifter om på valt moderkort.
Utifrån valen som är gjort tror ni fläktar och kylning är tillräckligt eller bör det adderas ytterligare?

Tar gärna emot input på datorn överlag utöver detta (Windows kan ni skippa kommentera, tar förmodligen bort det och köper nyckel)
Satte in två stycken SSD för att kunna ha Windows på det ena och spel/program på det andra, onödigt?

Tack på förhand!

https://www.inet.se/datorbygge/b1521339/chefhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1521339/chef

Hejsan!

Två SSDs är inte dumt, däremot kanske inte systemdisken behöver vara 2Gb. Moderkortet du valt har värmespridare och de ser rätt biffiga ut, cpun du valt drar inte särskilt mycket effekt så inget att oroa sig för. Kör tre fläktar i fronten för intag och en bak för utblås för att få bra genomflöde. Kanske titta på Thermalright Peerless Assasain 120 SE, sparar ett par hundringar.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Trihxeem:

Om moderkortstillverkarna har en standardinställning som är utanför specifikationen för processorn och det ger problem så får de väl helt enkelt rätta till den inställningen.
Sedan får recensionerna och prestandatester uppdateras. Naturligtvis gör detta processorerna mindre attraktiva men det är ju intels problem.

Intel har varit oerhört svävande med vad som varit inom specifikation, enligt dem så har typ allt varit inom specifikation så länge inget börjat brinna Kolla på Hardware Unboxed inslag för mer info, bifogar länk:

https://youtu.be/OdF5erDRO-c?si=Rd__Qa7Az0TuB2LA

Av [SmR]BMF
Skrivet av tombman:

hej, tack för svaren ,
för att förtydliga : svensk Arbetsgivare med kollektivavtal ( unionen ) och 6 månader visstid med fast anställning därefter. Start i Augusti.
Ag vill att jag skriver under asap, jag har dock som sagt andra erbjudanden. Så sura miner blir det tyvärr hur jag än gör dvs ber om mer betänketid eller säga upp mig innan jag ens börjar .

Det är såklart trist med sura miner men känner att de inte har rätt att bli sura före avtal är undertecknat sålänge du inte lovat vitt och brett muntligen. Viktigaste känner jag är att du inte undertecknar förrän du är säker på vad du vill och om du bestämmer dig för att nappa på ett annat erbjudande försök då att snabbt och tydligt förmedla dina intentioner.

Glhf!

Av [SmR]BMF

https://komponentkoll.se/bygg/ileyv

Jisses vad folk är snabba Nåja, pastar mitt förslag ändå, lite för att visa vad man kan åstadkomma, komponenter från många leverantörer, inget windows (kostar en hundring på någon sida som säljer nyckar) och ingen byggavgift. Chassit är ett bra chassi men tog mest något för runt en tusenlapp vilket jag nog tycker man kan lägga om man bygger med den budgeten. Till det här bygget borde en 4k skärm fungera och sedan skicka ned upplösningen till 1080p när grabben spelar e-sport titlar.

Edit: valde ett lite onödigt billigt mobo, lägg på ca en tusenlapp för att få ett B650E moderkort. Utgick från ett annat bygge och glömde uppdatera mobo

Av [SmR]BMF
Skrivet av tombman:

hej,

Har fått ett erbjudande till en fastanställning där AG sätter uppsägningstiden till 5 månader. Start August.
Vad är det som gäller ang. uppsägningstiden om jag nu skriver under nästa vecka men får under tiden innan jag ens börjar tjänsten ett bättre erbjudande ? Det kan väl inte vara 5 månader ?

Det låter lite konstigt. Normalt sett har man 1 månads uppsägningstid under de första två åren i arbete, 2 månader under arbetsår två till fyra osv. Kan skilja lite beroende på vilket avtal som legat till grund. Hade jag varit du hade jag frågat om ett förtydligande

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av KlockreN:

Hej!

Jag ska köpa en gamingdator till min son, budget ca 25-35k.
Har ingen koll på allt så tänkte göra det lätt för mig att köpa en färdigbyggd dator med windows installerat.
Men då skulle jag vilja ha tips vilken dator är bäst i min prisklass från Inet system eller webhallen config?

Hejsanhejsan

Tänker du ett helt paket med skärm, mus, tangentbord, hörlurar och eventuella högtalare eller har du redan tillbehör. Ifall du redan har en skärm är det guld värt om du berättar vilken upplösning och uppdateringsfrekvens det är på skärmen och om du inte har en så berätta gärna nu om du har några preferenser.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Dado1337:

Yo! Nu har jag använt mig utav en Arctic Liquid Freezer III 360, men pumpen har låtit konstigt. Så jag skickade tillbaka den och beställde en ny, men det är samma problem.
Så jag skulle vilja ha tips på andra aios som är bra mellan 1000-2500kr, orkar inte med strulet på en helt ny dator :/

Frågar för säkerhets skull, hur har AiOn varit monterad, topp eller front?

Av [SmR]BMF
Skrivet av ipac:

Inte ett dugg mer förvirrade med den nya namnsättmingen.

Tvärtom så är den nya snäppet bättre då de faktiskt tycks utnyttja siffrorna för att bättre tydliggöra prestandaskillnaden inom en viss serie (jo jag vet att det görs för i5 som finns som xx400-xx600 men inte i serierna över)

T ex. i9-14900 var helt värdelös här. Alla hade samma nummer (xx900, vilket är helt överflödigt eftersom det ger sig av "i9") trots olika specade klockor.

Förhoppningsvis så kommer Ultra 9 finnas i fler nivåer än x85 (plus suffix). Kanske x90KS och x80F t.ex? Man har iaf gjort sig av med stigmat att "i9 måste heta 900". Om de utnyttjar det så blircdet tydligare mot kund än vad de har idag.

Har väl testats tidigare när i9 10850K fanns tänker jag

Av [SmR]BMF
Skrivet av Qewk:

Hej,

Jag sitter och funderar på hur jag ska installera min arctic freezer III. Jag fick en idé på att sätta fläktarna mellan chassit och radiatorn och låta det skjuta in luft. Suttit nu i efterhand och kollat på youtube på hur andra har byggt och det verkar som att dom i princip alltid har fläktarna på "insidan" men att dom eventuellt skiftar riktning på fläktarna... men borde det inte kyla mycket bättre med fläktarna på "utsidan"?

Vill gärna veta om jag tänkt fel eller om det till och med är idiotiskt gjort. Jag är nöjd med tempen på min 13900k, 27 på idle och 40-50 när jag spelar, men då och då är det som att fläktarna, trots låg temp, fastnar i maxläge (fruktansvärt högt ljud) tills att jag startar om datorn.

Här är en bild från ovansidan på define 7 chassit så att ni förstår hur jag gjort

<Uppladdad bildlänk>

Hejsan

Jag bygger alltid (om det går) precis som du gjort med toppmonterad radiator, däremot kör jag fläktarna på insidan av radiatorn så att de evakuerar varm luft ut från chassit, på så vis håller både gpu och vrm lägre temp. Däremot bygger jag alltid i mesh chassin med bra intag i fronten, kanske måste man bygga annorlunda i chassin med solid front...

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Sabo:

Hej!
Är på jakt efter en dator som främst kommer användas för aktier/crypto och eventuellt tillslut 4 skärmar. Tips på något kring 10-12.000?
Inga problem med att sätta ihop den själv heller
Tangentbord/mus finns men gärna tips på en vettig skärm utöver budgeten

Om du ska köra någon form av tradingprogramvara har jag för mig att GHz är kung. Bifogar en artikel:

https://tradingcomputers.com/blog/what-is-the-best-cpu-for-tr...

Glhf!

Av [SmR]BMF

Quake 2 och mIRC, startar upp mIRC oftare än Q2 nu förtiden, inte många som kör q2ctf längre

Av [SmR]BMF
Skrivet av Nyhet:

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman sätter tänderna i senaste nytt från välkända Phanteks, där högt luftflöde och nya möjligheter för datorbyggare utlovas.

Läs hela artikeln här

Jag gillar det, byggde i den billigare varianten, icke Ultra, till sonen. Har gillat Phanteks sedan jag uppgraderade mitt eget chassi för 7-8 år sedan? Enkelt att bygga i, förberett för kabeldragning från baksidan, den billigare varianten saknar dock möjligheten att standard köra lika många diskenheter som Ultra varianten och kommer utan fläktar, men om 2 diskenheter räcker (förutom eventuella m2 enheter) och man ändå själv vill välja fläktar är det ett i mina ögon utmärkt chassi. Phanteks brukar dessutom vara duktiga på att sälja tillbehör som burar/fästen till diskar vid sidan om. Konstruktiosfilosofiskt ser jag en del likheter mellan Fractal och Phanteks, genomtänkt no bullshit approch som jag gillar.

Trevlig läsning.

Av [SmR]BMF
Skrivet av SweDragon:

Jag letar efter ett chassi med bra luftflöde som stödjer ATX och långa (380mm+) grafikkort utan att vara superstort (dvs helst mindre än Fractal Torrent som annars verkar vara någon sorts guldstandard för luftflöde).

Såg idag att Montech har släppt en Sky Two GX som verkar uppfylla mina kriterier och vara en förbättring av det som användare gett feedback på med tidigare iterationer.
https://www.techpowerup.com/321978/montech-launches-the-sky-t...

Men hur bra kvalite är Montech? Jag förstår att de kanske inte kan mäta sig med väsentligt dyrare chassin, men är de good enough för ett luftkylt bygge utan alltför stora krusiduller?

Jag tror att det chassit är helt ok i förhållande till vad det kostar. Har byggt i billigare Montech chassin som varit ok i förhållande till vad de kostat, dock kom de med molexfläktar och tillhörande molexcentpede xD Chassit fick en bra recension av Kitguru, bifogar länk:

https://youtu.be/NsnxKtpPzak?si=7sDFYR8zI1nOxBsd

Glhf!

Av [SmR]BMF

Jag gillar återanvändning men det här låter sjukt i mina öron

Av [SmR]BMF
Skrivet av Glidarn96:

Hej alla!

Häromdagen filmade jag en hel del med en "Sony ZV1" kamera. Jag använde ett Micro SD som satt inuti en större Kingston adapter för att det ska passa i kameran. Köpte båda dessa i samma förpackning jätte nyligen. Det har fungerat klockrent i någon månad, aldrig strulat. Sedan nu då häromdagen så bara började kameran bråka o lagga o det kom upp lite meddelanden (kommer inte direkt ihåg vad) stog typ "accsessing" jätte länge osv. Men efter en tid så står det bara "Unable to Read Memory Card - Reinsert Memory Card" när man startar kameran. Tar man ut sd kortet så kan man använda kameran till o trycka runt men går ju inte filma såklart.

Jag har provat att rengöra allt trots att det inte ens är det minsta smutsigt. Har satt in sd kortet i mobil, i minneskortläsare i dator osv. Ingenting visar själva sd kortet på någon enhet. Jag tror inte det är trasigt fysiskt för det har liksom inte hänt något med kortet, det är nytt o har blivit använt på ett försiktigt sätt. Så jag antar att det har blivit korrupt eller något liknande.

Det kommer inte upp något på datorn som en ny disk inne i "Den här datorn", inte heller i diskhantering, finns bara mina dator diskar, inget sd kort. Så jag kan liksom knappt ens försöka med någon felsökning. Det ända jag kan tänka är om det finns något bra program som kan läsa av sd kortet ändå. Vet ni något sådant? Vågar inte ladda ner något random från nätet, verkar finnas många olika.. Tack mvh!

Tråkigt att höra att du eventuellt blivit av med en dags arbete Somliga moderna kameror har funktionalitet att spara direkt till disk så vad du eventuellt skulle kunna göra för att undvika problem i framtiden är att skaffa en kamerabur med fäste för en ssd och köra allt direkt till ssd, mindre risk (inte samma som ingen risk) att ssdn blir korrupt och även om den blir det borde det vara lättare att eventuellt kunna rädda materialet. En tanke...

Glhf!

Tillägg: läste på lite ytterligare och det verkar som att det INTE är möjligt med Sony kameror... Men det finns ju andra märken.