Inlägg

Inlägg som [SmR]BMF har skrivit i forumet
Av [SmR]BMF
Skrivet av Syper995:

Har nu fått ett USB som är GPT-Formaterat, då funkar det att boota med CSM disabled. Tyvärr hade kompisen råkat lägga in installationen för Windows 11 PRO och inte Home.. så kan inte göra färdigt installationen ikväll. Men problemet verkar som sagt vara löst.

Tack till alla som hjälpt till.

Skrivet av sweisdapro:

om du går igenom utan nyckel så kan du byta inne i windows sen till en annan version genom att fylla i din nyckel

Som jag förstått det spelar det inte någon roll vilken version du väljer att installera från installationsmediet (home/pro) utan det löser Windows själv när du anger nyckeln.

Glhf!

Edit: för att förtydliga, samma mjukvara installeras men olika funktioner låses upp/ner beroende på vilken nyckel du anger och nyckeln behöver inte anges under installationen.

Av [SmR]BMF
Skrivet av napahlm:

Just nu ligger jag någonstans mellan 20-21 grader hemma. Det kostar två säckar pellets om dagen (180kr/dag). Och jag får inte ned förbrukningen vad det verkar, även ifall jag skulle sänka till 18 grader hemma så är det fortfarande 2 säckar om dagen. Och har varit så sen sotaren var här sist. Innan dess vill jag ha det till att jag låg på en säck om dagen.

Hola!

Kanske så att sotaren spjällade upp om det finns ett spjäll i pannan? Gör han jämt hos mig för att det ska bli mindre sot, sen spjällar jag ner för att sänka hastigheten på brandröken på väg ut ur pannan och på så vis ta tillvara på så mycket värme det går Precis som du tycker jag att det går mer pellets när sotaren varit på besök.

Av [SmR]BMF

Jag bryr mig till viss del om hur mitt chassi ser ut och eftersom jag helst köper chassin med solid sida (eller kanske mesh som i t.ex North) och därav bryr jag mig inte särskilt mycket om hur mina komponenter ser ut. Fast vore kul om gröna pcber och kopparfärgade kylflänsar/heatpipes gjorde comeback

Av [SmR]BMF
Skrivet av Machinepriest:

Hallå forumet! Vad tror ni om detta bygge?

Jag har främst valt komponenter med höga upplösningar i Zbrush, multitasking och rendering i åtanke, snarare än gaming.
Bygget saknar grafikkort i skrivande stund då jag kommer använda ett äldre GTX 980 Ti så länge.
Fokus kommer som sagt ligga främst på arbete som kräver mer av CPU och minne än GPU, men tips på passande prisvärda grafikkort tas gärna emot!

MINNE
Jag är osäker på om jag valt passande minne till systemet då jag inte kan hitta just dessa stickor i tillverkarens QVL lista.
Sen undrar jag hur stor vikt jag ska fästa vid minnesfrekvens och latens. Skulle jag ens märka någon skillnad om jag valde 6000MHz CL32 framför 5200MHz CL40 till exempel?
Jag tänker att det kan vara mer värt att dubbla mängden till 64GB.

KYLNING
Jag hade egentligen tänkt kyla CPU'n med den högt omtalade och prisvärda Liquid Freezer III 240 från Arctic. Men på grund av den tjocka radiatorn och det krångliga AMD fästet är jag rädd att den skulle bli svår att få in i chassit. Därför har jag valt EK-Nucleus, även om den enligt Hardware Canucks test både kyler sämre och låter mer. (Snygg som tusan dock!)
Tror ni att kylningen räcker om man räknar med med de två medföljande 140mm fläktarna?

PSU
850W känns lagom för att kunna driva systemet även med en framtida uppgradering av grafikkortet.

Så vad tror ni? Borde jag välja annorlunda?
Jag är tacksam för all hjälp jag kan få.

https://www.inet.se/datorbygge/b1504263/datorbyggehttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1504263/datorbygge

Hola!

Jag hade köpt till en 120mm fläkt för montering bak i chassit, ger lite bättre genomflöde än om man man bara kör en toppmonterad AiO, klarar av att evakuera värme från gpu, lite bättre flöde över vrm osv. Minnen, om det vore jag (din genomsnitllige gamer) skulle jag kikat på 6000/c30 minnen, värt det? Pffft, i vissa gaming relaterade scenarier ja, i ditt usercase, ingen aning. Annars tycker jag det ser bra ut.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zoler:

Ok tack för svar! Aldrig hållt på med överklockning, är det lätt att överklocka till 600mhz isåfall?

Minnesmoduler har en eller flera inbyggda profiler som anger hastighet och timings, de kallas för xmp eller expo profil, du väljer att aktivera en xmp/expo profil i bios, det är busenkelt.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zoler:

Funderade på snabbare minnen men verkar som att max moderkorten klarar (standard) är 5000Mhz? Varför är det så?

Hola!

Det är inte max moderkorten klarar utan det är hur snabba minnen moderkortstillverkarna/amd garanterar du kan köra, över det är att räkna som överklockning. MCUn, minneskontrollern, sitter i cpun och man ska ha riktig otur om man får tag på ett exemplar som inte klarar av 6000/cl30 idag. Kan vara så att det kan gå knackigt out of box före en biosuppdatering. Visst kan moderkortet påverka hur snabba minnen man kan köra men då är det oftast ett tidigt bios som ställer till det.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zoler:

Hej!

Jag sitter med 3 skärmar, mest krävande spelet jag spelar hittills är Helldivers2.

Har landat på detta bygget nedan.

Valde 32gb ram för att jag ofta kör många program samtidigt, overkill?

Lite osäker över nätagget också, räcker 750W tro?

Synpunkter uppskattas!

https://www.inet.se/datorbygge/b1502875/zoler

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1502875/zoler

Hejsan!

Kanske satsa på en 7600 icke x och köra på cpu kylaren som ingår, lägga mellanskillnaden på snabbare minnen 6000/cl30 och kanske om pengarna räcker) ett lite vassare chassi?

Glhf!

Av [SmR]BMF

Jaha... Och jag som har en AMD FX 9590 vad ska jag svara utan att bli stämd?

Av [SmR]BMF

Om ni väljer att följa våra rekommendationer får ni plötsligt 4300kr att lägga på ett grafikkort. Det blir ett bra m6cket bättre bygge än med ett 3050

Av [SmR]BMF
Skrivet av Ruron:

Så jag försöker hjälpa farsan köpa min lillebror sin första dator. Han spelar för tillfället mest minecraft och fortnite, men om några år kanske det blir mer krävande spel. När jag utforskat olika byggen här får jag känslan att en maxbudget på 10k är knepig om man också vill lämna möjlighet för uppgraderingar senare. Ska också sägas att budgeten tyvärr måste inkludera windows+montage.
Men detta är det jag fått ihop:
https://www.inet.se/datorbygge/b1502377/10-5khttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/datorbygge/bild/b1502377/10-5k

All input uppskattas!

Hejsan!

Hade jag varit er hade jag siktat på en 2tb nvme ssd istället för en sata ssd och en hdd, borde gå att hitta för ungefär samma pengar, alternativt en 1tb nvme och uttökat lagring när/om behov uppstår. Med er budget hade jag också omvärderat windows inköp, ni skulle kunna frigöra 1200kr (eller mer) som skulle kunna investeras i ett grafikkort och på så vis höja prestandan rejält. Det är inte svårt att installera windows själv, allt som behövs är en 8Gb usb sticka och sedan följer ni instruktionerna på Microsofts hemsida.

Glhf!

Edit: Det ingår också kylare till cpun så där kan man ju spara +300kr

Av [SmR]BMF
Skrivet av havremopedeN:

Tja!

Funderar på antingen köpa en helt ny dator eller uppgradera befintlig, vad tycker ni?
Spelar främst CS2 på 240hz men ibland ligger jag dessvärre under 240 fps på vissa kartor...

Dessa är mina specs

CPU: Intel Core i7-9700K

GPU: ZOTAC GeForce RTX 2070 SUPER

Power Supply: Corsair TX650M, 650W PSU GOLD+

Motherboard: ASUS ROG STRIX Z390-F

Ram: HyperX Fury DDR4 2666MHz 16GB

SSD: Kingston A2000 250GB NVMe M.2 (x2)

HDD: Seagate Barracuda 1TB 3.5"

CPU Cooler: Cooler Master Hyper TX3 Evo

ska jag sälja befintlig burk och köpa en helt ny eller ska jag uppgradera?

vad tycks?
stort tack !

Enda uppgraderingsvägen är väl en i9 9900k men jag har ingen aning om pris/tillängligher eller hur stor skillnad det skulle göra. En ide är ju att uppgradera men behålla gpu/psu och eventuellt chassi för att sedan uppgradera gpu senare vid behov. Vilken budget tänker du dig?

Glhf!

Edit: kanske CS2 är mer ansträngande för gpu än tidigare varit fallet med CS:GO och då kanske ett nytt grafikkort räcker? Kolla lite tester.

Av [SmR]BMF
Skrivet av firstofmay:

Med den retoriken bör du vara beredd att göra upp saken på Q3DM17!

XD

Av [SmR]BMF
Skrivet av fora:

Hej!

Vi har 1 dator på jobbet som ska säljas vidare till privatperson och jag är lite osäker på vad den kan kosta att köpa.

Det gäller:

(Copy paste från HPs hemsida)
HP Elitebook G7 840
Intel® Core™ i5-10310U processor with Intel® UHD Graphics (1.6 GHz base frequency, up to 4.4 GHz with Intel® Turbo Boost Technology, 6 MB L3 cache, 4 cores)
256 GB PCIe® NVMe™ TLC SED M.2 SSD
16 GB ram DDR4-2666 MHz
Windows 11
2 månaders garanti kvar.

Är det något mer ni behöver veta, så hojta!

Tack på förhand!

Finns begagnad på Inrego för 4600kr

https://shop.inrego.se/barbara/hp-elitebook-840-g7-16?gad_sou...

Så 3500 till 4000kr? Alltid svårt med bärbara tycker jag

Av [SmR]BMF
Skrivet av Spel_mamman:

En helt vanlig USB-sticka?

Japp, så länge den är minst 8Gb stor. Sedan söker du på "Windows Installation Media" i valfri browser och så borde första sökresultatet ta dig till Microsofts sida för att tillverka ditt eget installationsmedia, följ instruktionerna et voila!

Glhf

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zyzlite:

Tack för input! Tanken är att spela nyare spel i 1440p så tänker ändå att det inte blir bäst i alla kategorier men ändå någonting som duger i flera år framåt

Niemas problemas, lycka till!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zyzlite:

Tack! Vart kan jag se i specifikationerna att de har en "sval" vrm? Eller är det youtube reviews som gäller?

Tack för tipset!

Japp, recensioner, Hardware Unboxed brukar vara bra på moderkortsrecensioner. Menade energieffektiva vrm Kör man en AMD cpu behöver man kanske inte gå bonkers men det är ju kvalitetsskillnad på olika vrm lösningar.

Av [SmR]BMF
Skrivet av koSmiQ:

Tack för bra input! Jag bytte ut kylaren. Satt även innan och tittade på Radeon-kort som ett 6700XT vilket känns bättre med 12Gb VRAM.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/j14mAYcUIUUpGSxGjMYpjGUsPFw/grannpagenhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/j14mAYcUIUUpGSxGjMYpjGUsPFw/grannpagen

Oooh, såg nu vem du är, kanske läge att sammankalla Sweclockers NÖS för en konsultation

Mvh Jens

Av [SmR]BMF
Skrivet av koSmiQ:

Hej alla!

Hoppas ni kan hjälpa mig snabbt och lätt. Granngrabben tittar på en gamingdator av modell HP: https://www.elgiganten.se/product/gaming/gaming-pc/stationar-...

Som alltid tänker man ju att det borde gå att bygga bättre för samma peng eller samma prestanda för mindre peng. Vill gärna ha er input på delar. Röjde runt på inet och satte ihop följande som basnivå:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/cl0mAbQBpqE8Gb1LhUhGMJV5y1A/grannpagenhttps://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.pnghttps://www.inet.se/kundvagn/bild/cl0mAbQBpqE8Gb1LhUhGMJV5y1A/grannpagen

Mina spontana tankar är att någon AMD-GPU kan vara billigare och mer prisvärd. Har också funderat på att själv uppgradera till en 5800x3d och då skulle grabben kunna få min 5600x för en symbolisk summa. Min uppfattning är att 5600x är motsvarande i5 12400f som sitter i länkad HP.

Windows-licens behöver inte inkluderas.

Har jag missat någon komponent? Tips på andra komponenter som ger mer värde om det ändras lite? Nätagg är den delen jag känner mig mest osäker på så tog ett ”lagom” (antar jag).

Tack för hjälp!

Halloj

Kylaren verkar lite onödigt dyr, titta på en Thermalright Peerless Assasin 120 SE för knappa 500kr, bör prestera samma om inte bättre. Frigörs lite pengar som skulle kunna investeras i ett bättre grafikkort och om inte allt ska inhandlast på inet så finns det ett AMD RX 6800 på Amazon för 4700kr, ett RX 6750 XT för 4350kr.

Av [SmR]BMF
Skrivet av Zyzlite:

Hej!
Sambon har utryckt att mitt NZXT H440 tar för mycket plats, jag går även i tankarna på att uppgradera så kan väl gå med på något mindre denna gång!

Jag är väldigt såld på designen för Fractal Design Terra men även kikat på Asus AP201. Hur mycket förlorar jag i prestanda/potentiell prestanda pga alla komponenter på marknaden inte får plats i Terra och värme? Är det mer värt att gå på ett mATX chassi eller ett mindre ATX chassi?

Tanken är att spela nyare spel i 1440p.

Tack på förhand!

Har sett byggen med RTX 4080 i Terra chassit men vet inte om de har undervoltat eller inte. Men ett bygge med en 7800x3d och ett 4080 borde ju ge riktigt bra prestanda. Kan ju optimera så gott det går med ett moderkort med "sval" vrm samt undervolta cpu och gpu, många bäckar små. Max längd gpu i Terra är enligt Fractal 322mm.

Glhf!

Av [SmR]BMF
Skrivet av Spel_mamman:

Ska skriva det till min son när tillfälle ges. Han kommer inte tycka att det är coolt att jag kan den termen utan mer att det är pinsamt att jag kan den! 😀

XD fast kidsen idag kanske inte har en susning om vad glhf betyder och du blir då tvungen att förklara varpå han kommer att tycka att du är "corny"

GLHF!!!