Inlägg

Inlägg som HerrEkberg har skrivit i forumet
Av HerrEkberg
Skrivet av Aktsu:

Låter konstigt om det vore så då det gissningsvis är en arbetsdator som de får välja själv. För 28500 kr ink moms får man inte mycket till arbetsdator om man skall använda den till mer än enkelt officeanvändande.

Nästan alla som arbetar med en dator klarar sig fint med en som kostar mindre än en tredjedel av det där beloppet.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HerrEkberg

Jag har en AC-LR med medelhög uteffekt och den är utmärkt på att ta emot signaler. För mobiltelefoner ger den stabilare upload än download bakom betongväggar, vilket väl inte brukar vara det vanliga. Jag har inte jämfört med andra AP, så detta är anekdotiskt.

Av HerrEkberg
Skrivet av HC-8315:


Som router är den configurerad med deras egna guide samt att hw-offload är på.
Jag har också testat den som den lager 2 switch. Men då finns inte denna flaskhals.

delvis sant. Så fort trafik börja gå genom CPU så dalar trafiken i switchen direkt. Jag har en tråd öppen om detta på UBNTs forum. Spekulationen är att UBNT stryper via Firmware!

Det låter väldigt märkligt. Har du en länk till tråden?

Skickades från m.sweclockers.com

Av HerrEkberg
Skrivet av HC-8315:

Titta här bland annat https://kazoo.ga/re-visit-the-switch-in-edgerouter-x/
De finns mer info om detta. Men UBNT har begränsat EdgeRouter X mellan dess CPU och switch. UBNT har så vitt jag vet ännu inte velat gått med nån info om varför de den fysiskt inte bör ha drnna begränsning. SFP varianten lider dock mer av detta.
Jag ha själv testat runt lite baserat de testerna ovan. EdgeRouter X drar ner prestandan om två datorer för över filer mellan varann och en tredje dator till exempel drar ner ett stort spel via steam.

Det är inte så att du routar trafiken mellan dina lokala datorer?

Skickades från m.sweclockers.com

Av HerrEkberg
Skrivet av Cenorida:

Så bara 20MHz i kanal 1,6,11 är oftast bästa alternativet för 2,4GHz bandet??

Precis.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HerrEkberg

Närliggande band överlappar varandra. På 2,4GHz med 20MHz-band är det just band 1, 6 och 11 som inte överlappar, så därför är det standard att bara välja dessa band när man designar ett trådlöst nätverk med flera accesspunkter. Om man ska samsas om frekvenserna med en massa grannar som kör lite vad som helst, då får man väl helt enkelt mäta var det är minst störningar och hoppas på det bästa.

Av HerrEkberg

Det ska gå bra.

Skickades från m.sweclockers.com

Av HerrEkberg
Skrivet av CloX:

@olga32:

Hmm, hur vet du att du har kommit fram till att payloaden är i klartext? Vet du vilken payload du förväntar dig?

Om nyckeln är betydligt kortare än meddelandet är chansen försvinnande liten att två olika nycklar båda ger en klartext som inte ser ut som nonsens. Om nyckeln är samma längd som meddelandet är det en annan sak, det är därför engångskryptot är den enda i teorin spiksäkra krypteringen.

Av HerrEkberg
Skrivet av olga32:

Funderingarna gick väl snarare om man kunde utveckla en algoritm utifrån de kända delarna av nycklarna, den krypterade informationen samt utformningen av krypteringen i sig för att begränsa antalet möjliga utfall, och därefter prova alla möjliga nycklar tills informationen blev klartext. Och att dessa kunde provas igenom under kanske ett par dagar på ett större datacenter eller liknande. Men så är alltså inte fallet?

Jovisst, massor av krypteringar har knäckts genom historien på liknande sätt. Kryptanalys kallas det. Många av de metoder som fortfarande används idag tror man däremot (eller hoppas i alla fall) att de kan stå emot attacker. Vissa av dessa bör i princip vara oknäckbara på detta sätt, om man vill tro vissa allmänt försanthållna, men ännu ej bevisade matematiska samband. Men även då kan det ju visa sig att det finns sidoattacker som inte tagits i beaktning, buggar i implementation etc.

Boktips: https://www.bokus.com/bok/9781857028898/the-code-book/

Av HerrEkberg
Skrivet av olga32:

OK, det är alltså helt omöjligt att reversera processen?

Kan förstå om det vore svårt men kan inte riktigt förstå hur det skulle kunna vara helt omöjligt med hjälp av tillgänglig information och en dator för att prova möjliga kombinationer i hög hastighet. Men det är kanske mina matematiska/kryptografiska kunskaper som brister?

Skickades från m.sweclockers.com

Det är som du skriver inte omöjligt. Man tror dock att det är mycket svårt, där "svårt" är matematiskt definierat i termer av de beräkningsresurser som krävs (i värsta fall) för att lösa det. Att det faktiskt är svårt i den meningen har däremot aldrig bevisats.

Av HerrEkberg
Skrivet av Krilbe:

Kan du ge lite mer detaljer om det? Vad skulle du föreslå istället? Hur mycket är "speciellt mycket trafik"? Kommer jag att choka den med ett par filmstreamar och två som spelar Overwatch samtidigt som alla fyra PC tankar upp backupfiler till molnet? Eller vad... typ?

QoS och DPI brukar hanteras i mjukvara, och dessa små maskiners CPU orkar inte med för höga hastigheter när de måste göra det i mjukvara och dessutom en massa sådant extrajobb. Jag tror inte att det blir några problem att maxa din 100/100-lina i alla fall. Utan QoS klarar de av att routa upp mot 1Gbit/s (halv duplex för ERX), och har du tillräckligt med bandbredd så behövs ju knappast QoS heller.

Av HerrEkberg
Skrivet av Krilbe:

Jag har f.n. inte behov av DMZ, port fwd, DynDNS, VPN, och tror inte jag kommer att få sådana behov heller. Använder alltså egentligen bara brandväggen och DHCP:n, samt givetvis routing så att lokal trafik inte går ut på nätet och vice versa. EdgeRouter eller SecurityGateway??

Valfri gammal konsument-router som du stänger av WiFi på borde uppfylla dina krav. Välj annars EdgeRouter om du tycker det är roligt med mycket inställningsmöjligheter eller USG om du vill ha allt på Unifi Controller. ER-X är billigare och flexiblare än ER-lite om du inte behöver routa i 1Gbit full duplex. ER-X SFP har ju också passiv PoE för att driva dina AP-AC (ej pro).

Av HerrEkberg
Skrivet av Sweex:

Helt klart mycket för pengarna. Men kräver större kunskap då jag skulle säga att den inte är lika simpel att configa och passiv poe är ju sådär.
Tråkigt att behöva ha injector om TS vill ha AP Pro (kräver 48v poe) eller tex övervakningskamera mm.

Men visst är budgeten begränsad så är det verkligen inget dåligt val!

Skickades från m.sweclockers.com

Absolut, det är ingen idé att köpa en ER-X SFP om man inte redan vet att 24V passiv PoE är allt som krävs (om det inte mest är en bra router man vill ha, förstås). Ubiquiti har några kameror på 24V också, men visst är det mer begränsat än riktig standard-PoE.

Av HerrEkberg
Skrivet av Sweex:

Svårast är nog trådlös riktig IPTV. vad har du för leverantör? Vad har du för utrustning nu?

Angående ovan:
Routern: https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3037638
Switch med poe: https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3982843
Finns större om du behöver fler portar.
Tre eller fyra AP: https://www.prisjakt.nu/product.php?p=3393875

Finns de som går att ha utomhus också. Men tror du borde klara dig om du placerar AP smart. Såklart berodde på hur stor tomt och hur ditt hus/garage står.

Skickades från m.sweclockers.com

Om man inte nödvändigtvis vill konfigurera allt via Unifi controller så kombinerar en ER-X SFP både router och 24V PoE-switch till ett betydligt lägre pris.

Av HerrEkberg

Fantastiskt!

Av HerrEkberg

@andelor: Bra gissning! Det är dock från Warcraft II (vilket @CeeJaySWE ju redan listat ut).

Av HerrEkberg

@CeeJaySWE: Stämmer bra det!

Av HerrEkberg

Nu är det stiltje i tråden, så här kommer en ny bild. Bilden är från manualen till ett spel, vilket?

https://i.imgur.com/kXe1HSR.jpg

Av HerrEkberg

Då tar vi en lätt.

https://i.imgur.com/TxDlBFT.png

Av HerrEkberg

@SID 6.7: RoadWar 2000