Inlägg

Inlägg som spengo har skrivit i forumet
Av spengo
Skrivet av Mordekai:

Varför tror du det handlar om kostnad för elen med tanke på vad artikeln handlar om, det är den potentiella skadan som orsakas lokalt i form av ffa lokal värmeutveckling?

Jag citerar dig ”Jag fattar fortfarande inte att folk frivilligt ökar energiförbrukning i datorer med lysdioder, hör alltid kommentaren att det är så lite att det inte betyder något men det är helt enkelt inte sant och har aldrig varit.”

Ditt fokus i inlägget är energiförbrukningen, inte sekundära skador som lysdioder i extremt sällsynta fall skulle kunna orsaka. Att du nu försöker flytta fokus för att rädda ansiktet ändrar inte detta.

Av spengo
Skrivet av grizzly666:

En LED för sig drar väldigt lite ja.
Men om vi börjar prata om alla LED´s som lyser/blinkar samtidigt överallt så handlar det däremot om mängder med ström.
Dvs LED i datorer/möss/tbord/tv/förstärkare/nätverksprylar/grenuttag/alla olika indikations LED´s på i stort sett varje pryl som finns,osv,osv,osv,osv...

Om alla onödiga LED´s skulle stängas av i sverige och koppla dessa till tex en knapp som man trycker på för att dom ska lysa upp i 5sek för att indikera det dom ska indikera.
Hur mycket ström hade vi sparat då?

På ett år hade vi sparar lika mycket el som en normalstor villa gör av med.

Av spengo
Skrivet av Mordekai:

Jag fattar fortfarande inte att folk frivilligt ökar energiförbrukning i datorer med lysdioder, hör alltid kommentaren att det är så lite att det inte betyder något men det är helt enkelt inte sant och har aldrig varit.

LED-belysningen på 4 minnesmoduler, 3 fläktar och grafikkort kostar 5 kr per år att köra - om datorn är igång dygnet runt. Om det är en för stor kostnad är relativt.

Av spengo
Skrivet av xenom:

Det har den ju iofs, fast det kanske inte påverkar sålänge man har dedikerad gpu i sitt system. Foqar den men drivrutinerna så kan det säkerligen uppstå en uppsjö problem. Lösningen verkar ju vara DDU och clean install. Surt hur mkt Microsoft alltid ställer till det för PC användare.

Eller hur ofta AMD leder till problem?

Av spengo

Bottleneckar i5 11400f grabbens 4700 ti super?

Jag har köpt ett asus geforce 4700 ti super till min grabb som bytte ut ett gammalt radeon rx 6600 som satt i datorn från 2021. I övrigt är datorn densamma med 16 gb snabba ramminnen.

Nu till problemet - det nya kortet presterar inte alls som förväntat. Vissa spel funkar iofs bättre än innan, men vissa blir faktiskt typ samma som tidigare fps-mässigt. Ett exempel på sistnämnda är Hogwarts legacy där han på 1080x1920 ultra har typ 70 fps.

Kan det vara så att CPU:n hindrar gpu:n från att komma till sin rätt i vissa spel? Finns det i så fall något annat att göra för att fixa detta än att byta ut mb och processor? Jag vet att man kan justera hur många watt 11400f ska förbruka, men det verkar inte som att mitt mb låter mig göra det.

Jag avinstallerade förresten drivers till det gamla grafikkortet innan jag installerade det nya kortet.

Av spengo
Skrivet av Pirum:

Det borde finnas 2 kablar 6+2 pcie till den PSU som länkas till. Är båda inte kopplade i PSU redan borde en följt med löst från Komplett (ihop med andra oanvända kablar)? Behövs adapter, har 4070 Ti Super 2 st ingångar eller en modernare?

4070 drar tydligen 100W mer än mitt grafikkort, å andra sidan drar min CPU mer än trådstartarens, jag kör allt på 500W men funderar på att uppgradera då jag kommer upp i ca 400W totalt vid belastning.

Jag har fått med flera kablar från Komplett så om inte båda redan är inkopplade antar jag att en av dem ligger i lådan. Ska båda kablarna gå från Psu till grafikkortet? Och vad är det för adapter det talas om - är det en modernare lösning där de två kablarna sätts in i en adapter som sedan kopplas till kortet?

Av spengo
Skrivet av Leiri:

4070 / 4070ti super kommer adaptern.

Vad menar du med svaret? Följer du med en adapter?

Av spengo
Skrivet av pippisfarfar:

Det går bra med watt, tdp 285w på gpu & 65w på cpu. Men du skulle behövt två 6+2 pcie kablar från nätagget för att driva det säkert. Jag hade inte vågat chansa.

Jag är ingen datorbyggare (den är byggd av komplett). Kan jag komplettera med de kablar du nämner eller måste jag byta psu?

Av spengo

550w tillräckligt för 4070 rtx ti super?

Jag har den här Psu:n: https://www.inet.se/produkt/6902226/corsair-tx550m-550w

I övrigt har jag tre m.2 ssd:er och en Intel Core i5-11400F, 16 gb ram och detta moderkortet https://rog.asus.com/se/motherboards/rog-strix/rog-strix-b560... i en 2 år gammal dator. Jag funderar på att byta grafikkort från ett XFX Radeon RX 6600 till ett 4070 rtx ti super. Rekommenderat till det nya grafikkortet är psu på 750w. Kan jag trots allt klara mig på mitt 550w till min ganska anspråkslösa setup?

Av spengo
Skrivet av Black(1)cat:

Vi hade samma problem, och att tekniskt utesluta honom från datorn vissa tider är lite fegt och skapar mer problem än lösningar för framtiden. (Måste vara både förälder och kompis i en sådan situation) Vi hade tuffa debatter hemma i början och jag förstod till slut att detta var en sak mellan min son och mig och respekt för honom som hade mer att säga men hormoner som slog i taket och sen blev allt fel. Jag överraskade honom en tisdag och åkte till skolan och hämtade honom körde ut och köpte en pizza och ut på en plats där man kan vandra och sitta och grilla. Jag berättade om mig själv och hur dan jag var när jag började bli man och alla tokiga misstag sorger och besvikelse. När vi skrattat och delat pinsamheter en god stund så tog jag det enda vapnet jag hade, kärleken till honom rakt från hjärtat (Du vet jag skulle dö för dig och att behöva vara i konflikt med dig är som att dö lite varje dag berätta för mig vad som händer just nu i livet och om jag kan få plats och bli en lösning? Då kom tårarna och jag fick mina fiskar varma vill jag lova, om att jag aldrig har tid och varför vi aldrig spelade tillsammans längre! Tusen saker som jag visste att han hade rätt i. Vi fixade vår tid utan andra i familjen ett par dagar i veckan och det löste sig mer och mer efter ett par månader så var problemet borta och jag hittade min son igen och vi hittar fortfarande på saker tillsammans elva år efter varje vecka. Ibland måste man visa att man är lika vilsen som sina barn och att man själv varit ett så man får ner diskutionen på lika villkor.

Låter som ett toppenförslag!

Av spengo
Skrivet av Träpuben:

Så istället för att lära grabben att man inte kan bete sig hur som helst och flytta ut datorn tills han sköter sig igen, så ska du ta in en elektriker för att kunna stänga av strömmen remote?

Nej. Det är ett komplement.Jag tänker mig att folk härinne generelltär bättre på teknik än psykologi.

Av spengo
Skrivet av ajn:

En kompis brukade sitta och programmera hela nätterna, hans föräldrar bröt säkringen till hans rum på natten.

Gick för övrigt bra för honom, är duktig programmerare med bra jobb som vuxen 😁

Sett har jag också funderat på. Typ att en elektriker installerar Plejd som jag kans strypa elen i hans rum med.

Av spengo
Skrivet av pacc:

Parental controls i routern efter satta tider som sagt,
troligtvis krävs även total avstängning för hela hushållet mellan 23-06 annars smugglas det in någon mobil efter stängning.

Men vill ni få honom att göra läxorna först och ha normal skärmtid behöver ni nog snacka med honom och göra upp en plan. Nyår låter ju som en bra gräns för nya regler, och läsa en bok en timme ett lagom substitut om det inte finns läxor. (Han kanske gör vettiga saker också, motion, hushåll och annat funkar väl det med)

Det löser inte hans offlineanvändande.

Av spengo
Skrivet av Tobbe_Man:

Jag rekomenderar Microsofts och Google Family appar, se till att du är admin och lägg till dom andra i familjen.

Jag har olika regler för mina barn och ser skärmtid m.m på de dom gör. Min yngsta har mer begränsningar på vad och hur hon får använda datorn.
Går att ställa in massa där.

Mvh Thomas

Låter intressant. Problemet är att jag inte lagt in underkonton så han kör på mitt Windowskonto. Men man kanske kan ställa in begränsningar åt sitt eget konto? Framförallt vill jag att datorn inte ska gå att använda alla vissa tider.

Av spengo
Skrivet av casuaL:

Hen klarar inte av ansvaret att ha datorn på rummet, ta bort den därifrån?
Hen får tillbaka den när tiderna respekteras igen.
Funkar inte det, datorfritt i 1-2 veckor.

Ja, du har rätt att detta borde räcka. Men jag tror även att en teknisk lösning vore bra.

Av spengo
Skrivet av Swedishchef_90:

Du kan blockera Mac adressen i routern oftast.
Sen kan du väl blockera i datorn också men oftast är det väl bättre och blockera i routern.

Gissar han spelar någon online fps

Ja, han kör online men även offline. Och han programmerar egna grejer så att bara blockera Mac räcker inte.

Av spengo

14-åring spelar hela nätterna

Min 14-årige grabb fick ta in speldatorn till sitt rum för några månader sedan. Sen dess är han fullständigt hopplös vad gäller att följa tider. Han spelar hela nätterna och somnar i bänken i skolan. Han blir jättearg när man går upp i natten och säger åt honom att slå av datorn. Hans polare verkar gå och lägga sig normal tid men min grabb bara matar på.

Finns det något sätt att tekniskt göra så att han inte kan använda datorn vissa tider? Det smidigaste vore väl om man kan ställa in ngt i Windows som gör att datorn inte går att använda mellan vissa klockslag.

Av spengo
Skrivet av dlq84:

Corsair Icue ska funka tillsammans med Asus-moderkort som jag förstår det.

Eftersom du har Asusmoderkort borde Asus Aura funka också

Börjar med Aura

Av spengo
Skrivet av Rouge of Darkness:

Om alla rgb sakerna är anslutna till moderkortet antingen via expansionsport (ramminnen) eller rgb port så tror jag du ska kunna styra dem via någon mjukvara från asus. Minns dock inte vad den heter.

Det ända som just nu trillar in i huvet är Asus aura men är nästan säker på att aura är Msi...

Ok, testar Asus Aura!

Av spengo

Hur styra RGB på min dator?

Jag har 3 olika RGB-saker som lyser på min dator. Det är ram från Corsair, processorfläkt från Cooler Master och moderkort från Asus. Jag vill hitta ett program som funkar för all RGB. Hittills har jag inte testat något. Tips?