Inlägg

Inlägg som Azurelight har skrivit i forumet
Av Azurelight
Skrivet av Nr42:

Jag håller med dig i att slippery slope inte är ett jättebra argument, i det här fallet är det dock något som man faktiskt måste ta med i beräkningarna. Om man tittar på andra ställen där makthavare har byts ut och saker som har varit lagliga plötsligt har blivit olagliga så får man ju uppfattning om vad som kan hända. Jag tänker då på delstater i USA där abort har blivit olagligt och där dom nu tar hjälp av Meta och chat loggar för att jaga folk som vill göra abort eller har gjort abort. Det hela känns väldigt overkligt.

Just det här tycker jag är en viktigt poäng med det hela. Slippery Slope är inte alltid ett jättebra argument, men just när det gäller denna typ av lagstiftning finns det ju faktiskt historisk empiri som visar att det mycket ofta händer.

Denna podd tycker jag var bra, om den inte länkats tidigare i tråden
https://www.svd.se/a/wAVRkM/eu-s-chat-control-massovervakning-eller-trygghetsatgard

Av Azurelight

Keychron k2 och k3, du som har ett, är du nöjd?

Jag har sedan en tid varit fäst vid 75 % till tangentbord och just nu är det bra pris på keychron k2. Den Har dock fått lite blandade recensioner så därför undrar jag vad ni som har ett tycker om det. Har ni upplevt någon skillnad på version ett och version två? Vad tycker ni om k3?

Av Azurelight
Skrivet av StuntmanMike:

Aha, men då är det nog bäst att fråga jobbet vilka som är OK att använda.
Har hört folk med liknande jobb som inte får använda sina fina custum keebs även att de inte använder någon mjukvara och dylikt.

Det skulle jag göra om jag trodde jag skulle få något svar.

Åh andra sidan har du en poäng. Det borde vara ett säkert kort att leta fram samma tangentbord jobbet hade förr. De har ju bara slutat med dem pga leverantör.

Av Azurelight
Skrivet av StuntmanMike:

@Azurelight
Förstår inte riktigt vad du menar med att Keychron skulle strula 🤔 de profiler som finns är att det är en switch som ändra från PC till Mac och från trådat till Bluetooth.

@StuntmanMike berättigade frågor.

1: Jag tror att strulet med keychron främst skulle uppträda när jag använder tangentbordet i jobbet (vilket komer att ske se dagar jag arbetar hemfrån. Jag arbetar bpa en sttligt myndighet, så det förekommer lite extras säkerhetsgukelimuck ( troligen berättigat) i hop med ganska bristande upphandlingar. Detta har lett till att de kompakta tangentbord jobbet köper in är av fruktansvärd kvalitet (många knappar studsar inte ens tillbaka när man tryck ner dem och släppt dem). Just nu har jag ett kompakt tangentbord hemma som jag lånade hem från jobbet under pandemin, som dessvärre inte säljs längre. Min tanke är att kunna återbörda detta till jobbet, så att jag helt kan använda min egen utrustning (förutom dator) hemma.

2: Jag funderade länge på keychron, men dels känns de lite utöver min budget (Som jag i och för sig har råd att tänja på om det skulle knipa) sedan har jag hört högst blandade omdömmen om dem (mest bra IOFS). Framför allt att många får ont in handlederna av dem, men den kan ju bero på andra kring faktorer

3: Jag använder en sån här hemma
https://www.aten.com/global/en/products/usb-peripherals/perip...

Och min erfarenhet på flera på tangent bord med mycket extra funktioner är att de får spader av det. Är nog dock inte specifkti för keychron kanske.

Tack för att du tog dig tid

Av Azurelight

Hej! Söker ett nytt tangentbord att ha hemma, men mycket svårt att hitta 75%som inte är ANSI. Finns det något vettigt som endast dyker upp som inte kräver mjukvara för att fungera.

75% (dvs lite mindre än standard TKL)
ISO nordic
Godkänt med båda mech och membran. Har inte testat mekanisk, så skulle kanske vilja.
Trådat
Belysning inte nödvändigt
Budget ca 1000kr
Inget krav på mjukvara

Var väldigt sugen på ett Dreva excalibur, men verkar bara finnas i ansi.

Vad tror ni om vortex Race3 eller vortex tad 75?

Har kollat lite på Keychron, andra i samma stil, men det verkar som dom har nån form av intern lagring för profiler, firmware osv. Det finns risk att det strular.

(PS: Om detta är likt en föregående postare beror det på att vi har DELVIS liknande , och jag var lite lat.

Av Azurelight

Borde jag skaffa en ny Shield eller finns andra bra alternativ?

Sommarstugan uppgraderades rejält förra året och så även tillhörande tv. Men Tizen som OS är ju som det är och jag börjar bli missnöjd med hur det rullar. Hemma kör jag en Nvidia shield (2015) som jag är löjligt nöjd med och som hållit för mina behov sedan jag köpte den. När jag tittar på den aktuella modellen av Nvidia Shield Pro blir jag dock lite tveksam. 16 Gb minne känns lite, i jämförelse med de gamla pro modellerna som hade 500 gb SSHD. och det här med att expandera minnet med externa lagring känns, trots anvisningar, inte superlätt. Oroar jag mig i onödan?
En annan sak som gjort mig lite nervös är att några säger sig haft problem med uppdateringar- Frågan är om det kan ha att göra med för lite minne?
Bonusfråga: hur Sannolikt tror ni det är att Nvidia släpper ny en shield med uppdaterad hårdvara snart? För det talar ju att 2019 ändå var ganska länge sedan. Mot det talar att det just nu, som jag uppfattat det, råder både brist på kisel på grund av supply chainproblematik, och dessutom iInflation. Det här är då kanske inte en produkt jag som företag hade prioriterat under sådana omständigheter. Vad tror gruppen?

Av Azurelight

Är men Blue Yeti defekt?

Jag har en Blue Yeti-mikrofon som jag köpte för drygt ett halvår sedan. Nu har jag märkt att det vred man ska använda för att byta mellan exempelvis stereo och cardioid är väldigt trög att vrida. Någon här som vet om det är normalt eller om den är defekt?

Av Azurelight

Äger den model som kom 2015 och är också mycket nöjd. Börjar dock kanske bli dags att uppgradera, då jag snart har behov av en device i sommarstugan. Har pro-modellen 2019 möjlighet till en intern HDD som tidigare pro-modeller?

Av Azurelight

Spec för de som använder tapa talk:

RYZEN 1800X| ROG STRIX X470-F GAMING|NH-D15-SE-AM4 |Gainward NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti GS HDMI 3xDP 11GB| Gainward NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti GS HDMI 3xDP 11GB |
G.Skill Flare X 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL14 / F4-3200C14D-16GFX |2 * WD Green SD 240 GB + 1*WD Blue
2TB 3.5" Serial ATA-600| | Fractal Design Define R5|

Av Azurelight

Ny Skärm - Vad bör jag välja

Jag har nyligen köpt en ny gamingdator och känner att jag vill ha en skärm som matchar dess kapacitet. Om jag förstår beskrivningne rätt så kan denna bur faktiskt köra 4K @60fps,
Och jag tror att det är vad jag är ute efter. Har ett funktioneshinder som gör att jag tror att min behållninga av högre fps är tveksam. Spelar dessutom inte den "snabba" typen av spel.

Så jag gissar att det jag siktar på är "mid-range" 4k. Öppen för föslag, men en lite flexibel spuntanbudget på 5k sek känns rimligt

Förslag?

Av Azurelight

@skog1s: Notepad++ är trevligt. Kör det på jobbet:)

Av Azurelight

Jag följde alldrig upp detta , men avslutningsvis vill jag säga att tack vara allas hjälp så fungerar nu burken finfint

Av Azurelight

Dator Startar inte ordentligt efter nybygge

Jag har planerat en ny dator under en längre tid, och jag har beställt delar till den sedan i november. Jag har även skrivit lite olika trådar om det här på forumet. Eftersom jag fyller år idag och äntligen har alla komponenter på plats tänkte jag att jag (eller närmare bestämt min assistent) skulle sätta ihop den i helgen. Jag hade visserligen räknat med en viss nivå av strul innan jag fick allt att lira, Men så vitt jag kan bedöma började det otroligt dåligt. Därför vänder jag mig nu till alla SweClockers, I hopp om att kunna få någon slags hjälp. Jag är väl medveten om att den hjälpen inte alltid är så lätt att ge, men det skadar inte att fråga och det skulle vara skönt att veta att man inte sitter på ca 16.000 kr i elektroniska tegelstenar, alternativ vad som behöver bytas ut.

Följande komponenter ingår
Setup 1 (Ryzen)
Description
URL
Case
Fractal Design Define R5
http://cdon.se/hemelektronik/fractal-design-define-r5-svart-p...
Mobo
ROG STRIX X470-F GAMING

PSU
Evga SuperNova G3 750W
http://cdon.se/td_redirect?tduid=11e30566d4d9fd8065d0a91f2ab4...
CPU
AMD Ryzen 7 1800X 3,6GHz Socket AM4 Box without Cooler
https://www.proshop.se/CPU/AMD-Ryzen-7-1800X-CPU-36-GHz-AMD-A...
- CPU Fläkt
NH-D15-SE-AM4

GPU
Gainward NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti GS HDMI 3xDP 11GB + Destiny 2
http://cdon.se/hemelektronik/gainward-nvidia-geforce-gtx-1080...
Ram
G.Skill Flare X 16GB (2x8GB) / 3200MHz / DDR4 / CL14 / F4-3200C14D-16GFX

Storage 1
2 * WD Green SD 240 GB

Symtomen är följande:

När jag startar datorn aktiveras led-ljuset på knappen, fläkten går igång, Även på grafikkortet. Dock hör jag inget litet pip när datorn startar. Dessutom går det inte heller att stänga av ens genom att hålla in power knappen i 10 sekunder.

Vidare verkar den inte tala med vare sig skärmen eller tangentbordet. Är inte helt säker men jag tror inte jag får ett ordentligt POST.

Det jag skulle behöva är framför allt tips på vad jag ska börja med att kontrollera.

De saker jag själv funderat på är:

Kopplingarna i PSU. Vet inte om det är rätt sladd till varje komponent.

Grafikport. Moderkortet har en HDMI port, men jag har förstått det som att den mest använder sig av eventuella inbyggda grafikdelar i nyare Ryzen, det vill säga delar som inte finns på min processer. Är det således så att jag borde hålla mig till de portar som finns på grafikkortet ?

Det är som sagt de grejer jag tänkt på.
Skulle uppskatta hjälp med väldigt mycket.
Vill väldigt gärna få det här att funka.

Av Azurelight

Nu blev det ett ROG STRIX X470-F GAMING. Hade Köpte det innan jag hörde talas om Gigabyte Aorus Gaming 7. Jag hoppas det håller måttet.

Vad tror forumet?

Av Azurelight

bra Kylare till 1800x ?

Jag fortsätter på mina frågor om mitt nya desktopp-bygge.

Ny har turen/ huvudverken kommit till CPOU-kylaren.

CPU: Ryzen 1800x.
Chassi:Fractal Design R5

Moderkort är inte ännu bestämt.
Ponera två scenarion:

1. Om man förutsätter att jag vill överklocka Manuellt,Vad bör bör jag då Använda för kylare?

2. Om man i stället förutsätter att jag bara vill nyttja den Inbyggda överklockningen, Vad börjar då använda ?

Av Azurelight

En fundering om X470 och G.skill flare X

Hej allihop! Jag har en fundering kring X 470 serien av moderkort och ramminnen. Är det rimligt att tro att Q.Skill Flare X 3200 MHz borde funka med de nya moderkorten. Kan ju vara så att det kommer nya minnen men hittills har ju de dessa varit ganska säkert kort ihop med Ryzen 1800x. Vad tror ni? Dessutm verkar priserna på dessa minne var helt ok.

Edit: Bakgrunden är
Denna tråd

Summa sumarum bestämnde jag mig för att returnera det jag hade köpt. Har jag väntat såhär länge kan jag vänta ett par veckor till på X470.

Av Azurelight
Skrivet av fawb:

@Azurelight: Sitter själv på ett MSI X370 Pro Carbon och kör mina minnen i 3600 och 1600x i 3,9 utan problem. Jag saknar dock "Fast boot" på kortet, förstår inte varför dem plockat bort den funktionen, tror det är samma visa med alla MSI kort för AM4 så bara den funktionen kan väl vara värt att utnyttja öppet köp för.

Jo det är det korten jag har dubier kring. Vad är "fast boot"? Vad är det bra för?

Av Azurelight

Bra moderkort till °Ryzen? (Istället för MSI gaming pro carbon)

Köpte ett MSI gaming pro carbon på Komplett ör några veckor sedan, men fick sedan höra att det moderkortet inte var särskillt bra när det kom till kritan. SÅ vad bör man ha istället? Tror att jag fortfarande har öppet köp på det kort jag köpte, så jag över väger att byta. Är till exempel Asos Prime PRO bättre? De delar jag just nu har som ska sitta i den är wrr 1080 ti samt en RYZEN 1800x* som vore skoj att klocka upp.

*Egentligen hade det ju varittrvligt att ha en 2700X, men då jag inte lyckats bli av med processorn jag köpte, så får man arbeta med det man har

Av Azurelight

Hade en likande fundering som jag tänkte fråga här. Köpte precis ett Msi Gaming pro- Carbon moder kort för att kompletera m planerade rig. Det slog mig dock att det snart kommer nya moderkort för AM4-sockeln. Vad tror ni här på forumet? Borde jag lämna tillbaka kortet jag köpt på Öppet köp (kortet har inte lämnat postkartongen, och inhandlades på Pomplett i början av förra veckan). Vad vet vi om X470 mobos? Tror vi att det blir stora förbättringar? Kan det vara klokt att vänta på de nya moderkorten, ifall jag i framtiden kommer vilja byta CPU.

Dessa oanvända delar sitter jag på just nu förutom mobo.

Fractal Design Define R5

Evga SuperNova G3 750W
AMD Ryzen 7 1800X 3,6GHz Socket AM4 Box without Cooler

Gainward NVIDIA GeForce GTX 1080 Ti GS HDMI 3xDP 11GB

Av Azurelight

Appro på att locka gamers, så skulle man kanske kunna sälja en VAS-tjänst i form av ett samarbete med geforce now för spelstreaming, (120 sek/mån) eller motsvarande. Skulle kanske vara värt att betala 120 sek/mån för. Eller varför inte Rabbat på humble monthly om man binder up sig? (10-15%)

En annan VAS jag skulle upskatta är möjligheten att titta på "vanlig" TV via en app för Apple TV eller android tv. Om Ownit levererar IP-TV också, så skulle det kunna passa.