Inlägg

Inlägg som Anders9110 har skrivit i forumet
Av Anders9110
Skrivet av Bosse78:

Jag menar att dom (eller åtminstånde min far) är så bortkopplad från den världen att han bara följer uppmaningar. Kanske är lite mitt fel med då man hjälpt med saker och han har just bara som nu fått signerat.

Är inte bara äldre så går på dessa bedrägerier utan yngre med dåliga vana inom den digital världen går också på dessa bedrägerier gemensamt är att de är naiva och inte vet vad man borde göra när någon ringer upp och ber om BankID.

Några enkla regler är att aldrig signera ifall någon ringer eller kontakter dig och ber om BankID utan signera bara ifall du tar kontakten först.

Kontakta banken ifall någon säger att ditt konto blivit kapat de har ibland 24/7 kundtjänst alternativ så har de ifall 24/7 spärrservice.

Av Anders9110
Skrivet av frezzad:

Tack för tips. Vet du om det fungerar?

Har inga erfarenheter av denna adapter men den kommer från Corsair så bör fungera utan problem ifall du har en Intern USB 3.0 port.

https://www.corsair.com/us/en/p/pc-components-accessories/cc-...

Av Anders9110
Skrivet av frezzad:

Hej

Har ett moderkort som inte stödjer USB 3.1 gen2 men har en gen 1 port.
Går i tankarna på att köpa ett fractal North som har en usb c på i/o panelen.

Skulle det vara möjligt att köpa en splitter till usb gen 1 och sedan slänga på en gen 1 till gen 2 adapter på en av den delade usb sladden. Förstår att det inte blir samma hastighet etc men skulle det fungera.

Exempelvis en sånhär och sedan en adapter
Amazon länk

Komplett har USB 3.1 Gen 2 Female Header to USB 3.0 19-pin Female Adapter

https://www.komplett.se/product/1092951/datorutrustning/dator...

Av Anders9110
Skrivet av inquam:

x86/AMD64 kanske egentligen är något vi borde överge med allt bagage de kommer med för bakåtkompatibilitet och all presumtiv exekvering de gör för att försöka öka prestanda (vilket är källan till många av dess problem).
Men sedan är det ju så otroligt mycket som kör på dessa CPU:er att det inte är svårt att förstå varför det inte sker i en handvändning.

Det inte x86 som är problemet i grunden utan alla out of order designer drabbas av dessa problem förr eller senare man hittar fler buggar på grund av att x86 är populärt.

In order CPU har inte dessa problem men presterar väsentligt sämre A520 är nog bland de bästa av denna typ av CPU.

Av Anders9110
Skrivet av Triffid:

Ja definitivt, alla föreningar har väldigt olika förutsättningar och även en unik historia ang. hur saker skötts tidigare som man inte bara kan blunda för.

Det är också sant att 'föreningens bästa' är en faktor att tänka på, och den kan definitivt överväga det jag påpekade ang. hur man fördelar kostnader i tid över medlemmar, allt beroende på förutsättningarna. Det är ju som du är inne på väldigt riskabelt med stora lån pga hur mkt kostnaderna kan svänga på kort tid ,som vi sett nu, och med de förutsättningarna kan det definitivt vara rätt beslut att amortera extra så fort tillfälle finns, tex då under lågränteperioder.

Ju mer jag är utomlands där ägarlägenheter regerar ju mer uppskattar jag vårt system med bostadsrättsföreningar måste jag säga. Så jag är helt på din sida här vad gäller skepsisen inför detta

Blir väl som en BRF styrelsen kommer ta upp att det behövs lånas pengar till stora reparationer och att föreningen behöver ta lån och höja avgifter majoriteten måste förstås godkänna det och de personer som inte accepterar det så blir det en utmätning på lönen eller en kvarstad på lägenheten tills man betalat.

Av Anders9110
Skrivet av Weestman:

Okej ponera att jag ändå finner ett slags stöd för detta men sen torskar den där gråzonen, vad blir konsekvenserna då? Liksom vilka grader finns det? Skulle ändå tro att jag kan motivera så pass mycket att det inte är uppenbart fusk, men kan ju också förstå att jag balanserar på gråzonen.

Sen kommer jag ju ha en vinstdrivande medicinsk konsultverksamhet via vanliga uppdrag inom vårdcentraler. Men det är nog enklare att motivera sådana utlägg jag pratar om å beskriva det som tillägg i kompetens snarare än som någon skrev ”sadla om”. Men då är ju frågan, det är ingen kurs (men en guidad tur kan ju också anses vara en utbildning förvisso) men ändå kompetens som leder till diplom, å det borde på något vis vara motiverat.

Jag får fråga helt enkelt och är det tvärnej så vet jag det iaf, är det gråzon får man väl ta kontakt med flera för å vara så säker det går. Inget som kommer ske i direkt närtid ändå men vill gärna på sikt bli fulltids expeditionsläkare eller iaf under högsäsongerna. Givetvis är det också ett väldigt stort eget privat nöje men resorna skulle vara värda väldigt mycket professionellt också, även om många säkert sitter å fnittrar åt att ”hah, den här idioten vill bara på fina semestrar” 😅

Sanktion avgift + det du är skyldig skatteverket beror på hur allvarig skatteverket anser ditt fusk är ifall de inte godkänner det. Du bör nog fråga en jurist.

Av Anders9110
Skrivet av ThatoneJoe:

Hej så jag skall studera till CAD i höst och de rekomnderar en bärbar daror eller PC Jag har redan haft planer att uppgradera min nyvarande statonära men behöver lite hjälp när det kommer att kolla efter laptops. Så alla tips är välkomna.

Laptop/PC med följande prestanda:

Operativsystem: Windows® 8.1 eller senare.

Processor, Intel x86 eller x64 kompatibel - CPU i5/i7.

Minne, 16 GB RAM.

Diskutrymme, 5GB ledigt på hårddisken.

Skärmupplösning, 1920 x 1200

Grafikkort, NVIDIA® Quadro® K2000M or K2100M eller AMD FirePro™ 4000M.

Ifall du verkligen behöver Quadro grafikkort så handlar det om minimum 20-22K nytt och ifall du vill ha Ada så är det 10K extra

Annars så är nog en valfri gaming laptop ditt bästa alternativ skulle säga att RTX 4060 är nog det mest prisvärda alternativet Ada Lovace med 8GB VRAM.

Minus med gaming laptop är att batteritiden inte är den bästa och att de oftast är tunga men samma sak gäller för workstation

Lenovo Legion Slim 5 R7

Av Anders9110
Skrivet av harno72:

Hej!

Sonen håller på att tjata hål i huvudet på mig om att han behöver en ny gamingskärm med 300 Hz uppdateringsfrekvens typ denna https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=5645810 (var tydligen någon motsvarande Lenovo för ca 500kr mindre som även var aktuell).

Förutom 300 Hz var väl kravet en upplösning på 1920x1080. Han har sedan tidigare en 24" Lenovo-skärm, har för mig att det är 144 Hz på den. Drivs av ett RTX 3070 och han spelar mycket CSGO om det nu är relevant.

Jag som inte spelar på dator förstår inte riktigt varför man ska lägga nästan 6000kr på en 24" skärm. Ni gamers därute, märker man någon större skillnad på 300 Hz vs 240 Hz? Är det TN eller IPS som är "da shit" för gaming nuförtiden (OLED är väl uteslutet pga pris)?

Tips på bra så kallade gamingskärmar som inte kostar skjortan tas tacksamt emot. Motivera gärna varför ditt/dina tips är bättre/lika bra som den jag länkade ovan.

IPS och TN är bättre för high refresh monitor med få undantag så är VA inte den bästa panel typen för high refresh gaming.

Samsung Odyssey G4 runt 3K är inte bättre men 3K billigare och helt okej skillnaderna mellan 240Hz och 300-360Hz är ganska små ifall din son inte accepterar det så bör du säga ifrån för de flesta så är 144Hz redan fullt tillräckligt.

Test från Rtings https://www.rtings.com/monitor/reviews/samsung/odyssey-g4-g40...

Av Anders9110
Skrivet av andra94:

Gör en hemlig prototyp som tar extremt mycket ork och utvecklingstid. Presterar skitbra enligt egna tester, blir totalsågade av LTT som använder produkten fel, inte förstår användningsområdet för ett GPU/CPU block för 600-800$ som kyler extremt bra och sen bara ÖHHH produkten suger.

Om man tar in en nischprodukt så får man väl säga som det är - Ja coolt skitsnyggt och sen ta det vidare, ta ex EK´s peltier block som Derbauer tog en titt på. Där har du hur man recenserar en nischprodukt, inte bara att dom inte skickade tillbaka blocket som var deras ända prototyp som var problemet...

Dom gör roliga videos ibland men dom är så jävla oproffesionella i typ allt annat dom gör, vattenkylning mm

Skrev att jag inte försvarade LMG och att videon var dålig men kan väl samtidigt tycka att ifall GN ska vara en journalistisk kanal så ber man om båda sidors versioner de frågade som sagt efter Billet Labs kommentar men inte LMG

saxat från mitt tidigare inlägg Försvar inte LMG Billet Labs videon och blocket var väldigt dåligt

Av Anders9110
Skrivet av Nozomi:

Har du några exempel?

Tog upp det i mitt svar att fråga LMG för en kommentar när det kom till Billet labs situation är vad Gamersnexus borde gjort och tagit upp det i videon.

Edit Försvarar fortfarande inte LMG men journalister brukar alltid fråga alla parter om sin version av en händelse för att ge en så bra bild som möjligt av vad som har hänt.

Av Anders9110
Skrivet av twit:

Varför skulle det vara "fult"? Det är publika påståenden LTT (och deras övriga verksamhet) lämnat som gås igenom, deras publika testande och brister som kommenteras. Om LTT publikt säger "vi är jätteduktigast på det här och gör inga fel" är det väl också fullt rimligt att publikt förevisa misstag de faktiskt gör, så att tittarna själva kan avgöra hur de vill värdera respektive part?

Hade LTT skickat ett förseglat brev till GN hade det givetvis inte varit så snyggt av GN att publicera det, men LTTs publika verksamhet är helt legitim att publikt kritisera. Det är till och med viktigt att det görs, så att hela branschens standard kan höjas.

Försvar inte LMG Billet Labs videon och blocket var väldigt dåligt men ifall Gamersnexus ska anklaga andra för att inte följa etiska riktlinjer så borde de själva göra det först.

Innehållet i själva video har jag inget problem med.

Att fråga efter en kommentar är grundläggande i journalistik annars så hamnar man på skvallerpappers nivå.

1. De frågade efter Billet Labs kommentar och inte LMG
2. I videon får man intrycket att LMG sålde blocket på auktion med filt och sket i Billet Labs och inte gjorde något överhuvud taget för att kompensera

Från LMG sida så sa de att det var ett misstag och blocket var sålt på auktion för välgörenhet och att de kommer kompensera Billet Labs detta innan Gamernexus publicerade videon.

Av Anders9110
Skrivet av g0gz:

Hej,

Söker köpråd, förslag och feedback på det jag tittar på:

Har idag:
#GPU
XFX SPEEDSTER SW RX 6700 XT (12 GB)
GPU

# Case
Fractal Design Define 7 (svart med vit insida)
hi.jpghttps://microless.com/cdn/products/d15f078cd1839c6e08b1d796c5283e37-hi.jpg

# PSU
Corsair RM850x v2 (vit)
https://www.corsair.com/us/en/p/psu/cp-9020188-na/rmx-white-s...

(övriga komponenter är i7 från 2012)

# Skall köpa:
* Modekort
* CPU
* RAM
* Kylare
* SSD M.2

# Budget
Hade först tänkt mig något från AM4 runt 4000-5000 (utan SSD M.2).
Nu har jag tänkt om och kanske kan sträcka mig upp till 10-11 kkr, AM5 eller liknande.

# Krav
* Spelar lol
* Allid kul om den orkar med lite tuffa spel
* Kör en del programering och CAD.
* Gillar en snabb dator.
* Bryr mig inte så mycket om RGB.

----

Det jag är mest sugen på nu är:
# Modekort
NZXT N7 B650E (vit) - sjukt snyggt men lite dyrt för prestanda?
NZXT N7 B650 E

# CPU
Ryzen 7600x
inet

# RAM
Kingston 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 FURY Beast AMD EXPO/Intel XMP 3.0
inet

# SSD M.2
Kingston Fury Renegade M.2 NVMe SSD Gen 4 2TB
inet

# Kylare
Noctua NH-U12A (kan köpa den för ca 1399, amazon, norge).

Dela gärna kommentarer om komponenter eller andra förslag.

Är det kanske bäst att vänta? Möjligen kan jag stå ut i 3-6 månader till med mina 2012 komponenter. Men ska formatera så vore najs att starta om med nya komponenter

AM5 paket SSD får du välja själv beroende på vilken prestanda och hur mycket larging utrymme du behöver

https://komponentkoll.se/bild/yPfPi.png

Av Anders9110
Skrivet av ProdoG:

Stort tack för hjälpen!

Försökt hitta liknande laptop som du länka och hitta denna : https://www.inet.se/produkt/1974926/lenovo-thinkbook-14-g4-i7...

Intel Iris Xe grafikkort men eftersom jag har lite bråttom (kursen börjar om 2 veckor) så kan väl denna duga?

Tror inte den klarar av Baldur Gate 3 men i övrigt så duger den utmärkt.

Av Anders9110
Skrivet av TobiasStockholm:

Trodde Ryzen hade bättre grafikdel än Intel 12th gen? Men kanske inte stämmer...

Jag hittar dessutom ingen bärbar med Intel 12th gen för under 6000?
Eller jo det är väl denna isf då?
https://www.inet.se/produkt/1973670/acer-aspire-5-14-i5-8gb-5...

Beror på modell 610M är sämre än Intel Iris G7 80EU och ja det är den modellen jag tänkt på.

AMD namn schema är svårt att förstå för vanliga personer viktigaste numret är den tredje numret skulle säga i allmänt att Intel har bättre CPU i de lägre segmentet då Tiger Lake/11th Gen för de flesta är bättre än Zen 2 och man hittar oftast dessa laptop i samma prisklass.

1 = Zen 1
2 = Zen 2
3 = Zen 3 och Zen 3+
4 = Zen 4

Av Anders9110
Skrivet av TobiasStockholm:

7520U är inte den bästa CPU bättre att köra Intel i5 12th gen

Surface är den bästa av dessa tre laptop alla är baserade på Zen 2 men IGPU och i Surace laptopen är en Vega 7 även om modellen är äldre så är den bättre än 610M.

Surface modellen har också fler kärnor.

Av Anders9110
Skrivet av ProdoG:

Hej allihopa!

Nu är jag tillbaks igen för att rådfråga alla kunniga computer wizards.

Jag ska börja plugga javautvecklare på YH och tyvärr så måste man införskaffa sig en bärbar för studier på plats.

Fick detta från utbildningen:

Minimikrav för dator
Processor: minst Intel Core i5 eller motsvarande, om möjligt gärna i7 eller bättre och SSD-disk
Skärm: 13-17”
Hårddisk: minst 500 GB eller SSD 128-256
Minne: Minst 8 GB RAM, helst 16 GB
Operativsystem: Windows 10 eller likvärdigt
Internetuppkoppling: Bör ej understiga 10mbit ( delad surf från mobilen är inte att föredra ).

OM jag ändå blir tvungen att köpa en laptop så vill jag gärna att man kan spela lite på den, spelar i dagsläget inget krävande mest wow, league och BG3.

Jag har försökt göra lite research för att komma undan så billigt som möjligt (budgeten är under 10k) och hittat dessa sålänge:

https://www.webhallen.com/se/product/361538-HP-Pavilion-15-eh...

https://www.hp.com/se-sv/shop/product.aspx?id=8B4U8EA&opt=UUW...

https://www.webhallen.com/se/product/358627-Acer-Aspire-5-15-...

Uppskattas om ni kan ge mig lite feedback eller länka en schysst laptop!

AMD har ett dåligt namn schema 7730U är en Zen 3 baserad laptop som inte har den bästa IGPU för Gaming är en Vega baserad IGPU.

WoW och LoL är ganska lättdrivna spel som kommer funka okej med de flesta laptop inom din budget men Baldur Gate 3 är mer tungt drivet och skulle gissa på att bara 680M och kanske Iris XEG7 EU96 kan driva spelet okej med låga inställningar och FSR.

Över din budget och ej i lager men den bästa IGPU nära din budget och uppfyller dina krav.
https://www.dustinhome.se/product/5011296991/thinkbook-13s-g4...

Andra alternativ är att köpa en laptop med en dGPU som RTX 2050 eller RTX 3050 dessa laptop klarar av spelen men har oftast sämre batteritid och är tyngre.

Av Anders9110
Skrivet av _genki:

Min partner kör fortfarande en Athlon 5350 som sin HTPC tillsammans med ett GTX750Ti (hämtat från elektronikåtervinningen). Datorn börjar bli lite långsam i mina ögon, men i hennes värld är den fortfarande bra och ändamålsenlig. Jag köpte den till henne 2014, processorn kostade 499kr och moderkortet 299kr sedan fick hon 16GB DDR3 som jag hade liggandes...

Det var verkligen en extremt unik release av AMD. Kändes lite som "folkets dator", datorkomponenter alla har råd med. Det hade ju varit kul ifall Intel hade kunnat gjort något liknande. Men det faller ofta på dyra moderkortskostnader... Jag vet inte riktigt hur Asus lyckades göra ett AM1 itx-moderkort för 299kr.

Bättre dollarkurs idag så skulle samma paket kosta runt 1200 kr

Intel Atom serie motsvarar annars 5150 dock så var dessa CPU moderkort aldrig speciellt populära här i Sverige. Idag så går det att köpa ett N100 itx moderkort med CPU för runt 1600 kr

Av Anders9110
Skrivet av GuuFi:

7600 utan X om du inte vill steak ägg samtidigt som du spelar.

"RAM 32GB bör räcka men 64GB är inte så mycket dyrare och DDR5 är ökänt att inte gilla 4 stickor" är urusel kommentar på inget vettigt.

4 stickor fungerar alltid sämre än 2 i vissa fall, förutom när du behöver mer minne... Vatten är vått.

Du behöver inte 64GB om du inte kör Adobe's mjukvara som käkar ram bara för att programmen inte kan flusha minnet.

Gällande raster vs RT, så får man övervägan förra generationens mediokra RT mot nuvarande helt OK för väldigt mycket pengar, överlag så verkar folk ha glömt bort att det existerar, dvs RT är fortfarande ingen game changer.

Ska du ha prestanda per krona så är det förra generations AMD som gäller, annars slänger man pengar på Nvidias senaste.

Skrev inte tydligt men att köpa 2x16GB och sedan utöka med 2 extra stickor är inte det bästa alternativet med DDR5 då de är ganska känsliga risken är att RAM körs i default hastighet för 4 stickor som är 3600MHz man förlorar en hel del spelprestanda ifall man är CPU bunden

Så det bästa alternativet är att köpa så mycket RAM som man behöver från första början att utöka RAM är inte den bästa iden för DDR5.

Av Anders9110
Skrivet av ZackAttack:

Hej,

Skulle behöva er hjälp med att plocka ihop rätt komponenter för mitt ändamål som är att spela i minst 1440p och 60 fps samtidigt som jag streamar.

Jag spelar nästan uteslutande indiespel av typen roguelike, tänk Enter The Gungeon, men det händer också att det blir så kallade AAA-titlar som Gears 5, även om det är mer sällan, för ju äldre jag blir och ju mer jag spelar, desto fler indiespel blir det.

Har satt ihop två komponentförslag som ni gärna får kommentera på. Jag är dock endast ute efter era åsikter när det gäller processor, grafikkort samt RAM. Resterande som chassi, moderkort, lagring, nätaggregat och processorkylning vill jag inte ändra på.

Att jag har valt AMD/Radeon är för att jag föredrar deras produkter och att jag utesluter deras X3D-processorer är för att jag som sagt kommer streama samtidigt som jag spelar samt även kommer redigera lite filmklipp till min kanal, och där ligger dessa processorer efter. Tid är ju pengar, sägs det.

Är jag dumsnål om jag snålar in och köper följande?
https://komponentkoll.se/bild/SUyls.png

Är jag bara dum om jag lägger det dubbla och köper följande?
https://komponentkoll.se/bild/skcGA.png

Eller ska jag lägga mig någonstans mittemellan?

Kommentera gärna, men ha i åtanke det jag skrivit innan.

Tack på förhand.
/ZA

Skulle säga minimum 7700X eller 7900X 7950X känns lite overkill

RAM 32GB bör räcka men 64GB är inte så mycket dyrare och DDR5 är ökänt att inte gilla 4 stickor

Grafikkort 6700XT känns nog lite för svagt för att klara av de senaste Triple AAA vid 1440p 60 Hz MAX nästa steg upp är 6800XT dock är det lite för dyrt för sin prestanda runt 7000 kr 6950XT för 7600 kr är ett bättre köp dock så drar 6950XT väldigt mycket ström alternativ kan du vänta på 7800XT och hoppas på att priset är vettigt.

Nvidia alternativet är RTX 4070 kostar runt 7749 ungefär som ett 6950XT men 15% sämre raster prestanda och 4GB mindre RAM plus det är strömsnålt

AMD vs Nvidia så brukar man lite förenklat säga AMD för raster och VRAM allt annat är Nvidia bättre på stämmer inte 100% vissa program fungerar helt okej med AMD för produktivitet.

Av Anders9110
Skrivet av veckansbabe:

Ska då skaffa min första PC och detta har jag tänkt göra genom Inets datorbyggare (låter också dem sätta ihop den). Jag har försökt att utbilda mig själv med hjälp utav Youtube och olika artiklar men förblir ett stolpskott inom ämnet. Jag skulle verkligen uppskatta om någon gav mig tips på vad jag borde köpa eller helst föreslog ett helt bygge.

30k är inklusive headset, mus, skärm, tangentbord etc. så tipsa gärna om detta också men hela summan måste inte uppnås såklart. Främsta fokuset är väl spel som CS och RDR2 och det resterande jag missat, och jag har hellre än övermannad dator än tvärtom.

Tack på förhand!

Ett alternativ RX 7900XT, RTX 4070 Ti, RX 7900XTX är också alternativ beroende på vad du prioriterar med din resterande budget.

Bildskärm, mus och tangentbord är högst personligt vad man prioriterar rekommenderar att du lägger ner tid och läser vad du vill ha men man får ganska okej saker för runt 5000 kr för Mus, Tangentbord och Bildskärm har länkat några alternativ

Tangentbord och Mus DELTACO Gaming Tangentbord Mekaniskt TKL RGB Brown 399 kr SteelSeries Prime Mini 299 kr

Bildskärm GIGABYTE M27Q 3890 kr

https://www.inet.se/datorbygge/b1407904/datorbygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1407904/datorbygge