Inlägg

Inlägg som N0iZE har skrivit i forumet
Av N0iZE
Skrivet av adde76:

Jag är nog dålig på att googla men hur mycket minne är det i den?

Mvh
Adde

Borde vara denna?

https://www.komplett.se/product/845587

Av N0iZE
Skrivet av Ronnie60:

Har faktiskt få problem med Windows. Dock skulle jag kunna tänka mig en MAC för bild samt videoredigering där de faktiskt brilljerar.
Framförallt är ju Apples högupplösta skärmar grymt trevliga!

Måste bara hålla med dig där.

Min stationära (se signatur) som lirar windows är slö när det gäller lightroom/photoshop.

Min laptop tuggar fan bara rakt igenom skiten.

Av N0iZE
Skrivet av nicoX:

Jag får väl sluta, jag vill inte att du ska tro att nån kommer och knackar på och tar ifrån dig din mobil och trådlösa router.

Lev inte i en bubbla 2018. Litar du fortfarande på politiker eller att deras myndigheter är nått som vill dig väl. Pengar kommer först, du och din hälsa kommer sist.

Nej men en forskningssida som förkastar all forskning som inte tycker som dem, samt kränger eco-routrar ska vi lita blint på

Lev inte i en bubbla själv.

Av N0iZE
Skrivet av Hellowiener:

Den som går du-du-dididi-du-di-dudu-duuuuu-dididididi-du, ni vet, vad heter den?!

Du menar inte
Darude - sandstorm?

Sent svar jag vet

Av N0iZE
Skrivet av Zewy^^:

Tack för svaret.
Jag ska plugga biomedicin, så jag är högst osäker på hur mycket kraft jag behöver i datorn ens. Däremot så har jag hellre en overkill dator som är njutbar att använda och håller flera år, än en som täcker mina behov precis och lägger av efter något enstaka år.
Jag tänker mig en 13", och har kikat på Dells XPS med 10% studentrabatt, vilket fortfarande är lite för dyrt för mig.
Thunderbolt är inget måste, men ett önskemål!
Jag känner starkt inför PCIe, då sata inte känns lika framtidssäkert!

Skickades från m.sweclockers.com

Lättast vore det att få tag i någon student som pluggar linjen. Har de inte några studentambassadörer eller dylikt som du kan prata med?

Annars så är lenovo Thinkpads trevliga

Av N0iZE
Skrivet av nicoX:

Och du citerar SSMs, det är som att citera Socialdemokraterna om fördelarna med flyktingvågorna.

Om SSMs skulle skriva nått negativt om strålning, ja då skulle rättsprocesser mot företag och tillverkare ha en stark grund att gå emot om enskilda eller grupper skulle vilja driva ett mål mot dom. Så nej SSMs är starkt based och går i telekom industrins ärenden[..]

Vill gärna veta vart du får att strålskyddsmyndigheten, dvs den myndighet som ansvarar för strålskyddssäkerhet för Sverige skulle publicera icke objektiv information för att gynna telekombranchen.

Av N0iZE
Skrivet av BojkottaJaserDavari:

@L'ombra:
sorry, jag menade ju utforskaren..
När jag klickar på spara bild så öppnas utforskaren
där väljer jag alternativet bilder och sedan vilken mapp jag vill spara i,
det har inte varit ngr problem med det förut, problemen började den 18 juli 2018

Nu vet jag inte riktigt om jag förstår dig, men har du kollat att mappen du försöker spara i faktiskt existerar på disk?

Av N0iZE
Skrivet av iXam:

1. Att lista ut hur mycket data som eventuellt adderas kan vem som helst göra då det antingen är öppna standarder eller genom att helt enkelt ladda ner VPN-leverantörens klient och testa.
2. Sant. Men pajar inte HELA räkneverket. I värsta fall röjer det användaren snabbare (okrypterad trafik med identifikation, Swec var ju sena med TLS).

Och att alla som säger att dom inte loggar behöver ju inte berätta sanningen. Finns väl exempel på de som lovat och sen faktiskt loggat. Ja, ingen kommer vilja använda dessa igen men skadan är ju skedd. Sker det någon certifiering eller kontroll över att leverantörerna inte loggar?

Men mitt scenario med ihopkoppling av dataströmmar sker kanske inte. Men det är bra att veta att metoder finns för det och man inte är 100% för att man är bakom en VPN som "inte loggar" (OBS jag påstår inte att någon loggar).

Försöker man vara anonym med VPN och sedan loggar in på facebook eller dylik får man faktiskt skylla sig själv

Av N0iZE
Skrivet av VillLärajava:

Nu fattar jag! jag hade missat inuti while satsen. Tusen tack!

Inga problem!

Av N0iZE
Skrivet av VillLärajava:

Hej!
Det var en tenta fråga och svaret är 40. Kan någon förklara till mig hur tar vi fram summa = 40, vad är logiken?
var i = 0;
var summa = 0;
while (i < 4)
{
for (int j = 0; j < 5; j++)
{
summa += j;
}
i++;
}

Okej vi bryter ner detta i två beståndsdelar: While och for satsen.

Om vi börjar med for-satsen.

Vad gör den? Jo den adderar till summa så länge som j <5, vilket betyder att om summa är 0 från början kommer summa efter for-loopen avslutas vara 0+1+2+3+4 = 10.

Vidare går vi till while-satsen. Där ser vi att denna ska göras så länge som i < 4. Eftersom vi ser att i ökas med 1 (i++) varje gång i slutet på while-blocket, vet vi då att eftersom i från början är 0, kommer while-loopen köras 4 gånger.

Nu till att sätta ihop det hela.

Eftersom for loopen är innuti while-satsen kommer den alltså också köras 4 gånger, vilket betyder att den kommer addera 10 till summa, 4 gånger, vilket resulterar i att i slutet är summa variabelns värde 40.

Av N0iZE
Skrivet av Schluug:

Det enklaste är väl att ta en USB-kabel du har hemma och klippa av? Typ från en gammal laddare.

Jag är ingen expert på just kablarna då jag jobbar med elektronikkonstruktion, men jag skulle tro att det är en impedans-anpassad kabel som ska användas med ~90 Ohms differentiell impedans och eventuellt skärmnings runt dataparet, som dessutom ska vara tvinnat.

Jo det är allra enklast. Desvärre blir det jobbigt om en behöver längder som inte är "standard" dvs går och köpa i en affär.

Skrivet av MultiMan:

Vanlig telefonkabel går kanske för USB1 men knappast för 2 eller 3, men det blir troligen problem redan där eftersom telefonkabel inte är twisted pair.

Cabling

A USB twisted pair, where the Data+ and Data− conductors are twisted together in a double helix. The wires are enclosed in a further layer of shielding.
The D± signals used by low, full, and high speed are carried over a twisted pair (typically, unshielded) to reduce noise and crosstalk. SuperSpeed uses separate transmit and receive differential pairs, which additionally require shielding (typically, shielded twisted pair but twinax is also mentioned by the specification). Thus, to support SuperSpeed data transmission, cables contain twice as many wires and are thus larger in diameter.[35]

The USB 1.1 standard specifies that a standard cable can have a maximum length of 5 metres (16 ft 5 in) with devices operating at full speed (12 Mbit/s), and a maximum length of 3 metres (9 ft 10 in) with devices operating at low speed (1.5 Mbit/s).[36][37][38]

USB 2.0 provides for a maximum cable length of 5 metres (16 ft 5 in) for devices running at high speed (480 Mbit/s). The primary reason for this limit is the maximum allowed round-trip delay of about 1.5 μs. If USB host commands are unanswered by the USB device within the allowed time, the host considers the command lost. When adding USB device response time, delays from the maximum number of hubs added to the delays from connecting cables, the maximum acceptable delay per cable amounts to 26 ns.[39] The USB 2.0 specification requires that cable delay be less than 5.2 ns per meter (1.6 ns/ft, 192000 km/s) - which is close to the maximum achievable transmission speed for standard copper wire).

The USB 3.0 standard does not directly specify a maximum cable length, requiring only that all cables meet an electrical specification: for copper cabling with AWG 26 wires the maximum practical length is 3 meters (9.8 ft).[40]

https://en.wikipedia.org/wiki/USB_(Physical)#CABLING

Mycket intressant läsning om lite plock jag inte visste. Uppskattas!

Skrivet av xxargs:

Kör man i USB3 så måste man hålla ledargeometrierna väl kontrollerade, och det speciellt vid och i kontakter och uppskalning av kabeln . Det är inte läge för några U-båtar ala elektrikervis där inte utan det är arbete under mikroskop vid inlödning (inklusive skärmar med mera) så att geometrierna bibehålls så bra som möjligt.

Kablarnas karaktäristiska impedans måste ligga inom 70-120 Ohm för att reflexerna skall dämpas ut fort och inte skall inverka för mycket puls-enveloppen och våghastigheten inte lägre än 0.64 C. För USB3.1 farter med 5 GigaBit datatakt (symboltid 200 picosekunder) innebär att en symbol har utsträckningen av 38.4 mm efter sladden.

Dvs. på en 1.5 meters USB3-sladd vid 400 MB/s transport så kan det finnas upp till hela 39 polväxlingar (symboler) efter varandra på dataparet i kabelsträckan mellan enheterna då växlingarna går så fort att varje bit har bara ca 38.4 mm utsträckning efter kabelns längd trots att det rusar fram i kabelns (elektriska) ljushastighet (0.64 gånger av ljusets hastighet i luft/vakuum) .

med USB2 så har man dubblat hastigheten till 10 Gigasymboler per sekund och därmed är utsträckningen för en symbol (1 bit..) endast 19.2 mm utmed kabeln...

länkbudgeten är satt till 20 dB räknat från chip-ben till chip-ben. i praktiken tappar man mycket av det i ledarna och i kontakterna från chipet till USB-kontakten på kretskortsnivå på respektive sidan (längderna är satta som standard till 5.8" på FR-4, som har rätt hög förlustfaktor) vilket innebär att kabeln i sig har kvar en tillåten dämpning på ca 7 dB på 2.5 (USB3.1) resp 5 GHz (USB3.2). Det gör att kablarna kan inte vara speciellt långa pga. den höga dämpningen i själva kabeln och en stor del av dämpningen sker i isolermaterialets dielektriska förluster förutom kabelns ledningsresistans, som är ökad mycket pga. skinneffekt vid höga frekvenser på ledarna.

Jag ska ha den till ett tangentbord. Anledningen till att jag vill göra en själv är helt enkelt att jag vill testa, samt att det blir lättare att på perfekt längd på kabeln (jag kommer inte göra kablar längre än 4m).

Någon som vet vart jag köper sådan här kabel?

Av N0iZE

Löda egen USB-kabel

Hej där! Har en liten fråga angående att göra egna USB-kablar.

Jag har börjat sleeva och istället för att köpa kabel färdig, klippa av USB och sätta dit den igen har jag tänkt göra egen.

Då till frågan; Vad tusan för kabel ska jag köpa? Har kollat runt lite och det verkar bara som att USB är 4 polig signalkabel så en telekabel med 4 kärnor bör teoretisk räcka? Eller ska det vara någon superspeciell variant?

Nästa fråga är då vart jag köper denne.

Kabeln ska vara till ett tangentbord om ni undrar (Mini USB tilll USB -A).

Tack på förhand gott folk!

//Adam

Av N0iZE
Skrivet av Navicula:

Ingen dialekt som finns på Svenska sidan det är säkert.

Skrivet av creativ:

Menar att hålla i den utan skal jämfört med skal är som att hålla i en blöt tvål jämfört med en tvål som ligger i en förpackning. Dvs en av de telefonerna som man inte har något vettigt grepp på.
Angående storleken så är ju en 6" med 18.5:9 ungefär likvärdig med en 5.5" med 16:9.

Håller med dig där. Min S6 edge+ är svinhal om man har den i handflatan. Man måste istället greppa kanterna vilket är inte det bekvämaste.

S8/9 likaså i mitt tycke. Lite bättre då den är lite mindre än min nuvarande, men det är för min del för halt att ha utan skal/skin.

Av N0iZE
Skrivet av Navicula:

Jaha nu hänger jag med, blev ett dialektmissförstånd när jag läste "ens". Ignorerade "9" helt och hållet...

Personligen äger jag ingen S9 men det första jag gör vid teknikköp är att kolla jämförelsestatistik (comparison chart) för att sålla bort grejer med lägre prestanda och livslängd.

Jag är måttligt intresserad av hur du tolkade "ens" och på vilken dialekt

TS:
Jag har en samsung galaxy s6 edge+, är måttligt nöjd men på senare tid (ungefär när S8) kom har det blivit sämre och sämre.

Samsung pushar la de nya uppdateringarna utan tanke på de gamla telefonerna så man köper ny. Sen så är touchwiz (samsung skin på windows) inte något att hänga i granen direkt...

Av N0iZE
Skrivet av Alextheswe:

Kollade på Fujifilm X-T2 men den var ju skit dyr haha, har då nån koll på hur Sony A5000 är? A6000 ska ju va bra men då kliver man ju upp en prisklass.

Skickades från m.sweclockers.com

Jo X-T2 är dyr, men det var inte dem jag rekommenderade

Har tyvärr ingen koll på Sonys spegellösa :/

Av N0iZE
Skrivet av Alextheswe:

Tjenare! Tänkte köpa mig en kompakt systemkamera (mirrorless), är ny till dessa kameror men inte till fotografering. Vill helst lägga mellan 3k-5k på kameran. Helst med med följande objektiv men annars bara huset för den kostnaden.

Behöver inte nått super nytt utan är det en gammal utgåva funkar det med. Fotar mest landskap och porträtt till och från.

Kom med tips på kameror! 😁

Begagnad Fujifilm X-E2/E2s/E3 kanske?

Jag har en X-E2:a och är otroligt nöjd (kostade 2,8k). Problemet är kanske att fujifilms objektiv inte direkt är billiga. "Kit-objektivet" XF 18-55mm kostar typ 4k begagnat. Fantastiskt objektiv för mkt allround foto. Sen har jag också deras 56/1.2 som är helt underbart för porträttfotografering.

Sen har jag småproblem när jag ibland fotar väldigt ljussvaga miljöer, i alla fall med min 18-55mm

Av N0iZE
Skrivet av mine.craft:

Hej,

Har ett företag som jag nu skulle vilja skaffa en egen mailadress till, alltså "...@namnpåföretaget.se". Har kollat runt på iis.se och domänen jag önskar skaffa är ledig. Såg också att Telia hade tjänster för det. Problemet är att jag inte kan något om det. Kan Telia förse mig med allt som behövs eller behöver jag skaffa en egen server? Vad bör man tänka på i stort osv?

Jag har också precis för några veckor sedan gjrot detta (privat inte eget företag, samma princip dock).

Jag använder helt enkelt googles G suite. Otroligt snabbt och smidigt.

Av N0iZE
Skrivet av bandit_n1:

Kul med mer drönar trådar, själv är jag helt fast i fpv träsket! Här är en video från en flygning i somras.

https://www.youtube.com/watch?v=o3wRhal6_2o

Ball film men jäklar vad illa jag mår nu

Av N0iZE
Skrivet av walkir:

@N0iZE:
Notepad++ och ConTEXT också? Många läser bara föregående inlägg när de postar på SC...

Därför jag skrev "de flesta" där de två du nämner var undantagen

Av N0iZE
Skrivet av walkir:

Till alla: TS efterfrågar en texteditor till macOS

@Fairshihtzu:
Vad ska du använda den till?

Jag föredrog länge Smultron pga enkelheten:
https://www.peterborgapps.com/smultron/

I annat fall är BBEdit en klassiker:
https://www.barebones.com/products/bbedit/

Vad jag ser så fanns det mesta till macOS som är rekommenderat i tråden.

TS: Jag rekommenderar neovim

Spacemacs är ett coolt alternativ också!