Inlägg

Inlägg som Pontuff har skrivit i forumet
Av Pontuff

Vilket 7900 XT?

Verkar finnas en del för ca 10 000 på amazon nu, betalar gärna 100-200 kr extra för att stödja inet och gänget men inte mer än så.

https://www.amazon.se/XFX-Speedster-RadeonTM-grafikkort-RX-79...

https://www.amazon.se/Powercolor-AMD-Radeon-7900-grafikkort/d...

Av Pontuff
Skrivet av evil penguin:

Det jag säger är väl i grund och botten att det du argumenterar emot är något som inte står i artikeln.

Det du "läst mellan raderna" (eller vad man nu vill tolka det som) hade varit mer intressant än det som stod i artikeln... men nu stod det ju inte där, så det blir lite konstigt att klaga på det...

Jag tror vi förstår varandra mycket väl.

Din poäng är att det tekniskt sett faktiskt finns vattenkylda och fabriksöverklockade 4080 att köpa för 20+ tkr. Och skribenten sa faktiskt inte uttryckligen att det är gentemot ett sådant som FE kortet för ca 16 tkr är väsentligt mycket billigare.

Och min poäng är att din poäng är korkad och att man ska jämföra äpplen mot äpplen och päron mot päron.

*Här var jag onödigt otrevlig och jag ber om ursäkt för det. Men det känns lite som att du feltolkar mig med mening bara för att fortsätta argumentera.

Av Pontuff
Skrivet av evil penguin:

Jag förväntar mig att FE lär vara närmare TUF än STRIX (baserat på antaganden snarare än några djupare efterforskningar, visserligen, men känns inte som att det lär vara särskilt kontroversiellt?).

Ser dock inte riktigt vad poängen är? Jag känner fortfarande att slutsatsen blir att påståendet du klagade på snarast är "nästan innehållslöst" snarare än att det är fel.

Är FE närmare tuf liknande 4080 kort, så är FE ungefär lika dyrt eller kanske 1000 spänn billigare (än kort som i många fall iaf är tänkta att vara bättre än FE)

Så låt oss säga 5-10 % billigare. Sen får du själv välja hur mycket du vill argumentera emot bara för sakens skull - det kanske är vad du definierar som ett väsentligt mycket lägre pris och värt en hel artikel.

Av Pontuff
Skrivet av Eazy:

Jo, jag har sagt det flera gånger förut. Jag gissar att Nvidia är en sponsor till Sweclockers. Det är därför som det ibland finns sju åtta artiklar på första sidan. Kanske snart dags att sätta en "sponsrat av"-banner på artiklar rörande Nvidia?

Är inget fel med att Nvidia sponsrar, men kanske den objektiva trovärdighet får sig en törn. Det är rätt tradigt att läsa om Nvidia hela tiden också. Läser av den anledningen inte några nyheter knappt längre.

Om det ändå var så väl, det hade i alla fall varit lite spännande.

Tror bara man använder lite smått provocerande påståenden etc för att generera klick. Funkar ju tyvärr väldigt bra. 130+ kommentarer om en intet nyhet

Av Pontuff
Skrivet av evil penguin:

Finns det minst två partnerkort hos återförsäljare som är väsentligt dyrare än FE? Utan att söka fram konkreta exempel så är jag ändå fullkomligt övertygad om att så är fallet, och isf är det ju påståendet iaf inte direkt felaktigt.

Sedan kan jag tycka att det är ett påstående som är förhållandevis meningslöst; det är en mening som känns som att den försöker låta viktig men inte säger särskilt mycket i praktiken.

Jag vet inte om det senare är det du egentligen avser, men mothuggen du fått handlar väl främst just om att det låter som att du menar att det är ett felaktigt påstående, vilket inte jag heller köper att det skulle vara.

Du kan kolla själv:

https://komponentkoll.se/komponenter/grafikkort

Om du själv ska jämföra ett FE kort mot t.ex asus tuf eller strix kortet, vilket väljer du då?

Av Pontuff
Skrivet av perost:

Artikeln säger inte lägre än alla kort utan lägre än flera av partnerkorten. Att du kan hitta ett exempel på ett kort som (för tillfället) är billigare spelar ingen roll, utan poängen är att FE-korten faktiskt konkurrerar med partnerkorten prismässigt. Kollar man på priserna över lag så ligger ju partnerkorten oftast en tusenlapp eller två högre i pris.

Det gör den inte nej. Den säger, som jag redan citerat, att:

”Det placerar de båda grafikkorten på en väsentligt lägre prisnivå än flera av de partnerkort som finns hos återförsäljare och introducerar ytterligare en konkurrent på nordiska marknaden.”

”Väsentligt lägre” betyder inte i någon verklighet ”till samma och ibland högre pris”. Särskilt inte när man jämför FE kort med partnerkort.

Av Pontuff

Får ursäkta om det är något jag missar, men börjar bli lite trött på artiklar med följande.

”På de digitala butikshyllorna återfinns Geforce RTX 4090 och RTX 4080, som båda finns att köpa för riktpriserna 21 290 respektive 15 790 kronor. Det placerar de båda grafikkorten på en väsentligt lägre prisnivå än flera av de partnerkort som finns hos återförsäljare och introducerar ytterligare en konkurrent på nordiska marknaden.”

Vaddå väsentligt lägre priser, se t.ex. länk nedan. Är det produktplaceringar? Liknande priser som innan, om något högre, fast för FE.

https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-GeForce-RTX-4080-G...

Av Pontuff

Gäsp

Inte ens läst artikeln, vem bryr sig egentligen om dom här? Är det något jag missar, är ungefär samma pris/prestanda som för 2-3 år sedan.

Nyhetsvärdet för lanseringen av 4070 i april är på samma nivå som sommar-torka-nyheter om Ingegerd 79 som hittade sin vigselring i morotsrabatten efter 25 år.

Av Pontuff
Skrivet av jOnÄTÄn:

Med motorcykeln får du ju löpande kostnader. Ex Underhåll så att den fortsätter fungera, besiktning, bränsle och försäkring. Grafikkort drar lite el och ofta håller de många år med minimalt underhåll kanske lite rensning från damm.
Sen måste man inte välja grafikkort för 20 000kr finns modeller för ex 5000kr som räcker i många fall.

Ganska säker på att man behöver lite mer än grafikkort för sin hobby med. Tycker lådan ska kosta minst 5000 kr (stålet har ju gått upp i pris), PSU minst 5000 kr (ändå datorns hjärta), Moderkort 7500 kr ofc, ram minnen är lyxkonsumtion och fabriken har brunnit igen 5000 kr där med, kylare är också lyx lyx så 5000 kr där, minst 5000 kr för ssd, grafikkort 25 000 (såklart)

*Glömde cpu:n, den ska kosta 25 000 också

...Tangentbord minst 5000 kr (du rör ju det), skärm 20000 kr, mus 5000 kr (super lyx ju), högtalare är lätt 10 000 kr

...spel ska vara minst 2500 kr, 1000 om året subscription och dlc för 500 kr i kvartalet för att få nya skins och gamla banor, internet ska kosta 2000 i månaden för det är både en hobby och nyttigt

... stol där pratar vi 15 000, bord 10 000,

Av Pontuff

Vansinnigt.

Bara att hoppas på det röda laget, och att tillräckligt många avvaktar från att delta i galenskapen. Men tåget verkar redan ha gått, folk är istället ivriga i att nu få klassa sin hobby som lyxkonsumtion

Av Pontuff

Hej!

Är det den officiell F1 ticket store som är det bästa stället för att köpa biljetter om man vill se på plats. Tänkte ta med farsan som fyllt jämt, men är generellt inte en konsert etc kille så är riktigt dålig på att köpa biljetter.

Finns det någonslags indikation på när biljetter för 2023 släpps. Kollade och såg bara att det gick att köpa för Monaco där tre dagar redan var slut och det andra som fanns var guld VIP tjotafräs för typ 2000....

Av Pontuff

Alternativt, Nvidia ger bort sitt eget rampljus med priser riktade till ekonomiskt förvirrade eller oberoende.

Av Pontuff
Skrivet av jehuty:

Stämmer nog vad videon säger men lite missvisande ändå. Svårt att veta exakt vilken bil dom testade men finns ett test på NCAP med en Ford Mondeo från 97 som fick 2/5 i betyg. Så youtube videon använder sig av en bil som redan är dålig vid kraschtester.

Skulle nog vara en skillnad om dom testade en bättre bil men skulle gissa att båda förarna skulle klara sig likartat.

Förstår vad du menar men kan inte säga att jag håller med om att det är särskilt missvisande. Ja, olika bilar kan klara krockar olika bra och det är säkert skillnader om man testar en säkrare bil - men grundprincipen stämmer, annars måste vi gå igenom bil för bil.

Tar man det till extremen, en krock med lastbilssläp, så ser man ju väldigt tydligt varför det är viktigt att försöka jämna ut höjdskillnader: https://www.youtube.com/watch?v=mrL7AUMT4To.

Det här är ju också just varför det är så farligt att köra på en älg.

Många i den här tråden som vill säga emot bara för sakens skull upplever jag. Håller med om att man kan sätta ihop ett scenario, med utvalda bilar och kanske någon lutning här och där, där man inte vill vara i den högre bilen. Men som regel är det i alla fall i min mening som så att det är säkrare.

Av Pontuff
Skrivet av Osueco:

Så efter att ha hört att " SUV ägare kan inte köra bil, är lata, stela, överviktigt" samt att argumenten som framförs varför man föredrar en SUV viftas bort, och det i en tråd som handlar om varför man valt en SUV.

Så handlar det inte om att jag ska ha tjockare hud eller vara trevlig tillbaka, undrar lite om folket som skriver så, bemöter sina medmänniskor irl på samma sätt och hur det fungerar?

Har du en SUV eller varför skriver du här?

Jag skriver här för att jag gillar att diskutera bilar, tolkade andemeningen i tråden som för- och nackdelar med SUV:ar och det tycker jag är kul att prata om.

Själv kör jag en v60, inte en jätterolig bil i min mening men ganska praktisk. Nästa gång får det gärna bli något lite större, kanske en häftig el pickup med plast för kassar fram och löv där bak

--

Har lyft både argument för och emot i tråden, 45 min till nästa race i acc så kan summera vad jag faktiskt tycker är grejen med suv:ar för den som orkar läsa

Säkerheten

  • I regel är det säkrare att sitta i en SUV en motsvarande "vanliga" variant av bilen. Det betyder inte att en SUV från 1995 alltid är säkrare än en herrgårdsvagn från 2020 men ni förstår vad jag menar.

  • Som nästan alla andra män i min ålder är jag övertygad om att jag kan köra en för tungt lastad defender med punktering på två däck i 120 knyck säkrare än de flesta i sthlm kan byta fil i innerstan. Jag är därmed mer orolig för att någon annan ska köra in i mig än för singelolyckor (som oftast beror på trötthet/alkohol).

  • Köregenskaperna är bättre än vad jag själv tidigare trott, och vad många i tråden lyfter. I alla fall om man kollar igenom älgtest resultaten

Praktiska grejer

  • Enklare för mig som är lång att hoppa in

  • Enklare att sätta in i bilbarnstolen

  • 7 platser, vem vill ha minibuss?

  • Inte bli bländad av alla andras SUV:ar

  • Ev. hoppa över farthinder och trottarkanter, hantera snö etc. etc.

Smaken är som baken och en mercedes G63 amg är fräck

  • Tomma flyg flög under corona bara för att behålla slot tider... tror byråkrati och stora företag är ett större problem för miljön.

Men jag förstår absolut att folk kan tycka att det är idiotiskt med sportpaket på bilar som har en aerodynamisk profil av varianten kattlåda. Offroad 4x4 tjotafräs när man åker till Åre en gång om året, och då med Pirelli Pzero däck. Särskilt då många av fördelarna hade försvunnit om alla körde herrgårdsvagnar istället och lite lastbilar plockades bort.

Går man runt på östermalm tror man att det är 7 pers i varje familj, blixthalka varannan dag och leriga uppförsbackar runt varje hörn

Av Pontuff
Skrivet av Osueco:

Nej, jag håller igen rätt rejält, börjar man tillskriva människor negativa egenskaper utifrån sitt val av bil så ska man ha skit.

Mitt val av bil påverkar inte någon annan negativt, vill någon använda miljöargument eller att den skulle vara speciellt farlig så är denne helt fel ute, då den påverkan när det gäller moderna bilar är väldigt lite i det stora.
Vagnparken omsätts allteftersom och nyare bilar är i regel både säkrare och miljövänligare tack var just lagstiftning och regler.
Det är väl inte så många länder med allmän rösträtt och åsiktsfrihet som har/hade slavar?

Hur skall du överleva lastbilar, varubilar, fasta objekt mm?
En stor anledning till att dagens bilar är större är just krocksäkerhet, gäller så gott som hos alla tillverkare, finns undantag men då presterar de ofta uselt i tester.

Visst finns det extremer när det gäller storlek och vikt som du nämner, men den absoluta majoriteten av dagens Suvar är det inte, och har nu någon råd och vill ha en viss bil, så låt då dem få det.

Skrivet av Osueco:

Du läste men förstod inte, och gör det uppenbarligen inte fortfarande.

Vad har det då att göra med demokrati och åsiktsfrihet?
Jo, endera ställer du upp på på samhällets regler eller inte, dvs är det tillåtet får du endera lära dig leva med andra uppskattar saker du inte gillar. Är du då inte nöjd med detta så får du försöka ändra lagar och regler till att passa vad du anser vettigt, finns det en majoritet i samhället för detta så finns chans till förändring.
Just detta har inte varit möjligt i den jämförelsen( som förövrigt lämnar en del att önska gällande proportioner).

Så masa dig iväg och kampanja för ditt anti SUV förslag.
För hey, just du är ju inte en i flocken, utan lite mer klarsynt👍

Men hey 2, tråden var en fråga, varför väljer folk SUV och vad motiverar dem att göra detta?
Kan den inte då få handla om det då?
Du till exempel äger du en SUV? Och varför valde du den?

Får ursäkta min retoriska fråga. Vad jag menade var att, ja du är onödigt hård, och ja du kan säkert ta i mer och då är du både onödigt hård, lite lättkränkt och faktiskt lite otrevlig.

För det första är du i ett diskussionsforum där folk verkar ha åsikter för och emot SUV:ar. Acceptans för dina val är inte samma sak som safespace från kritik eller människor med andra åsikter. Det är ingen som har skurit sönder däcken på din bil, så du behöver inte bemöta andra som om de har gjort det.

Jag älskar bilar, alla sorters bilar, men det är klart som korvspad att ens val av bil påverkar andra. Hade gladeligen kört en G63 amg fram och tillbaka till förskolan, men jag kan i så fall inte förvänta mig att ingen annan ska kritisera det.

Synnerligen kan jag inte heller säga att de ska acceptera mig och mina val, när jag inte accepterar/möter deras önskan och oro. Så istället för att tänka att människor ska ha skit, tänk på att alla i ett samhälle alltid kommer ha olika åsikter i frågor och försök möta det med lite tjockare hud och vänlighet.

Av Pontuff
Skrivet av Massy:

Nej, det blir nog ingen SUV.

Ja, sen är väl Fiat 500 den absolut minsta bilen man kan köpa också. Finns ett rejält spann mellan Fiat 500 och Hummer H2 så att säga. Säkerheten är inte direkt proportionell mot storleken på bilen nödvändigtvis heller. En ny liten bil är förmodligen säkrare än en gammal SUV osv. Samma gäller med nya bilar, vissa SUV:ar är så kass att de välter eller börja studsa runt om du väjer.

Se exempelvis dessa och jämför SUVar med resten:
https://www.youtube.com/watch?v=r_priThX8VE
https://www.youtube.com/watch?v=qIN8CyhYREM

Ja fiaten är en liten bil, ska du bli påkörd av en 2 ton tung laddhybrid sitter du hellre närmare en Hummer H2 än en Fiat 500 i det rejäla spannet.

Säkerheten är inte proportionell mot storleken på bilen, men det första videon jag postade här i tråden visar vad som händer med exakt samma bil om en är lite tyngre lastad. Det betyder såklart inte att man ska välja en t ford från 1926 över en nissan micra i alla lägen.

På tal om älgtestet; Volvo XC40 T2 2021 - maxfart 77 km/h, Porsche Cayman S (PDK) 2010 - maxfart 77km/h. Det finns massvis med faktorer som antisladd osv som avgör hur det går där.

Kort och gott, jag säger inte att man ska välja en jeep wrangler från 1995 över en v90 från 2020. Men står man och väljer mellan en 2018 v90 eller xc90 så väljer en hel del xc90:n på grund av enkel fysik.

Ps. för att vara hel tydlig då många i den här tråden verkar reagera starkt på ämnet. Om jag själv får välja en drömbil för familjen hade jag tagit något i stil med en RS6:a, inte någon tråkig SUV men det gör mig inte oförmögen att se hur andra kan resonera.

Av Pontuff
Skrivet av Osueco:

Klart jag vet det, men jag har ytterst svårt för individer som som inte kan accepera andras val.
Vill du åka miljövänligt så gör det, och med tanke på hur politik och lagstiftningen ser ut så är jag helt övertygad om att dina åsikter är i klar minoritet för tillfället.

Här är du väl ändå lite hård? Acceptera andras val är en grej när dessa val inte påverkar andra. Det är en sak att röka hemma i sin egen lägenhet, och det är en annan att vara förskolepedagog och insistera på att röka 24/7.

Jag har personligen inget emot suv:ar. Men faktumet att så många väljer att köra dom gör det, i mina ögon, omöjligt för mig att sätta min lilla familj i en clio då en ensam person som bara åker i innerstan lätt kan köra igenom bilen i sin bmw x7.

Politik och lagstiftning som argument är också bristfälligt, backa bandet och du kan säga samma sak om slaveri. Blir det ok för att åsikten emot det vid den tiden var i minoritet?

Av Pontuff
Skrivet av Aka_The_Barf:

Diskuterade just detta på en kurs jag hade i skolan och möter en vanlig bil en hög suv så får den vanliga bilen i regel mer skador medan suv köraren sitter så högt att den kan klara sig rätt bra medan den låga bilens förare får en motor i ansiktet, bokstavligt talat.

Bästa exemplet på det här tycker jag den här gamla klassikern är (fiat 500 vs audi q7):

https://www.youtube.com/watch?v=6pVF1Wr7GLQ

Orkar man kolla på hela klippet ser man hur q7:an praktiskt taget kommer körandes igenom fiatens airbag.

Av Pontuff

Se kraschtester som detta kring skillnader i höjd mellan bilar:

https://www.youtube.com/watch?v=1-d99ov8F4E

Om man tänker sig att man ska bli påkörd av en xc90 så tror jag de flesta väljer att själv sätta sig i en xc90 snarare än en c30 etc.

Säger inte att det måste vara rätt, och många SUV:ar är osäkra en herrgårdsvagnar. Logiken är dock enkel att förstå tycker jag.

Av Pontuff

Robot uprising

Tänk er en ruskig november dag, klockan ringer men det är svårt att komma upp ur sängen, trött klickar ni på snoozeknappen och missar dagens första möte... Det här är ett scenario som aldrig kommer inträffa igen.

Nya Roborock uprising väckarklocka rullar in när det är dags att stiga upp, spelar musik och har med sig en härligt doftande kopp kaffe. Men de goda nyheterna är inte slut där.

Roborock uprising är nämligen utrustad med en specialutvecklad krok som enkelt drar av dig täcket om du inte kommer upp ur sängen. Nu funderar ni säkert på om det är värt att lägga utvecklingspengar på att ta fram en krok. Då frågar jag er hur många gånger ni på julafton har hört något i stil med "hehe en sådan väckarklocka skulle man ha" när Kalle flyger upp ur sängen.

Det enda problemet med den här idén är att få tillräckligt högt produktionstakt av krokar för att möta marknadens efterfrågan.

Men Roborock uprising är inte ens färdig där. Stiger personen ifråga inte upp, trots att täcket har ryckts av, så går den över till ett mer aggresivt angreppssätt. Musiken blir sämre, den börjar dammsuga och moppa i utsatta no-go zoner i hemmet, och försöker personen att fånga den flyr den och gömmer sig på svåråtkomliga ställen i hemmet.

De här enkla förbättringarna förväntas öka produktiviteten hos en person med 400-500%, och gynnar därmed inte enbart individen utan samhället i stort.

https://i.imgur.com/YSb22YV.png