Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Bot - Medium har skrivit i forumet
Av Bot - Medium
Skrivet av EnJoker:

Det är korrekt men enklare att skriva på följande vis:

X^n = B/A

X= (B/A)^(1/n)

Det är iofs sant. Gick lite snabbt nu så tänkte inte på det. Då hade man kunnat skippa alla logberäkningar. Sen blir väl resultatet det som nämndes tidigare i tråden men här finns iaf en formel.

Av Bot - Medium

ursprunglig lön: A
Nuvarande lön: B
förändring mellan varje år som en förändringsfaktor (det vi vill räkna ut): X
antal år: n

A * X^n = B

X^n = B/A
Log(X^n) = Log(B/A) = n * Log(X)

Log(X) = Log(B/A)/n

X = 10^(Log(B/A)/n)

Någon får rätta mig om jag gjort fel men tror att det borde vara så.

Av Bot - Medium
Skrivet av Varg:

Allting hänger ju såklart på budget, men till "överkomligt pris" skulle jag rekommendera Samsung HW-Q995C.
Kostar runt 10k och låter lika bra som, om inte bättre än, Sonos Arc. Den har fått fina betyg i många recensioner.

Köper att den låter bättre men jag tänker på främst multiroom funktionen? Något annat jag inte gillar med exempelvis sonos subwoofern är att den endast kan kopplas till sonos dvs byter man ut sonos mot något nytt blir den oanvändbar.

En ny Sonos amp går ju på 7,5K men har inte sett något billigare alternativ som levererar samma funktioner heller. Hur svårt kan det egentligen vara att synka ljud?

Av Bot - Medium
Skrivet av Varg:

Allt som Sonos tillverkar i princip. Låter skit och kostar alldeles för mycket. Är lite som Monster Cable.
Beats-hörlurar. Samma problem som Sonos.

Vad ska man köpa istället? Har haft sonos ett tag men tycker att de allt för ofta tappar uppkoppling m.m. Då har jag kört med SONOS amps, soundbar + subwoofer(de enda som inte strulat), play(3/5?) och den som enbart flyttar ljud till en förstärkare. Har testat med ethernetkabel, olika routrar och olika uppsättningar så känner mig bekväm i att skylla på sonos och inte internet.

Av Bot - Medium
Skrivet av tonii:

Den åsikten finns vid varje teknikskifte och än så länge så har det inte stämt att vi skulle gå bakåt utvecklingsmässigt i alla fall.

Dock har ju AI chansen att slå igenom ganska brett genom hela samhället och det finns ju en del risker med att blint lita på att det som verktyg.

Håller helt med dig men tänkte flika in med ett tillägg. Lyssnade på en podd(SR?) eller liknande med en hjärnforskare som gäst som pratade lite om IQ. Kortfattat IQ har gått uppåt mycket senaste 100 åren, förmodligen inte pga av evolution utan att vi har mer stimulerande yrken. Inget konstigt men senaste 10-20(minns inte exakt) åren har det gått neråt. Orsaken var oklar men spekulerades om sociala medier har jag för mig. Minns inte heller om det här bara uppmätts i norden eller hela världen heller.

Ska se om jag kan hitta länken, var lite intressant.

Av Bot - Medium

Off-topic ish men om man istället är i USA borde det vara betydligt enklare att ta med sig det hem i bagaget?

Däremot om något felar blir det krångligt att returnera, hur stor är risken att få en felaktig CPU/gpu?

Av Bot - Medium

Får hålla utkik efter 5600 tror jag. Eventuellt gå upp till i5 13600K men svårt o säga hur mycket gladare jag blir av den. Det mesta borde bli en rejäl skjuts jämfört med en 3570k oavsett.. Dubbelt så dyr men också rätt mycket snabbare ser det ut som. En snabb check ser det ut som att det mesta är prissatt hyfsat i förhållande till prestandan. Inget självklart val som det har varit ibland.

Kört vissa simuleringar i matlab som tagit över 2min medan det legat på halva tiden på en m1-processor på laptopen. Blir lite frustrerande när man ska göra ett antal sådana och hade gärna kapat den tiden. Vill även börja testa lite saker inom maskininlärning, därav nvidia gpun men då spelar cpun mindre roll.

Avvaktar kanske med nvme då jag ändå har annan SSD.

Av Bot - Medium

Lånar tråden om det är okej?

Sitter på en överklockad i5-3570k, Amd 7970, 16gb ddr3..

Sett många trådar där Ryzen 5 5600 rekommenderas, ofta i spelsammanhang. Skulle ni rekommendera den som en allround uppgradering? Jag sitter lika mycket och kodar, matlab, redigerar videos m.m som spelar spel(mest icke krävande) där jag börjar märka att vissa script/program tar onödigt lång tid att köra.

Ska se om jag kan hitta en uppgradering(CPU, mobo, ram 16gb, GPU ~3060) på black friday/begagnat marknaden men måste veta vad jag ska leta efter.

Passar på att fråga om hur stor skillnaden är att gå från SATA SSD till m2, nvme?

Av Bot - Medium
Skrivet av Sando:

RTX 3080 kostade aldrig 7000kr på riktigt. Riktpriset var ju i tiderna 700 dollar plus moms, vilket med dagens växelkurs skulle ligga rätt nära 10 000kr. Sen såldes en liten omgång för låga priser, men många som satte in beställning samma dag fick vänta ett år.

Men grafikkortsmarknaden är allt annat än död. Den lever på i bra takt - man måste bara titta på rätt ställen. Vi är på väg mot samma marknad som 2019, då du kunde köpa sjukt billiga kort. Jag såg t.ex. 6600 för 200 euro igår.

Jag har köpt fler kort begagnat än jag orkar räkna. Inget av dem har haft problem. Man behöver bara veta vad man köper.

Var hittar du dessa kort? Är själv intresserad av att uppgradera från en 10 år gammal gpu så hittar man en bra deal så..

Av Bot - Medium

”Bara funkar” är delvis sant. Apple var tidiga med viss typ av integration mellan enheter osv. Sålänge du gör saker som Apple tänkt på är det otroligt smidigt - exempelvis enklare användningsområden som du beskriver. Deras datorer är heller inte nedlåsta så du är ”fri”, främst iOS du ska hålla dig till det Apple tänkt på.

Du är en windowskille men kan antagligen googla upp vad du ska göra på Mac:en ändå. Det är lite andra menyer men inte nödvändigtvis svårare. När det gäller enklare saker så skulle jag påstå att alla hyfsade datorer ”bara funkar” och att de flesta som suttit lite med datorer kan lösa problemen på båda plattformarna.

Specifikt vad som är mest värt mellan modellerna kan någon annan bättre men troligtvis kommer båda datorerna funka.

Av Bot - Medium

Hon behöver bryta kontakten totalt med killen. Absolut aldrig hamna i en situation ensam med honom. Känner folk som råkat ut för liknande saker. Det brukar lösa sig efter tillräckligt lång tid ifrån.

Gällande lådan så tror jag på elverktyg. Tar Max 1min.

Av Bot - Medium

Du kan också ringa operatören och spärra SIM eller lägga över abonnemanget på ett annat simkort.

Av Bot - Medium

När jag var ca 7-8 år fick jag pokemon pearl i julklapp. Älskade pokemon och det var riktigt bra. Tror inte att han behöver något lättare pokemon spel som "Lets go pikachu". Det kan vara kul av andra anledningar men tror inte svårighetsgraden ska vara avgörande. Jag skulle absolut satsat på brilliant diamond/shining pearl. Snap är väl också lite annorlunda från de vanliga spelen, kan nog vara kul men skulle absolut rekommendera ett av de "vanliga" som har pokemonstrider.

Av Bot - Medium

I vilket program programmerar du? Brukar finnas rätt okej hjälp med sådana saker inbyggt.

Av Bot - Medium
Skrivet av V8Dragster:

Köpte ovan nämnda skärm ifrån Netonnet idag och har precis kopplat in den så har inte hunnit testa den men blev positivt överraskad över att den har Adaptive sync(mellan 48-120Hz), HDR, 10Bit istället för det vanliga? 8Bit samt att man kan även välja 4K upplösning i 60Hz, enda på förhand som är synd är att skärmen ej är höj el sänkbar men den går att tilta.

Hur tycker du bilden är?

Jag sitter i dagsläget på en Dell Ultrasharp u2515h(IPS QHD från 2017(?)) och vill ha en ultrawide. Är nöjd med bildkvalitén på skärmen jag har men klart att högre refresh rate hade varit trevligt. Är ovanstående skärm från NetOnNet likvärdig eller bättre?

Av Bot - Medium
Skrivet av twit:

Det avtal man tecknar innebär att man binder sig till ett abonnemang i 24 månader mot att man får (på avbetalning) köpa en telefon till ett fördelaktigt pris. Vill man säga upp det ingångna avtalet får man betala hela kostnaden som kvarstår för både abonnemang och telefon. Finns utrymme för att ångra avtalet ångrar man i så fall både abonnemang och telefon.

Vad Tre har för riktlinjer kan jag inte sia om, jag har bara skummat lite kort i deras villkor. Det är dock naivt att tro att man ensidigt kan bryta ett avtal och behålla fördelarna utan att betala det man lovat sig göra.

Korrekt. Jag jobbade på deras kundtjänst för några år sedan. Det fungerade så då så jag antar att det är så nu.

Av Bot - Medium
Skrivet av CusmaR:

Jag har ingen gammal b+? (Förutom den som sitter i bartop arcaden på jobbet då!) Har dock en rpi4 som kör vpn o lite annat men det var inte aktuellt kände jag att sätta den på 3d skrivaren.

Vart nog en ihopblandning med det jag skrev

Av Bot - Medium
Skrivet av Rouge of Darkness:

se ovan kommentarer om tillgänglighet men måste fråga varför inte 4 eller 8Gb varianten?

skulle säga lätt värt de 200:- extra för iaf 4Gb...

personligen har jag bekymmer att 8Gb är på gränsen och ligger ofta uppåt 6-7Gb användning...

Får man fråga vad du använder din raspberry till som kräver så mycket ram?

Har ju kollat lite på raspberry nu men har lite olika projekt i åtanke så vet inte vad som lämpar sig. Har nu en gammal raspberry pi b+ eller vad den heter.

Av Bot - Medium

En macbook air kommer göra jobbet, redan macbook air före m1-processorn var tillräckligt bra.
7C eller 8C är hur många kärnor(cores) som cpun har. Rent prestandamässigt kommer en 7C med 8gb ram absolut räcka. Finns gott om folk som använder datorerna till betydligt tyngre saker än skolsaker i gymnasiet. Disk är svårare, 256gb borde räcka men vill hon spara väldigt mycket bilder och filmer kan ju det också ta slut men tror hon kommer klara sig. Om det blir ett problem så kan man köpa en extern hårddisk och spara ner sakerna på.

Jag hade valt macbook air 7C, 8gb ram och 256gb lagring.

PRO-modellen kan verka lite "coolare" med touchbaren ovanför tangenbordet men det finns samtidigt många som avskyr den så det är en smaksak. Rent prestandamässigt/praktiskt kommer hon förmodligen inte ha någon nytta av den.

Av Bot - Medium

Beroende på krav(stabilitet, säkerhet och tid för att slutföra projektet) så kanske t.ex. du kan hitta studenter som kan göra det? Lite tydligare beskrivning för hur du vill att att programmet ska fungera skulle nog vara bra.