Inlägg

Inlägg som Osmanix har skrivit i forumet
Av Osmanix

Ska byta till Intel-cpu men vilket moderkort?? :S

Jag köpte en fx 8350 förra hösten och jag är ordentligt trött på den eftersom den är så jävla trött i framförallt WoW som jag spelar flitigt.
Jag vet om att WoW kräver mycket mer av trådarna individuellt än många andra spel och i WoW är den helt värdelös. Jag Spelar på Twisting Nether som är en väldigt populerad server och även om ja drar ner inställningarna till näst lägsta så har ja inte mer än ca 40 fps i huvudstäderna.
Och när vi raidar 25 man HC så början på varje pull e ja under 10 fps när det är som mest visuella effekter på samma gång. Förra veckan när vi skulle pulla Garrosh så va ja nog nere på max 0.5 fps första 15 sekunderna så alla procs flög åt helvete, sen blir det bättre när inte alla effekter kommer samtidigt från alla spelare.

Men iaf som rubriken lyder, jag ska byta till en 4690k eller 4790k. Inte lönt att komma med förslag på andra processorer för jag ska köpa en av dessa två när jag bestämt mig för vilken.

Vilken borde jag ta tycker ni?

Och den stora frågan: vilket moderkort??? Finns ju så j*vla många tt välja mellan. Jag har tänkt överklocka cpu'n till iaf 4,2 GHz så de får ju vara ett kort som man kan klocka med. Så vilket bör ja ta? Behöver inte va de dyraste men va e de för skillnad på alla oändligt många kort?

Stort tack på förhand!

Av Osmanix
Skrivet av taynor:

Jag har likadana, sjukt nöjd med dom! Bra batteritid, räcker en hel dag så laddar man på natten. Riktigt bra pris för kvalitéen man får! Ljudet är underbart och micken är helt brusfri (enligt mina kompisar). Finns bara en negativ sak att nämna. När du laddar headsetet medans du använder det så låter det som ett lågt brummande, inte så jobbigt, men ifall du snackar med någon så låter det jättemycket för dom.

7.1 ljud är underbart för FPS!

http://www.dustinhome.se/product/5010752876/corsair-vengeance...

Billigaste återförsaljaren!

Jo jag som spelar en hel del BF4 också kan intyga det! Basen är rätt bra i lurarna och jag gillar att skruva upp volymen lite extra när jag spelar FPS-spel för lite extra känsla. Och om man då har 7.1 ljudet igång samtidigt.. WOW säger jag bara! Älskar också dessa lurarna!

Så får också rekommendera dessa starkt!! Mycket bra ljud och de sitter skönt på huvudet!!

Av Osmanix
Skrivet av psychoticus:

En fläkt som blåser direkt på grafikkorten får inte blåsa luften snabbare än vad fläktarna på grafikkorten själva kan forsla vidare luften, för då bildas turbulens som försämrar lufttillförseln och kylningen.

Men eftersom man i detta fallet strävar efter undertryck i chassit, så kommer det sugas in luft genom hålen jag nämde. Och eftersom man vill ha så sval luft som möjligt till "hot spotsen" (grafikkort och processor), Så är det lämpligt att luftinloppen är så nära de ställena som möjligt.

Nu har jag fått monteringskitet till cpufläkten och monterat den så att den blåser luften mot fläkten jag har bak i burken som blåser ut luften. Och jag vände på fläktarna fram så att fläktarna fram och den bak blåser ut luft medan den i botten blåser in luft. Och nu fick jag högre temp på cpun än innan. Så jag vände på fläktarna fram igen så att jag har fläkten i botten och de fram som blåser in och den där bak som blåser ut. Ska testa och se vad ja får för temp med detta, återkommer med svar på det.

Men iaf att få ett undertryck fungerade inte alls :S och nu hade jag satt cpu fläkten på "rätt" håll och kom ändå upp i över 70 grader med hwmonitor med volten på 1.37-1.39!! Inte ens att den peaka på över 1.45 somtidigare :-S

Av Osmanix
Skrivet av psychoticus:

Nu har jag läst hela tråden. Så nu tänkte jag yttra mig;).

Jag har nämligen haft liknande problem i början när jag bytte chassi. Chassit i fråga är ett SilverStone Temjin TJ04-EW Evolution ATX .

Anledningen till att jag valde detta chassi, var att jag ville köra med crossfire x 3.

Eftersom det inte är evakuerande grafikkort jag har, så formligen kokade jag cpu:n. Jag hade tidigare exakt samma cpukylare som du, men bytte till en Ninja Scythe III, vilket är betydligt bättre. Och trots att jag vänt cpufläkten "rätt", skenade tempen på cpun.

Jag gjorde om kylarmonteringen tre ggr bara för att jag trodde jag schabblat med pastan (btw scythen är inte rolig att montera tyvär). Det hjälpte inte kan jag ju säga.

Så jag kopplade ur ett av grafikkorten, och vips så låg cpun relativt normalt. Sen gjorde jag lite logiska slutledningar.

Chassit har sex stycken chassifläktar, men bara fyra monterade orginal. Jag satte dit fulllt set så klart. Det hjälpte heller inte.

Men tog jag av sidoplåten som du gjorde, då blev det ok. Men guuud vad det väsnas med tretton fläktar som viner (inklusive gpufläktar).
Så den lösningen dög ju inte.

Då gjorde jag helt enkelt så att jag vände alla chassifläktar så dom evakuerar luften, utom den i botten. sen gjorde jag ett strategiskt hål mitt emot grafikkorten. Tjosan, temperaturen på cpu:n droppade rejält.

Anledning till att detta funkade är att, om man har för många fläktar som blåser in luft, och på så sätt skapar ett övertryck. Så blir det ett kaotiskt luftflöde som bildar luftfickor här och där med luft som inte omsätts riktigt. Om man däremot kör med undertryck i chassit så får man ett renare luftflöde, och en större luftomsättning.

Och så ett litet bonustips hur man jämnar ut temperaturen mellan två grafikkort. Lossa skruvarna på grafikkortens ändplåt. Men låt skruvarna sitta kvar igängade. Tryck försiktigt isär korten. OBS försiktig med ett stort mått av feeling, för knäcker du något så är det kört.... Dra sedan åt skruvarna under tiden du håller korten i den positionen. Leta rätt på en yta på det undre grafikkortets ovansida längst in åt burkens centrum, där det inte finns några kretsbanor eller andra komponenter. Där placerar du nån form av distans, som kommer hållas på plats av kortens tryck mot varandra. Lämpligtvis nånting icke ledande och något mjukt som kommer hålla sin form.

Finns fler knep, men dom håller jag på;)

Tusen tack för tipsen ska testa allt förutom att byta fläkt förrän jag fått monteringskitet
Men hålet i sidan, om du menar vad jag tror så har ett define r4 chassi det hålet. Alltså hål i sidan som är precis mitt för grafikkorten så man kan sätta en fläkt som blåser rakt på korten?

Av Osmanix
Skrivet av lord_vasagos:

annars kan man se det i cpu-z om man går in på spd och väljer rätt slot det sitter minne i så står det orginal spec för olika hastigheter och då gäller 1600 och nedåt i ditt fall och ska man vara mer exotisk får man testa manuellt men 9-9-9-24 brukar vara vanligaste för just 1600 cas 9 minnen och ju högre cas du har ju högre mhz kan du ha men tappar samtidigt hastighet när du höjer cas för det tar längre innanr minnet att utför ett arbete så det gäller att hitta en bra balans om man säger så

mina 9-9-9-24 1600 1.5v klarar 2133 mhz i 10-11-11- ..osäker tror det är 42 1t eller 8-9-9-24 1t 1600 på 1.65v men prestandan är ganska lika i båda hastigheterna pga timings

men iaf se till att du har rätt volt 1.5 orginal är vanligaste men 1.5v minnen brukar ha en högre spec som rekommenderad max volt med 1.65v i dom flesta fall vilket man kan använda om man har vrånga minnen eller vill köra lite oc tex och hålla sig inom skapligt snälla gränser

Jo volten står nu på 1.5v och 9-9-9-24 och det som gjorde att det funkade nu var att jag glömde även ställa tRc'n, då den stod för lågt!
Så jag gick in i cpu-z och kollade vad den skulle stå på för att köra 1600 och den stod på 41T så jag gick bara in och ändrade den med och nu fungerar det galant!

Tack för hjälpen

Av Osmanix
Skrivet av kerbo:

Inte en susning, jag har inte meckat med nyare AMD, jag lever kvar i gamla Phenomvärlden. Men Ozzed är en medlem du skulle messa, han verkar väldigt insatt i inställningar och annat rörande FX-chipen. Såvida ingen annan i denna tråd har koll på detta förståss. Ozzed skapade tråden jag länkade tidigare #14295719

Nu har de skitit sig helt! Jag ska fråga ozzed med!
Jag gick in i bios för att slå av cpb och drog ner volten lite från 1.425 till 1.3625. Nu startar inte datorn. Skärmen får inte ens ngn signal. Har slagit av strömmeb och dragit ut strömsladden och tagit ut cmos batteriet och väntat en stund 3 ggr nu med förhoppning att bios skulle återställas, inget resultat.. Datorn går igång så fläktarn snurrar men thats it..

Av Osmanix
Skrivet av kerbo:

CPU stänger ner vid 90C. (skrev fel i min förra post)
CPU ska klocka ner sig vid 72 eller 74C (lite osäker där). Detta kan du testa genom att ha CPU-z igång under tiden du lastar cpu med t.ex. BF4. Håll koll på temp samt CPU-z när den klockar ner sig i CPU-z borde din temp vara 72 eller 74C i det program som visar rätt.

Och sen en annan sak jag nämnt tidigare, jag gick in i bios och satte volten till 1.36 men den har nu ändå varit uppe i 1.424... E detta cpb? core performance boost som gör detta? Ska jag slå av den med om nu den gör så att den gör högre än volten jag satt?

Av Osmanix
Skrivet av Osmanix:

http://s22.postimg.org/9pnt4uuo1/data.jpg screenshot windows...

Detta är en bild på när jag snabbt tabbade ner BF4, nu är det lite lite svalare för att inte sidan sitter på på datorn.

Skrivet av kerbo:

Då visar HW-monitor fel, eller Easytune. Den tempen du ringade in är en sensor i moderkortet. Tittar du på trädstrukturen så ser du att den leder till moderkortet. Ganska Logiskt.

Har editerat mitt inlägg ovan med lite andra uppgifter du kan ta en titt på.

Afan, ja då e de ju inte så varmt! För då e de easytune som e konstigt! Men samtidigt, ska moderkortet bli 90 grader på det stället där det blev så varmt igår?

Men sen också, jag kör med fx8350 och dubbla gpu och ändå så ligger inte fps en på högre än 60 i SNITT på medel upplösning!
Innan den började bli såhär varm så kunde jag köra på ultra med högre fps..
Det måste ju ha ngt med tempen att göra, och ligger den på under 60 grader är det ju konstigt, eller det kan vara ngt annat på datorn som spökar, har ändå funderat på att formatera allt för att få bort allt skit på datorn.

Av Osmanix
Skrivet av kerbo:

Den tempen är inte temp på din cpu, om du tittar i trädstrukturen så ser du att att det är en tempgivare på moderkortet!
Bläddra ner lite så ser du att CPU är listad (AMD FX-8350) och där anges temp som "Package" Klistrar in en tidigare bild från dig som visar hur det ser ut hos dig.

Men när jag använder easytune som är ett av programmen amd rekommenderer för OC, så ger den en viss temp på cpun och det är alltid samma värde som det jag ringade in!
När jag körde prime95 så blev den 67 grader utan att grafikkorten blev varma och värmde upp cpun.

Av Osmanix
Skrivet av Chrisj:

Lite förvånad över att ingen föreslagit det innan, men utifrån vad jag läst om den kylaren så verkar den inte ha den bästa kyleffekten? Mitt förslag hade varit en annan kylare.

Har en kompis som har samma kylare, sen kör han också med en intel och ligger lite lägre i volt men han e inte över 60 grader när han spelar..
Och den kan inte va så dålig så den inte kan hålla tempen under 80 grader!

Av Osmanix
Skrivet av thereal_twisted:

Oftast står timingsen och volten på minnena, like so:

http://i919.photobucket.com/albums/ad33/thereal_twisted/IMG_2...

Ska kolla om det står på mina imorgon tack för tipset!

Av Osmanix
Skrivet av Laggzor:

ja att den varit uppe i 1.5v förklarar ju temperaturen i alla fall, säker att ingen auto oc är igång i bios? testade du ladda optimized defaults?

annars vette fan

Skrivet av Buzz996:

Vet inte hur det är med amd processorer men 1.5 volt låter lite väl högt... Men testa först med monteringskitet o se om det blir någon skillnad. Det bör bli en skillnad så du sprutar in varm luft från 2 grafikkort maxat ju.

Nytt rekord!

http://s30.postimg.org/ursf8dycx/WTF.jpg

screenshot software

Nä jag kunde inte hitta ngt med auto oc i bios heller..

Av Osmanix
Skrivet av LemonIllusion:

Har du fortfarande inte testat XMP?

Finns inget some heter xmp i min bios bara eocp som jag nu har satt på enable och då satte den den sista timingen till 27

Av Osmanix
Skrivet av lord_vasagos:

kör du 1333 9-9-9 xx och går till 1600 11-11-11-xx så förlorar du med stor sanorlikhet skapligt mycket prestanda pga att dina timings är så dåliga och hade jag haft samma problem hade jag testat 1600 9-9-9 xx men med 1.6 - 1.65v

Ok det kan jag absolut ändra MEN vad ska ja sätta det sista värdet till där du skrivit xx, när den ställde in sig själv på 1333 och timingarna låg på 9 9 9 så va den sista 24. ska ja sätta sista på 24 nu med fast att ja höjer frekvensen till 1600?

Av Osmanix
Skrivet av Thumbii:

Kolla min Edit

Nej det stämmer ju, UB9 har ju plattan med skruvhål vänd åt "fel" håll jämfört med de andra Noctua kylarna.. Konstigt!

Skrivet av Laggzor:

ja jävlar ja, förvånad att noctua har sån montering på amd men den synd det, känns lite snålt gjort av dom faktiskt

Skrivet av Buzz996:

Är du säker på att du måste ha kvitto? jag menar liksom det är noctua som nocuta. Köper man en iphone från mediamarkt kan man ju fortfarande gå till en apple store och be om service (produktbyte till exempel). Eller har jag fel?

Skrivet av aSparrow:

Tänker spontant.. ingen annan som sitter med en sådan kylare och kvitto som kan begära kitet från noctua och kanske skicka till dig?

Alternativt kan du alltid fråga snällt bilder på noctuan och lite bedjan kanske hjälper?

Skrivet av krrjon:

Förmodligen inte monterad rätt, du kanske rörde kylaren när du skulle skruva fast den så du fått luftbubblor? För lite eller för mycket kylpasta? Sitter för löst fastskruvad?

Mycket som kan vara orsaken men knappast att den sitter sådär då jag hade min Scythe Yasya monterad exakt sådär å de funkade bra å den lär inte vara så mycket bättre än den där kylaren. Kanske t.o.m. sämre då den är rätt gammal samt sitter med originalfästena.

Skrivet av Osmanix:

La på ny kylpasta idag och det blev lite mindre klick denna gången.
Sen köpte jag ett nytt chassi, define r4 idag med 2 extra 140mm fläktar.
Så nu sitter allt i detta chassit med 2 fläktar fram, en bak och en i botten som blåser mot grafikkorten. Så alla fyra fläktarna är 140mm.

Så startade jag en runda bf och nollställde hwmonitor och när ja tabbade ner spelet efter ett tag så hade volten varit uppe och peakat på 1.502v när den är satt på 1.425 stock!
Och tempen hade varit uppe i 80 grader...

Hör och häpna!
Jag var inne på Inet innan idag och köpte det jag skrev i förra posten och förklarade mitt problem för en kille där.
Och att jag inte kan få tag i ett sådant monteringskit utan ett kvitto på fläkten.
Då säger han att han kan skriva ut ett kvitto till mig!!
Så han slog det som ett köp i datorn och skrev ut kvittot för att sen makulera det i datorn, så jag har ett kvitto nu PLUS att jag har kvar kvittot på moderkortet vilket också behövdes för att bevisa att den har am3+ socket.. Löjligt ellerhur?
Men iallafall så kan jag nu beställa ett sådant monteringskit!

Men sen tillbaka till huvudproblemet som jag även skrivit en ny sak om i förra posten.. Nytt, större och bättre chassi med fler fläktar och cpun kom ändå upp i 80 grader när ENDAST BF4 var igång på datorn, INGA andra program, alltså maxar BF4 min processor?? WTF?
Plus att den är satt till 1.425 volt med turbosaken igång på kärnorna, och ändå hade den varit uppe i 1.502 volt under tiden jag spelade...

Av Osmanix
Skrivet av Surgubben:

Riskorn....ärta flyter ut och kladdar bara ner runtomkring processorn.

La på ny kylpasta idag och det blev lite mindre klick denna gången.
Sen köpte jag ett nytt chassi, define r4 idag med 2 extra 140mm fläktar.
Så nu sitter allt i detta chassit med 2 fläktar fram, en bak och en i botten som blåser mot grafikkorten. Så alla fyra fläktarna är 140mm.

Så startade jag en runda bf och nollställde hwmonitor och när ja tabbade ner spelet efter ett tag så hade volten varit uppe och peakat på 1.502v när den är satt på 1.425 stock!
Och tempen hade varit uppe i 80 grader...

EDIT: bara för att klargöra, alla fläktar blåser in i datorn förutom den där bak som blåser ut varmluften.

Av Osmanix
Skrivet av dunis90:

Använde du XMP?

Vet du vilken moderkortsrevision du har? På revision 3.0 nämner en av BIOS-uppdateringarna "modify memory compatibility"

Läste att xmp kan man ta och skita i på en amd, så ja hittade ett annat forum där de hade samma problem och jag testade en sak till i bios som ja hade missat att ändra men nu för minnena på 1608 mhz och datorn funkar som den ska inga problem alls när ja boota eller nu heller

Tack för hjälpen!

EDIT: När jag ändrade frekvensen i bios till 1600 så ändrade den timings av sig själv från 9 9 9 24 till 11 11 11 29 och då höjde jag bara volten från 1.5 till 1.55v sen funkade det kanon

Av Osmanix
Skrivet av Taft:

Har du tittat så volt på minnen är rätt när du satt dem på 1600Mhz?

Om man kollar på kommentarerna på dessa minnen på Inet så har många råkat ut för att de står på 1333 mhz men att de bara gått in i bios och ändrat frekvensen och haft kvar timings och volten på 1.5v.. detta funkar inte för mig.

Av Osmanix

1600 minnen som låser sig vid 1333mhz

Som titeln lyder så har jag 1600 mhz minnen men kan inte ställa dem till det i bios för då bootar inte datorn alls och måste då ställa tillbaka dem till 1333 mhz som datorn satte dem på automatiskt när de inskaffades och sattes i burken..
Ngt tips på hur ja ska få upp frekvensen och få den till att stanna där så att jag kan få igång datorn med rätt frekvens på minnena?
Data-specs står i signaturen.

Av Osmanix
Skrivet av krrjon:

Förmodligen inte monterad rätt, du kanske rörde kylaren när du skulle skruva fast den så du fått luftbubblor? För lite eller för mycket kylpasta? Sitter för löst fastskruvad?

Mycket som kan vara orsaken men knappast att den sitter sådär då jag hade min Scythe Yasya monterad exakt sådär å de funkade bra å den lär inte vara så mycket bättre än den där kylaren. Kanske t.o.m. sämre då den är rätt gammal samt sitter med originalfästena.

Plus att själva fästet, alltså de 2 skruvarna du sätter fast fläkten med i fästet i mobon är helt nerskruvade alltså bra spända... men kan prova ny pasta