Inlägg

Inlägg som Chrilleeeeeeeee har skrivit i forumet
Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Elektron:

Vilket är viktigast då? Vår integritet eller att stoppa scalpers?
Begränsat antal varor per butik kommer redan där att minska effekten hos scalpers men även för miners.

Jag håller nog med dig om att ifall strategin är att begränsa köpandet så är nog en av varje modell per ÅF, bra för kunder.

Själv föredrar jag dock att det inte finns någon gräns alls och att man har ett auktionssystem för en andel av korten, därav tråden.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Elektron:

Fast begränsat köp på bristvaror är ju inget nytt. Som tex max en vara per kund. Då kanske du inte kan köpa grafikkort till båda barnen fast hade kunnat det ändå om det är slutsålt?
Men däremot är jag emot någon datainsamling eller register. Men begränsa antal varor för just den butiken ser jag inga problem med.

Jo visst, men då kan man ju effektivt köpa ett kort av varje modell från varje återförsäljare, lätt över 50 kort varje launch.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av bubbelbabbel:

Svårare än i dagsläget för den genomsnittlige gamern?

Tl;dr
Japp.

Utläggning:
I dagsläget har den genomsnittlige gamern samma chans som alla andra att få ett kort (anta 100 kort och alla tilldelas utifrån "slumpen"). En del av korten som fördelas (anta 30%) hamnar i händerna på scalpers som säljer dem till högstbjudande.

Anta i stället att 50% av korten fördelas enligt auktionsförfarande. Scalpers kommer inte att vara intresserade eftersom det inte finns någon arbitragevinst. De som vinner auktionen kommer inte att kunna sälja vidare, eftersom de per definition var de som ville betala mest.
Kvar är 50 kort som fördelas utifrån slumpen. Scalpers kommer att vara intresserade eftersom det finns arbitragemöjligheter. Sannolikheten för den genomsnittlige gamern att få ett kort har halverats. Så, sämre än i dagsläget.

Antaganden: den genomsnittlige gamern är inte den som kommer att vinna auktionen. Gamern med högst betalningsvilja och -förmåga kommer att gynnas jämfört med idag, men inte den genomsnittlige gamern.

Idén i sig är intressant, men det beror helt enkelt på vad man tycker funkar dåligt idag. Att det finns scalpers? I så fall en bra idé. Att den genomsnittlige gamern har låg sannolikhet att få kort. Inte så bra idé.

Det var någon annan diskussion om det här för några dagar sedan här på SweC.

Väldigt fint resonemang, lätt att följa med. Det enda som jag motsätter mig är att du utgår ifrån att scalpers kommer köpa lika många kort, eftersom scalping borde ju bli mindre lukrativt då det redan finns en tjänst som tillhandahåller deras funktion. Vilket innebär att det finns en mindre grupp människor som kan tänka sig handla via scalpers.

Just det, dessutom tror jag att en genomsnittlig gamer kanske har möjlighet att vinna ett par auktioner.

Men som du skrev, man tar effektivt lite sannolikhet från de som enbart vill betala MSRP till de som kan tänkas betala mer. Men med fördelen att det sker utan mellanhänder

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Orisons:

Om utgångspriset på alla kort är 1Kr så är jag med, vill man att en produkt ska "värderas" av kunden så får man ju vara beredd på att värdet kan vara 0 Kr.
Annars så är det ju alltid svårt med en monopol (oligopol?) marknad som konsoler och gpu är, det är ju inte som att jag kan köpa av någon annan än Nvidia eller AMD om jag känner att de utnyttjar sin ställning för att driva upp priser.
Förut verkar det ju varit viktigare att sälja stora volymer än att ha fantastisk marginal på alla försäljningar, men det kanske har ändrats? Sony och MS har väl en lång historia av att sälja konsolerna med förlust, åtminstone initialt.

Det enda vi kunder egentligen kan göra för att påverka situationen är tråkigt nog, att inte handla. Det är egentligen det enda vi kan göra för att åstadkomma någon förändring.....

Själv kommer jag inte att uppgradera något förrän det går sönder eller marknaden ändras, finns inte mycket annat jag kan göra för att påverka situationen...

Bra skrivet. Och som du säger, om det går sönder måste du köpa en ny ändå. Så det är inte så lätt att hålla sig utanför även om man vill.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Dax:

Förutsätter att alla har samma ekonomiska förutsättningar.

Nej det tycker jag verkligen inte det gör.

Oavsett hur många köpare det finns med olika ekonomier så är det ju vad en produkt kan säljas för, oavsett till vilken köpare, som borde vara priset?

Snälla misstolka mig inte nu, jag förstår att om EN person skulle betala mer än alla andra för en produkt som massproduceras så är det inte rimligt. Men det hade det varit om det bara fanns ETT grafikkort. Så exempelvis mulitmiljardärer som betalar för att bli rymdturister är en sådan marknad.

För en produkt som det finns 100 av, borde ju priset ligga på vad de top 100 köparna är villiga att betala. Skulle man kunna tycka.

Priset som var satt från början för grafikkort antar jag var ifall produktionen hade gått som den skulle, då hade priset antagligen passat efterfrågan. Men nu gör den inte det, och därför höjs priset hos återförsäljare, dock inte trillräckligt än.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av bubbelbabbel:

Det beror på vad som menas med "den normala användaren". Vinnaren i en auktion är snarare _en_ "extremanvändare", närmre bestämt den som vill (och kan) betala mest av alla användare.

Fenomenet med scalpers torde försvinna/minska, eftersom det i teorin inte finns någon annan som är beredd att betala mer än den som vann. Så hatar man scalpers är auktioner en rimlig lösning. Har dock svårt att se att den genomsnittlige gamern i större utsträckning kommer att kunna lägga vantarna på kort.

Svårare än i dagsläget för den genomsnittliga gamern? Med tanke på dagens scalpers, om det inte blir någon skillnad för den genomsnittliga gamern så blir det ju bara tryggare för de som kan och vill betala mer som du säger. De kommer få en tryggare affär, och Inet kommer tjäna mer pengar.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av CubaCola:

Jag tror det bästa vore att återförsäljarna hade något gemensamt register över vilka som beställt kort.
Så tex max ett RTX3080 per kund, och har du redan beställt från en annan firma blir du nekad att köpa kort ifrån den andra firman.

Skulle ju även bli bra att när marknaden blir normal igen så får inte företaget tillbaka kort på öppet köp, som scalpers inte fick sålda.

Låter bra, redan nu kan man ju köpa olika modeller av samma företag.

Men känns som det kan bli mycket fel med ett sådant viktigt register, vad händer exempelvis om jag köper ett 3060 och sen efter två månader vill uppgradera till ett 3080? Känns som det kan bli mycket konflikter där

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av evil penguin:

Ja, FE såldes och kom in i lager i flera omgångar.

Sedan kom något vagt uttalande om att de skulle byta strategi och börja sälja via utvalda återförsäljare i olika regioner, vilket inte hänt här.

Ja okej, tack för informationen.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Dax:

Med auctioner så är det ju inte den normala användaren som kommer ha råd att köpa.

Jag vet inte om jag håller med. En auktion innebär ju att vi får se vad kunder är villiga att betala för en produkt. Det borde ju vara det normala priset? När tillgången ökar kommer det priset sen graduellt att minska såklart eftersom folk är då inte lika villiga att betala.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av evil penguin:

Det bästa vore ju att bara inte köpa av scalpers, de kan sitta där med sina kort, men sån disciplin har inte folk.

Vad gäller 3080 så vet jag inte om du menar priserna i allmänhet eller specifikt introduktionspriserna på utvalda modeller? (Och FE då, som av oklar anledning inte säljs här längre)

Såldes FE någonsin här? Vid launch gick den direkt från förbokning till slut.

Men absolut, det absolut bästa är att inte köpa av scalpers, men då kan man behöva vänta i månader, vilket man kanske inte kan. Exempelvis om man behöver en CPU eller GPU för jobb hemifrån nu.

Dessutom vill jag inte vara en hycklare, och jag har själv beställt ett ps5 från Polen i andrahand eftersom jag inte orkar vänta till hösten/nästa jul för att få spela lite tvspel nu när jag inte har ett grafikkort längre. Så tycker båda sidorna är rimliga.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av evil penguin:

Fast nu är det väl snarare så att de fortfarande hade haft dig och inets auktion att välja på, utöver sedvanlig kö då?

Det är ju mycket möjligt att det inte hade varit en attraktiv andrahandelsmarknad ifall Inet auktionerade ut, och då hade de ju inte haft mig. Dessutom är det möjligt att jag inte hade fått tag i något kort eftersom färre lottas ut, och det istället går till den som vill betala mest i stället, vilket är det perfekta scenariot i det här fallet, då vi skippar mellanhanden, d.v.s mig.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av sweisdapro:

Nej, det var för att (vissa) 3080 såldes till ett intropris under en viss tid, den prishöjningen har hela tiden varit uttalad

Nej det har den väl inte. Jag kom ihåg att jag såg lanceringsstreamen i slutet på augusti/början av september. Där nämnde de inte någonting om att priserna skulle höjas, inte heller på de officiella kommunikationskanalerna från Nvidia. Många misstänkte dock att det var deras marknadsstrategi, och det skapades många trådar om det. Möjligtvis är det så att Inet hade uttalat sig om detta? Det har jag inte heller sett isåfall, och prishöjningarna har ju också skett stegvis så det har ju inte varit helt planerat åtminstone. Om du har en källa där Nvidia eller Inet uttalar sig om detta hade jag gärna sett den!

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av evil penguin:

Jag får känslan att den egentliga skillnaden skulle bli att butiken tjänar mer pengar så länge bristen varar. Det skulle ju iaf inte uppstå fler kort.
Trevligt för butiken förstås, men löser inte riktigt problemet...

Ur kundperspektiv skulle ju allting fortfarande vara slut hela tiden, men i snitt vara dyrare*.
Sedan vet jag inte hur ett auktionsupplägg skulle påverka relationer till både kunder och leverantörer, det blir väl också en fråga.

*) Jag vet inte hur korten marknadsförts och hur fritt det är för butikerna att sätta högre priser, någonting gör ju att de vanliga priserna trots allt inte ökar ännu mer.
Det hade väl annars varit mindre kontroversiellt att bara öka priserna istället för att helt ändra hur korten säljs.

Många bra poänger. Bristen är ju såklart inkomstkällan, och det är kanske smidigare att enbart höja priserna, vilket de dessutom har gjort!

Så de vanliga priserna har ökat väldigt mycket, 3060 12GB går för 2tkr mindre än vad 3080 såldes för när det kom ut. Men det är fortfarande inte lika högt som andrahandsvärdet.

Och en fördel som du inte nämnde är också att då sker alla transkationer mellan återförsäljare och kunder. Vilket känns rimligare än mellanhands affärer då de är mindre säkra.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av CubaCola:

Får jag gissa att du vill ha upp priserna på kort, för att kunna sälja de kort du har till ett högre pris?.

Du har ju sålt både 3060 och 3080 här på sweclockers till överpris.

Fel gissat, men bra research. Jag har redan sålt mina kort och har inget intresse av att sälja fler, då det skulle bli en verksamhet.

Jag menar att de som jag sålde till hade hellre betalat det priset direkt till Inet och fått kortet själva, hade varit enklare för dem, och jag hade inte kunnat utnyttja systemet genom att köpa kort och sälja dem dyrare.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av twit:

Återförsäljaren måste ha en lösning för att kunna tillhandahålla ett auktionssystem för sina kunder. Det finns naturligtvis färdiga sådana lösningar att köpa in, men de är inte gratis och det kommer kräva arbete för att integrera den med återförsäljarens befintliga sida. Därav arbetsinsats = pengar.

För att återförsäljaren skall vara intresserad av att investera pengar på en sådan här grej krävs att investeringen lönar sig, alltså att den antingen på egen hand går med vinst kortsiktigt eller att den ökar kundströmningen och därmed intäkterna i ett längre perspektiv. Inget av dessa kriterier torde vara uppfyllda här.

Ja okej då förstår jag vad du menar med arbetsinsats. Mycket riktigt behövs en investering för att skapa eller integrera ett auktionssytem, men det känns inte avsevärt dyrt eller komplicerat.

Att det kommer gå med vinst är ju dock ingen tvekan, då alla kort säljs ut inom några minuter, även när de är överprisade redan såsom 3060-serien var. Så länge det är låg tillgång på produkter kommer det alltså vara en ganska stor vinst.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av CubaCola:

Jag förstår inte varför du tycker det är en bra ide.
Och om Inet bara får in 10kort av en modell, ska 5st då alltså auktioneras ut, medans 5 säljs vidare till kunder som förbeställt för månader sedan?
Vilken fin gest mot alla kunder som beställt från detta företag. "Ni har väntat 3 månader, men vi säljer det till en scalper för att tjäna mer pengar. "

Det är ju såklart enbart applicerbart på nya produkter, exempelvis när 3060 korten kom för 3 dagar sedan. Finns det ett kösystem redan måste det ju respekteras (även om de flesta återförsäljare inte verkar ha så bra koll på sitt kösystem)

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av Xarion:

Hur kan du inte förstå det? Du vill köpa något som en annan köper för att endast sälja till dig för en högre summa?

Då har ju en möjlighet för mig att köpa denna vara skapats. Visst jag behöver betala mer pengar, men nu finns en möjlighet som inte fanns innan. Du utgår ifrån att ifall scalpern inte hade köpt varan så hade jag lyckats göra det. Det är långt ifrån säkert med dagens efterfrågan. Hade alla som köpt velat behålla hade jag kanske behövt vänta 6 månader innan jag kan få tag i ett.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av CubaCola:

Kritiken från min sida är att det kommer inte finnas fler kort ute på marknaden på grund av denna ide.
Det enda som händer är att man höjer priserna på de kort som finns tillgängliga ännu mer.

Och de som i sin tur får tag på dessa kort, kan sälja dessa vidare precis som idag, så det ändrar ingenting.

Försöker verkligen förstå vad du menar.

1: Första invändningen är alltså att denna idé inte skapar nya kort? Det var ju aldrig meningen

2: Andra invändningen att priset på tillgängliga kort höjs. Ja, för en andel av korten, vilket är nackdelen, men fördelen är för att samma andel av kort har köpare en längre tid på sig att bestämma om de vill köpa och det är inget lotteri vem det säljs till. Dessutom tjänar Inet mer pengar.

3: Jo det ändrar visst, för de som vinner lotto kommer ha svårare att säljs vidare eftersom folk som vill betala mer pengar kan göra det direkt hos återförsäljare. Vilket är tryggare för kunden.

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av twit:

Utöver att det rent administrativt hade krävts såpass mycket mer arbetsinsats att återförsäljaren antagligen skulle gått back på hela jippot skulle det därtill skapa oerhört mycket badwill från kunderna.
Låter inte som ett vinnande koncept i mina öron.

Vad menar du skulle ta så mycket arbetsinsats?

Förstår förövrigt inte varför folk blir så emotionella för att föremål med extremt låg tillgång säljs för högre priser när det är väldigt hög efterfrågan

Av Chrilleeeeeeeee
Skrivet av hax1:

Jag tror inte du förstår varför folk ogillar scalping.
Det har inget att göra med att folk köper korten och säljer dem vidare, hade de gjort detta för MSRP hade det troligtvis inte funnits någon diskussion om hur onda dessa personer är. Det är just att de köper korten och säljer dem för överpris. Du vill eliminera detta genom att butikerna själva säljer dem för överpris. Förstår du problemet?

Jag förstår vad du menar, men vi tolkar det nog olika. Vad är egentligen "överpris"? Värde är subjektivt och godtyckligt och sätt till den här lanseringen var ju korten "underprisade"!

3080 Eagle såldes på Inet för 7800kr och idag har de höjt den till 10 000 kr! Är inte detta beteende EXAKT det som du tycker är så omoraliskt med scalpers?