Inlägg

Inlägg som Calle L har skrivit i forumet
Av Calle L

Behöver ny fläkt åt 2080 Ti EVGA, vart kan jag hitta det?

Hej! Min fläkt balla ur totalt idag och började skrika nästan så det började lukta bränt. Stängde genast av datorn. Har monterat av grafikkortet och kollat några youtube guider. Det bästa verkar vara Aliexpress men det är nästan en månads leveranstid på och så länge vill man ju helst i te vänta.

Finns det några andra sidor online eller butiker i Sverige, helst Östergötland , som man kan få tag i en fläkt med följande modell(kolla bild).

Eller om det är någon som har en extra man kan få köpa för en slant.

Av Calle L

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12297141

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12297141

Vad tycks? Vet inte om allt passar ihop och om det passar i chassit etc. Skulle vilja ha 500 gb SSD 970 men det var viast tvär slut. Har kompisar aom kan hjälpa till att bygga datorn så sparar 800 kr där samt att jag fixar nu windows på egen hand för en billig peng. Vart ändå över budget.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

Och ram?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

Okej skulle behöva hjälp att bygga vidare på det här och om ni har några invändningar på det. Det får gå på runt 25k då skärmen ligger på 7 tusen för sig. Sen att det uppfyller dom sakerna som är viktiga för mig som jag skrev tidigare. Kan nog ta bort windows om det blir tight med budget då jag tror jag kan fixa det sj för en billigare peng. *Prestanda bygge! Bryr mig inte om ljus o sån skit. Vill bara kunna spela!
*Tyst!
*Bra SSD med 500 - 1000 GB. Om 500 Gb behöver jag ha en HDD på minst 1TB. https://www.inet.se/kundvagn/visa/12293073

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12293073

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

Har nu snackat med några kompisar som har den här skärmen https://www.dustinhome.se/product/5011004063/rog-swift-pg278q... och tänkte jag ska köpa samma då som sagt goda saker om den. Har tänkte på att jag vill nog försöka få med en 2080 Ti i bygget. Kan alltså gå upp i 32 k om det blir mycket bättre. Vad är prisskillnaden på windows 10 på inet och online? Är det svårt att fixa sj?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

Okej, är inte Palit själva standard kortert. Trodde det var bättre att köpa någon annan som Asus eller liknande. Bara vad jag hört från vänner.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

Tänkte att jag skulle se vad folk väljer då jag inte har någon koll på cpus osv.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L
Skrivet av KAN1N:

Du kan ju spara 1199 kr på att bara ha ett nätagg

Snyggt fångat!

Skickades från m.sweclockers.com

Av Calle L

30k Budget för 1440p/144hz rig (möjligen upp till 32k)

Hej! Har använt mig av Sweclockers hjälp för många år sedan, 2014 då jag köpte min nuvarande dator. Har nu tänkte att köpa helt ny och uppgradera stort med en 1440p skärm o dator till.

Jag har gjort en liten icke komplett kundvagn på vad jag vill ha ungefär längre ner på tråden, det enda jag är säker på just nu är skärmen, resten har jag ingen bra koll på så skulle vara sjukt glad för eran hjälp.

Viktiga saker för mig:

*Prestanda bygge! Bryr mig inte om ljus o sån skit. Vill bara kunna spela!
*Tyst!
*Bra SSD med 500 - 1000 GB. Om 500 Gb behöver jag ha en HDD på minst 1TB
*Framtidssäker
*Montering ska ingå.
*Windows ska ingå.
*Möjligen kunna streama bra med den, men det är mindre viktigt.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/12286174

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12286174

Exempel på spel jag spelar/kommer spela med den är:
Kingdom Come
Elder Scrolls Online
GTA
Total War titlar
Destiny 2
Random AAA Titlar

Av Calle L
Skrivet av blue eyed devil:

Varför väljer folk 960 evo för en gaming dator?

En evo 860/850 är precis lika bra och billigare.

Läs/skriv hastighet? Det är vad jag fick höra från kompisar som är iaf mer kunning än vad jag är i området.

Av Calle L

okej, kommer nog vänta tills 20 Augusti när nvidia har event innan jag lägger någon order.

Gjorde om lite i kundvagnen medans det, saknar grafik kort o fläkt då jag inte vet vilket som skulle va bäst där.
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11696449/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11696449/

Av Calle L
Skrivet av kirayatail:

tl,dr: Här är ett förslag med mycket vattenkylning som definitivt håller datorn tyst, men det har sina nackdelar också. I övrigt ganska hög nivå av mainstream-komponenter. Klarar kanske budgettaket beroende på fraktkostnader och tillgänglighet. Allra sist nämner jag varför det här bygget inte är någon bra idé, missa inte det!

Så... Med 28k har du ganska mycket svängrum, särskilt om skärmen inte är en del av budgeten för bygget.

Det låter med andra ord som ett perfekt tillfälle för vattenkylning, men vi kommer till det, först borde vi gå igenom ett par saker:

Ryzen vs. Intel - När Ryzen kom sparkade de liv i Intels produktutvecklingsavdelning igen, eftersom de levererade dubbla antalet kärnor till ett lägre pris än Intels stora flaggskeppsmodeller. När jag köpte min Ryzen 7 1700 (8 kärnor) för 2500 kr, var alternativet Intel Core i7 7700K (4 kärnor) för ca 3500 kr, vilket gjorde valet enkelt eftersom jag sysslar med multitrådade applikationer. Just det är nyckelordet här, många spel är idag någorlunda optimerade för flera kärnor, men bättre prestanda i spel märks mer av högre klockfrekvens än att gå från exempelvis 4 till 8 kärnor. Hade jag helhjärtat ägnat mig åt spel hade jag istället valt 7700K som kom med högre klockfrekvens. Men det var då. Intel har sedan dess släppt en ny generation processorer, och ytterligare en är på väg, AMD satte med andra ord lite eld i häcken på dem.

Nästa grej är bottlenecking på ena eller andra hållet, med en processor högt upp på stegen för mainstream-modeller, eller en entusiastmodell, borde* det endast vara upp till grafikkortet att leverera vid en högre upplösning. Eftersom processorn inte bryr sig nämnvärt (förutom eventuella extra detaljer i modellen) om hur många pixlar datorn ska spotta ur sig, så borde belastningen för CPU inte skilja sig supermycket mellan 1440p eller 4k exempelvis. Om man däremot vill spela på 1080p med en sjukt hög framerate måste CPUn hinna med att beräkna spellogiken i samma tempo som grafikkortet levererar frames. Hur mycket CPUn tvingas jobba för att hålla jämna steg med grafikkortet beror mer på vilket spel man spelar, än vilken upplösning det körs på.

(* bygger på hörsägen, deriverad logik och andras tester. Har inte gjort empiriska tester själv som backar upp mina antaganden)

Anyway, det låter helt rimligt att en 1080ti borde leverera vad du behöver, så låt oss svänga ihop ett bygge på prisjakt, så får vi se var vi landar

https://www.prisjakt.nu/list.php?l=3691230&view=l

Lite diskussion kring komponenterna:
Jag valde Fractal Designs R6 för att jag personligen tycker det är snyggt, samt huserar alla prylar utan problem, särskilt vattenkylningskomponenterna som vi kommer till. Det är lite dyrare, går att hitta stabila och bra chassin från andra tillverkare och spara några hundralappar, plus att tycke och smak spelar stor roll här.
Intel 8700K, 6 kärnor, 12 trådar, 3.7 GHz. Borde räcka gott. Här skulle jag även säga att lite överklockning är på sin plats.
MSI GTX 1080ti Armor OC - har fått kritik för att vara varmt, men det spelar ingen roll då jag tänkte vattenkyla det.
16GB minne på 3200MHz med plats för att uppgradera till 32GB. Valde första bästa kit som passar moderkortet, RGB är en smaksak här...
850W PSU är i överkant, 700W hade varit gott nog, men _om_ du någon gång av någon anledning skulle vilja sätta ännu ett 1080ti-kort i maskinen så borde den här stå pall för det.
SSD + HDD enligt önskemål. Snabb SSD också, fick vara värt nån hundring extra, alltid kul!

Sen kommer vi till den roligaste biten, kylning! Min egna maskin idag är på många sätt väldigt lik specifikationerna du beskriver, så därför kände jag att det var naturligt att dela med mig. Jag valde visserligen team AMD med Vega-grafikkort och en Ryzen 7, men min budget var i princip samma! Jag hoppade på tåget med en hemmabyggd vattenkylningsloop som är: kall, tyst, snygg och dyr. Dessutom kommer den här varianten av dator inte vara underhållsfri, utan kräver ett visst mått av intresse och att du vågar ha vätskor så nära dyr elektronik. Men känner du att det låter spännande ändå så är förslaget här:

https://imgur.com/a/68keSLF

Kunde inte dela en länk direkt från deras hemsida, så det fick bli en screenshot.
Jag valde prylar från EKWB för att jag gillar deras estetik, plus att prylarna håller hög kvalitet och deras kundtjänst är fenomenal. De är inte billiga, och det finns snyggare komponenter hos andra tillverkare beroende på smak.

Just Fractals chassi tillåter två stora 3x120mm-radiatorer (och ännu mer därtill), vilket med ett 1080ti-kort och en överklockad 8700k ändå inte borde gå över 35-40 grader med ganska lågt varvtal på fläktarna. Detta är overkill, men om det ska vara tyst så är detta vägen att gå i min mening. Min egna rigg har nästan lika mycket radiatoryta (3x120mm + 2x140mm) och tar hand om två stycken Radeon RX Vega utan problem. Enligt EKWBs kalkylator borde dessa två radiatorer kunna ta hand om upp till 850W värmeenergi, och komponenterna alstrar tillsammans 350W (plus lite till för överklockning eventuellt).

Men sen kommer vi till punkt 6 på din lista... Datorkomponenterna går att köpa med montering för typ 700 kr, men jag har inte sett någon svensk butik som levererar ett vattenkylningssystem av den här kalibern. På sin höjd kan du få All-in-one-kylare för CPUn installerat, och hoppas på att grafikkortet du har valt är tyst. Är du i Göteborgstrakten så bygger jag gärna maskinen och vattenkylning tillsammans med dig, men det lämnar fortfarande en punkt: Vattenkylningssystemet kräver underhåll. Det handlar om att rengöra blocken och byta slitna komponenter då och då, och det kanske är mer jobb än du har bett om. Tänker inte ljuga om det, jag har nog lagt en och en halv arbetsvecka i tid på vattenkylning, och datorn är ett halvår gammal. Men jag gör det med glädje, det är nya varianten av att meka med motorer (som jag visserligen aldrig gjort )

Till sist är det på sin plats att nämna att grafikkortet och processorn närmar sig slutet av livscykeln. Nvidia har ett event bokat 20 augusti, och många väntar sig att de ska släppa nästa generation gaming-kort då. Intel har också flaggat för att deras nästa generation "Cannon Lake" är på väg, minns inte om jag har sett något datum för det än dock. Det innebär tre saker som talar emot min rekommendation:
1. Om du inte vill vattenkyla så är grafikkortet jag valde säkert ingen bra idé. Det finns troligtvis kort med bättre luftkylning än det jag nämner i listan.
2. Vänta till nästa generation grafikkort och processor, särskilt om "framtidssäkerhet" är viktigt.
3. Sätt en stark luftkylare på processorn, Exempelvis Noctuas NH-D15 går jämna ronder i test mot slutna vattenkylningssystem både när det gäller kylprestanda och ljudnivå.

Jag ber lite om ursäkt för den här novellen, men jag hoppas ändå att den är till någon nytta. Vattenkylning, särskilt custom-loopar är lite kontroversiellt, men jag tycker personligen att det är en rolig hobby, och rekommenderar det till den som vågar testa. Oh, och glöm inte att jag menar allvar med att hjälpa dig bygga maskinen om vi bor rimligt nära varandra.

Tack så mycket för ditt långa och väl detaljerade svar. Dock tror jag det är lite för komplicerat för mig + att jag tror inte jag vill lägga så mycket jobb på att underhålla datorn.

Om jag skulle vilja köpa en dator nu som ej var vattenkyld vad skulle du rekommendera då? Gärna från inet.

Av Calle L

Testade o sätta ihop en egen build lite på skoj på det jag tror är bra för det jag vill ha. Tror nog att det är någorlunda nära.

https://www.inet.se/kundvagn/visa/11695331/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11695331/

Kan inget om vilken fläkt jag ska ha så jag satte inte in det.

Av Calle L
Skrivet av Magnituden:

Ett tips jag kan ge dig nu är att vänta en stund då både Intel och NVIDIA är på väg med nya processorer / grafikkort.

Du vill som sagt inte att det ska vara orelevant om 1 - 2 år och då är det absolut bästa att vänta en liten stund

Skickades från m.sweclockers.com

Har hört det, hur länge tros det ta innan dom släpps? Är lite i kris då jag inte har någon dator just nu och vill gärna ha en klar snart. Måste väll finnas något nu som också kan vara relevant ett bra tag framöver med en sån här budget?

Av Calle L

28k Gamingdator för 1440p Gaming

Hallå alla Sweclockers! Det börjar nu bli dags för mig att köpa en ny dator. Jag vet ju inte så jättemycket om datorkomponenter vad gäller specificationer o sånt och vad det betyder så jag tänkte att ni här vet bättre och skulle uppskatta er hjälp väldigt mycket.

Jag är ganska såld på 1440p setup, tänkte köpa den här skärmen ifall någon undrar(ingår INTE i budgeten).

För att förenkla för er tänkte jag göra det i punkter vad jag vill ska ingå i den här datorn.

*Ren gamingdatorn, snyggt chassi eller lysande lampor o sånt bryr jag mig inte om,vill lägga pengarna på att få ut så mycket prestanda som möjligt.
*Tyst, vill inte kunna höra min dator flåsa med headset på.
*Har snabbt och bra SSD med minst 500gb space eller större,om det bara är 500gb vill jag ha någon HDD för extra plats,brukar dock klara mig med ganska lite space då jag ofta avinstallerar spel/saker jag inte använder.
*Klara 1440p bra nu och för framtiden(alltså inte precis klara det, utan den ska klara det utan problem).
*Delarna är relevanta för framtiden, inte spara pengar på att köpa något som är "utgånget" om 1-2 år.
*Montering ska ingå.
*Windows ska ingå.
*Möjligen kunna streama bra med den, men det är mindre viktigt.

Exempel på spel jag spelar/kommer spela med den är:
Kingdom Come
Elder Scrolls Online
GTA
Total War spelen
m.m.

Eftersom jag kommer köpa en 1440p G-sync skärm förväntar jag mig att ni kommer vilja lägga ett 1080 Ti kort i vagnen. Men vad jag har läst lite också är att om man har 1440p setup med ett 1080 till exempel så är det oftast CPU som "bottleneckar", läste att Ryzen cpu är möjligen bättre än Intel då Ryzen har fler trådar, vilket är bättre för 1440p. Kan inte riktigt detta men vad är eran åsikt om detta? Ryzen eller Intel?

Försökte vara så tydlig som möjligt men om det är något jag inte varit så tydligt med så skriv bara här så ska jag svara så snabbt som möjligt!

Av Calle L

@Allexz: Nice att höra att det funkar bra med din rigg! Som sagt, sjuk skillnad på 1080p o 1440p, man tror inte det förrens man ser det.

Av Calle L

Vad är viktigt att tänka på i en 1440p setup? Och kan ni ge råd på en bra setup för 1440p 165hz 1ms build?

Tja, var för ett tag sen på ett lan med några polare, en av dom hade en 1440 165hz 1ms setup och den andre hade vanlig 1080p 144hz setup men ändå bättre dator. Jag vart sjukt förvånad på skillnaden då 1440p såg så jäkla bra ut och flöt på jätte bra, även bättre en min kompis som ändå hade lite bättre dator. Jag trodde inte skärm spelade så stor roll men nu är jag helt såld på att ha en 1440p setup då jag hållar på att spara ihop till en ny samtidigt.

Jag är lite rädd för att plocka ihop en själv och skulle gärna vilja ha råd

Viktigt för mig förutam att klara av 1440p är att den är snabb(snabb SSD med mycket plats),tyst och att den kommer färdigbyggd.
Budget för datorn ligger på uppemot 27-28k. Om det går lite billigare blir jag glad för det med men vill ändå inte snåla.
Om ni har några tips på bra skärmar så uppskattar jag det också!(skärm ingår inte i budget)
Vill inte skriva för specifikt just nu innan jag vet mer.

Tackar så mycket på förhand!

Av Calle L
Skrivet av kai:

Bra komponenter, ja. Du kommer säkert inte billigare undan om du bygger den själv från enskilda komponenter.

Som krusebar påpekar är det en låst processor, dvs inte möjligt att överklocka den. Kanske inte jättestort problem, men gör att datorn inte får riktigt samma hållbarhet i längden.

Om du absolut inte vill bygga ihop den själv, och din budget ligger kring 14000 kr, så är den här bland det bästa du kan få för pengarna.

Av deras tillval är processorkylare det om något som jag skulle lägga till lite pengar för att uppgradera, men jag känner inte till de två som erbjuds.

Det beror också till viss del på vad du har för dator nu, vilka tunga spel du vill spela, och vilken upplösning och uppdateringsfrekvens du har som mål. Om din dator inte är alltför gammal eller low-end kan det räcka med att köpa ett GTX 1080 eller GTX 1080 TI.

Vad har du för något idag?

Jag har en egen byggd dator men jag tänker sälja den. Jag vill inte bygga egen igen.

Jag har kollat på datorn igen och jag skulle vilja ha en hårdisk utöver en 250gb SSD. Och jag skulle kunna klara mig på en 1070 kort då det blir mycket billigare. Jag tänkte försöka plocka ihop en egen dator på komplett som är lik den jag länkade.

Skillnaden blir att jag vill lägga till en hårdisk utöver 250gb SSD, jag behöver inte mycket. Tar ofta bort skit some jag inte använder så jag håller datorn "ren". Sen ett 1070 kort för att få ned priset går jättebra. Fortfarande stark datorn. Men om det går att få en dator under 15k som dom monterar är jag intresserad.

Sen vill jag att datorn ska va tyst. Chassi/utseende bryr jag mig inte om.

Av Calle L

Är denna datorn pris värd? Skulle ni ändra något på den?

Hej allesammans, jag är en stor gamer some kör alla möjliga spel, en del some kräver ganska mycket från datorn. Jag letar nu efter en bättre rig men jag är inte så bra med vad allt betyder o vad som funkar bra. Skulle upskatta om ni kunde ta er tid att kolla lite på denna rig o säga vad ni tycker!

Är datorn prisvärd? Den ligger på min budget

http://www.itsale.se/shop/alla-produkter/speldatorer/super-in...

I sådana fall, skulle ni rekommendera att lägga till något av det som går?

Tack!

Av Calle L

Värdering av Dator. Tänker sälja burken för ny.

Har bara copy paste från Speccy, är inte så bra på dator delar etc. Säg gärna till om ni tror något saknas.
Tack så mycket alla!

Operating System
Windows 7 Ultimate 64-bit SP1
CPU
Intel Core i5 4670K @ 3.40GHz 43 °C
Haswell 22nm Technology
RAM
8.00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Motherboard
MSI Z87-G41 PC Mate(MS-7850) (SOCKET 0) 43 °C
Graphics
2370 (1920x1080@60Hz)
2370 (1920x1080@60Hz)
3071MB NVIDIA GeForce GTX 780 (ASUStek Computer Inc) 57 °C
Storage
111GB Samsung SSD 840 EVO 120GB ATA Device (SSD) 33 °C
931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 ATA Device (SATA) 34 °C