Inlägg

Inlägg som marcello har skrivit i forumet
Av marcello

Det är faktiskt ganska enkelt att säga upp abonnemang hos Bahnhof. Svårigheten kan väl närmast sägas ligga i att dom inte skyltar utåt med epostadressen till kundtjänst. Men jag testade att skicka en epost med uppsägning till <kundservice@bahnhof.se>, och fick ett snabbt svar med några frågor, som varför jag vill säga upp abonnemanget, om jag ska flytta (varvid dom gärna undersöker om dom kan ge abonnemang på den nya adressen) och till när jag vill säga upp tjänsten (minimum är en månad, som dom flesta ISP). Det verkar alltså inte svårare än så. Hoppas detta kan vara till nytta för någon!

Av marcello
Skrivet av Risto Holm:

@marcello: För mig började det i början av april. Jag tror det är någon uppdatering, windows eller flash som förorsakat det. Dessutom startade det någonstans när jag installerade The book of unwritten tales, Samorost ellerLili: Child of Geos från Steam. Har du också Stem-spel?
Jag hittar väldigt många som har dessa problem när jag slår på google. Efter att jag fått dessa problem har jag installerat fler spel. så jag tror inte dessa skapat eller bidragit till problemet.

Just nu har jag gjort om ett lokalt extrakonto jag tänkt som gästkonto till mitt eget och ändrat det till admin. Det fungerar jättebra. Behöver jag något från mitt andra konto är det bara att hämta. Jag har inte provat att spela annat än spel installerade efter problemen började, men funderar på det. Kanske ska skapa en tredje profil innan dess.

Sen är det också ett tredje fenomen inblandat. Jag har Office 365 enmaskinsprenumeration. Den fungerade jättebra på min profil men på frugans och dotterns hängde sig datorn när dom använde Word. Jag körde en reparation av Office och det var också i samma veva som problemet med starmenyn börjaden. Högerklickproblemet började senare. Högerklicken har jag dessutom för mig förinstallerade appar fungerar att högerklicka på i aktivitetsmenyn.

Hoppas det löser sig någon gång. Intressant när det dyker upp nya fantastiska problem med dessa fantastiska operativsystem.

Skrivet av TiasE:

Fick samma problem idag, har inte startat om datorn sedan jag körde Windows Update för 24 dagar sedan så det är ingen uppdatering som helt plötsligt kommit in (tillåter inte heller automatiska uppdateringar).

Stör mig inte så mycket just nu då jag har de program jag använder mest pinnade i taskbar men kan ju vara trevligt för framtiden att hitta en lösning

Intressant att höra att detta drabbar fortfarande, trodde faktiskt att Microsoft skulle göra något åt det och hade gjort det vid det här laget. För när problemet började för mej i höstas så sökte jag på Microsofts supportforum och hittade flera som hade drabbats. Den enda lösningen verkade vara att skapa en ny användare. Någon ominstallation verkade inte behövas.

Så jag gjorde mej en ny användare. Allteftersom var jag sedan in på den korrupta användaren och kunde konstatera att problemen kvarstod — fram till faktiskt i förra veckan. Då testade jag att logga in igen på den korrupta användaren, bara för att upptäcka att allt fungerade som det skulle igen, högerklick i aktivitetsfältet, startmenyn, åtgärdscenter, allt.

Vad som kan ha hänt under tiden vet jag inte. Den stora uppdateringen i höstas hade kommit när felet uppkom, och sedan har ju efter årsskiftet någon ytterligare uppdatering kommit, men det är ju flera veckor före det att användaren blev OK igen. så riktigt vad som har hänt vet jag inte, kan inte ens spekulera.

Och Risto: nej, jag har inte Steam-spel. Med Office har jag inte haft några problem, trots den felaktiga användaren.

TiasE: Kör du verkligen Win10? Trodde inte man kunde stänga av automatiska uppdateringar i 10:an.

Av marcello

Aktivitetsfältet svarar bara delvis

Har någon haft erfarenhet av och kanske rentav löst följande problem:

På en hembyggd stationär dator med Windows 10 Home och med tre användare har plötsligt en av användarna inte längre möjlighet att få upp startmenyn. Dessutom fungerar inte högerklick på ikonerna i aktivitetsfältet. Inte heller går åtgärdscenter (där meddelanden från systemet lämnas) samt internetåtkomst och ljud att öppna. Hos de båda andra användarna fungerar dessa saker som de ska. Vänsterklick på ikonerna funkar, och högerklick på Windowsknappen alternativt Windowstangenten+X ger den alternativa menyn (dvs den svarta med system, enhetshanteraren, diskhantering, kontrollpanelen osv; vet inte vad den kallas). En sak till: Sökknappen, bredvid Windowsknappen, funkar inte, däremot Aktivitetsvy.

Känner någon igen detta och vet vad som kan göras? Vill ju helst inte behöva gå så långt som att installera om.

CPU är Intel i5-4670K
Moderkort Gigabyte GA-Z87-HD3
SSD Samsung 840 EVO 250 GB
HDD WD Blue 1TB
Minne Ballistix 8 GB
Grafik och ljud onboard

Av marcello
Skrivet av Broken-arrow:

Ser bra ut

Skrivet av Paddanx:

@marcello Det ser bra ut.
Har man den på 4k så mäter den väldigt små läsningar och där maxar disken på ca 300MB/s (vilket den gör i benchmarking tester också).
Det läget som rekommenderades (tidigt) i denna tråd var ju 8MB läget, då det mäter råa prestandan bättre än sektor för sektor. Det var ju även här man tydligt såg dippar förr (min tråd ovan var så illa låg även med 8MB läge).

Så det ser kanonbra ut nu med snitt över 500MB/s och minsta dipp på 488MB/s.
Burstrate är normalt runt 150-250 på de diskarna verkar det som, så det är normalt. Det är typ hur fort den utan varning, utan kö bara "poff" ska hämta en sak. Och ibland går detta snabbt, ibland mindre snabbt. Det var mer ett test för gamla HDD (som programmet ursprungligen är gjort för)

Sen att du har märkbart fått snabbare uppstartstid är ju också tecken på att den rättat till dig själv.

Lyfter på hatten, bockar och ber få tacka för råd, hjälp och stöd!

Av marcello
Skrivet av Paddanx:

Njae, det finns inte mycket att göra.
Din disk ser frisk ut dock, då du inte har några extrema dippar eller dålig söktid.
Enda sättet att få rakare kurva är att sätta disken i ett moderkort med Intel 6Gbit och testa.
Som det är nu så blir den ojämn för att disken inte jobbar 100%, utan den "pausar" ibland eftersom Sata kontrollern inte hänger med.

Ditt moderkort har inte hårdvaran att köra "äkta" Sata 6Gbit. Marvell kontrollern har usel IOPs, och sitter på en PCI-E 1X port, så den begränsas till ca 400MB/s med overhead och så. Största problemet med denna kontrollern är dock att den inte klarar många IOPs, alls. Den är gjort på en tid då hårddiskar fortfarande regerade allt, och uselt optimerad pga detta.

Intels 3Gbit portar är visserligen långsammare rent "max hastighets"-mässigt, men de är bättre på allt som gör en SSD snabb. Läsa/skriva små filer, dvs höga Input/Output Operationer. Det är det som är SSDn styrka och där det märks att den kontrollern är bättre för just SSD.

Det enda du kan göra är: Testa.
Kör den på Intel Sata 2 (3Gbit) port, och kör Crystal Disk Mark (finns att ladda ner), och lite andra test program. Testa starta tunga program, spel osv.
Byt sedan kontroller till Marvell och gör om testerna. Sen jämför vilken du tycker är bäst.

Stirra dig inte blind på top hastigheten, då du sällan använder denna, utan titta på Windows uppstart, Program/Spel uppstart och 4k-512k hastigheter på SSDn i benchmarks. Dessa är vad du själv kommer märka.

Skrivet av Paddanx:

Hmm, ja då var jag helt off. Måste ha blandat ihop alla posterna här på senaste, my bad @marcello då ditt moderkort bör ha 6st Intel 6Gbit portar. (Har själv liknande moderkort)

Kör man på Intel så bör disken definitivt ger mer prestanda.
Om du går in i inställningar på programmet och sätter från 4kb till 8MB (tror jag är största) så du inte testar småfiler, utan maximal bandbredd, hur ser HDTune ut då?

Hänger väl dessvärre inte med på alla teknikaliteterna. Jag är som sagt en gröngöling på detta. Men har i alla fall ändrat inställningen i HD Tune till högsta och får då följande:

http://i.imgur.com/gjBqb2a.png

Är det den inställningen som alltid bör vara, och som alla andra sådana körningar som visats i tråden kan antas ha haft? I så fall mitt fel hela vägen att jag fått de värden som jag fått. Dock har ju söktiden varit hyfsad för jämnan, alltid 0,1 ms. Vad Burst Rate representerar och hur det värdet står sig vet jag inte, men det har rört sig lite upp och ner. Och processoranvändningen minskade påtagligt med ändringen till 8 MB block. Fast hastigheten ser ju betydligt bättre ut nu, både i fråga om kurvans jämnhet och nivån.

Jag ska väl också tillägga att det blev en himla skillnad i uppstarten av Windows efter att jag hade laddat ner och installerat den senaste FW:n. Och det är väl det väsentliga, kanske.

Så det hela kanske kan betraktas som löst? Och jag kan se min 840 EVO som så ok det går?

Av marcello
Skrivet av Paddanx:

Heh... jag tänkte också... vf, första jag sett som riktigt försämras.

Disken blir bättre med tiden, men exakt rak kurva kommer den aldrig få, då det tar olika lång tid att läsa en tom cell vs en laddad cell (oavsett hur väl laddad den är).
Dock undrar jag om du inte sitter på dålig Marvell kontroller pga du verkar bottna på 400MB/s.
Även om Intel 3Gbit är långsammare sekventiellt så är den bättre rent IOPs mässigt, vilket är det du vill ha för SSD. Om du har Intel 6Gbit är det utan tvekan den bästa porten.

Du kan se samma sak (typ en sida bak i exakt denna tråd):
#15505385 (följande 5 poster)

Ja, de inläggen har jag läst. . Men portarna på mitt kort är alla sex svarta, inga grå eller vita. Har för säkerhets skull provat flytta SSD:n till en annan port men fick inte annorlunda värden för det. Kan inte se annat än att samtliga portar är 6 Gbit/s.

Så här ser en körning nu idag ut:

http://i.imgur.com/IzNkd3U.png?1

Nu är ju kurvan ojämnare och nivån fortfarande lika låg. Har du någon hjälp till en okunnig om vad man kan göra åt Marvell-kontrollern?

Eftersom jag är i högsta grad amatör och nybörjare är jag tacksam för all hjälp jag kan få med dessa frågor från alla er kunniga här.

Av marcello
Skrivet av Broken-arrow:

Vad för moderkort?

Skickades från m.sweclockers.com

GA-Z87-HD3.

Av marcello

@Broken-arrow: Gigabyte GA-Z87-HD3

Av marcello

@Paddanx: Jo, de där posterna hade jag ju sett. Men portarna på mitt kort är alla sex svarta, inga grå eller vita. Har för säkerhets skull provat flytta SSD:n till en annan port men fick inte annorlunda värden för det. Kan inte se annat än att samtliga portar är 6 Gbit/s.

Så vad göra? Något tips betr. controllern? Ny FW? Var hämtar man den isf, och hur installerar man? Har kikat in hos Marvell men hittade inget där som verkade stämma. Inte heller hos Gigabyte.

Tacksam för all hjälp, har inte så avancerade kunskaper själv. Men det känns som att ett högre värde för läsning och skrivning borde gå att uppnå, om det förstås inte är något fel på disken?

Av marcello

@Broken-arrow:

Ja, det var ju bland annat det inlägget av dej som fick mej att fundera på dessa två frågor. Inte minst att din nivå var så klart högre än vad min blev efter uppdateringen.

Så vad göra? Bara se tiden an? Har ju gått en över en vecka nu, men kanske behövs det längre tid?

Av marcello

Jag har Windows 8.1, 64 bit, 16 GB RAM, moderkort GA-Z87-HD3, CPU i5 4670K. Och så har jag sedan jag satte ihop systemet haft en 840 EVO 250 GB som systemdisk.

För en vecka sedan tog jag hem HDTune och Samsung Magician. Den första körningen med HDTune (före Samsung Magician) gav detta:

http://i.imgur.com/5kBrZVIundefined.png

Sedan installerade jag Magician 4.6 och lät den uppdatera FW till EXT0DB6Q, direkt från BB.

Nästa körning med HDTune – direkt efter uppdateringen – gav detta:

http://i.imgur.com/efvPzvGundefined.png

Och nu idag på morgonen ser det ut så här:

http://i.imgur.com/0BMeTNlundefined.png

Då har datorn gått på tomgång en hel del under den veckan.

Med tanke på vad andra visat i sådana här bilder i tråden får jag för mej att dels kurvan inte är så jämn som den kunde vara, dels nivån är väl så låg. Är det något ytterligare man borde tänka på att göra?

Edit:

Bilderna kom förstås i fel ordning. Så här ska dom vara:

http://i.imgur.com/0BMeTNl.png

http://i.imgur.com/efvPzvG.png

http://i.imgur.com/5kBrZVI.png

Av marcello
Skrivet av skog1s:

Kan du inte bara gå in i Firefoxs inställningar/Allmänt och i Vid start/startsida skriver du in https://www.google.se/

Och till dina "tomma nystartade flikar" hämtar du tillägget "New Tab Homepage" och ställer in att flikarna skall öppnas med Googles startsida alltid.

Ska testa med det förstnämnda. Hade helst haft tom sida som start. Men om Google funkar får väl det vara OK. Har inte installerat AVG. Men väl Adobe, Reader och Flash Player. Men dom har väl många? Och har alla dessa samma problem, fast ingen hörs av just här? Ändå verkar en diskussion föras på nätet om detta, och många tycks klandra Microsoft för företeelsen, därav lösningen med registerändringen.

Men som sagt, jag pekar om startsidan, så får jag se. Vad som också är störande är att det inte är varje gång som jag startar datorn som Bing kommer upp, bara ibland. Någonstans var det någon som påstod att det var första gången ett nytt dygn som man loggade in. Får väl se när jag kör igång den i morgon.

Tack för förslagen så här långt i alla fall!

Av marcello

Bing startar Firefox

Jag har en PC som jag satte ihop själv i vintras, med Windows 8.1. Firefox är standardwebbläsare. Jag har ställt in den för att visa en tom sida när jag startar den. Vissa gånger när jag startar datorn så startas Firefox automatiskt, med Bing som startsida. Är det någon mera som har råkat ut för detta? Jag hittar ingen tråd på Swecklockers när jag söker, men har sett att det behandlas på nätet. I ett forum hos Firefox hade någon hittat en lösning som gick ut på att ändra i registret, men jag hittade ingen sådan post i mitt register:
https://support.mozilla.org/sv/questions/996283?esab=a&s=Bing...

Lösningen med registerändringen fanns på den här adressen: https://answers.microsoft.com/en-us/ie/forum/ie10-windows_8/w...

Jag kunde bara hitta ner till NlaSVC och Parameters i min registereditor, men något Internet\EnableActiveProbing fanns inte i mina registerposter. Vet inte om det kan ha att göra med att den beskrivna lösningen är för Windows 8, medan jag som sagt kör 8.1.

Någon som har någon lösning på hur man slipper att Bing startar Firefox?