Premiär! Fyndchans i SweClockers Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som fredrik831 har skrivit i forumet
Av fredrik831
Skrivet av LoCK:

Någon som vet om det går att få ett giltigt mecenatkort utan att vara student? Har varit sugen på HW-Q995C, och det är ju ett bra pris nu.

Enklaste är väl att ansöka till någon distanskurs på 25% som du tycker är intressant och gå den, då får du mecenatrabatterna.

Av fredrik831

Tycker själv att Twitter blivit ett väldigt otrevligt ställe att vara på. Ofta jag loggar ut med en känsla av ilska och frustration i mig av allt kaos på den plattformen.

Vet egentligen inte varför jag fortsätter investera tid där. Några få konton ger mig fortfarande bra info, men vete tusan om det är värt det

Av fredrik831
Skrivet av QRikard:

Akrylglas (plexiglas) är mycket mer lättarbetat och finns på tex biltema. Inte lika fint/klart som riktigt glas men billigare och enklare att kapa och borra i om du ska fixa själv.

Tack för tipset! Ser att det finns på Jula på kampanj just nu.

Av fredrik831

Beställa måttanpassade sidopaneler till chassi?

Jag äger ett Inwin 805-chassi som jag haft i snart 9 år. Tyvärr råkade jag nyligen tappa en av sidopanelerna i härdat glas på en hård yta. Björn Afzelius låt om tusen bitar passar bra i detta sammanhanget

Jag har försökt hitta ersättningspanel online men tyvärr verkar det inte gå att beställa. Är det någon som vet om man kan beställa måttanpassade paneler någonstans? Där man kan markera ut för skruvhål osv.

Av fredrik831
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ja, det är ett gammalt kort, men det presterar lika bra som dyrare 6500XT 4GB /3050 6GB och kommer med 8GB minne.
Med PCIE 3.0 x16 är det väsentligt bättre på äldre system än PCIE 4.0x4 eller 4.0x8.

RX6600 är bara 68% bättre än RX580 enligt techpowerup, men visst det är marginellt mer prisvärt, men 6650XT är etter mer prisvärt:
<Uppladdad bildlänk>

Främsta konkurrenten är nog A580 som iaf har PCIE 4.0 x16, men alla har inte 1000Kr extra att spendera och vill/kan inte köpa begagnat.

I den prisklassen är det okej pris i förhållande till prestanda om man har en budget på max 2000kr. Men kortet är utdaterat och det får inte längre nya drivrutiner i samma utsträckning som nya kort (Länk). De kommer förmodligen sluta få nya uppdateringar helt och hållet inom kort. Om man vill spela nya spel kan detta vara en dealbreaker.

Begagnade RX 6600 kan ibland gå för 1600kr - jag vet då jag själv sålt en sån för det priset. Kollar man upp kvitto och inköpsställe kan de också ha garanti kvar. Jag skulle säga det är ett mycket bättre köp.

Av fredrik831
Skrivet av Fenrisulvfan:

Produkt: XFX AMD Radeon RX 580 GTS XXX RX-580P8DFD6 Graphics Card, Black, Red, 8 GB
Länk: https://www.amazon.se/-/en/Radeon-RX-580P8DFD6-Graphics-Card-...
Kategori: Surfplatta
Pris: 1691kr

Även om RX 580 för 1691 fortfarande är ”ok” sett till ren prestanda/krona, så skulle jag aldrig rekommendera ett kort som tekniskt i princip är från 2016.

Rx 6600 kostar nytt 1000kr mer (70% mer) men också mycket bättre prestanda (~70% mer). För att inte tala om mycket bättre mjukvarusupport. Jag vet inte om RX 580 ens får nya drivrutiner?

Jag skulle hellre köpa RX 6500 xt i dagens läge om jag var tvungen att köpa ett budgetkort.

Av fredrik831
Skrivet av Bosse78:

Börja bli sjukt sugen att köpa nått grafikkort, men samtidigt är min känsla (vet inte riktigt varför) att priserna bara kommer fortsätta falla fram till sommaren/hösten. Hur tänker ni?

I en normal marknad ska grafikkort sjunka i pris och värde. En ny generation närmar sig ständigt och det kommer alltid finnas erbjudanden osv att se fram emot.

Om du inte måste ha ett nytt kort är mitt råd att spana in några kort du följer och slår till när de har ett tillfälligt bra pris.

Av fredrik831
Skrivet av edson:

Tack för recensionen, intressant!

Kan dock tycka att endast 2st HDMI-portar inte är OK ens i budgetskräp-segmentet. Minst 3 portar har varit standard länge nu, även i budgetklassen.

Hittade en till hdmi ingång nu som var lite annorlunda placerad. Men även manualen sa endast två hdmi. Märkte att teven själv listade tre hdmi-ingångar i menyerna så jag började misstänka att det fanns en till nånstans.

Av fredrik831
Skrivet av fredrik831:

Det finns några få reviews. Det verkar som den släpptes 2022 ursprungligen. Ingen ”äkta” QLED utan ett QLED-lager ovanpå LCD om jag tolkade en recension rätt. Ändå hyfsat betyg.

Tillverkaren är österrikiska Streamview som har en Nokia-licens verkar det som: https://streamview.com/sv/Nokia-70-4K-UHD-QLED-Smart-TV-on-An...

Ska ge mer info när jag får den imorgon

Har nu fått teven så här kommer mina initiala intryck.

Teven är alltså Nokia 70” QLED (QN70GV315ISW), ifall någon hittar detta via en googling.

Enkel att få ur förpackningen och rätt enkel att montera. Finns en del som skrivit att det ska ha varit svårt att montera men för mig var det inga problem.

Teven är stor! Jag som inte haft 70” innan är imponerad bara av att det blir så mycket tv att titta på.

Färgerna är starka och imponerade ljusstyrka (antar det är det QLED är bra på). Svärtan är inte så bra dock, och det är ganska tydliga partier med clouding/bleeding så i mörka bilder imponerar den inte. Även betraktningsvinkeln är känslig för om man tittar från sidan blir ljusgenomsläppet värre. Framifrån är det okej dock.
Om det hade varit en tv för 20 000kr så hade jag förmodligen inte accepterat en sån ojämnhet i svärtan och reklamerat på garanti, men då det är en tv för 7500kr hade jag inte förväntat mig något annat. Att bilden imponerar i färger och ljusa partier gör att bildkvalitén faktiskt imponerar jämfört med mina förväntningar. Om man är känslig för ojämnheter i bakgrundsbelysningen och svärtan så är det nog inte teven för dig.

Fjärrkontroll och respons är rapp. Menyerna är enkla och Googles OS känns bra. Apparna man vill ha (Netflix, Disney+, TV4, SVT, mfl) finns som standard installerade.

Då jag använder en soundbar kan jag inte säga så mycket om det inbyggda ljudet i teven. Det lilla jag hörde var väl inte så imponerande, men inte det värsta jag hört.

Teven verkar tyvärr bara ha 2 hdmi-anslutningar så det kan nog ställa till det för en del.
Edit: hittade en till hdmi nu som var lite annorlunda placerad, så totalt tre st varav en dedikerad för Arc.

Initiala intrycket är totalt sett bra! Till och med frugan är imponerad och då hon är allmänt ointresserad av teknik så är det ett bra betyg. För 7500kr känns det ett väldigt bra köp.

Av fredrik831
Skrivet av Roger W:

Värt att nämna är att alla Samsung och TCL mfl som benämns QLED har också bara ett QLED-lager ovanpå LCD.
De som är riktig (OLED-baserad) QLED har benämningen QD-OLED istället.
(Tipsa gärna om jag missat några undantag )

Tack! Jag har inte så bra koll på QLED så tack för förtydligandet.

Av fredrik831
Skrivet av Moseby:

Någon som har mer info angående denna panel? Vad kan man jämföra den med? Finns ju väldigt lite information om denna TV vad gäller reviews.

Hur står den sig mot t ex. Samsung TQ65Q60C som nyligen låg på liknande prisnivå?

Det finns några få reviews. Det verkar som den släpptes 2022 ursprungligen. Ingen ”äkta” QLED utan ett QLED-lager ovanpå LCD om jag tolkade en recension rätt. Ändå hyfsat betyg.

Tillverkaren är österrikiska Streamview som har en Nokia-licens verkar det som: https://streamview.com/sv/Nokia-70-4K-UHD-QLED-Smart-TV-on-An...

Ska ge mer info när jag får den imorgon

Av fredrik831

Absolut! Review kommer såklart upp. Jag är ingen tv-expert så för mitt otränade öga duger den nog.

Av fredrik831
Skrivet av AxxT:

Häftigt att ha en 70" mobil i vardagsrummet haha.
Ingen kommer tror man äger en 70" Nokia.. eller att man köpte en, haha.

Då jag var ute efter en ny tv beställde jag en, faktiskt. Ska bli spännande att få hem den.
Givet priset tyckte jag den var ett fynd. Tyvärr hade de inget demoexemplar i butik så det fick bli att köpa grisen i säcken.

Av fredrik831

Produkt: Nokia 70” 4K QLED
Länk: https://www.power.se/tv-och-ljud/tv/nokia-70-4k-qled-android-...
Kategori: TV
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6237493
Pris: 7490 kr

En budget-tv givetvis men 70” för 7490kr samt möjligheten att ha Nokia-logga tycker jag är ett bra pris 😊

Av fredrik831
Skrivet av Heliopause:

Jag hör till dem som inte tror det är så bra med våldsamma spel och tycker det är sorgligt att så många av spelen går ut på att skjuta och förstöra.

Jag är också en av dem så du är inte ensam.

Till er andra som inte verkar se något problem med våld i spel: det beror givetvis på kontext och sammanhang. Det är nog uppenbart för var och en att samhället blivit hårdare än det var tidigare, och särskilt i vissa grupper är våld glorifierat och respekten för liv bortblåst. Nånstans kommer det från. Jag säger inte att spel som GTA leder till att någon går ut och skjuter ner sina medmänniskor, men det är en del av ett större sammanhang. En person som kanske lever med taskig hemmiljö, där omgivningen är våldsam och det saknas positiva influenser kommer förmodligen mentalt hårdna. Våldsamma spel späder på den utvecklingen. Om inte annat tar det tid från potentiellt läkande aktiviteter, ex träning, (bra) socialt umgänge, etc.
Människor behöver bra influenser, och jag skulle inte räkna våldsamma spel dit.

Av fredrik831
Skrivet av Kyozu:

Gick in och ändrade lite efter era råd:
https://komponentkoll.se/bild/ORNce.png

Håller mig till 4060 för att inte spräcka budget helt. Bytte även moderkortet samt drog ner på RAM minnet till 32GB.
Har även äldre DDR3 minnen i min nuvarande burk så lika bra att köpa nya.

Riktigt fin dator!

Av fredrik831
Skrivet av Kyozu:

Stort tack för infon. Har vart inne och ändrat igen:
https://komponentkoll.se/bild/kagTE.png

Någon ny input på denna? Spräcker budget en del men är ju värt om när ska ha den under längre tid.
Nu var det rätt längesen jag byggde en burk men antar att jag behöver köpa till en CPU fläkt?

Överlag ser det bra ut. Sen går det alltid tweaka.

Är moderkortet tillräckligt bra? Jag googlade det och jag tycker det ser ganska sparsamt ut med ex strömmatning till cpu. Om du inte planerar köra en värstingprocesor i framtiden så inget stort problem, men värt att inte köpa ett dåligt moderkort. Viktigt också att moderkortet har det I/O stöd du behöver.

Vad har du för ram idag? Om du kör med rätt bra DDR4 skulle du kunna spara lite pengar om du gick på ett Intel-moderkort med DDR4.

Av fredrik831
Skrivet av shogou:

Kan även tillägga att jag hade nog hellre köpt en ryzen 7600 och b650i idag.

Det är lika bra att satsa på AM5 om du ska köpa allt nytt, 5800X3D är en fantastisk CPU, men imo den bör endast vara ett alternativt om du redan sitter på en AM4 platform och har tajt budget.

Håller helt med. Att satsa på ett AM4-system idag känns inte vettigt. Om jag hade byggt ett nytt system idag hade jag gått på AM5 eller Intels 1700-plattform.

Av fredrik831
Skrivet av Markus_d:

Testade lite undervolt ner till 1060mV, dock blev det inte mycket skillnad på dom spel jag spelar.
Sen spelar det mindre roll om det drar 200W eller närmare 300W tänker jag. Spara några ören i timmen på elkostnaden... nja..
och livslängden på kortet lär väl ändå knappt påverkas i standard inställningar, så länge tempsen är bra.
Men jag lär väl labba lite mer även med det, mest för det är kul

Man har givetvis olika anledningar till varför man klockar upp och ner, men personligen så ser jag ingen anledning att pressa kortet hårdare än skärmen klarar av. Sen kanske det finns undantag som ex CS där 800 ”fps” kan ge någon ms övertag. Men annars så innebär lägre effektuttag ett svalare och tystare kort. Vem vill sitta bredvid en jetmotor?

Av fredrik831
Skrivet av Markus_d:

Jag är supernöjd med mitt iaf

Testat överklocka lite med, men det verkar lite knepigt, ger inga jätte ökningar i 3dmark timespy.
Synd att RAM är spärrat till 2150mhz max... Nån som vet om man kan lyfta spärren?

kortet har en dip-switch för "silent" bios med, för den som missat
(stog i papprena iofs, men swithen är inte direkt stor )

//MD

Samma här, jag är gôrnöjd.
Personligen har jag inte ”behov” av så mycket prestanda så jag har klockat ned kortet till 2300mhz + undervolt. Kortet drar ~100 watt mindre och är i princip ljudlöst. Samtidigt levererar det 144fps i de spel jag kör