Inlägg

Inlägg som fredrik831 har skrivit i forumet
Av fredrik831
Skrivet av Husko17:

Massa deals på bärbar datorer som länkas endast typ. Inga vettiga stationära datorer på deals detta året?

Både inet och webhallen har ju kört gratis montering, så du kan ju snickra ihop en stationär med komponenter på erbjudanden som tillsammans blir en bra deal.

Av fredrik831

Fasen också att jag inte såg streamen när den skedde. Jag har ju lurat på 5800x3d ända sen i våras

Av fredrik831

Produkt: Ryzen 5700X
Länk: https://www.amazon.se/dp/B09VCHQHZ6/ref=asc_df_B09VCHQHZ61669...
Kategori: CPU
Pris: 2398kr
[/quote]

Av fredrik831
Skrivet av LeeVanCleef:

Det får bli denna för 1556:- (med amazonrabatten) och Inets ASUS ROG Strix B550-F Gaming för 1499:- tror jag, så runt 3000:- för båda. Det är två väldigt dugliga komponenter. Kan det bli mer prisvärt än så under rean för en cpu/mobo-kombo i budgetklassen för en gamingdator? Såklart det är möjligt men det är enligt mig inte så sannolikt. Det är good enough för min del och skönt att slippa leta mer.

Väldigt prisvärd CPU är det!
Vad är det för någon Amazonrabatt? Den verkar nämnas här och var men hittar inte mer information om den.

Av fredrik831
Av fredrik831
Skrivet av zyrien:

https://www.inet.se/produkt/5412294/powercolor-radeon-rx-6900...

Så jävla sugen, är det ett bra köp? Med tanke på 7000 serien.

Bättre köp idag än för ett år sen. Men du lär ju inte få tillbaka pengarna. Priserna lär fortsätta ner, som de alltid gjort historiskt.

Av fredrik831

Har ett R7 250X som inte använts på ett bra tag. Testade det lite snabbt i somras för att verifiera att det fortfarande fungerar.

150kr + frakt?

Av fredrik831

Vad tror ni om 5800x3D priserna som gäller nu? De har gått ner nästan 1000kr på några veckor. Samtidigt har vi Black friday inom kort. Kan man förvänta sig ännu bättre priser?

Har för mig den gick för ca 3500 på någon Inet kampanj för någon vecka sen.

Av fredrik831

Flertal Radeon grafikkort

Produkt: PowerColor Radeon RX 6650 XT 8GB Hellhound
Länk: https://www.inet.se/produkt/5412843/powercolor-radeon-rx-6650...
Kategori: GPU
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6356102
Pris: 4199:-

Finns flera andra RDNA2 grafikkort också: https://www.inet.se/kategori/168/amd-radeon/240/powercolor

Av fredrik831
Skrivet av Zalcore:

Tror de syftar på att det inte lär lanseras några nya processorer för platformen, därav död platform. Så nästa gång man vill byta CPU behöver man även byta moderkort.
Ser dock inte detta som ett argument för min del då jag tenderar att använda en CPU genom ett antal generationer och istället byta GPU när det inte räcker till för mig.

Beror ju också lite på vad för CPU man väljer nu. Kör man på en 13400 eller liknande finns ju alltid möjlighet att byta till en 13900k exempelvis för att krama ur det sista.

Av fredrik831

Bra fråga. Det enda ”döda” med plattformen är att det inte kommer någon ny generation cpu:er till den. Men pcie 5.0 har knappt börjat användas, och DDR5 lär bli bättre med tiden.

Av fredrik831
Skrivet av Ricerunner:

Har man en normalstor datorskärm på högst typ 32" så blir skillnaden väldigt marginell, om ens märkbar för många.
Men sitter man på en armlängds avstånd från 50" (vilket jag aldrig kommer gå med på att byta ner mig i om jag inte absolut måste) så är det märkbart. Jag tycker 45"+ är en självklarhet på skrivbordet för entusiaster då 32" är väldigt oimmersivt om man inte sitter så nära att man kan armbåga skärmen, och jag tror inte det är så jätteschysst för ögonen.
Då blir DPI:n precis densamma som om du har en 1080P 25", och precis lika skarpt mot ögat om du sitter även där på en armlängds avstånd.

Och nog ser du väl skillnad på 1080P och lägre upplösning när du sitter knappt en meter från en 25"?

Jag och alla andra i familjen såg en markant skillnad på 720P och 1080P när vi bytte teve häromveckan.
Samma storlek, typ 45", på runt fyra meters avstånd.
Text i sims och minecraft var oerhört mycket skarpare, fastän vi sitter så pass långt från teven.
Den relativa skillnaden mellan 1440P och 4K är ganska lik, så det märks väl när du försöker läsa liten text eller urskilja små objekt när du jämför skärmarna på ett sådant avstånd att de upptar samma vinkel av synfältet.

Och det är det jag menar, jag ser inte fantastiskt, men det känns mer eller mindre som retinaupplösning när min 4K upptar halva synfältet.
En 8K bör uppta i princip hela synfältet på drygt en meters avstånd, och ögats upplösning är uppskattningsvis 60 pixlar per grad synfält.
Med ett synfält på 130 grader ger det 7800 pixlar, vilket nästan exakt är 8K-upplösning.

Alltså 8K är så pass bra att endast de mest extrema entusiasterna (med kliniskt fastställd supersyn) kommer kunna göra anspråk på att tycka att 16K gör en märkbar skillnad i applikationer där man ser hela skärmen.
Men skillnaden mellan 4K och 8K är antagligen subjektivt märkbar för de flesta, om man sitter så nära det ens är någon mening att sitta.

Visst, skärmstorlek är en extremt viktig parameter. Jag som endast sitter på en 27" skärm märker inte så stor skillnad, men går man uppåt så märker man givetvis skillnad.

Av fredrik831
Skrivet av GuessWho:

Jo det låter rimligt att 8K kan bli lite av en "guldstandard".
Att 8K räcker väldigt långt när det kommer till att konsumera material.
Kanske content creators vill ha lite högre, typ 10K, 12K.
Men nånting högre än 16K känns som det troligtvis blir ganska nischat.

Däremot så känns 60Hz för klent som guldstandard för uppdateringsfrekvens.
Kanske för filmat material. YouTube, filmer, mm.
Känns som största fördelen med 120Hz/120FPS+ för filmat material är bättre möjligheter för slowmotion.

Men för interaktivt material, exempelvis spel så borde 120FPS eller högre vara guldstandard.

I framtiden när det även finns mellanklasskort att köpa som vanligt folk har råd med, som fortfarande presterar bättre än RTX 4090.
Då tror jag att 8K kan komma att växa och börja bli mer mainstream.

Det här kommer väl åldras som mjölk i rumstemperatur, men jag ser personligen inte varför ”vanligt folk” behöver mer än 4K.

Jag gick själv tillbaka från 4K 60fps till 1440p 144hz och märkte inte någon jätteförlust i bildkvalitet, samtidigt som flytet blev mycket bättre.

Av fredrik831

Ber om ursäkt, men får tyvärr dra tillbaka mitt bud på 5600X. Tog fel på processor och fick för mig detta var den 8-kärniga. Förlåt!

Av fredrik831

1700 + frakt för 5600X.

Av fredrik831
Skrivet av Nivity:

Tack för infon.
Bang for the buck var kanske fel ordval hehe.

Jag är ute efter helt nytt. Så vill satsa på nya saker som DDR5, PCIe5 osv för vara mer framtidssäker då jag sällan uppgraderar (som sagt 6700k i nuläget )

Får försöka sätta mig in mer i dessa nya ifrån intel o AMD och hur framtida släpp osv ser ut antar jag.

I sådana fall så är båda sidor bra val. Intel känns väl som ett lite mer priseffektivt val just här och nu, samtidigt som uppgraderingsvägen är mer begränsad. 13000-serien släpps strax, men det är end-of-the-road där. Köper du ett ordentligt AM5-moderkort kan du uppgradera med säkert 2, kanske 3 generationer av framtida processorserier från AMD.

Av fredrik831
Skrivet av Nivity:

Jag vill uppgradera ifrån min gamla 6700k men det känns som man inte vet vad man ska satsa på.
Folk här säger man ska vänta på AMDs 3Dcache versioner av nya AMD cpuer. De med Intel säger man ska vänta för det snart kommer ny sockel/cpuer ändå osv.
Samma med Zen5 antar jag?


Uppgraderar väldigt sällan så man vill ju ha mest "bang for the bucks" liksom.

Antagligen kommer jag vänta på 4070 serie släpps osv också.

Om du vill ha mest bang for the buck är det väl Intel du ska gå. Exempelvis ett B660-kort som låter dig överklocka "låsta" cpu:er som i5-12400f. Då får du en riktigt priseffektiv maskin. AM4 är iofs också ett alternativ, särskilt med 5800X3D, men det är en "död" plattform så att säga att inga fler cpu:er kommer släppas där.
Vill ha en modern plattform (DDR5, PCIe5, och bra I/O) så är det mer jämnt. AM5 kommer ju erbjuda många fler processorer på sikt att uppgradera till. Fördel AMD där skulle jag säga.

Av fredrik831
Skrivet av EntropyQ3:

Bra prestanda, men jag är ohyggligt besviken på energieffektiviteten - bägge processorvarianter är ungefär som sina respektive föregångare, och det här är AMDs steg inte bara från TSMC 7 till TSMC 5, utan också från Global Foundries 12nm till TSMC 6.
Större steg finns inte på horisonten, så om vi inte ser förbättringar nu, så vet jag inte när det skall ske. Man kan hoppas att de släpper Phoenix Point till AM5 för privatpersoner så småningom och att den visar upp andra vägval.

Det man möjligen kan hoppas på är att större arkitekturella förändringar är att vänta med Zen5. Zen4 var till stor del en nodkrympning, om man ska tro Youtubeprofilerna. Sen kommer en 3d variant av Zen4

Av fredrik831

Har lite svårt att tolka artikeln. Betyder detta att Evo-datorer med 11-serien inte får denna funktionalitet?

Av fredrik831

Ingen aning vad det kan vara värt. 200 kr?