Inlägg

Inlägg som fredrik831 har skrivit i forumet
Av fredrik831

Annonsen är avslutad

Av fredrik831
Skrivet av hakank222:

Är det 5600 eller 5600X?

5600, ej X.

Av fredrik831

Gigabyte B550 AORUS Elite V2 + Ryzen 5600

Hej,

Säljer ett Gigabyte B550 AORUS Elite V2 moderkort, samt en Ryzen 5600.

Både moderkort och CPU införskaffades nya av mig så kvitto finns kvar. Moderkortet köptes Oktober 2021 och CPU i januari i år. Båda bör därför ha garanti kvar.

Komponenterna har fungerat utan några som helst problem men säljs då behovet av att bygga nytt blev för stort

Jag kan sälja båda som paket, alternativt var för sig.

Nypris för respektive produkt är ca 1600kr.
Jag tänker mig att ett rimligt begagnatpris är runt 1200kr för respektive komponent. För paketpris kan jag gå med på att kapa lite.

Komponenterna kan hämtas i Lerum. Kan även mötas upp i Göteborgsområdet. Frakt kan ordnas mot att köparen står för frakten.

Läs hela annonsen här

Av fredrik831

Jag formaterade om min dator i förrgår och då fick jag upp ett alternativ om att återställa appar och inställningar faktiskt. Windows 11 Pro installerade jag.

Av fredrik831
Skrivet av Novdid:

ja men då måste även priset vara lågt för att folk ska köpa.

Jag skulle kunna tänka mig att 7600 kan bli det, men att AMD inte kan sätta så lågt pris så länge de fortfarande har 6000-korten i lager. Ett riktigt dilemma.

Av fredrik831
Skrivet av Novdid:

Precis, priserna är helt i linje med vad de borde vara i Sverige med tanke på rådande dollarkurs.

Personligen tycker jag AMD borde satsa på en större marknadsandel för större framtida vinster. Men jag styr inte företaget och uppenbarligen så är strategin som CPU-divisionen använde för att bryta Intels dominans (otroligt mycket mer för pengarna) inte relevant för GPU-divisionen för AMDs ledning.

Denna hade sålt som smör om den släpptes för $229.

En liten GPU är ju iofs en förutsättning för att kunna kränga många kort => Hög marknadsandel.

Av fredrik831

För oss konsumenter var inte detta kort särskilt intressant. Det som det tillför är bättre prestanda/mm^2. Det är förmodligen ett bättre kostnadseffektivt kort att producera, så på sikt möjliggör det lägre kostnader ut till konsument. Men just nu vill nog AMD själva behålla den vinsten.

Av fredrik831

Snälla Sweclockers, byt tillbaka till den gamla strukturen för artiklar. Det känns så konstigt att läsa slutsatserna på förstasidan. Den gamla strukturen var logisk och trevlig att läsa. Laga inte något som inte är trasigt.

Av fredrik831
Skrivet av Sarato:

Bara den lilla detaljen att den har en skärm för att visa felkoderna gör det värt det för mig. Men nä, prestandamässigt kommer du inte vinna mycket på det.

Rätt intressant vad som gör ett dyrt moderkort mer värt än ett billigt. Jag köpte ett Z590 Maximus XIII Extreme för en vecka sen för 4000kr. Då jag sitter på ett AM4 kort idag ger CPU-plattformen endast ett sidbyte, men när det gäller byggkvalitet, IO och övriga plattformen skulle ge en enorm skillnad.
Dock inte självklart och jag funderar på om det är värt pengarna.

Av fredrik831

Problemet är att de inte riktigt kan sänka/vill priserna direkt utan att orsaka problem. De säljer inte D2C i så stor utsträckning utan det är flera mellanhänder och lager mellan Intel/AMD och slutkunderna.

Om de sänker kommer lagren minska i värde kraftigt. Folk kommer bli mindre benägna att köpa produkterna till nuvarande pris om de vet att en sänkning centralt ifrån kommer slå igenom strax.

Av fredrik831

Produkt: ASUS ROG Maximus XIII Extreme
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/331172-ASUS-ROG-MAXIMUS-...
Kategori: Moderkort
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5698252
Pris: 3990 kr

En riktig haloprodukt som har några år på nacken. Om man ändå kan tänka sig bygga en dator baserad på 11-seriens CPU så är detta en produkt som tidigare kostade runt 11 000kr.

Av fredrik831
Skrivet av Kolsvart Katt:

Det vore lite ironiskt om AI sedermera initierar användingen av krypto/ blockchain.

Menar du om en AI skulle initiera att betala med kryptovalutor? Låter konstigt tycker jag. Däremot kan man väl tänka sig att en AI bygger på/körs på en blockchain plattform.

Av fredrik831
Skrivet av anon347775:

MSRP för RX 480 var 229USD visar en snabb googling.

Jag utgick från att de billigaste RX 480 (4gb-versionerna) hade MSRP på $199. Då det blev diskussion om detta passade jag också på att kolla på gamla artiklar och hittade några gamla exemplar på Prisjakt.

Vid lansering verkar de billigaste korten legat kring 2400kr, för att några månader senare droppa till 1999kr tillfälligt.

Skrivet av Apanx:

Räknat bakåt lite baserat på Swec-recensioner och TPU-recensioner och landat i följande. Det är en hel skopa antaganden och strikt så lär väl metoden ge en hel del mätfel, men storleksordningen av skillnaden i förbättringen av prestanda/pris mellan 2009-2016 och 2016-2023 borde göra att det blir lite sak samma.
Länkade beräkningar
<Uppladdad bildlänk>
För att ha gått 7 år är en som mest ca 37% ökad prestanda/kr relativt dåligt, jämfört mot 2009-2016 då det ökade med 445%

Grymt jobbat! Dina siffror blev lite annorlunda mot mina, men det kan mycket väl varit så att jag felat lite i metodiken

Av fredrik831
Skrivet av Yorg:

Ok, men igen, vad är det för referenspunkt som prestandan mäts ifrån? Det bör ju rimligen vara samma för alla korten i din lista?

Nu var det ett tag sen jag började på den där, och jag minns inte vilket som var den ursprungliga referenspunkten. Förmodligen var det RX 6600 XT, men då den inte är på 100 så blir jag lite osäker

Ta den inte så seriöst. Det är en Excellista sammansatt på någon timme för mitt personliga bruk, att värdera priser när erbjudanden dyker upp.

Av fredrik831
Skrivet av Yorg:

Behöver nog förstå lite mer hur du gör den jämförelsen. Hur bestämmer du vad "priset" är på 480 i listan? Vad är referenspunkten som prestandavärdet utgår ifrån? Jag förutsätter att det är samma för alla korten i listan?

Priset är helt enkelt vad kortet såldes för. I fallet med RX 480 kan jag ha slarvat lite, jag vet inte om det faktiskt såldes för 2000. Men det var däromkring när det var nytt. För övriga kort har jag tagit det billigaste Prisjakt-priset alternativt vad jag hittar i Sweclockers recensionsartikel.

Av fredrik831
Skrivet av modular:

Jag tänker att jag litar helt på din uppställning vilket då påvisar att prestanda per krona har varit i en uppåtgående trend och jag måste vara ödmjuk och erkänna mig själv okunnig när det kommer till kunskap om hur prestandan mäts.

Men i takt med att grafikkort, beräkningskraft, grafikmotorer och så vidare utvecklats, har inte begreppet prestanda eller det index som mäter prestanda också utvecklats och reflekteras det i din tabell?
För ett förtydligande, vi tar Witcher 3 i 70FPS @ 1080p jämfört med Forza 5/RDR2 i 80fps @ 1440p och båda datorerna kostar 14tkr och det skiljer dom 8 år åt.

Hur pass mycket upplevelse och/eller prestanda får du för pengarna för respektive burk när man väger in dom variablerna?

Edit: Ser nu att du redan har det i åtanke, ibland är inte läsförståelsen på topp!

Vad som är "rätt" sätt att mäta på kan man nog skriva en avhandling på
Jag använder mig av Sweclockers prestandaindex (tror det var 1440p) just för att det är enkelt. Några av korten har trillat ur, så då har jag fått använda mig av några äldre mätningar och köra relativ prestanda mot kort som finns kvar idag.

Det som jag tycker är intressant är att RX 480, som ofta lyfts fram som ett historiskt kap sett till pris/prestanda, har sämre P/P än flera av dagens kort. RX 6600-korten ligger riktigt bra till.

Men något jag hade kunnat göra är att få med några fler historiska mätpunkter, exempelvis Vega-korten eller några Nvidia-kort.

Av fredrik831

Intressant jämförelse!

Jag brukar själv hålla en Excellista uppdaterad med ett antal grafikkort för att kunna jämföra pris/prestanda. Som underlag använder jag Sweclockers prestandaindex. Det blir väl inte helt rättvist kanske då ett grafikkort från 2016 kanske borde jämföras mot spel från 2016, men då jag spelar äldre spel tycker jag det är en relevant jämförelse.

Det är främst AMD-kort jag har med i listan. Några äldre (RX 480 och Radeon VII) just för att se hur utvecklingen har gått framåt med tiden.

https://i.imgur.com/zBfgTx9.png

Håller även lite koll på begagnatmarknaden:

https://i.imgur.com/QPLAAxm.png

Av fredrik831

Väldigt svårt att svara på då det är olika vad man skall använda den till. Om jag hade behövt den för mitt arbete och för att utföra produktivt arbete, så hade jag varit villig att betala väldigt mycket för den. På samma sätt som en bil är en investering i mobilitet, som kan möjliggöra att du kan tjäna pengar jmf med att inte ha bil.

I mitt fall använder jag den endast för enklare programmering och för spel. Jag tycker inte att mer än 10k är rimligt för det. När man väl köpt in sig i en plattform kan man ju sen uppgradera bitvis så att man med tiden får en rätt kompetent maskin.

Men jag tror folk överskattar vad de faktiskt ”behöver”. Ett RX 6600 och en Ryzen 5600x presterar ju typ som en top-of-the-line dator 2019. Man får sjukt mycket prestanda för billiga saker idag.

Av fredrik831
Skrivet av Zybeer:

Direkt när jag hade kopplat ur den mekaniska disken så fick jag en kort "reparerar" dialog följt av att kastas in i Windows!
Jag har turligt nog aldrig haft en disk som har dött förut så hade inte trott att det skulle påverka när jag inte hade operativet där. Men tji fick jag!

Väldigt skönt att den inte var mer trasig än så här! Det enda smolket i bägaren är att jag givetvis hade en del lagring av det mer sentimentala slaget (bilder och sånt) på lagringsdisken. Finns det något sätt att rädda data därifrån eller är det helt kört? Och hur kan jag gå tillväga nu?

Stort tack för all bra hjälp! Min vänkrets gick bet efter att boot-usb inte hjälpte.

Spekulerar lite nu, men kan det vara så att den mekaniska disken är placerad överst i boot-prioritet i BIOS? Så länge det inte är något operativsystem på disken så borde BIOS hoppa över den, men det kanske inte fungerar då den är kraschad.

Du kan ju även testa att koppla in disken efter att Windows har laddats in. Vet inte om det fungerar att plugga in SATA utan att starta om datorn, men det finns annars adapters som stödjer plug n' play.

Jag har haft en hårddisk för länge sen (00-talet) som kraschade. Använde disken endast för spel, men den orsakade instabilitet i Windows. Datorn fick bluescreens osv.

Av fredrik831
Skrivet av danedi:

För mig stod det att man inte har en giltig produkt i datorn när jag fösökte aktivera en nyckel från ett 5800x3d köp på min Ryzen 2700x dator, men när jag provade på min 5800x3D så funkar det fint.
Så tror inte man kan ge bort nyckeln till nån som inte har köpt rätt komponent, och då har de redan en nyckel. Men jag kan ha fel.

Det är en trestegsraket för att aktivera koden. Om man bara ser till att aktivera den första koden på datorn med Ryzen 5000-processorn så bör det fungera för att sen får man en univerell kod för nästa steg.