Inlägg

Inlägg som mbryngelsson har skrivit i forumet
Av mbryngelsson

@adam12345: Kanske nåt sånt här om du vill bygga själv?

https://komponentkoll.se/bild/JqVwB.png

Lär hålla ganska många år. Kan tom vara lite overkill och en bit under budget. Tänker att Windows kan du köpa separat, finns ju licenser på blocket för en billig peng.

Av mbryngelsson

Vilket 5700 xt ska jag köpa?

Hej, ska till att uppgradera en av barnens datorer från ett gammalt gtx 1050, nästan allt annat i den datorn är uppdaterat ändå (MB - GB DS3H, minne 32GB 3200MHz, disk 1TB SSD, PSU 650W, CPU R5 3600).
Gillar AMD mer än Intel nu för tiden så tänker mig ett 5700 XT. Dock finns det alldeles för många att välja på tycker jag, och recensioner som säger olika. Väljer mellan att gå på det billigaste jag hittar till att köpa ett Sapphire Radeon Pulse 5700 XT 8GB som ändå verkar ha fått bra recensioner rakt över. Hur stor skillnad är det mellan de olika? Det är viktigare att kortet är tyst och stabilt än att det har högsta möjliga prestanda. Har hört mycket neggo kring AMD's drivisar men kör AMD på tre datorer här hemma utan problem så det blir nog det.

Budget 4600:- -ish.

Tar gärna förslag på alternativ om ni tycker jag ska titta på nåt annat kort.

Av mbryngelsson

Äsch, jag fick inte till det nåt vidare med att fixa den gamla skiten så köpte ett nytt moderkort plus CPU istället, ett B450m DS3H plus en Ryzen 5 3400G (ja, de var ju billiga). Plus ett nytt chassi med. Blev lite tommare i plånboken men grabben blev nöjd. Det som förvånade mig var att det gick att återställa och reparera Windows fastän jag bytt moderkort, chipset, plattform och CPU. Inte ett enda fel fick jag. Hmm, ibland har Microsoft ett sämre rykte än de förtjänar.

Jaja. tack för all hjälp och glada tillrop...

Av mbryngelsson

Tack för era svar, ska testa ovanstående. OM det går att bända bort plasten är det ju bra. Annars är jag ju tvungen att fixa nåt annat kit (slipper gärna den dumburken, värsta chassi jag varit med om). Kan ju återanvända grafikkortet i alla fall. Verkar inte vara helt lätt att hitta billiga moderkort som stödjer 1151 v1 (i4 7400) dock. Tips mottages gärna.

Av mbryngelsson

Det gick sådär. Fick grepp med polygrip men gick inte att rotera ändå, satt som berget. Nu är distansen helt mosad, så det lär bli ett nytt moderkort, alt om det går att klippa bort utan att paja nåt mer...

Av mbryngelsson

@Pentagram: Hej, det är rätt kylare, hålbilden passar för moderkortet, men Acers lösning är lite... egen. Kylaren jag köpte är gjord för att sätta direkt i moderkortet utan distanser som jag fattat det och läst i instruktionsbladet som följde med.

Av mbryngelsson

@Zargoz: Ska testa, tack för svar. Jag tänkte om det fanns nåt enkelt sätt utan våld helt enkelt.

Av mbryngelsson

@Zargoz: Lossa vad med skiftnyckel? Distanserna är runda så det går inte där. Sexkantmuttrarna är nersänkta och i nivå med plastbiten, så går inte att få fäste där heller. Jag har försökt vrida distanserna med plattång, det gick inte.

Av mbryngelsson

Trasig CPU-fläkt (stock intel), får inte loss distanser så jag kan sätta dit en ny. Hjälp?

Hej!

Sonen har en (gammal men typ fungerande) Acer Aspire GX-785 (åtmistone säger HWmonitor att den heter det).
När jag kollade tempen häromdan på den var CPU'n uppe i typ 90 grader (Enligt HWmonitor hade den varit uppe i 94). Det visade sig då med hjälp av min lysande observationsförmåga att CPU-fläkten stod still. Det verkade vara spänning till den så jag drog slutsatsen att fläkten packat ihop och att det inte är moderkortet som strular.
Jag tyckte jag var smart och köpte en Pure Rock Slim på Inet och skulle glad i hågen byta ut den trasiga stockkylaren mot nåt bättre. (Vem vill inte ha lite oplanerad datorskruvartid liksom.)
Men då visade det sig att det ju sitter distanser som den gamla kylaren var fäst vid, och som inte passar med den nya. När jag skulle ta bort dem visar det sig att de är helt runda och sitter som berget. När jag efter en del meckande (det här caset är inte direkt användarvänligt) fick loss moderkortet och tittar på baksidan så sitter där nån plastbit med sexkantiga skruvar precis där distanserna sitter (se bild).

https://imgur.com/a/P8EdPuz

Jag fattar inte hur jag ska få loss de där distanserna så jag kan fästa kylaren i hålen?
Jag hoppas att jag bara har tillfällig IQ-befrielse pga min ytterst begränsade kompetens kring Intel (har bara byggt med AMD) och att nån kan tala om hur jag ska bära mig åt. Bakplåten (plast) verkar sitta hårt, och jag vill undvika att bända sönder moderkortet med en skruvmejsel eller så.

Funderar på om jag ska testa med en polygrip så man kan ta i lite, men det bär emot. Och ja, jag vet att det är en ganska crappy dator, men det är dyrt när ungarna ska ha varsin. Har inte råd att bygga nytt nu.

Nån som vet hur man gör?

Av mbryngelsson

Den här blev det...

Hej, jag slog till till slut och är färdigbyggd för nån månad sen, men det ändrades några gånger på vägen.

Med heindsight skulle jag kanske väntat och tex köpt ett 550-kort istället men hade inte riktigt tålamod...
Jag spelar inte så himla mycket (inte så mycket nya spel iaf) så har inte lagt jättefokus på grafikkort, nöjde mig med ett rx580 red dragon faktiskt, tycker ändå det gav bra bang for the buck. Jag köpte några grejer rabatterat och hade den ena SSD'n hemma så stannade på under 10 lax faktiskt, helt ok ändå.
Har även tryckt i två WD Red 4TB-diskar från ett kasserat NAS, så gott om lagring om man nu skulle ha behov av det.

En svacka var att 212 black edition inte fanns inne när jag var på shopping spree så tog en EVO istället, hade inte koll på skillnaden. Jaja, funkar bra den med men en black hade nog gått några grader svalare.

Gillar chassit skarpt, köpte det när de hade nån drive på webhallen. Enda dumma är att moderkortet inte har nån USB-C-header för uttaget i chassit. Överklockar lite men har ändå knappt kommit över 60 grader vid full last. Hade jag köpt idag hade det nog blivit ett phanteks p400s med nån extra fläkt i fronten.

Så mitt enda regret är moderkortet, idag hade jag valt typ MSI B550M PRO-VDH WIFI kanske. Nån som vill köpa ett ASRock B450 Pro4?

https://komponentkoll.se/bild/DBPbq.png

Av mbryngelsson

Linus Torvalds nya pcbygge - artikel på ZDNet

Hej, satt och läste på https://www.zdnet.com/article/look-whats-inside-linus-torvald.... Det är en
intervju med Linus Torvalds som bla berättar om sitt pcbygge nu under Covidhärket.

Det finns en partslista med i artikeln så roade mig med att sätta ihop en på komponentkoll.se, se nedan.

https://komponentkoll.se/bild/afJmc.png

Intressant tyckte jag, det är ju ingen PC jag hade byggt men man har olika plånbok och olika behov.
Såg efteråt att "Den andre Linus" gjort en youtubevideo just om detta bygge, finns på https://www.youtube.com/watch?v=Kua9cY8q_EI

Av mbryngelsson

Webhallens erbjudande om define 7 compact

Tack för bra input.

Såg att Webhallen kör en kampanj för Define 7 Compact för 999:- om man är webhallenmedlem vilket jag är. Kollade nu på Jonas recension av den och tänkte nästan slå till på den om inget oförutsett inträffar. Den verkar som en bra variant, speciellt för för det priset.

Av mbryngelsson

Nytt chassi - ljuddämpat, max 1100:-

Hej, är ute efter ett chassi i prisklassen upp till 1100:- (gärna billigare). Det ska klara ATX, mATX, vara ljuddämpat och lättjobbat. Vad hade ni valt? Kommer inte ha några extremt stora kylare eller grafikkort så det funkar med mindre chassin, men det är en djungel därute tycker jag, är inte så erfaren. Inte så noga med tex fönster, men vettig kabeldragning och möjlighet till fläktar, tror inte jag behöver radiatorer men man vet ju aldrig framåt. Vettiga kontakter på fram/ovansidan är ett krav.

De jag kollat på är Phanteks P400-serien, FD's Define C-serie hittills, jag känner inte till några andra därav min fråga.

Några kloka förslag från er därute, vad bygger ni med?

Av mbryngelsson

R5 3600 eller 3300X, 450 el 550 Mobo, och vilket chassi

Hej, ska till att bygga en burk, mest för spel men även för lite annat. Skulle till att bygga förra månaden men fick lite oförutsedda utgifter, så det får bli nu i sommar.
Har velat en hel del fram och tillbaks, mellan ett 450 MoBo eller om jag skulle vänta tills nu tex 550-kort kommit (GB B450M DS3H och motsvarande 550), samt mellan AMD R5 3600 och 3300X CPU. Har varit inne på 3600, men 3300X verkar lovande ur ett bang-for-buck-perspektiv. På tal om vela så är jag även ute efter ett sjysst chassi till ett mAtx och ett 5700XT. typ. Enda kravet är att det är tyst, har några USB3:or och gärna billigt. Kollar just nu på FD Define C Mini men det varierar med dagsformen, har kollat på Phanteks mm också. Kommer köra på en m2-disk, men vill kunna sätta i ett par mekaniska 3.5":or och ett PSU på runt 600W, annars inga speciella krav. Har dålig koll på chassifronten de senaste 3-4 åren.

Möjlighet att kunna uppgradera är hyfsat viktig.

mitt nuvarande tankeprojekt:

https://komponentkoll.se/bild/vkmwg.png

Så:
1. 3600 eller 3300X?
2. 450 eller 550 mobo? Fattar att 550 är mer framtidssäkert men när man väl ska till att uppgradera igen lär det kanske finnas nåt bättre ändå?
3. Vilka chassin är tysta, enkla att bygga med, kompakta och billiga?

Tänkte ni med några kloka ord kund hjälpa mig få tummen ur...

Av mbryngelsson
Skrivet av Donnerstal:

Det här är det ett bra val, men du bör helst vänta till b550. Och när Intel gen 10 släpps den här månaden är det inte omöjligt att Ryzen blir billigare.
Sedan valde jag en 3600 istället (för att man märker knappt skillnad mellan 3600 och 3600x), och bytte ut 32gb ram till ett 5700 xt, för du behöver väl inte 32gb minne om du till mestadels ska spela?
Nätagget är också mycket bättre, och moderkortet har mycket bättre VRM (men som sagt tycker jag att du ska vänta till b550 om en månad)
https://komponentkoll.se/bild/Rlubv.png

Ja, kanske ska vänta på 550, såg att det är planerat till om nån månad, bra tips. Nåt mer än stödet för nya PCI som är bra anledning enligt dig?
Ang 32GB, jag har alltid tagit i när det gäller minne, vet inte riktigt varför. är väl nån diagnos jag har...
Ska nog lyda ditt råd och avvakta nån månad och se om CPU:erna blir billigare. Men, nu när det är oroliga tider kan det kanske lika gärna gå åt andra hållet...

Av mbryngelsson

Ny stationär för ca 14kkr, bra val?

Hej, dags att bygga nytt för att ha nåt att göra i Coronatider, budget ca 14kkr. Satte ihop nedanstående. Har skärm, OS och sånt.
Kommer användas till lite allt möjligt, som spel och annat. Behöver inte vara abolut senaste av allt, men hyfsat framtidssäkert och utbyggbar... Har även lite 3.5"-diskar från ett kasserat NAS jag tänkte sätta in också i nån raidkonfig, men 1TB SSD som systemdisk duger nog gott. Vill gärna ha vattenkylning, mest för att det är lite coolt, inte för att det egentligen behövs kanske.

Känns även som AMD / Radeon är lite mer bang for the buck än Intel / Nvidiaspåret just nu, hur hade ni gjort för de pengarna?

Lista från Komponentkoll

CPU: AMD Ryzen 5 3600X (2 449 kr hos Komplett)
Grafikkort: Sapphire PULSE Radeon RX 5600 XT (3 590 kr hos Inet)
Chassi: Fractal Design Define C TG -Svart (Ej PSU) (1 090 kr hos NetOnNet)
Moderkort: ASUS ROG STRIX B450-F Gaming (1 399 kr hos Webhallen)
RAM: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) (1 899 kr hos Inet)
SSD: Kingston A2000 1TB NVMe M.2 SSD (1 890 kr hos Webhallen)
PSU: Cooler Master MWE Gold Fully Modular 650W (990 kr hos NetOnNet)
CPU-kylare: Arctic Cooling Liquid Freezer II 240 (890 kr hos Inet)
Summa: 14 197 kr

Av mbryngelsson

@Agent0611: Det fixade sig för mig också efter BIOS-uppgradering, ominstallation och senaste chipset-drivisarna innan jag försökte knö in AMDdrivisarna.

Av mbryngelsson

@HaMaxSoFTish:
Hej, bygget igår var inga problem, installerade sen Win10 vilket också gick bra. När jag idag installerade adrenaline för att få drivarna till grafikkortet ballade den ur och blåskärmade med hänvisning till drivaren. Suck. Fick gå in via felsäkert läge och försöka få bort skiten, annars får jag installera om igen.

Ni andra som byggt, hur lyckades ni få till det med grafikdrivaren till RX5700 ?

Av mbryngelsson

Har precis varit och hämtat paketen med Sweclockers Vinterdator 2019, beställde och fick (från komplett) leverans inom två dygn. Har inte byggt en dator på typ 17 år, så tyckte det var dags, en av barnens speldatorer är på upphällningen...

Det lär bli en kvällsaktivitet när barnen och frun somnat, då jag inte har nåt bra arbetsrum; får sitta i köket och bygga lite i taget; lär ta några dar kanske.
Jag beställde enligt listan på komplett, kommer stoppa in lite mer minne bara och även ett par SATA-diskar (WD RED) som jag hade liggande, annars tyckte jag den föreslagna specen var bra, ungefär som jag tänkt mig själv då jag varit inne på att bygga ett tag.

Nån som hunnit bygga ihop denna dator ännu med grundspecen från SC? Några problem eller nåt att tänka på för en glad amatör?

Jag är inte supervan byggare som ni förstår av ovan, så hoppas jag inte klantar till det, men man får ju köra lite vardagsedge ibland...