Inlägg

Inlägg som Laeriel har skrivit i forumet
Av Laeriel
Skrivet av anon159643:

Farsan har annars allra minsta versionen av Visma som finns, i vilken fall så kör han den helt hos dem genom Webläsaren. Om denna möjlighet finns på de större Vismorna vet jag inte, men det hade ju på många sätt låtit som de bästa alternativet. Visst kostar lite mer, men så mycket bekymmer ni slipper.

Många av programmen ligger redan helt i molnet men exempelvis Lön, som kommer att vara vårt huvudfokus, är fortfarande lokalt. Frågan är väl hur länge det kommer att förbli så.

Av Laeriel
Skrivet av crazysanta:

Mitt tips beroende på kraven:

Aws
Azure
Google

(Kör SaaS tjänster)

Dvs äg ej hårdvara, betala per förbrukning och då kan ni även fakturera era kunder spårbarhet och enkelt (självklartmed marginal)

Mvh Vic
(Jobbar med att sälja hårdvaran du beskriver)

Okej, ska kolla upp alternativen, tack för tips.

Av Laeriel
Skrivet av Dr.Mabuse:

Cirkapriser
10.000 kr basic server med klena utbyggnadsmöjligheter.
4.000 kr Windows 2016 + 5 Cal
8.000 kr En dags konsultarbete för att installera OS, skapa användare, AD och installera Visma.

Eller...

40.000 kr feting med dubbla Xeon som du/ni kan växa i.
6.800 kr Windows Server 2016 för 1 fysisk server och 2 licenser för 2 virtuella servrar.
1.800 kr Windows 5 Usr Cal
8.000 kr En dags konsultarbete för att installera OS, skapa användare, AD och installera Visma.

Vad det kostar beror helt på vad Ni har för kvar och förväntningar. Vänd Er till en säljare är mitt råd.

Sen kvarstår en massa andra beslut som måste tas; val av switch, brandvägg, AP JA/NEJ?, internetförbindelse. o.s.v.

Kanon, då har jag lite fler referenspunkter att gå på. Tack för hjälpen!

Av Laeriel
Skrivet av anon159643:

Jag förstår inte riktigt kraven varför de är satta som de är, på mitt jobb har vi Visma och jag kan jobba från en surfplatta om jag så skulle vilja.

Nå server så skulle jag rekommendera typ en sån här:
https://www.dustin.se/product/5010932359/proliant-ml10-gen9
Orsak: Xeon, ECC Raid 1 hårddisk

Angående Windows så är Microsoft Windows Server 2012 R2 Essentials mer användarvänlig för nybörjare och dessutom kostar den halva priset. Nackdelen är att den för oss som har jobbat med fullversion mer omständligt. Essentials resulterar också att er server blir en domänkontroller som kan ställa till med problem. Hör med visma och de rekommenderar full eller Essentials av windows server.

Det finns även Foundation versionen som endast kostar 2000kr, men den har jag själv aldrig sett. Tänk på att vissa windows är låste till vissa fabrikat, så köper du en Dell version till en HP fungerar det ej bra, hör med butiken som säljer dem.

Att ni minst måste ha Windows Pro på klienterna antyder om att de syftar på att de ska anslutas till en domän. Jag har jobbat med ekonomisystem som använde sig av domänkontrollen för inloggning, men Visma som jag har på mitt jobb fungerar ej så..

Det går säkert hitta en billigare dator, men tid är pengar och det är bra att då ha en som är snabb.
Denna maskin måste ni sedan göra backup till, när du skrev att ni är en redovisningsföretag så tycker jag en seriös Molntjänst som ni gör backup till är vettigt. Sedan en billig Nas kan man också ha förutom Molnet.

Toppen, tack för input!

Av Laeriel
Skrivet av Hugligan:

Här är en grov uppskattning:
Lämplig server: https://www.dustin.se/product/5010900281/proliant-dl20-gen9
Windows Server Standard: https://www.dustin.se/product/5010758215/windows-server-2012-...
SSD (2st i raid1 om budget): https://www.dustin.se/product/5010796319/850-pro
+ Vismas kostnader och 1 dag arbetstid för att sätta igång allt och installera klienterna är väl i grova drag.

Skicka runt lite offerter och se vad du får. Tänk på att inte snåla på hårdvaran när ni ändå ska lägga ner en del på mjukvaror + arbetstid samt att ni kommer arbeta mot denna hela tiden antar jag.

Kanon, då har jag lite att jämföra med. Jag har redan tänkt begära in offerter från diverse håll men det kändes vettigt att kolla här först. Tusen tack!

Av Laeriel
Skrivet av Hugligan:

Nja, där är jag inte beredd att hålla med. Beror helt på vad som efterfrågas och budget.

Okej, har ni ingen erfarenhet eller intresse att fixa detta själv så är det arbetstiden och licenser som kommer stå för större delen av kostnaden. "IT-firman" kommer säkerligen föreslå en ingångsmodell från HP eller Dell. Jag skulle se till så den enbart har SSD så Visma tuggar på lite.

Intresse finns, det är erfarenhet och kunskap som brister.

Skämt åsido, vad bör jag räkna med för kostnad för licens + burk, mellan tummen och pekfingret? Och hur lång tid bör det i grova drag ta för någon som vet vad han/hon pysslar med att sätta upp ett sånt här system?

Av Laeriel
Skrivet av Hugligan:

I princip vad som helst skulle fungera. Är den enbart visma ni ska ha? I så fall skulle ni nästan kunna gå på en server med enbart SSD.

Ja, enbart Visma

Av Laeriel

Hjälp med serverlösning till litet kontor

Hej!

Jag har funderingar på att dra igång ett litet redovisningsföretag där vi kommer att vara 2-3 anställda totalt, och har en fråga angående lämplig serverlösning. Vi kommer att arbeta i Vismas program och enligt deras hemsida gäller följande:

”Om programmet ska användas i en fleranvändarmiljö är minimumkravet Windows Server 2008 R2 (SP2) eller senare, samt att Windows Professional, Business, eller Ultimate-varianterna används på arbetsplatserna.
Servern kan inte ha Home/Basic-versioner av Windows.”

Vi räknar med att köra Win7 (eller möjligen 10) pro på arbetsplatserna och ha ett trådbundet nätverk, om det spelar någon roll. Vi kommer även att vilja ha gemensamma mappar för lagring av digitala dokument på servern, men ingenting direkt tungt.

Vilken serverlösning skulle ni som kan rekommendera för detta? Jag är förhållandevis bra på att hantera enskilda datorer men har NOLL erfarenhet av servrar och bara marginellt mer av nätverk i allmänhet, så jag skulle gärna vilja ha lite input så att inte de lokala datorföretagen kan pracka på mig vad som helst. Prisklass får naturligtvis gärna vara så låg som möjligt, men jag vill inte vara dumsnål.

Några åsikter/förslag?

Av Laeriel
Skrivet av hundburgaren:

Ett alternativ, om ordbehandlingen du ska göra är hyfsat basic är att köpa en surfplatta och ett fodral med tangentbord inbyggt. Om det räcker mjukvarumässigt så tror jag att du får en bättre helhetsupplevelse.

Jag har sneglat lite åt det hållet men man är väl lite dinosaurie och håller sig till det man är van vid. Men du kanske har rätt, jag ska kika på det.

Av Laeriel
Skrivet av [SH]:

Varför så låst vid Win7?

Skickades från m.sweclockers.com

Dels för att jag då vet att den garanterat funkar med all annan hård- och mjukvara jag har, dels för att jag inte riktigt gillar mycket av det jag hört om Win10. Om det vore en dator jag skulle använda jättemycket kunde det kanske vara värt att titta på andra alternativ, men som det nu ser ut vill jag bara ha något som är så likt min tidigare laptop söm möjligt i funktion (har haft en emachines e527 = klart basic men har räckt för mina behov).

Av Laeriel

@jOnÄTÄn: Okej, tack för input.

Av Laeriel

@philipborg: Okej, tack för input. Jag använder laptopen kanske 10 ggr per år, det är därför jag inte vill lägga ner några större pengar på en vass maskin.

Av Laeriel

@agitax: Tyvärr är detta den budget jag har, men kan du föreslå någonting bättre med win7 för samma peng är jag idel öra.

Av Laeriel

Äldre proffsdator vs ny(are) basic

Hej!

Jag har behov av en laptop att ha med på resande fot och den kommer endast att användas till att skriva i Word, läsa och skriva mail, surfa (informationssökning, twitter och lite Youtube) samt någon gång ibland titta på DVD. Jag vill ha win7 och har efter en hel del letande kommit dit att jag står och väger mellan följande datorer:

http://www.billigteknik.se/begagnad-dator/15262-lenovo-thinkp...
och
https://www.netonnet.se/art/fyndvaror/dator/fyndvaror-laptop/...

Förutom den uppenbara skillnaden i skärmstorlek, vikt och hårddiskkapacitet så har den äldre, begagnade laptopen många bättre värden på pappret, med t.ex. en 2,6 gHz i5-processor kontra i3 med 1,7 gHz, samt att det ska vara en "kvalitetsdator" till skillnad från den andra. Min fråga är om dessa fördelar är något att satsa på med tanke på vad jag ska använda datorn till eller om den nyare "sämre" datorn ändå är bättre då den är flera år nyare. Eller blir skillnaden helt akademisk i mitt fall?

Jag vore mycket tacksam för era åsikter!

Av Laeriel

@s0sdaf: Okej, har du något tips på bra kablar? Jag vill naturligtvis hålla kostnaden nere i möjligaste mån men absolut inte köpa skräp.

Av Laeriel

@sniglom: Kanon, tack för hjälpen!

Av Laeriel

@PMJ: Ja, det har jag. Med enbart hdmi:n inkopplad hände ingenting, med både hdmi och den vanliga standard AV multi out får jag bild via den senare och systemet säger "An available HDMI device was detected. Do you want to output video and audio using HDMI?" Väljer jag Yes så slocknar skärmen, och när jag då byter input-kanal på TV:n till den port ps3:an är kopplad till så får jag bara upp "No signal" på skärmen.

Av Laeriel
Av Laeriel

Död HDMI-port på ps3

Hej!

Jag har en ps3:a av den äldre, bakåtkompatibla versionen som verkar ha fått sig en kyss av senaste åskvädret. Konsolen verkar i övrigt fungera normalt och jag kan få bild via komposit, men efter test med tre olika HDMI-kablar kan jag konstatera att det inte går att få bild den vägen (porten på TV:n är det inga problem med). Finns det något att göra åt detta eller är det bara att säga tack och adjö och köpa en ny konsol? Jag är tillräckligt teknisk för att byta ut enheter inne i en stationär dator men jag misstänker att PS3:an är betydligt mindre användarvänligt konstruerad än så.

Info och förslag mottages med tacksamhet.

Av Laeriel
Skrivet av Ratatosk:

Inte dumma alls!
Föredrar Lenovon eftersom den har bättre ytrymme för framtida uppgradering.
Fördelen gentemot den jag länkade, är mer minne och en kraftfullare CPU, nackdelen är ett svagare grafikkort och antagligen sämre möjligheter till utbyggnad.

Dock en riktigt trevlig maskin.

Stort tack för all hjälp, det är guld värt för mig! =D

Hittade dessa, i stort sett som Lenovon men med GTX 750(Ti) 2BG istället för GTX745, vad tror du om dem?
http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/215076-a...
http://www.webhallen.com/se-sv/datorer_och_tillbehor/209964-l...

Jag har hört att det ska vara ett rätt stort kliv mellan just 745 och 750, stämmer det? Och vad är skillnaden mellan 750 och 750Ti?