Inlägg

Inlägg som Wiczor har skrivit i forumet
Av Wiczor

Om Telia agerat som de gjort är det större chans att de helt enkelt resonerat som så att de kan tvinga en av sina konkurrenter att få det mindre åtråvärda spektrat och att de automatiskt skulle tvinga upp priset på den del som gick till Tele2.
Alltså, förutom att konkurent 1 fick nöja sig med 80mhz tvingade man även båda de kvarvarande i auktionen att trissa upp priset på de 100mhz konkurrent 2 skulle få. Sen vem av dessa som blev Tele2/Telenor respektive Tre blev spelade kanske mindre roll.

Av Wiczor

Diskussionerna fortsätter om vilket land som är bra och vilket som är dåligt. Det spelar i sammanhanget ingen roll.

Jag är fortfarande övertygad om att det inte har att göra med att det är just Kina eller Huawei utan att det är ett företag som i förlängningen ägs och styrs av främmande makt. Denna främmande makt har dessutom lagar som ger dem möjlighet att tvinga företaget att lämna ut information till staten.

Att bygga hela nät som bland annat kommer att användas för information som rör rikets säkerhet med teknik från företaget i fråga? Nej, det går ju självklart bort oavsett om det är Kina eller något annat land som de kommer från.

Side-note, otippat att auktionen skulle vara över på en dag. Ser ut som ett bra utfall där alla aktörer får en vettig bit av kakan.

Av Wiczor

1. Rent android utan bloatware eller reklam.
2. Kameror, så bra som möjligt.
3. Pris
4. Hörlursuttag
5. Prestanda i övrigt (processor, minne, lagring)

Sitter med en OnePlus 8pro idag och den känns helt okej förutom kameran som tyvärr är mycket sämre än jag hade hoppats på. Denna telefonen har också fått mig att inse att jag saknar möjligheten att koppla in hörlurar, jag har ett par bluetooth headset som är helt okej men jag gillar att ha möjligheten att koppla in via sladd också.

Av Wiczor

Imorgon startar auktionen äntligen!
Är det någon som sett något om hur länge den förväntas pågå? Hade ju känts bättre om det stöket med Huawei var ur världen men skönt att få igång skiten i varje fall.

Av Wiczor

Ser många som skriver något i stil med "men USA då" eller valfritt annat land.

Är det ändå inte så att det inte handlar om information om dig som person det handlar om? All info som hanteras av myndigheter och av försvaret klassificeras och hanteras sedan baserat på det. Exempelvis så bör man inte ha känsliga personuppgifter i molntjänster tillhandahålla av USA eftersom de har Cloud ACT. Av samma anledning får man inte ha information som rör rikets säkerhet där.

I detta fallet så kan jag tänka mig att SÄPO och Försvarsmakten gjort bedömningen att Kinesiska statens inflytande över Huawei tillsammans med att det är troligt att information som rör rikets säkerhet kommer skickas via mobilnätet är ett problem.

Alltså, det handlar säkerligen inte om vilket land som är en diktatur eller vilket land som får information om "vanliga Svenssons" utan om helt annan typ av information. Av samma anledning som Huawei inte är välkomna att leverera infrastruktur är inte heller Microsoft eller Amazon välkomna att leverera beräkningskraft i molnet när informationen som hanteras rör rikets säkerhet.

Av Wiczor

I början hade jag någon åsikt om vad som var rätt och vad som var fel i hanteringen av Huawei. Numera är jag bara så sjukt less på att auktionen aldrig blir av att jag, precis som någon ovan mig skrev, önskar att Huawei kan ta förlusten och ge sig.... De borde inse att deras bråkande bara sänker varumärkets övriga chanser att lyckas på den svenska marknaden.

Av Wiczor

Scans bacon går alltid bort, inte rökt utan bara tillsatt rökarom och brukar avge kopiösa mängder vatten vid tillagningen.

Bästa billigare jag hittat är Garant från Willys. Rökt på riktigt, svenskt kött och runt 10kr/förpackning.

Av Wiczor

Det låter lovande, förväntar mig inget bioljud utan bara bra hemmaljud.

Ja, Google Assistent är en stor del i detta valet. Håller på att byta ut alla lampor till smarta, har en Nest hub på väg hem och sitter och funderar på vilka kameror jag ska sätta runt huset.
Allt började med en Chromecast med Apple TV

Av Wiczor

Verkade inte finnas någon erfarenhet av denna här, jag har beställt den så om någon undrar i framtiden så bör jag kunna dela med mig av tankar om några dagar.

Av Wiczor

Soundbar LG SN9YG

Hej!

Är lite sugen på att byta ut mina gamla golvhögtalare mot något diskretare. Det är en fördel med Google assistent och möjlighet till att strömma ljud via Chromecast.

Hittade denna som ser ut att fylla mina krav men som samtidigt fått rätt blandade recensioner.

Är det någon här som har testat den och vill dela med sig av sina tankar?

https://www.prisjakt.nu/product.php?p=5367195

Av Wiczor

Som uppvuxen i Småland så ser bilden ut såhär:
Södra Sverige: Skåne.
Sveriges mittpunkt: Jönköping
Norra Sverige: Stockholm
Norr om Sverige: Norrland

Av Wiczor
Skrivet av EneRgiZE_MFZ83:

Hej.
Är det värt att skaffa en mobil som stödjer 4G endast ? tänkte på den Samsung a20e som comviq ger bort nu, eller kommer 4G försvinna snart och ersättas helt av 5G så man inte fixar mobilen i onödan ?

4g kommer att finnas kvar i många år till, förmodligen minst till 6G kommer. 4G är ju i de flesta fall mer än vad man behöver i dagens telefoner så kör på, gratis är gott.
Jag skulle säga att 5G är viktigare för andra saker än mobiltelefoner, i varje fall sett ur dagens användarmönster och hårdvara.

Ska kanske säga att jag själv skaffade en 5g telefon tidigare i år men det är för att vi saknar fiber och jag backar upp vår fasta router med nätdelning från mobiltelefonen och tänkte att kommer 5g hit så är det nice-to-have. Dessutom räknar jag med att telefonen ska leva länge, när jag haft den några år kommer min son få ärva den för fortsatt användande ytterligare några år.

Av Wiczor
Skrivet av Thomas:

Klagomålet är väl snarare på de absurda "surfmängderna" som vi har i Sverige? I vissa länder är det inga konstigheter med obegränsad surf, medan andra kan ha 100+ GB för samma pris vi får 5 för här.

Som exempel så har Tre (eller "Three") har obegränsad data för 16 GBP/mån.
https://www.4g.co.uk/news/unlimited-data/

Fast det går ju att få rätt billigt i Sverige också, vi har 4st abonnemang med frisurf i familjen och betalar totalt 800kr, eller 200kr/abonnemang. Också med tre och deras familjeabonnemang. Skulle kunna lägga till ytterligare två abonnemang och få ner snittpriset till 167kr, inga krav på att man är familj på riktigt eller bor på samma adress.

Av Wiczor

Kan bara följa upp tråden om någon annan skulle få samma problem som jag haft.
Med extern antenn till Huawei B535-232 så doppade upload till under en mbit en stund efter att antennen kopplats in.
Problemet visade sig vara att B7 2600mhz och B20 800mhz inte kunde vara aktiva samtidigt.
Med min firmware kunde jag inte ändra välja band på routern, hittade tillslut en tredjeparts app som heter huaCtrl (android) som tillät valen och jag kan med B7 2600mhz avstängt hålla höga hastigheter utan den gamla dippen.

Värt att notera är att 800mhz bandet är tungt belastat kvällstid på "min" mast vilket gör att det i vissa sammanhang är värt att välja bort B20 800mhz och istället köra B7 2600mhz.

Av Wiczor

Disney+ är nog den tjänst som går varmast hos oss, men det kan ju vara för att en sjuåring står för 90% av tv-tittandet så den tjänsten kommer få vara kvar efter första året även om de hade ökat priset ännu mer...

Av Wiczor
Skrivet av kinkyboo:

Kolla om du kan låsa routern till ett specifikt MHz band, krävs lite testande för att hitta det som är bäst där du bor.

Letade runt efter den inställningen men det verkar som om att routern inte har den inställningen, Jag kan bara välja mellan 3G/4G och vilken operatörs nät jag ska koppla mot.
Mest irriterande är att det verkar gå på en del routrar av samma modell beroende på firmware.
Kör en Huawei B535-232 tillsammans med en Poynting xpol-2-5g.

Men bara försökt rikta antennen ett par gånger hittills, ska nog ge det några försök till.

Av Wiczor
Skrivet av kinkyboo:

Har tidigare haft 3G/4G bredband I flera år och kan dela med mig lite tips.
Kolla vilka MHz/band som din router stödjer samt vilka band din operatör kan tänkas använda, det kan vara så att du inte kan ansluta till den bästa antennen för den kör på ett band som din router inte har.

Att flytta mottagaren kan ha STOR inverkan, för mig handla det om 1-5 Mbit till 20-25 Mbit. Här misstänker jag att signalen "studsade" och det inte fanns direkt sikt till masten samt att upload alltid var kass.

Här kan du se dem olika banden för operatörerna
https://www.induo.com/s/g/gsm-3g-4g-frekvensband/

Du borde även kunna prata med din operatör om du ha tur och komma i kontakt med en tekniker som kan berätta vilka master som finns i närheten och vilken vinkel dem sänder mot, själv satt jag precis på kanten av två vinklar när jag hade Telenor.

Detta är lite spännande, jag har också uppgraderat från ADSL till 4G och får okej hastigheter både med och utan extern antenn. Dock bättre med antennen, det handlar om att gå från mellan 10 och 30 Mbit upp till 40-70mbit. Däremot får jag problem med upload via antennen, där det efter ett tag via antenn sänks från 20mbit till under 1mbit. Väljer jag i routerns inställningar att använda interna antenner och sen växlar tillbaka till den externa så har jag 20mbit ett tag till innan det störtdyker igen.

Tips för att bibehålla den högre uploaden tas gärna emot!
Är det bara att rikta om antennen tills man träffar precis rätt eller är det något annat jag bör tänka på?

Av Wiczor

Jag köpte Xperia 1 II men blev tvungen att byta till OnePlus 8 pro eftersom Sonyn inte hade stöd för dubbla sim.

Men, de veckorna jag hann va Sonyn var grymma! De verkar ju dessutom ha rättat till de två enda felen med 1:an nu när 5:an är släppt. (Både dubbla sim och 120hz skärm).

När det kommer till foton så sköter sig OnePlus 8 pro med gcam installerat helt okej. Jag är nöjd. Men Sonyn var myyyyycket roligare att fota med, lite som en förlåtande systemkamera som gav mycket bra resultat efter någon dags övning. Kanske tog lite längre tid än bara point and shoot men jag kände att jag fotade mer för att det var roligare att göra det. Min upplevelse är att Sonys kamera var mycket bättre i alla situationer förutom mörkerfoto.

Så, är det samma kamera i Xperia 5 II som i 1 II så skulle jag välja den alla dagar i veckan.

Av Wiczor
Skrivet av Stefflo:

Där har vi det, personen ska vara placerad i Spanien så gissningsvis har han gått hem ruskigt tidigt varje dag medans google jobbade på i det tysta.

Precis! Siesta hela vägen fram till lansering.

Av Wiczor

Googlade Amazon Swedish translation för att se om det blivit en nyhet utomlands. Hittade denna länken, kan bara säga cudos till personen som lyckades bullshitta ihop ett CV och ljuga sig igenom anställningsintervjun.
https://www.workwide.se/jobs/swedish-translation-specialist-e...