Inlägg

Inlägg som Bläckman har skrivit i forumet
Av Bläckman
Skrivet av Jezebell:

Hej hej
Ska köpa en 98 tum - någon av de två nedan.
Väljer gärna TCL som är 5000:- billigare men vill inte vara dumsnål.
Tacksam för hjälp vad jag ska köpa

https://www.netonnet.se/art/tv/75tumochstorre/tcl-98c955/1032...

https://www.netonnet.se/art/tv/75tumochstorre/samsung-tq98q80...

Vad jag kan se så är Samsungen i länken i citatet 20000:- billigare än TCLen. Detta kanske gör valet lite enklare?

Av Bläckman
Skrivet av ViolettR:

Jo jag har kikat där, sen blev jag fundersam om en av egenskaperna som menas med likvärdig är priset. Alltså är en varas pris inte en egenskap?

Jo, naturligtvis är priset en egenskap. Men det är de egenskaper som är viktiga för DIG som är avgörande, inte vad säljaren tycker är viktiga. Om du har köpt en vara och vissa funktioner är viktiga, då är en likvärdig vara en som har just dessa funktioner. Som sagts tidigare så måste du kommunicera fram allt som du anser viktigt och inte glömma något, och säljaren får sedan försöka hitta något som passar. Det kan vara så att bara en exakt likadan vara skulle fungera för dig och om säljaren inte KAN hitta en sådan så får han erbjuda pengarna tillbaka. Du tar då emot pengarna och meddelar samtidigt att om du hittar en likadan vara så kan du komma att begära ersättning för täckningsköp.

Lycka till.

Av Bläckman
Skrivet av SuperNova:

Även om jag tycker att det är jäkligt dålig stil att marknadsföra dessa telefonen så känner jag mig ändå lite som djävulens advokat nu.

Vart går gränsen för vad man inte får marknadsföra?
En gammal telefon/platta som inte längre får uppdateringar och snart inte kan köra viktiga appar som bankid?

En dator som är gammal men ändå säljs som gamindator?

Visst att kunna ringa och vara uppkopplad är ju en ganska väsentligt del på en telefon så jämförelserna är inte toppen men ändå. Inte så att jag försvarar detta beteende utan snarare att skall man klaga på och stoppa detta så tycker jag att man skall göra det på andra områden också.

Det skulle bli lite hela havet stormar om man förbjöd marknadsföring av produkter som snart når end of life. Samtidigt skulle det förmodligen driva på utvecklingen av produkter som håller längre.

Marknadsför man en produkt som en telefon är det ju underförstått att den är till för att ringa med. Om det är känt att telefonen inom en viss tid kommer att sluta att fungera att ringa med (som ju är produktens huvudfunktion) så är det ju falsk marknadsföring att inte upplysa om detta.

I exemplet ovan med surfplattan så är det ju inte lika självklart vad huvudfunktionen är. Marknadsförs den som en platta för just BankID så blir det ju problematiskt om denna funktion råkar sluta att fungera och det kan då föreligga grund för reklamation. Har det också varit känt vid försäljningstillfället att BankID kommer att sluta fungera på denna plattan så är det också falsk marknadsföring. Men som sagts, detta under förutsättning att den marknadsförts som BankID-platta.

Av Bläckman

Är detta för billigt eller legit?

Hej, jag måste bara rådfråga er alla om vad ni tror om detta fynd jag hittade på fyndig:

https://fyndiq.se/produkt/nya-bose-quietcomfort-ultra-wireles...

Priset vid publiceringen är 1512:-
Detta är ju inte ens hälften av vad de billigaste på prisjakt kostar. Vad tror ni? Jag känner mig mycket tveksam…

Edit: nu hittade jag en hel massa andra mycket tveksamma produkter. Kolla in denna:

https://fyndiq.se/produkt/for-tradlosa-branschledande-horlura...

Vad händer på fyndig egentligen???

Av Bläckman
Skrivet av Kamouflage:

Varför skriver de ut effektiv ränta? Jo för det blev lagkrav på det eftersom det blev poppis att marknadsföra 0% ränta men istället ta hiskeliga avgifter för att vissa av någon anledning trodde det var gratis att handla på kredit.

Jag tycker att dett är jättebra att kreditgivare har gått över från att debitera ränta på utlånat kapital till att ta ut 0% ränta och finansiera krediten med avgifter i stället. Dom tar ett samhällsansvar med detta upplägg då detta sätt inte belastar staten med de kostnader det innebär för oss skattebetalare med att vara med och medfinansiera alla kreditköp via alla ränteavdrag det skulle innebära.

Av Bläckman

Jag har bara en gång i mitt liv behövt använda min drulle-del i min hemförsäkring. Hade jag tecknat separata sakförsäkringar hade jag förlorat tiotusentals kronor. Helt ovärt kostnaden tycker jag. Men det är klart, det beror ju lite på hur otursförföljd (klantig) man är

Av Bläckman
Skrivet av Izenoz:

Jag säger kör, köp batteri, börja balansera om ni vill det. Med allt ovanstående och en potentiell tvist kommer skatteverket aldrig kunna driva igenom sitt förtydligande, men detta är min tolkning och jag är idel öra.

Vi får hoppas att någon snart driver detta vidare via förvaltningrätten upp till högsta förvaltningsdomstolen för att få ett klargörande vad som gäller.

Jag satt bara ett par veckor innan denna bomb briserade och funderade på att köpa batterier till min anläggning men känner mig klart mer tveksam idag. Visst hade det varit bra att kunna jämna ut elpriset lite grand men ekonomiskt tror jag inte att det kommer att gå ihop sig att köpa batteri. Snart kommer dom väl ut med att man inte får ladda batteriet under natten heller.

Av Bläckman

Tack själv Kattovisch för att du arrangerade denna trevliga kväll.

Med min nyvunna insikt i hur många otroligt nördiga harry potter fans det finns så tar jag mig nu in i 2024 som en visare man...

Av Bläckman
Skrivet av PajN:

Jag har två sådana som styr mina innedelar (en på varje våning). Jag kan sätta på/stänga av och styra temperatur, fläkthastighet, mm. Den ger mig också temperaturen i rummet.

Man kan använda Sensibos egna app för att kontrollera värmepumen, men jag använder en Homey för helt automatiserad styrning.

Av Bläckman

Som sagts ovan så är samtalsinspelning borttaget från samsunglurar i många regioner, däribland EU.
Jag gick runt det problemet genom att koda om telefonen (S10+) så den tror att den befinner sig i indien, och direkt efter så fanns funktionen i telefonen. Det är alltså inte frågan om att byta firmware, utan den kodas bara om till en indisk regionskod. Jag märker i övrigt ingen som helst skillnad på den.

Av Bläckman

Det kan vara så att din kamera kan spela dina analoga band och exportera videon via firewire. Jag tror att min sony-kamera kan göra detta. I så fall behöver du ett firewire-kort till din dator. Jag köpte ett nyligen på Inet med PCIe.

Av Bläckman

Har ingen som helst betydelse om du säger att du inte har betalt. Dom kommer att vara glada att du är mogen nog att ringa dom

Av Bläckman

Jag snor en plats. Tredje gången gillt...

Av Bläckman
Skrivet av Sarato:

Jag skulle be dem kolla sin hemförsäkring istället.

Vi vet inte om de inställda flygen beror på extraordinära omständighter, så jag tycker inte att man kan ge ett generellt råd baserat på detta antagande.

De strandsatta får kolla med vilken anledning flyget är inställt hos flygbolaget först innan man kan säga något om hur krav på ersättningar ska ställas.

Av Bläckman
Skrivet av Rouge of Darkness:

När du skriver diverse fel tolkar iaf jag det som olika fel vid varje tillfälle.

Praxis som ovan säger brukar ligga runt 3 lagningsförsök för samma fel.

Nej, praxis säger väl att man har rätt att häva köpet vid tredje tillfället det blir samma fel, dvs om felet uppkommer efter två rep.försök. Det är tre rep.försök om det är olika fel...

Av Bläckman

Jag tror vi får be en @moderator flytta denna tråden. Den har inget med foto eller video att göra öht.

Av Bläckman

Nu har jag också börjat smartifiera hemmet. Jag skaffade mig en Homey Pro (2023) som jag redan älskar. Har börjat lite smått med att styra och programmera min värmepump så att den bara går när det är billigt (på natten mest). Sedan har jag fortsatt att med en knapptryckning starta TV/stereo/mm.
Jag känner ett visst beroendebeteende växa fram och jag letar hela tiden efter nya saker att automatisera/smartifiera. Det är vansinnigt kul det här

Av Bläckman
Skrivet av mahava:

Vilket skämt detta blev, fick hem en faktura för augusti ändå, och står inget om att den är krediterad hos Telenor när jag loggar in, mailat dem så de är väl bara vänta 2 veckor igen eller när de nu behagar svara . Suck. Har ju iofs mail från deras kundtjänst om den skulle krediteras så jag antar det bara är att bestrida ev påminnelser / krav.

Men du sade ju upp fr.o.m. 1/8 och du har med all säkerhet en månads uppsägningstid, vilket innebär att du måste betala för augusti som jag ser det...

Av Bläckman
Skrivet av PelleP38:

Tack @bläckman. Tillförlitlig i form av säkerhet eller stabilitet?

Har tyvärr bara android-produkter. Har visserligen en iPhone men det är en jobbtelefon med väldigt höga restriktioner kring vad som får installeras...

Funderar på om man borde gå över till en tredjepartsapp, men osäker vilken isf. Kollade för ett par år sedan på Litchi, men inte tittat på den de senaste åren...

Problemet med deras android-app är att dom är sega på att släppa uppdateringar och fixa buggar. Det var stabiliteten som var mitt och, vad det verkade vara, många andras problem.

Jag kör både Litchi och DJI:s orginalapp på min iPad (6:e generationen). Dom är båda superstabila och aldrig kraschat. Jag skaffade den plattan bara för min drönare då jag är lite nojjig över att appen plötsligt skulle krascha mitt under en flygning :-S

Av Bläckman

Finns några saker att vara "lite" grinig på här:
- Dom skickade datorn trots att den var avbeställd. Man kan inte skylla på att "den hann skickas innan nån reagerade" då det gått minst 3 arbetsdagar emellan.
- Det tog nästan tre veckor till återbetalning. Praxis enl. konsumentverket ska vara inom två veckor. Nu är det dock semester så det är förlåtande tycker jag med mindre än tre veckor.

Är detta tillräckligt för att starta en gnäll-tråd på forum? Mycket tveksamt tycker jag...