Inlägg

Inlägg som loevet har skrivit i forumet
Av loevet
Skrivet av Juus1:

Funderar på att skaffa 5G-telefon, men det kanske är något man ska vänta med? Inte särskilt sugen på att ge upp batteritid för det, tyvärr.

Vet någon här om detta kommer ändras i framtiden med ny hårdvara?
Kanske svårt att svara på, men jag är alldeles för dåligt påläst.

//C

Det kommer absolut bli bättre framöver. I takt med att telefonmakare implementerar uppsättningar radioantenner på smartare och mer effektiva sätt och kretsarna för 5G-modemen krymps och energioptimeras kommer batterisituationen bli bättre. Exakt hur mycket och när det sker vi vet däremot inte i dagsläget.

Av loevet
Skrivet av walkir:

@loevet :
Då du har en Dell XPS 13 som jobbdator, så ser jag gärna en jämförelse mellan dessa.

Är även mycket intresserad av hur långt 8GB RAM verkar räcka på M1:an jfm äldre MacOS på x86/x64-arktitekturen. Speciellt med tanke på Unified Memory.

Absolut, jag ska in till kontoret på fredag, kan släpa med mig XPS 13 hem som testjämförelse (använder min Macbook Pro 13" från 2014 här hemma, med tvåkärnig Haswell-propp) 😬 Talar dock gott om Apples kvalitetssäkring att en 6,5 år gammal bärbar fortfarande fungerar alldeles ypperligt som jobbdator.

Jag tror däremot inte vi har någon Intel-Macbook med 8 GB primärminne inne, kan kolla om det finns något sådant på kontoret men de Macar vi har skulle jag tro har minst 16 GB faktiskt.

Av loevet
Skrivet av Herr Kantarell:

Tack @Kenneth och @loevet och övriga inblandade för en bra artikel och test. Tror jag inte saknade något

Tack för de peppande orden! Om du hittar några dumheter på arkitektursidorna ska du skälla på mig, övriga Kenneth

Av loevet
Skrivet av kozmos:

Precis, den grafiska delen är inte det viktiga i ett bra RPG spel även om jag visst kan hålla med om att det är trevligt med schyssta visuella effekter.
Det är ju därför många äldre bra RPG spel håller sig än idag och nästintill är tidlösa till skillnad från äldre spel av andra genrer.

Absolut, jag vill inte heller att Cyberpunk 2077 ska se ut som en påse spik, men det behöver inte omdefiniera konceptet bra grafik för att jag ska vara nöjd. En engagerande och underhållande spelvärld kombinerat med schysst grafik är vad jag förväntar mig, och det sistnämnda ser de ut att leverera oavsett plattform. PC ger mer ögongodis än konsolerna, men spelupplevelsen är densamma och det är den jag är ute efter primärt.

Av loevet
Skrivet av DaBone:

Då MBP ofta används av fotografer etc., så kan de ju vara intressant med prestandatest för bild/video-redigering, samt hur bra/färgkorrekt skärmen är...

Jag känner spontant att jag inte har tillräckligt bra koll på området för att uttrycka mig bildat i frågan. Men @wittwang har bättre koll på området, och det kan bli så att jag grabbar tag i @laxpudding och smickrar honom till att titta på Macbook Pro med M1

Av loevet
Skrivet av JoL_:

Är inte Adobes program "native" på M1?

Lightroom släpps snart, och Photoshop släpps under Q1 2021. Så inte native fullt ut än, men väntan ser inte ut att bli så värst lång i alla fall. I väntan på det tror jag nog att Rosetta 2-tolkad kod kommer rulla tillräckligt bra för att inte vara ett stort problem.

Av loevet
Skrivet av Neon:

Det är mycket hate av Cyberpunk 2077 och då har det inte ens släppts än. På ett vis är det bra att inte har för höga förväntningar men det börjar bli löjligt, bara vänta o se hur det blir.

För min del så har merparten av de spel jag fått mest nöja av haft klart svagare grafisk appearance än Cyberpunkt 2077. Om det inte blir totalt sågat av de som faktiskt testat det vid release så är det ett givet köp och det är egentligen främst baserat på CD Project track record.

Glöm inte, man måste inte gilla alla spel, det finns alltid alternativ.

Mmm, väldigt många gillar ju The Elder Scrolls-spelen, och ingen del i serien kan anklagas för att vara tekniskt fulländad. Snygga vid introduktionen, absolut, men också fyllda med diverse visuella och tekniska skavanker. De är bra för att världen är intressant och engagerande att utforska, och jag hoppas att detsamma ska gälla Cyberpunk 2077 oavsett vilken hårdvara man kör spelet på.

Av loevet
Skrivet av medbor:

Bilderna i artikeln är lite svåra att jämföra när de är helt olika subjekt och båda one bilderna är på dagen och båda series bilderna är på natten...

Jag kanske missar något, men vill helst inte se videon för jag gissar det är spoilers som vanligt?

Eftersom videon inte visar samma subjekt eller scener är det tyvärr svårt att visa bilder som är direkt jämförbara. Jag tycker personligen inte att videon avslöjar något kritiskt jag inte skulle vilja veta, men spoiler-frågan är ju högst subjektiv så jag vill inte lova att du inte kommer se något du inte vill se

Av loevet
Skrivet av tyvar1:

Grattis! Vad blir första spelet att testa?

Drog en Google search som sa 12.00.

Men dom som ska försöka kanske ska testa båda tiderna för säkerhets skull.

Likt som för så många andra lär det bli Spider-Man: Miles Morales Har också beställt Demon's Souls, och ska nog allt testa att köra en backlog-titel från PS4 också. Jag har varit sugen på att spela om The Last Guardian ett tag, vore ju på sin plats i 60 FPS i BC-läge! Inte backlog förvisso, så den högen växer väl sig fortsatt större 😬

Av loevet

Precis in på målsnöret får jag reda på att jag får en konsol till release, eftersom jag hämtar upp i butik blir det ingen leveranstid på det. Jag misstänkte förvisso att jag skulle få en med tanke på att jag beställde 16 april 2019, men trevligt att få bekräftelse i alla fall 👌

https://i.pinimg.com/564x/2c/b6/cb/2cb6cbd8c99f2dd4dd4f6b0fe0cd6...

Av loevet
Skrivet av Xyborg:

Någon som hört något om när Microsoft Office kommer native till dessa nya? Eller är det emulerat X86 som gäller för överskådlig framtid? När Office suiten finns native så blir min jobb-laptop utbyt till en MacBook Pro med M1 på studs!

Microsoft har släppt en betaversion av Office 365 med bla Word, Excel, Outlook mfl för Apple M1 fast då under Rosetta 2-emulering. De nämner också att de ska börja leverera universella binärer, men ger ingen tidsuppskattning för när det ska ske.

https://www.geeky-gadgets.com/microsoft-office-beta-released-...

Av loevet
Skrivet av anon244477:

Kul kuriosa! Nästa lika bra som när Steve Ballmer (Microsoft) eller vad han hette gjorde narr av iPhone att den inte hade ett fysiskt tangentbord

https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U

Det är ju en smått legendarisk kuriosa, som går i linje med vad Ericsson tyckte och tänkte om Iphone. "Telefoner utan tangentbord, aldrig att det kan bli något!". Well....

Av loevet
Skrivet av Ortovox:

Det är en HP pavilion som troligen låg på 5k i vanliga fall men kvaliten är märkbart plastigare och sämre kvalite än min HP elitebook jobbdator. Men den duger som nöddator, jag har en dator i varje del av huset istället för laptop/tablets .

Skulle jag köpa en riktigt fet/dyr laptop så hade jag garanterat valt en Dell XPS 13, storleken är perfekt och kvaliten ska ju va bra. Hade tagit den hellre än en Mac men det är mest för att jag trivs bättre med Windows än MacOS. Men det låter ju oroande att den blir så varm.

Men när man ser prestandasiffrorna du la upp så får man kanske tänka om

Jag kör en Dell XPS 13 (2018) som jobbdator, och det är helt klart en av de bärbara datorer jag är mest nöjd med. Tunn, lätt, bra prestanda, schysst skärm och inga kvalitetsproblem så här långt. Men, min privata dator är en Macbook Pro 13" från sent 2013 (jag köpte våren 2014) som trots över 6,5 års trogen tjänst fortfarande är oförskämt bra.

https://i.pinimg.com/564x/bb/a6/d5/bba6d5046a115efcb2e340842d280...

Den dubbelkärniga Haswell-processorn börjar dock få väldigt svårt för att hantera modern videoströmning eller videobearbetning, och jag har trots det använt den hela året när vi jobbat hemifrån pga COVID. Om jag kan få en bärbar Mac med bättre prestanda/watt än motsvarande Wintel-PC och klart bättre batteritid är det en no brainer, men alla har vi olika preferenser!

Av loevet
Skrivet av sesese:

X86 menar jag. Senaste telefonerna jag haft (Iphone) har jag inte upplevt någon skillnad i prestanda. så tvivlar på att 2 eller 4 kärnor X86 skulle kännas slö i en telefon. Om nu både AMD och Intel når 5nm samtidigt så borde de få fram en CPU med bra TDP och prestanda. Tänk va gött att kunna välja hårdvara till sin telefon moderkort med fast storlek sedan kunde man få leka med olika komponenter.

Varför ska Iphone ha 30% av intäkterna när jag köper en app? (ok om hårdvaran var gratis då kan jag förstå men när vi konsumenter är så dumma och betalar +10000kr för telefonen så är det obegripligt) Här borde EU sätta ner foten.

Precis som @Yoshman är inne på spelar det egentligen inte så stor roll vilken underliggande arkitektur det är i telefonen, det är operativsystemen för den och utbudet av appar och kvalitetsnivån som avgör upplevelsen. Det finns ett gäng Linux-baserade operativsystem som kompletterar Android-varianterna, och Microsofts nedlagda Windows Phone/Mobile lyckades inte etablera sig trots tonvis av resurser investerade. Hade det suttit X86-processorer i telefonerna hade det inte påverkat framgångarna alls.

Den som vill installera specialutformade Linux-system på sin ARM-telefon kan göra det idag, och hade det suttit Intel-proppar i telefonerna hade de körts där också. Just i fallet Android körs det på mer än bara ARM, även om antalet surfplattor som kör Android på Intel-processorer inte direkt översvämmar marknaden. Intel gjorde ett försök med Atom-processorer för telefoner, men det sträckte sig inte mycket längre än ett gäng Asus Zenfone-modeller, någon Motorola-variant och en handfull telefoner till.

Kuriosa på ämnet: Apple erbjöd Intel att bli leverantör av processor till första Iphone, men dåvarande VD Paul Otellini avböjde eftersom priset Apple var villiga att betala var för lågt och att han inte trodde att det skulle bli en volymprodukt. Ett exempel på att det är lätt att vara efterklok

Av loevet
Skrivet av jarfen:

@loevet hur är det med hörlurar till nya xboxarna? Fungerar tex Playstations nya eller Pc-lurar som använder USB-sändare. Menar alltså trådlösa hörlurar 😊

Jag har inte fått mina Pulse3D-hörlurar så jag kan inte uttala mig om det än, men i och med att de kan anslutas till 3,5mm-anslutningen på Dualsense-kontrollerna borde man rimligtvis kunna göra detsamma på Xbox Wireless-kontrollerna. Men USB-sändaren som används med PS5 lär däremot inte fungera med Xbox Series-konsolerna.

Jag har dessvärre inga PC-hörlurar som använder USB-sändare hemma, alla ljudliga tillbehör hemma ansluter över Bluetooth faktiskt. Får se om vi har något inne på kontoret när jag åker in nästa gång, blir nog nästa vecka tror jag.

Av loevet
Skrivet av kelthar:

Så, de få spelen på Steam som fanns till Mac, hur blir det med dem nu?

De kommer dels emuleras via Rosetta 2, och vissa av dem uppdateras sannolikt till att erbjuda native-binärer, eller universella binärer som stöder båda systemen. Men då Mac OS inte lär vara en kassako för många utvecklare på Steam, särskilt mindre utvecklare, kommer troligtvis många spel fortsatt vara x86-binärer som får emuleras.

Av loevet
Skrivet av qwzxqwzx:

Mellanklassen nämns, det tolkas som att bättre kommer inom kort. Hur kan ett high-end chip tänkas se ut?

Rykten säger att Exynos 2100 tar plats i nästa års Galaxy S21, och att den utgörs av en Cortex-X1 som prestandakärna följt av snabba hjälpkärnor av typen Cortex-A78 som används här, och så enkla energieffektiva Cortex-A55 för lätta laster. Cortex-X1 ser av allt att döma ut att vara en väldigt potent kärna, så nära ARM-lägret kommer Apples prestandakärnor, och X1 sägs också användas i Qualcomm Snapdragon 875. Introduktionen av Cortex-X1 ska bli väldigt intressant faktiskt, i telefoner och plattor såväl som för bärbara datorer med Windows 10 on ARM.

Av loevet
Skrivet av Oliver91:

Tyvärr och de få spel som funkade för mac innan kommer väl inte funka med den nya arkitekturen nu

Jag funderade starkt på en Macbook Pro innan eftersom jag nästan bara spelar World of Warcraft på min PC nuförtiden men kommer det ARM arkitektur där med i #framtiden kan man ju glömma det.

I sina presentationer har Apple lyft fram att Rosetta 2-emulering kan köra Rise of the Tomb Raider för x86/Intel iGPU snabbare än det körs i native-läge. Visst, det är bara Apples uppgifter än så länge och vi får invänta att vi kan göra egna tester, men Apple tenderar att vara något konservativa med sina exempel så det är inte omöjligt att vissa spel körs lika bra som de görs i native-läge. Jag hoppas personligen att det stämmer, då en M1-dator redan är paxad som ersättare till mitt 6,5 år gamla x86-härke

Av loevet
Skrivet av Ozzed:

David måste ju hålla skenet uppe om sedlighet, du får läsa mellan raderna :?

OT: Tack alla för igår, och för härligt häng i chattfönstret!

Av loevet
Skrivet av Printscreen:

@loevet: alla alternativ är ju positiva. Lånade du Trumps rådgivare när du skrev alternativen till omröstningen månne? Det borde ju finnas ett alternativ som säger "Hm, vi får nog se på verkliga resultat från oberoende publikationer" istället för bara "annat".

Vi vet ju att du kommer gå in på apple.se och bara ta "en av varje", men alla här delar nog inte din entusiasm

Mja, tycker du verkligen att besvikelse över priser, för dyra uppgraderingar och önskan om fler anslutningsalternativ är positiva? Alternativen handlar ju om vad era intryck är från vad Apple presenterade, inte vad de faktiskt erbjuder eller presterar i praktiken. Det ska vi förhoppningsvis bli varse om i en inte allt för avlägsen framtid