Inlägg

Inlägg som gregerdenandre har skrivit i forumet
Av gregerdenandre

Hur slutade allt? Är det någon av er som fortfarande kör?

Av gregerdenandre
Skrivet av Karaff:

Ett tips på enkel lösning där man vill manövrera något och klämrisk föreligger är att ha ställdonet magnetkopplat, överskrids kraften hos magneten så släpper armen bara från det som förflyttas. Enkelt och väldigt pålitligt.

Mycket bra poäng kring säkerheten, men jag förstår inte riktigt den lösning du beskriver. Skulle du kunna förklara lite mer hur du menar?

Av gregerdenandre
Skrivet av aragon:

Såna använder vi till grindarna och då kan man ställa ändläge, men är det inte smidigare med kedjelösningen som ligger horisontellt i stället för en tub som ticker ner?

Problemet är ju att fönstret ska lyftas. Om man matar ut kedjan slaknar den och fönstret lyfts inte.

Av gregerdenandre

Tack för bra inspiration.!!
Just nu är jag inne på STÄLLDON.
exempelvis detta:

https://www.amazon.se/DCHOUSE-r%C3%B6relsest%C3%A4lldon-d%C3%...

Vad tror ni? Kan man ställa ändläge på ett sådant? Någon som har erfarenhet?

Av gregerdenandre

Automatisera öppning/stängning av takkupol

Hej allihopa!
Jag bor i ett hus där det ibland blir ruskigt varmt. Det finns en takkupol (alltså typ som en taklucka) som är öppningsbar - en gammal hederlig rackare med vev. När man öppnar den en vacker sommardag ökar luftcirkulationen och livet blir underbart igen. På vintern vill man ha stängt och skönt. Problemet är att veven känns... lite omodern..

Ge mig era bästa tips på hur man kopplar upp min taklucka till homeassistant! Styrlogik och sensorer jag behöver (innetemperatur, utetemperatur, vind, regn etc) tror jag mig ha ganska bra koll på, men det är betydligt värre med mekaniken. Motorn måste gå lagom långt, klara av att dra lagom hårt, följa med när konstruktionens vinkel ändras när man öppnar och stänger etc.

Just nu är jag inne på att koppla på någon typ av tubmotor. Dom har smidig justering av ändlägen och finns ofta i färdiga paket där man bara kan ersätta fjärrkontrollen med RF-kommandon från befintliga enheter. Tyvärr är dock själva motrerna ofta klumpiga och fula.

Är det någon som har en briljant lösning på detta? Alla inspiration i ämnet är varmt välkommen!

Bild på öppningsanordningen. Man hakar alltså i nedre öglan med en låång vev. Genom att veva vrider öglan för att skjutsa fönstret uppåt och nedåt.

Av gregerdenandre
Skrivet av Sions:

Ja, men om du använder den för jobb så kan du kanske få företaget att betala för den.

De har gett mig ett trådat headset som funkar men saknar dessa funktioner. Har svårt att motivera att dom ska betala ett finare headset för att jag ska kunna slacka mer 😉

Av gregerdenandre
Skrivet av Sions:

Har ett par Jabra evolve 75 (UC tror jag), osäker om knappen på sidan mutar Mic men faller man upp micen så mutar den.
Fungerar i hela min lägenhet, hör lite brus/hack med tjocka väggar i mellan (över 5 meter bort).

Hmm.. Låter som en dyr men bra lösning. Tack!

Några fler tips?

Av gregerdenandre

Bluetoothheadset med mute-knapp

Hejsan!
Jag arbetar hemifrån med anledning av pandemin. Mitt jobb går i stort ut på att delta i möten på skype/teams/hangouts där jag då och då försöker klämma ur mig något klyftigt. Mellan de stunder jag försöker briljera skulle jag dock vilja kunna ägna mig åt annat utan att störa de som hänger sig åt arbetsuppgifterna fullt ut.

Jag söker därför ett trådlöst headset som låter mig lämna datorn, åtminstone några meter. Min mikrofon ska kunna stängas av med ett knapptryck på headsetet - jag ska inte behöva gå till datorn för att stänga av ljudet..

Är det fler som sitter i samma situation? Hur har ni löst det? Har ni några tips?

Av gregerdenandre

Så enkelt var det! Stort tack till @hh !

Av gregerdenandre

Intressant! Underbart att man är ytterligare en av de idioter på forumet som inte har startat om innan man postar ämnet. Det är ju fantastiskt om det är så enkelt. Testar och återkommer..!

Av gregerdenandre

@Hubertus: Tack för snabbt svar!
Det luriga är att macen pingar routern utan avbrott. Därmed kan jag komma åt tex routerns inställningar och min NAS, även när internetuppkopplingen dör. Det är lite konstigt. Men jag vet inte, det är klart att det kan vara något skumt med datorn..

Av gregerdenandre

Problem med router

Hejsan gänget!
Jag har ett problem ni förhoppningsvis kan hjälpa mig med.
Sitter på en uppkoppling till comhem. Ett modem/trådlös router som heter cg 3100.

Jag har problemet att internetuppkopplingen går upp och ner på min trådlöst anslutna macbook. Om jag pingar routern från macbooken så ser det dock ut som att jag har kontinuerligt har anslutning till routern. Om jag startar om nätverkskortet på datorn så fungerar anslutningen igen.

Till routern finns min mobil kopplad, den upplever inte dessa problem med att uppkopplingen svajar - åtminstone inte vad jag har märkt.
På kabel finns en stationär dator kopplad, inte heller den verkar uppleva någon svajande uppkoppling.

Routern är återställd till fabriksinställningar. Firmware går inte att uppdatera, då comhem sköter detta på distans. Hittar inga konflikter kring IP-adresser.

Kommer inte på något mer. Bör jag köpa en ny router och bara använda comhem-skiten som modem?
Har ni någon bra input :)?